הנה הגיע הזמן הזה בשנה שבו אנחנו קופצים לביקור במשתלה הקרובה ויוצאים ממנה עם עציצים, שקיות זרעים והרבה הרבה אופטימיות, אבל זה לוקח בערך שבועיים עד שהאופטימיות הזו מתחלפת בהבנה שגם הפעם לא נזכה לאכול סלט מתוצרת שגידלנו במו ידינו. האם אפשר לחסוך את עוגמת הנפש הזו, וגם את התסכול שמתלווה לכל רכישה אצל הירקן, ופשוט לגדל מחדש את מה שכבר יש במטבח שלנו?

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> וואו: לא תאמינו מי עיצב את הקרוואן ההיסטרי הזה

>> רץ ברשת: כך תסוו בקלות רצפת מקלחון כעורה או ישנה

 

הטיקטוקר קווין אספיריטו (@epicgardening) התנסה לא מעט בשתילה מחדש של פירות וירקות שנותרו במקרר או במזווה שלו, ושיתף את התובנות שלו בסרטון שמלמד אילו מהם מושלמים לכך והכי חשוב - אילו לא.  

אספריטו מסביר בסרטון שאמנם הרשת מלאה בטיפים ועצות להנבטה וגידול מחדש, אבל חלק גדול מהם לא באמת עובד. מה כן עובד? הניסיונות שלו לימדו אותו שהצמחים שמתאימים ביותר לצמיחה מחדש הם בצל ירוק, סלרי וחסה כיוון שאנו אוכלים את הגבעולים והעלים שלהם. אספריטו ממליץ פשוט להשריש אותם במים או באדמה ולחכות ליבול החדש.

@epicgardening Many of the food scrap regrowing hacks *work*, but not quite the way you think! The best ones to regrow are leafy greens like lettuce, spinach, kale, or alliums like green onions, leeks, etc. Fruit tree seeds WORK but take years and often don't product the same variety they came from, and root crops typically only regrow the top greens...which are edible, but not often consumed. #garden ♬ original sound - Epic Gardening

 

מה לא עבד? נתחיל באבוקדו, שההנבטה שלו הפכה בימי הקורונה לטרנד באינסטגרם ונדמה שבכל דירה ממוצעת יש לפחות 3 עציצים שצמחו מהגלעין שלו. לפי אספיריטו, זה בדיוק מה שאפשר לצפות משתילה של אבוקדו – כמעט תמיד מה שיצמח ממנו זה גבעול ועלים, לא פרי (אגב, אותה שיטת הנבטה, עם קיסמים במים, עובדת היטב גם עם בטטה).

באופן כללי קשה להצמיח מחדש זרעים של עצי פרי כי זה לוקח שנים. גם גידול מחדש של שורשים, כמו סלק וגזר, בהחלט יצמיח עלים (שניתן לאכול), אבל לא עוד סלק או גזר. אספיריטו ניסה להצמיח מחדש גם מלפפונים וגילה שלמרות שהם שופעי זרעים, מדובר בזרעים שעדיין אינם מפותחים כאשר המלפפון בשל ומוכן לאכילה ולכן בשלב זה אינם מתאימים לצמיחה חדשה.

גידול מחדש של ירקות ופירות (צילום: טיקטוק epicgardening@)
בצל ירוק, סלרי וחסה - בהם כדאי להשקיע | צילום: טיקטוק epicgardening@
גידול מחדש של ירקות ופירות (צילום: טיקטוק epicgardening@)
בגזר ובמלפפון פחות שווה להשקיע | צילום: טיקטוק epicgardening@
 

 

גם משתמש הטיקטוק ארמן אדאמיאן מתחזק חשבון המוקדש לבישול, טיפוח הבית וגינון ביתי, ויש לו 3.3 מיליון עוקבים ולא מעט טיפים ששווה לנסות. לגבי האבוקדו, הוא מציע למחזר את הקליפה הריקה שלו למילוי באדמה ושתילת זרעים או נבטים קטנים. לדבריו, הקליפה עשירה בחנקן ולכן מעודדת צמיחה וכשהצמחים גדלים אפשר להעביר אותם עם הקליפה לעציץ גדול יותר. אפשרות נוספת היא לרסק את קליפת האבוקדו במעבד מזון עם מעט מים ולהוסיף את התערובת לעציצים לדישון.

טיפ נוסף של אדמיאן הוא לגידול תמרים בבית. בסרטון שצבר 2 מיליון צפיות הוא מסביר שיש להשרות את הגלעין במים במשך 12 שעות, אחר כך לעטוף אותו בנייר מגבת רטוב, להכניס לשקית זיפלוק ולהניח אותה במקום חם וחשוך. אחרי כמה שבועות, כשהגלעין מתחיל לנבוט, מעבירים אותו לעציץ. לדבריו, הנבט צומח במהירות, וכשהוא מגיע לגובה 15 ס"מ צריך להעביר אותו לעציץ גדול יותר.

@creative_explained How to grow your dates! #lifehack #hacks #date #learnontiktok #plants #recycle #plantsoftiktok #planttok #diy #gardening #garden #howto #plantlover ♬ original sound - Armen Adamjan

עוד טיפים שנתקלנו בהם, ולא נכללו בניסוי של אספיריטו, הם גידול מחדש של אננס ושום. שימו בכלי מים את החלק העליון של האננס שכולל את העלים וכ-2 ס"מ מהפרי עצמו, כסו במים עד אמצע הגובה של בשר הפרי והעבירו לעציץ אחרי כשלושה ימים.

להצמחת שום חדש הניחו שן שום בכוס מים או באדמה והיא תוציא נבט. בנבטי השום אפשר להשתמש לתבשילים שונים. אם תקפידו לחתוך את הנבטים השום יפתח שורש חדש ומלא שיניים.

אננס ישראלי (צילום: אריק פיין, יחסי ציבור)
עם העלויות הגבוהות של האננס, אולי כדאי לתת לטיפ הזה צ'אנס | צילום: אריק פיין, יחסי ציבור