כמה תקריות היו לכם עם ג'וקים מאז שהתחיל הקיץ? או שאולי נתקלתם במיני חרקים מעופפים, בנמלים או במזיקים לא רצויים אחרים? הקיץ היא העונה האהובה על כל המזיקים שאנחנו לא אוהבים לראות בבית, והגיע הזמן להפעיל את כל התותחים כדי לעצור אותם לפני שהם עוברים את סף הדלת וגם אחרי - ולשמחתנו יש לא מעט אמצעים טבעיים.

"בקיץ נכנסים אלינו לא מעט חרקים מאחר שהטמפרטורות הגבוהות מאפשרות להם להיות פעילים יותר, וגם כי רוב פעילות החרקים בקיץ היא לילית, כשקצת פחות חם, ואז רבים מהם נמשכים לאורות המלאכותיים שאנחנו מדליקים בבית", אומר איגור ארמיאץ' שטיינפרס, דוקטורנט באוניברסיטה העברית בירושלים וכתב באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי. "המזיקים הקיציים העיקריים הם היתושים, התיקן האמריקאי וגם נמלים הנכנסות לבתים בחיפוש אחר מים. מיני נמלים מסוימים נמצאים בתקופת רבייה בעונה הזאת, והם משחררים מקניהם פרטים מכונפים: 'נסיכות' ו'נסיכים' שיקימו קני נמלים חדשים". התופעה הזאת יכולה להיות מטרידה, אך היא נמשכת זמן קצר, הוא מעודד. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> חלום שלנו להתארח אצלך: הווילה המפנקת של אסטלה בהרצליה

>> קרן וצדוק עשו מהפך משגע במטבח ב-3,400 שקל

רוב מיני החרקים שנכנסים לבית אינם מזיקים, ולמעשה, מגיעים אלינו בטעות. "כמעט כל מיני העשים והפשפשים הם אוכלי צמחים ואין להם רצון או יכולת להזיק לגופנו או לרכושנו. חרקים כמו ארינמלים וגמלי שלמה הם טורפים, ולמעשה הם עוזרים לנו להיפטר מחרקים מזיקים", אומר ארמיאץ' שטיינפרס. עם מרבית החרקים מציע ארמיאץ' שטיינפרס לחיות בשלום ובשכנות טובה, ולהתמקד בטיפול בבעייתיים יותר, כמו היתושים והתיקנים.

לפני שנפרט אמצעי הרחקה ספציפיים למזיקים השונים, ארמיאץ' שטיינפרס מציע להתחיל בלהאיר פחות בלילה, משום שהאור מושך את החרקים וגם מזיק להם כשהם מגיעים בעקבותיו לסביבה שאינה מתאימה להם. ולמה צריך להיות אכפת לנו מהם, בעצם? "תמיד יהיו מזיקים שימשיכו לנצל את המשאבים שלנו ולהתפתח יותר מהר משיטות ההדברה שלנו. לעולם לא נצליח להכחיד את החרקים המזיקים, אך בתהליך אנחנו הולכים ומכחידים מאות אלפי מינים של חרקים בלתי מזיקים, שאינם יכולים להסתגל לרעלים שאנחנו משחררים לסביבה", מסביר ארמיאץ' שטיינפרס. "בעקבותיהם הולכים ונכחדים מינים אחרים של בעלי חיים וצמחים התלויים בחרקים. בניסיון להיפטר מהמזיקים אנחנו מתקדמים לעבר עולם ריק, עצוב והרבה פחות ידידותי לאדם, שבו אנחנו נהיה לבד - אנחנו והמזיקים. לכן היום מדברים על שליטה במזיקים - כך שלא נסבול מהם מאוד - אבל לא על הכחדתם". 

מזיקי קיץ, תריסית ירקרקה - 6 (צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס)
תריסית ירקרקה (Acrosternum millierei), פשפש בלתי-מזיק הנכנס לבתים | צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס

מזיקי קיץ, גמל-שלמה חיוור - 2 (צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס)
גמל-שלמה חיוור (Miomantis paykullii). נפוץ בעיר ולא מזיק | צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס

תיקנים

התיקנים בעלי יכולת השרידות הגבוהה מגיעים אלינו מחלונות פתוחים ויכולים להסתדר שבוע בלי מזון בביוב, בסדקים, מתחת לחפצים ועוד, לברוח מהר ולהסתתר היטב. "את כניסתם של התיקנים אלינו לא נוכל למנוע, אך אם נדאג לשים מזון בכלים אטומים ולא להשאיר בבית שאריות אוכל, נפגע ביכולתם של התיקנים להתרבות בתוך הבית", אומר ארמיאץ' שטיינפרס. "מלבד זאת, התיקן האמריקאי הוא בעל חיים שמוצאו באזור הטרופי, והוא נמשך ללחות. מניעת היווצרות סביבה לחה במטבח ובחדר האמבטיה תהפןך את ביתנו לפחות אטרקטיבי חרקים אלה".

מזיקי קיץ, תיקן אמריקאי - 1 (צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס)
תיקן אמריקאי (Periplaneta americana), מזיק נפוץ שמוצאו בארצות הטרופיות | צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס

מה עושים?

* מפזרים עלי דפנה יבשים, קליפת מלפפון או חתיכות שום טרי.

* מערבבים בבקבוק עם פקק התזה חצי כוס מים, 8 טיפות משמן אתרי ברוש (cypress) ו-10 טיפות שמן אתרי מנטה (peppermint oil), או חצי כוס מים ו-3-2 סוגי שמנים אתריים (למשל ציטרונלה, עשב לימון ומשהו ממשפחת השפתניים – כמו אורגנו, מרווה ורוזמרין) - ומתיזים במקומות הבעייתיים.

* מטפטפים טיפה או שתיים של שמן נים (Azadirachta indica) באזור הרצוי, ואם הריח לא מפריע לכם אפשר לטפטף כמה טיפות נוספות ברחבי הבית. שמן נים יכול לקטול גם חיידקים, נגיפים, טפילים, כינים ואפילו פטרת, על פי הרפואה ההודית). 

יתושים

יתושים הם כנראה החרקים המציקים ביותר בקיץ, אפילו יותר מזבובים. והם לא רק מציקים - הם מעבירים מחלות כמו מלריה וקדחת הנילוס המערבי ובמקרים קשים עלולים לגרום למוות. "זחלי יתושים מתפתחים במים עומדים, ומקורם הוא לעתים במקומות שבהם נקווים מעט מים למשך ימים או שבועות רצופים, כמו תחתיות עציצים, כלים עם מים שהושארו ללא השגחה, שלוליות ומאגרי מים פתוחים", מסביר ארמיאץ' שטיינפרס. "לפעמים מספיקה שלולית קבועה בגודל של ספל קטן כדי לאפשר ליתושים מקום להתפתח בו". ייבוש מקווי מים, אפילו קטנים, יעזור להפחית את כמות היתושים בסביבה העירונית.

מזיקי קיץ, יתוש אדס אסייתי (צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס)
יתוש אדס אסייתי (Aedes albopictus), המכונה "הטיגריס האסייתי". נפוץ בסביבה העירונית, מתרבה במקווי מים | צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס

מה עושים?

מחממים שמן ציטרונלה במבער או מדליקים נרות ציטרונלה שיפיצו ריח חזק שידחה את היתושים. גם לרומזרין יש אותו אפקט, וענף רוזמרין ליד הברביקיו ירחיק משם יתושים. 

עשים

העש ניזון משאריות של מזון או תאי עור, והזחלים שבוקעים מהביצים אוכלים בדים שמקורם מהחי, למשל צמר או קשמיר, משי או פרווה. עש במטבח אינו רעיל, אבל הוא חודר למזון בגלל לחות ויחדור בקלות לאריזות אחרות. 

מזיקי קיץ, עשים - 5 (צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס)
עשים ממשפחת המודדיים (Geometridae) | צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס

מה עושים? 

* מקפידים לשאוב אבק מהארונות, מתחת לרהיטים, בפאנלים ובקצוות השטיחים, ומחליפים שקית בשואב האבק לעתים תכופות כדי לא לאפשר לזחלים להתפתח.

* מאווררים בגדים בשמש ומברישים אותם במברשת בגדים, במיוחד בקפלים ובכיסים. בגדים שמונחים הרבה זמן בארון מועדים לפורענות, ואם יש בגד חשוב במיוחד, עדיף לשמור אותו בקופסת פלסטיק אטומה ואפילו להכניס למקפיא בשקית אטומה לכמה ימים כדי לוודא השמדה.

* כדי להרחיק עשים אפשר לפזר ענפי לבנדר.

* במטבח: נמנעים מרכישת מזון במשקל, ומזון באריזה כדאי לשמור בקופסה אטומה במקפיא לאחר הפתיחה. אל תאחסנו מזון בארונות בקרבות מקור חום כמו תנור או חלון.

* אם מצאתם עש בארון, זרקו את כל האוכל שהיה בו ונקו היטב. פזרו עלי דפנה או מסמרי ציפורן שריחם מרחיק את העש, או שקיות סיליקה ג'ל סופחות לחות (אלה שיש בקופסאות נעליים) - הקפידו שהשקיות יישארו סגורות. 

נמלים

נמלים חודרות לבית דרך סדקים, חריצים או שקעי חשמל ובונות שם קנים. ריסוס ישיר לא תמיד יעזור, כי המפתח נמצא במלכה שסוחבת איתה את הביצים ובונה את הקן – וצריך להתמקד כדי למגר את ההתפשטות.

מה עושים?

* עוקבים אחר תנועת הנמלים, למשל על ידי השארת פירורים, מרססים מעט חומץ מהול במים ואוטמים את החריץ בסיליקון.

* פפריקה, ציפורן, קפה, מרווה, עלי דפנה, קינמון, לבנדר, שמן מנטה, חומץ הדרים ושמן עץ התה מרחיקים נמלים. אפשר לפזרם במגירות ובארונות או למהול במים במים ולרסס באזורים הנגועים. 

מזיקי קיץ, נמלה מהסוג קמפונית - 3 (צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס)
מלכה צעירה של נמלה מהסוג קמפונית (.Camponotus sp). מעוף הכלולות של סוג זה מתרחש בלילות קיץ | צילום: איגור ארמיאץ' שטיינפרס

זבובים

החרק המטריד הוא גם מטרד תברואתי, שעלול להתעופף מגללי צואה אל האוכל שמונח על השולחן. כך הוא עלול להעביר טפילי מעיים וגם וירוסים ממערכת העיכול ולגרום להרגשה לא טובה ואף לאשפוז. רימות הזבובים, שהן הביצים שמתפתחות לזבוב הבוגר והמעצבן, נמשכות לבשר נא או אוכל שנשאר ונרקב בפח או לקמח וסוכר יבשים שלא מאוחסנים במקרר. אפילו על בגדים אפשר למצוא סוג של רימות.

מה עושים?

* זבובים וחרקים מעופפים כמו יתושים או ברחשים אפשר להבריח באמצעות מאווררים או מאווררי תקרה הפועלים במהירות נמוכה, או על ידי תליית כילה באזור הישיבה.

* צמחי תבלין עם ריחות חזקים, כמו גרניום, בזיליקום ורוזמרין, דוחים זבובים.

* גם קליפות מלפפון או לימון חצוי עם כמה חתיכות של ציפורן ירחיקו אותם, וכך גם מחטי אורן מעוכים.

* אנחנו לא מבטיחים שזה עובד, אבל לא מזיק לנסות: מלאו שקית ניילון שקופה במים, הכניסו כמה מטבעות, סגרו ותלו באזור הישיבה, למשל על עצים או עמודים. אומרים שהמים והמטבעות יוצרים שבירה של קרני האור, והשקית משמשת כזכוכית מגדלת ומפחידה את הזבובים כשהם רואים את ההשתקפות של עצמם.

* גיליתם רימות על הבגדים? כבסו ב-60 מעלות עם חצי כוס חומץ וייבשו בשמש.

זבוב על עור  (צילום: phol20, shutterstock)
צילום: phol20, shutterstock

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

>> הירשמו לניוזלטר של living

לא רק בקיץ ולא רק חרקים: מזיקים שעלולים להופיע בבית כל השנה 

טרמיטים

סוג של תיקנים שאוכלים רקב ועץ ועלולים להימצא ברהיטים, והבעיה העיקרית איתם שהם מתרבים במהירות. אם לא הייתם בים ומצאתם ערימת חול קטנה ליד הרהיט, יש לכם בעיה של טרמיטים.

מה עושים?

אפשר לנסות למהול חומץ ומים בכמויות שוות ולהתיז באזורים הבעייתיים, אבל קשה להיפטר מהם בגלל שמדובר בדרך כלל במושבות גדולות במיוחד הממוקמות בעומק הרהיטים. כנראה שתצטרכו הדברה מקצועית.

יונים

כשהן מתנחלות על גגות, מרזבים, אדני חלונות, מעקות ומזגנים היונים מלכלכות מאוד את המשטח בלשלשת וגם עלולות להעביר מחלות וטפילים.

מה עושים?

מציבים דוקרנים על בסיס סיליקון, מכסים ברשת או מציבים בובת עורב שחור ואו נחש גומי כדי להרתיע אותן.

פרעושים

הנספחים הלא קרואים של חיות המחמד האהובות שלנו עלולים להתפשט גם לשטיחים ורהיטים.

מה עושים?

מטפלים בחיית המחמד לפי הוראות הווטרינר ואחר כך שואבים את השטיחים, הספות, המיטות, המזרנים וכל מקום שבו חיית המחמד שהתה. שוטפים היטב את הבית עם מים ושמפו טבעי נגד קרציות ופרעושים.

דג הכסף

המזיק הכסוף, שנקרא גם "זנבזיף כספי", ניזון מדברי מאכל אבל גם עטיפות ספרים, מדבק טפטים, כותנה, עובש, חלקיקי עור ובדים סינטטיים. הוא זריז, חי זמן רב (6-3 שנים), מתרבה במהירות ועמיד לרוב סוגי ההדברה.

מה עושים?

* טפטפו כמה טיפות של שמן אתרי ארז, לבנדר או לימון לבקבוק תרסיס מלא מים ורססו סביב הבית או באזור שבו ראיתם את החרקים.

* פזרו קליפות של תפוז או לימון (והקפידו להחליף אותן בקביעות), או הכינו תרסיס ממיץ לימון ומים ורססו. אפשר לפזר גם קליפות מלפפון, ציפורן, מקלות קינמון, קינמון טחון או שמן אתרי קינמון.

* גלגלו עיתון לגליל וחזקו את הגליל בגומייה. הרטיבו את גליל העיתון בזהירות - שיהיה לח אבל לא יתפרק. פזרו גלילי עיתון רטובים במקומות שבהם ראיתם את הזנבזיפים והשאירו אותם למשך הלילה. הזנבזיפים יימשכו לנייר הרטוב במהלך הלילה ויישארו שם. בבוקר אספו את העיתונים וזרקו אותם לפח מחוץ לבית. 

* עטפו את חלקה החיצוני של צנצנת זכוכית ריקה בנייר דבק מלמטה עד למעלה, ושימו בתוכה חתיכות לחם. החרקים יימשכו ללחם, יטפסו פנימה בעזרת נייר הדבק ולא יצליחו לטפס החוצה. הקפידו לרוקן את הצנצנת בבוקר בפח מחוץ לבית.

זנבזיף כספי (צילום: Leonid Eremeychuk / Shutterstock)
זנבזיף הכסף | צילום: Leonid Eremeychuk / Shutterstock

עכבישים

העכבישים מצויים כמעט בכל בית, ואם לא רואים אותם עצמם, רואים את רשתות הקורים שהם טווים לצורך טיפוס ולכידת טרף. העצבניים שבהם יעדיפו להימנע ממפגש עם בני אדם אבל אם תנסו לתפוס אותם, הם עלולים לעקוץ.

מה עושים?

מערבבים בבקבוק עם פקק התזה מים, 8 טיפות שמן אתרי מנטה ומעט סבון כלים, ומתיזים בפינות הרצויות.