סוף סוף רכשתם מצעים חדשים ואתם כבר מדמיינים איך תפרשו אותם במיטה במקום המצעים הדהויים שהשתמשתם בהם, ותחושו שאתם במלון יוקרתי. אבל לפני שאתם מתחילים לסדר את המיטה, קופצת בראשכם השאלה: האם צריך לכבס את המצעים החדשים לפני השימוש הראשון? באתר real simple בדקו את השאלה עם פרופ' נעמי דייל קליינמן, ראשת המחלקה לטקסטיל במכון הטכנולוגי לאופנה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

"בפריטי טקסטיל עשויים להיות כימיקלים מתהליך הייצור בנוסף לעמילנים המשמשים לשמירה על פריכות הפריטים בזמן המשלוח, האריזה או התלייה בחנות", אומרת פרופ' דייל קליינמן. בדים עוברים שלבים רבים בתהליך הייצור, ולכן אפילו סיבים טבעיים עלולים להיחשף לחומרים המגרים את העור. "סיבים טבעיים עוברים סריקה וניקוי לפני שהם הופכים לחוט, טווית החוט דורשת חומרי סיכה, לפעמים משתמשים בפוליפרופילן, וניתן להשתמש בעמילנים בתהליך האריגה", היא מסבירה. בתהליכי הכנה של חוטים ובדים נעשה לעיתים שימוש גם במוצרי סבון, נתרן הידרוקסידי (סודה קאוסטית) או לקראת תהליכי צביעה או הדפסה, היא מוסיפה.

מיטה (צילום: shutterstock / IMG Stock Studio)
צילום: shutterstock / IMG Stock Studio

אמנם רוב האנשים לא יחושו באי נוחות אם ישתמשו בפריטים חדשים לפני הכביסה, אומרת פרופ' דייל קליינמן, אבל שאריות של חומרים כימיים עלולות לגרום לגירוד או לגירוי לבעלי עור רגיש, ולכן היא ממליצה לכבס מצעים לפני השימוש. מאותה סיבה היא גם ממליצה להשתמש בסבון כביסה היפואלרגני ונטול רעלים.

האם צריך לכבס בגדים חדשים לפני השימוש?

מלבד הכימיקלים והפיגמנטים המשמשים בתהליך היצור, אם מדובר בפריטים שאינם ארוזים, חשוב לכבס אותם לפני השימוש גם בשביל להוריד את האבק והלכלוך שהצטברו עליהם במחסנים ובחנות. במקרה של מגבות ומגבות מטבח הכביסה הראשונית גם תכין את הסיבים לספיגה טובה יותר. 

כשמדובר בבגדים, יש עוד סיבה לכבס אותם לפני השימוש הראשון. פרופ' פיליפ טירנו, מיקרוביולוג ופתולוג מאוניברסיטת ניו יורק, אמר לאתר "הפינגטון פוסט" כי סביר להניח שמספר האנשים שמדדו את הבגד גדול בהרבה ממה שאתם חושבים: "לא מדובר בחמישה-שישה אנשים אלה בתריסרים... אם הבגד נמצא בחנות שלושה שבועות או חודש".

שתי נשים קונות בגדים (אילוסטרציה: Shutterstock)
אילוסטרציה: Shutterstock

ביוזמת התוכנית "גוד מורנינג אמריקה" בדק טירנו 14 בגדים, בהם חולצות, מכנסיים, שמלות, בגדי ים ובגדים תחתונים מרשתות בגדים שונות, כך מדווח האתר abcnews.go.com. הוא מצא בבגדים נורו-וירוס (הגורם הנפוץ ביותר לנגיפי דלקת קיבה ומעיים), סטרפטוקוקים וסטפילוקוקים ואפילו חיידקי צואה. "כמה מהפריטים היו מזוהמים ביותר באורגניזמים רבים, מה שמרמז על כך שמדדו אותם אנשים רבים או אדם אחד עם זיהום כבד". במובן מסוים, אמר טירנו, כשאתם מודדים בגד "אתם נוגעים בבית השחי או במפשעה של אדם אחר".

לדבריו של טירנו, בני אדם מפיצים חיידקים בשלוש דרכים עיקריות: העור, דרכי הנשימה ופי הטבעת. אם אתם נוגעים בבגד שיש בו חיידקים ואחר כך נוגעים בפה, בעיניים או באף – אתם עלולים להידבק. לדבריו, מדובר ב"סיכון נמוך מאוד" להידבק במחלה חמורה, אבל הסיכון קיים והוא עולה אם יש חתכים בעור. מלבד הקפדה על כביסת בגדים חדשים, טירנו ממליץ למדוד בגדים חדשים כשאתם לבושים וכן לשטוף ידיים אחרי מדידת בגדים, בעיקר לפני שאוכלים, שותים או נוגעים בפנים.

איך לכבס מצעים?

טיפול בכתמים על הסדינים: יש לטפל בכתמים על הסדינים לפני שמכניסים אותם למכונת הכביסה. אם מדובר בכתמי דם, יש לשטוף את הבד היטב במים קרים, ואם זה לא עובד - למרוח כמות קטנה של חומר לניקוי כביסה על הכתם, ולשטוף היטב לפני שמכניסים למכונה.

אל תעמיסו על מכונת הכביסה: לשטיפה יסודית אסור לכם לדחוס יותר מדי מצעים במכונה. המצעים צריכים מקום כדי לנוע במכונה, ולהתכבס בצורה הטובה ביותר. מעבר לכך, מכונת כביסה שהופעלה עם יותר מדי משקל, פשוט תפסיק לעבוד.

תליית כביסה (צילום: KlavdiyaV, Shutterstock)
צילום: KlavdiyaV, Shutterstock

כבסו מצעים בנפרד: הימנעו מכביסה של מצעים ביחד עם פריטים אחרים, במיוחד מגבות. כיבוס המצעים בנפרד מסייע בהגנה על הבד, כך שיחזיק לאורך זמן רב יותר. אם בכל זאת מוסיפים פריטים נוספים, אז בחרו בצבעים דומים ובבדים דקים.

השתמשו בחומר ניקוי ללא ריח: העור שלכם בא במגע עם המצעים מדי לילה, ולכן חשוב להשתמש בחומר ניקוי עדין לכביסה. הימנעו ממרכיבים שעלולים לגרום לכם לגירוי, ובכל מקרה אל תשתמשו ביותר מדי חומר ניקוי. הוספת עוד חומר לא תעזור, היא רק תגרום לכך שהמצעים שלכם לא יישטפו כראוי. 

השתמשו במים חמים: בדקו את תוויות הכביסה שעל המצעים שלכם ותכבסו בטמפרטורה הגבוהה ביותר האפשרית. מים חמים עוזרים להרוג חיידקים ולהיפטר מקרדית האבק ואלרגנים נוספים שעלולים להישאר על הבד.

אישה מריחה כביסה (צילום:  VGstockstudio, Shutterstock)
צילום: VGstockstudio, Shutterstock

השתמשו במרככי כביסה טבעיים: הוסיפו למכונת הכביסה חצי כוס או כוס של חומץ לבן כדי להסיר שאריות חומרי ניקוי. השתמשו בכדורי צמר למייבש כדי למנוע מהסדינים להפוך לקשים.

נערו את המצעים לפני שאתם מייבשים אותם: במקום להעביר מצעים ישירות מהמכונה למייבש הכביסה, כדאי לנער את הסדינים ולהפריד אותם אחד מהשני, כדי למנוע מהם לצאת מקומטים מהייבוש.