לפעמים, ההתרגשות מהרכישה של פריט חדש והחשק להשתמש בו כבר משכיחים מאתנו את המחשבה מאיפה המוצר הזה הגיע אלינו הביתה, ומה הוא עבר בדרך; והפריטים החדשים שלנו עברו לא מעט - במפעל שבו הם יוצרו, בהובלה ובחנות. מקצועני ניקיון סיפרו לאתר thespruce איזה מוצרים ממש צריכים לעבור שטיפה לפני השימוש הראשון.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הכי רחוק מסביון: השקיעו מיליונים בווילה יוקרתית בדרום

>> הווילה המטורפת של ביונסה וג'יי זי מעצבנת את הגולשים

 

כלי בישול והגשה

כלי מטבח (צילום: MaraZe, Shutterstock)
כלי מטבח | צילום: MaraZe, Shutterstock

החפצים האלה מעורבים בהכנה, בהגשה או באחסון המזון שנכנס לגוף שלנו, לכן זה הגיוני ונחוץ לשטוף אותם  לפני השימוש בפעם הראשונה. ע לפי ג'סטין קרפנטר, הבעלים של חברת הניקיון Modern Maids מיוסטון, שטיפה מהירה במים חמימים וסבון תסיר את האבק ושאריות חלקיקים מתהליך הייצור והאריזה של המוצר וכך הם לא ימצאו דרכם למזון שלנו.

מדובר בכל הגשה כמו צלחות וכוסות חדשות, ספלים, קערות, סכו"ם, קופסאות ומכלי אחסון, גם בכלי בישול כמו סירים ומחבתות, וגם באביזרים נשלפים של מכשירי חשמל קטנים כמו מכונות קפה שונות, להבי מעבד מזון, חלקים של נינג'ות ועוד.  

מצעים ומגבות

בית מלון מצעים ומגבות (צילום: Papzi555, shutterstock)
צילום: Papzi555, shutterstock

רובנו כבר מבינים שמצעים ומגבות - רכים, מלטפים ומפנקים ככל שיהיו, לא מגיעים לחנות נקיים כמו שאנחנו מדמיינים, וכדי לשמור על ההיגיינה שלנו במיטה ובחדר הרחצה אנחנו צריכים לכבס אותם לפני השימוש הראשון. לדברי דלה גומאסי, מנכ"לית MaidForYou, הכביסה הראשונה חיונית כדי להבטיח שיוסרו מהפריטים האלה שאריות כימיקלים ולכלוך שנשארו בהם מהייצור במפעל או מתהליך ההובלה. גומאסי: "תופתעו עד כמה רצפת מפעל יכולה להיות מלוכלכת והחיידקים האלה יכולים לפלס את דרכם בקלות לתוך המצעים החדשים שלכם".

באתר real simple בדקו את הנושא עם פרופ' נעמי דייל קליינמן, ראשת המחלקה לטקסטיל במכון הטכנולוגי לאופנה. לדבריה, "בפריטי טקסטיל עשויים להיות כימיקלים מתהליך הייצור בנוסף לעמילנים המשמשים לשמירה על פריכות הפריטים בזמן המשלוח, האריזה או התלייה בחנות". בדים עוברים שלבים רבים בתהליך הייצור, ולכן אפילו סיבים טבעיים עלולים להיחשף לחומרים המגרים את העור. "סיבים טבעיים עוברים סריקה וניקוי לפני שהם הופכים לחוט, טווית החוט דורשת חומרי סיכה, לפעמים משתמשים בפוליפרופילן, וניתן להשתמש בעמילנים בתהליך האריגה", היא מסבירה ומוסיפה שבתהליכי הכנה של חוטים ובדים נעשה לעתים שימוש גם במוצרי סבון, נתרן הידרוקסידי (סודה קאוסטית) או לקראת תהליכי צביעה או הדפסה. שאריות של חומרים כימיים עלולות לגרום גם לגירוד או לגירוי לבעלי עור רגיש, מסיבה זו פרופ' קליינמן גם ממליצה להשתמש בסבון כביסה היפואלרגני ונטול רעלים. 

כלי ניקוי

הכנת הבית, כלי ניקוי ירוקים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צילום: אימג'בנק / Thinkstock

זה אולי נשמע מוזר, אולי אפילו מרגיש מנוגד לאינטואיציה, אבל מסתבר שגם את כלי הניקוי צריך לנקות לפני השימוש הראשון, כי גם הם אוספים אבק וחיידקים מתהליך הייצור. יש לשטוף את המגבים, מטליות המיקרופייבר ואפילו ספוגים. רבקה מדינה, הבעלים של Tidy שירותי ניקיון בתים ביוסטון, מוסיפה שהפריטים הללו נועדו לקלוט ולהחזיק אבק וחלקיקים קטנים אחרים, לכן הם רגישים לכך במיוחד ואפילו שכבה קטנה של שאריות יכולה להשפיע גם על יעילותם. "הקפידו לשטוף מטליות מיקרופייבר בנפרד מבדים אחרים, כדי לוודא שהן לא נסתמו עם מוך, ואל תשתמשו במרכך כביסה אחרת תשאירו שכבה דומה של שאריות למה שניסיתם להסיר". 

בגדים, לא רק משומשים

מסיבת החלפות (צילום: Katerina Shi, shutterstock)
בגדי יד שנייה, החלפת בגדים | צילום: Katerina Shi, shutterstock

זה ברור שיש לכבס היטב פרטי הלבשה תחתונה חדשים, לפני שמתחילים להשתמש בהם, נכון? הם הרי באים במגע ישיר ואינטימי עם הגוף שלנו.  גם ברור שכדאי לכבס בגדי יד שנייה - המחשבה מי לבש אותם קודם היא בדיוק מה שגורם לחלק מאתנו להיגעל רק מהרעיון ללבוש בגדים משומשים. אבל מסתבר שגם את שאר פריטי הלבוש החדש שאנחנו קונים כדאי לשטוף, כי במסע הארוך שלהם מהיצרן לקולב בחנות יש הרבה נקודות מגע פוטנציאליות עם חיידקים, שאריות ייצור ולכלוך. בנוסף, גם פה אתם לא הראשונים ללבוש אותם - המחשבה מי מדד את אותם פריטים לפנינו בתא המדידה, או לקח אותם הביתה והחזיר, מספיק מטרידה בשביל להצדיק את הכביסה שלהם. פרופ' פיליפ טירנו, מיקרוביולוג ופתולוג מאוניברסיטת ניו יורק, אמר לאתר "הפינגטון פוסט" כי סביר להניח שמספר האנשים שמדדו את הבגד גדול בהרבה ממה שאתם חושבים: "לא מדובר בחמישה-שישה אנשים אלה בתריסרים... בהנחה שהבגד נמצא בחנות שלושה שבועות או חודש". 

ביוזמת התכנית "גוד מורנינג אמריקה" בדק טירנו 14 בגדים, בהם חולצות, מכנסיים, שמלות, בגדי ים ובגדים תחתונים מרשתות בגדים שונות. הוא מצא בבגדים נורו-וירוס (הגורם הנפוץ ביותר לנגיפי דלקת קיבה ומעיים), סטרפטוקוקים וסטפילוקוקים ואפילו חיידקי צואה. "כמה מהפריטים היו מזוהמים ביותר באורגניזמים רבים, מה שמרמז על כך שמדדו אותם אנשים רבים או אדם אחד עם זיהום כבד". במובן מסוים, אמר טירנו, כשאתם מודדים בגד "אתם נוגעים בבית השחי או במפשעה של אדם אחר".

לדבריו של טירנו, בני אדם מפיצים חיידקים בשלוש דרכים עיקריות: העור, דרכי הנשימה ופי הטבעת. אם אתם נוגעים בבגד שיש בו חיידקים ואחר כך נוגעים בפה, בעיניים או באף – אתם עלולים להידבק. לדבריו, מדובר ב"סיכון נמוך מאוד" להידבק במחלה חמורה, אבל הסיכון קיים והוא עולה אם יש חתכים בעור. מלבד הקפדה על כביסת בגדים חדשים, טירנו ממליץ למדוד בגדים חדשים כשאתם לבושים וכן לשטוף ידיים אחרי מדידת בגדים, בעיקר לפני שאוכלים, שותים או נוגעים בפנים. 

מוצרים של תינוקות

תינוק צעצוע בפה (צילום: Chubykin Arkady, Shutterstock)
צילום: Chubykin Arkady, Shutterstock

לצפות בתינוקות ובפעוטות שמגלים את העולם ואת כל החושים שלהם זה הכי מרגש, אבל צריך לזכור שזה הופך אותם לרגישים במיוחד לחפצים סביבם (שאותם הם מכניסים לפה בלי לחשוב פעמיים). לפני שאתם מציעים להם צעצועים, מוצצים, נשכנים, בובות, בקבוקים וכו', ודאו שהם שטופים ונקיים כראוי.  שטיפה קלה עם סבון עדין ובטיחותי לתינוק ומים חמימים זה כל מה שצריך כדי להבטיח שהחיידקים יוסרו, שטיפה במדיח כלים זו הזדמנות מצוינת לחיטוי ראשוני לפריטים שמתאימים לזה. 

את הבגדים שלהם, השמיכות, המצעים והכובעים יש לכבס בתכשירי כביסה ייעודיים לתינוקות. את הצעצועים של האמבטיה לא מספיק לשטוף בסבון  הרחצה - פעם בשבוע כדאי לנקות אותם באופן יסודי בתוך גיגית שמלאה בכמויות שוות של מים חמים וחומץ. משרים את הצעצועים שעה, שוטפים ונותנים להם להתייבש.