אנחנו נוטים להתייחס אל מושב האסלה שלנו כמוביל ברשימת המקומות עם מצבור החיידקים הגבוה ביותר בבית, למרות שכבר נמצאו מקומות עם בעיית היגיינה הרבה יותר חמורה ממנו כמו משטחי חיתוך, ידיות וכפתורים, שלט הטלוויזיה ועוד.  למעשה, אחד המקומות המלוכלכים בבית הוא מקום שעל פניו נראה נקי כי הוא מתוחזק ברמה היומית – כיור המטבח שלנו.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> בבית האלגנטי והשמח של משה וירדן פרץ בבאר יעקב

>> מגרש משחקים: הבית הצבעוני של משפחת רומנלי 

 

"במושב האסלה שלנו יש כנראה כמה מאות מושבות של חיידקים, בכיור המטבח מדובר ב-10,000 לכל ס"מ רבוע. זה יכול להגיע אפילו למיליון", הסביר ל-wellandgood.com ג'ייסון טטרו, מיקרוביולוג עם ותק של 25 שנה, מחבר הספרים The Germ Files ו-The Germ Code, ומנחה הפודקסט The Super Awesome Science Show. "כדי להיפטר מחיידקים לא רצויים נדרש יותר מסתם סבון כלים ומים חמים. חשוב לדעת כיצד לנקות נכון את כיור המטבח, ובעיקר גם כיצד לחטא אותו".

מה באמת מתפתח בכיור שלנו?

ניקוי שגרתי של הכיור יכול להסיר כתמים, חלקיקי מזון וכמה חיידקים, אבל לא יעיל מול חיידקים עקשניים שיוצרים משהו שנקרא ביופילם - מעין שכבת ציפוי חלקלקה שהופכת אותם לעמידים בפני חומרי ניקוי רגילים. השכבה הזו, כמו כלל החיידקים היומיומיים שחיים בכיור המטבח, אינה מזיקה. "הם רק חיידקים סביבתיים רגילים שהם חלק ממערכת המים, או שהם חלק מהמיקרוביום הביתי", אומר טטרו. אבל אם לא מטפלים בו, הביופילם יכול להפוך לקרקע גידול של אורגניזמים פתוגניים כמו קמפילובקטר וזנים מסוימים של קולי, דרך מזון שעלול להיות מזוהם. בנוסף, הביופילם דביק ויכול ללכוד בתוכו כל מה שבא אתו במגע והדביקות הזו גם מקשה על הסרתו. טטרו מדגיש שניקוי תכוף יכול לעזור מניעה של ביופילם, אך ללא חיטוי שגרתי הוא עדיין יכול להצטבר על פני הכיור. הוא ממליץ לנקות את הכיור מדי יום ולחטא אותו בעת הצורך או אחת לשבוע.

כיור מלוכלך (צילום: Nerijus Juras / Shutterstock.com)
צילום: Nerijus Juras / Shutterstock.com

שלב ראשון: ניקוי הכיור

ניקוי כיור חרסינה הוא קל למדי, ולרוב לא נדרש יותר ממים חמים, סבון וספוג. בפתח הניקוז צריך להשקיע יותר - באמצעות מוצר ניקוי ייעודי או באמצעות תמיסת סודה לשתייה וחומץ. הם ירככו את הלכלוך והתגובה הכימית תסייע למנוע יצירת סתימות בצנרת. המסננת המובנית בפתח הניקוז מחוברת לכיור בבורג, וקל מאוד לפתוח אותו (באמצעות סכין או מברג) ולהרים אותה. שפשפו היטב את פתח הביוב והמסננת, שפכו פנימה מים רותחים כדי להמס לכלוך שהצטבר בצנרת, וחברו אותה שוב.

כיור מלא כלים מלוכלכים (צילום: Victoria 1, SHUTTERSTOCK)
צילום: Victoria 1, SHUTTERSTOCK

כשמדובר בכיור נירוסטה המצב יותר מורכב, כי חומרי ניקיון אגרסיביים עם כלור, או כאלה על בסיס אלכוהול עלולים לפגוע בשכבת המגן שלו. גם מים רותחים עלולים להזיק לכיורי נירוסטה, והשימוש בסקוץ' גס וצמר פלדה. לדברי פיונה מיילס, בעלת עסק לניקיון, מה שמתאים לניקוי יסודי של כיור נירוסטה זה אבקת סודה לשתייה כי "היא מחוספסת מספיק כדי להסיר כתמי מים קשים וחומרים שומניים, אבל לא שורטת או גורמת לנזקים". ליצירת התמיסה יש לערבב סודה לשתייה ומים, ולנקות בכיוון הסיבים. לדברי מילס, יש לנקות כיורי נירוסטה לפחות פעם בחודש ורצוי פעם בשבועיים. 

שלב שני: חיטוי הכיור

מומלץ לחטא את כיור המטבח באופן קבוע, במיוחד כשמתעסקים בעוף ובשר נא. לפי טטרו, אפשר להשמיד את רוב הפתוגנים באמצעות חומרי חיטוי עם אקונומיקה (לפעמים מסומן כנתרן היפוכלוריט) בכיור חרסינה, ועם מי חמצן אם זה כיור נירוסטה. אפשרות נוספת היא חומרי חיטוי המכילים חומצת לימון, "אלה חומצות שיש להן מרכיב שהוא אנטי-מיקרוביאלי שיעזור להרוג את החיידקים", הוא אומר ומנחה לוודא בכל חומר ניקוי שתבחרו שיש לו חומר מסיר שומנים, שיצוין במפורש על התווית. זה יעזור להעלות את הביופילם על פני השטח של הכיור.

באתר the kitchn ממליצים לשפוך מעט מי פה לפתח הניקוז בכיור המטבח כדי למנוע ריחות רעים מהביוב. הריח הרע נגרם מחיידקים הנוצרים על שאריות המזון, ומי הפה משמידים אותם.

מי פה (צילום: tab62, Shutterstock)
מי פה | צילום: tab62, Shutterstock

טטרו מסביר שהגורם החשוב ביותר בשימוש בחומר חיטוי הוא משך הזמן שבו משאירים אותו לפעול. כדי שחומר החיטוי יהיה אפקטיבי בדרך כלל צריך להשאיר אותו למשך פרק זמן מסוים שיכול לנוע אפילו עד 30 דקות – בהתאם למה שכתוב בתווית. "לפעמים אנשים לא עושים את זה", הוא אומר, "היו מחקרים שבעצם בודקים איך אנשים מחטאים ורבים משאירים אותו למשך 10 שניות בלבד". באופן אידיאלי הוא ממליץ לחטא את הכיור פעם בשבוע כשגרה.

כיור מטבח, חומרי ניקוי (צילום: New Africa / Shutterstock)
צילום: New Africa / Shutterstock