אוגוסט, העולם מתחמם ועומס החום הופך לכבד מהרגיל, גם אצלנו. המזגנים עובדים כמעט 24/7 ובאלפי בתים בארץ רק המחשבה על חשבון החשמל שיגיע בסוף הקיץ גורמת להזיע, לא משנה באיזו טמפרטורה ממוזג החלל. הידעתם שמבין אופציות המצבים שיש במזגן, יש מצב אחד שעשוי לחסוך משמעותית באנרגיה שלו וכך להוזיל את העלויות שלו? מפתיע, אבל עובדה כל כך חשובה עדיין לא מוכרת לכל כך הרבה אנשים.

אייקונים של מזגן (צילום: para_graph, SHUTTERSTOCK)
צילום: para_graph, SHUTTERSTOCK

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> יפה בנטורל: השיפוץ המושלם בבית של גל מלכה במושב

>> לאן נעלמה הספה האהובה על הישראלים?

 

חלק ניכר משונאי הקיץ המושבעים מעידים שלא הטמפרטורות הגבוהות מאמללות אותם אלא הלחות שנלווית אליהם, בעיקר אם הם מתגוררים באזור החוף בארץ. כדי להתמודד עם עומס החום רובנו מפעילים על אוטומט את המזגן על מצב קירור (אייקון פתית שלג) ואז הוא מפעיל את המדחס, שואב את האוויר החם של החדר ומשחרר במקומו אוויר קר. פעולת הקירור נמדדת על סמך הורדה של יחידת הטמפרטורה במזגן, דרך השלט, וככל שהיא נמוכה יותר- כך המזגן יתאמץ יותר. והוא מתאמץ ביג טיים בקיץ הישראלי.

כמעט בכל המזגנים המודרניים יש גם מצב ייבוש, אם תהיתם מה מסמל האייקון של הטיפה. המצב הזה, כשמו כן הוא: התפקיד שלו הוא לייבש את הלחות באוויר שבחדר ע"י שאיבת הלחות הקיימת והחלפתה באוויר יבש. למעשה, פונקציית הייבוש מפחיתה את הטמפרטורה בחדר על ידי הורדת הלחות בו. מתי כדאי להשתמש בזה?

  1. כשרוצים לשמור על טמפרטורה נוחה בחדר בלי "להקפיא" חלק מהנוכחים בחדר. כיוון שחלק מתחושת החום נובעת מהלחות, כאשר הלחות נמוכה האוויר כבר מרגיש קריר יותר.
  2. כשכן רוצים להשתמש במזגן לצינון החדר, אבל רוצים לחסוך באנרגיה שלו ובעלויות החשמל. לדברי איתי בן קיש, טכנאי מזגנים ומכשירי חשמל, מזגן במצב ייבוש שואף להתייצב על טמפרטורה של 25-26 מעלות: "במצב הזה היחידה החיצונית של המזגן – שמייצרת את הקור, עובדת לסירוגין ולכן היא חסכונית בהרבה. זה יכול להתאים למי שלא זקוק לקירור רציני יותר של החלל, או למי שישן עם מזגן פתוח בלילה. אין הגבלת זמן למצב הזה".
  3. כשרוצים לטהר מזגן שלא נעשה בו שימוש במשך זמן רב, מומלץ לכוון אותו למצב טיפה לעשר דקות בערך, כדי להיפטר מהריח הרע שנוצר בו מהצטברות אבק ולחות. כדאי לעשות זאת גם לאחר ניקוי וייבוש של הפילטרים במזגן – זה ייתן ייבוש נוסף שיאפשר למזגן להתאפס מסביבה לחה שעלולה למשוך חיידקים.
    אייקונים של מזגן (צילום: para_graph, SHUTTERSTOCK)
    צילום: para_graph, SHUTTERSTOCK

איך להפעיל מצב טיפה במזגן?

כמעט בכל מערכת מיזוג שיוצרה בשנים האחרונות תמצאו את סימון הטיפה בבורר של כפתור ה- Mode בשלט. שימו לב שהרבה פעמים תרגישו שהמזגן לא מקרר כי הוא מופעל על מצב טיפה. בן קיש: "אם נכנסים לחלל ממש חם אפשר לתת לו בוסט על מצב קירור, וכשהוא קר מספיק להעביר למצב ייבוש. רק קחו בחשבון שהטמפרטורות יעלו שוב לאזור ה-25 מעלות, אבל יהיה יבש יותר. אם יתחיל להיות מחניק או יותר מדי יבש, אפשר להעביר שוב למצב קירור וחוזר חלילה". 

מצב הייבוש מונע התפתחות עובש או שמדובר במיתוס?

בן קיש: "מדובר במיתוס. בתהליך הקירור של המזגן הלחות מתעבה לצנרת ואז הצנרת נרטבת ומתפתח עובש. אותו דבר מתרחש גם במצב ייבוש, אולי קצת פחות. בכל אופן, לא מדובר בעובש ברמה מסוכנת לבריאות, אנחנו חיים עם זה שנים ואין מה לחשוש. בעיקרון, הדרך היעילה ביותר לחסל את העובש היא להעביר את המזגן למצב אוורור 20 דקות לפני שמכבים אותו, אבל רוב הסיכויים שאף אחד לא יעשה את זה בפועל כי זה יגרום לחלל להרגיש מחניק ומסריח".

טכנאי מתקן מזגן (אילוסטרציה: Andrey_Popov, shutterstock)
הפעילו מצב טיפה במזגן גם אחרי ניקוי הפילטרים | אילוסטרציה: Andrey_Popov, shutterstock