יש דברים שאף פעם לא באים טוב או בזמן נכון: תנור שמפסיק לעבוד, להבות כיריים שחדלו לבעור בדיוק בזמן לשקשוקה של שבת, מכונת האספרסו שמגישה לנו קפה קר דווקא אחרי לילה לבן. עכשיו לכו חפשו טכנאי נגיש, זמין וצדיק ואתם תקועים עם פיתה וגבנ"צ. רגע לפני שאתם נופלים לפחמימה ריקה ושומן (לא שיש לנו משהו נגד פיתה גבנ"צ חלילה), חכו שניה. 

אילן שמה, מנהל טכני בחברת השירות למוצרי חשמל "סי.אס.בי" הוא אחד שיודע את דרכו ללא מעט מכשירי חשמל ביתיים. הנה כמה מהתקלות הנפוצות במכשירי חשמל וטיפים איך תנסו לפתור אותן בעצמכם ותחסכו לעצמכם זמן וכסף.  

מקררים

1. המקרר "מזיע"
"מצב שבו יש הצטברות טיפות מים על גוף המקרר (בפנים או בחוץ), שעלול לגרום לקלקול מוצרי חשמל
למה זה קורה? בגלל פתיחה וסגירה תכופה של דלת המקרר או השארתה פתוחה לזמן רב. התקלה נפוצה בעיקר בימים יותר חמים בתקופה הזאת, בהן הבדלי הטמפרטורות בין המקרר לסביבה החיצונית גבוהים. לכן, יש להקפיד בכל העת כי דלת המקרר סגורה לחלוטין ולבדוק שאין כל לכלוך אשר הצטבר על גומי האטימה, שעלול למנוע מהדלת להיסגר. כמו כן, רצוי לבדוק את שלמות האטמים שעוטפים את הדלת שלא פעם נוטים להיקרע, ובנוסף לוודא שהדלתות אטומות - כלומר שלא נותר מרווח פתוח בינן לבין האטם. חשוב לדעת שהשארת דלת פתוחה למשך זמן רב תגרום להפסקה של פעולת הקירור.
מה לעשות? יש לבצע הפשרה מלאה בעזרת ניתוק המקרר מהחשמל ורק לאחר מכן להחזיר לחשמל והמקרר יחזור לעבוד באופן מלא.  

2. לא מקרר מספיק טוב או מקפיא מדי
למה זה קורה? עשוי לנבוע מבקר הטמפרטורה הנמצא לרוב על דלת המכשיר, כשלעתים מקור הבעיה עשויה להיות בהזזה בטעות של המד שלו. לכן יש לבדוק האם אכן מדובר בטמפרטורה הרצויה במקרר שהיא בסביבות 5-4 מעלות ובפריזר מינוס 18 מעלות.
מה לעשות? כוונו את מד הטמפרטורה בחזרה במידת הצורך, ואז להמתין מספר שעות על מנת להבין האם התקלה הסתדרה. שימו לב גם לאופציה של מנגנון נעילה אוטומטי מפני ילדים, כשייתכן שהדבר נובע מכך. עוד סיבה אפשרית עשויה להיות עקב הצמדת מוצרים לגב המקרר שחוסמים את פתחי האוויר, וגם פה יש לשים לב.

3. תאורת מקרר לא עובדת
 גם פה לא בהכרח מדובר בתקלה. אם המקרר פועל כשורה, אז כדאי לבדוק האם הנורה לא נשרפה או לחילופין המפסק המפעיל את פעילות הנורה תקוע, או שגם פה מדובר בלחיצה בטעות שמפעילה זאת. בנוסף, יכול להיות שהתקלה נובעת מכיוון של מקרר שבת שעלול להטעות אותנו.

 מכונת אספרסו

* רוב התקלות במכונה נוצרות עקב תחזוקה לקויה, וכתוצאה מכך מובילות לסתימה במעברים. ניתן לשחרר חלק מהסתימות באמצעות ניקוי בחומרים ייעודיים לכך על פי המלצת היצרן, כשיש לבצע זאת רק כאשר המכונה מתריעה על כך.  

 

 * הקפדה על הוראות היצרן וניקוי תקופתי של המכונה ימנעו הצטברות אבנית המובילה לסתימות ולצריכה מוגברת של חשמל של המכונה. ובין לבין בזמן השימוש הרגיל במכשיר, כדאי לפני כן לפרוק את המכשיר בעזרת הפעלתו ללא קפה, כלומר שיוציא מים וכך ינקה שאריות משימוש  קודם.

כיריים

* יש להקפיד לנקות את המוצרים בתכשירי ניקוי ייעודיים. חשוב לשים לב ששימוש בחומרי ניקוי שאינם מתאימים או קרצוף חזק של המוצרים עלול לגרום לנזק חיצוני, ולהשפיע על תפעול המכשיר עצמו באופן ניכר.

* חשוב לא להשתמש בכמות גדולה של מים כשמנקים את הכיריים, בהתחשב שתקלה בהצתה החשמלית מקורה לעתים ברטיבות שחדרה למערכת. במקרה כזה כדאי להמתין בסביבות יומיים - שלושה לפני שקוראים לטכנאי, ולתת למערכת ההצתה להתייבש. רק אם עדיין התקלה לא הסתדרה, אז מומלץ להזמין טכנאי.

* תקלה נפוצה נוספת היא פיזור להבה באופן לא אחיד. במקרה כזה כדאי לנסות לנקות בזהירות עם סיכה את החורים מהם יוצא הגז, שקרויים דיזות. במרבית הפעמים ניקוי יסודי שלהם ושל הכיפות הגדולות, פותר את התקלה. אך חשוב לשים לב שבלבול בין הכיפות שחלקן נראות זהות אך ממלאות פונקציות שונות, עשוי לגרום לכך שהלהבות לא ידלקו כלל, ולכן יש לזכור מהיכן בדיוק פירקנו אותן כדי להחזירן למקום הנכון.

* במקרים של דליפות גז או ריח נלווה, חשוב לא לנסות להתעסק בכך בעצמנו אלא לפנות למרכזי השירות.

תנורים

* גם כאן יש להקפיד על מכשירי ניקוי ייעודיים.

* כדאי לשים לב שריח שרוף היוצא מהתנור, אינו מעיד בהכרח על תקלה ולעתים מקורו בהצטברות שאריות מזון או נוזלים. כדאי לנקות היטב את התנור ולהפעילו בשנית על מנת לבדוק אם נפתרה הבעיה. רק אם עדיין נותר ריח כזה, אז יש להזמין טכנאי.

* לעיתים, בעיקר לאחר הפסקות חשמל, התנור מפסיק לעבוד. במקרים אלו כדאי לנסות לאפס את הטיימר שלו, בפעולה פשוטה שעשויה לעיתים לפתור את התקלה. 

 

 *חשוב מאוד לא לרפד את התחתית בנייר כסף - שמוביל לחום אצור בתוך התנור, דבר שגורם להתחממות המוצר ומכאן גורם לקצר או לנתיך לקפוץ וכך להשבתת התנור.

*אפיה בתבניות אלומיניום חד פעמיות פוגמת באיכות האפייה ועלולה לגרום לחריכה במאפים, ולכן חשוב להשתמש בתבניות כהות.

מיקסרים

* תקלה נפוצה היא גלגלי שיניים שחוקים. שחיקת גלגלי שיניים נובעת בעיקר עקב לישת בצק במהירות גבוהה מהרצוי. בכדי למנוע זאת, יש ללוש בצק שהינו קשה יחסית במהירות נמוכה בלבד, ואילו בהקצפה ניתן להשתמש במהירות גבוהה יותר. כמובן שחשוב לשים לב תוך כדי שהמכשיר לא מחובר לחשמל, כדי להיזהר על האצבעות שלנו ולא להיחתך.  

 

 

מדיחי כלים

* מרבית התקלות מתבטאות בכלים שיוצאים "לא נקיים".

לשם כך, יש להקפיד למלא באופן סדיר במדיח נוזל הברקה לכלים ומלח למדיח, אחרת הכלים יוצאים מוכתמים, לא מבריקים ולא יבשים. לשם כך יש לנקות את זרועות ההתזה באופן קבוע, על מנת להגיע לתוצאות ניקוי מושלמות.

במדיחים החדשים יותר הדבר כבר הרבה יותר פשוט, וישנה התראה על התצוגה שמבשרת האם קיים חוסר באחד מהחומרים הנ"ל. המתקינים מתדרכים את הלקוחות על כך בעת ההרכבה, אך בפעמים רבות ברגע האמת אנחנו נוטים לשכוח את הפרט החשוב זה.

* במים בישראל קיימת כמות ניכרת של אבנית, ולכן מומלץ להפעיל את המדיח מדי מספר חודשים כאשר הוא ריק, עם נוזל מיוחד לניקוי יסודי, שניתן לרכוש בסופרים או בחברות שירות היבואן. זאת, על מנת למנוע בו הצטברות אבנית.

* בעיה נוספת הנפוצה במדיחי כלים היא תחלופת מים לא תקינה. במידה ורואים שאין כניסה או יציאת מים, כדאי לבדוק שאף אחד לא סגר בטעות את ברז הצינור שמחובר למדיח. תשומת לב לכך עשויה לחסוך כסף על הזמנת טכנאי, ועל הדרך לחסוך מבוכה נלווית.

אם לא זו הבעיה, ובנוסף לכך נשמעים רעשים של מעין דפיקות בזמן פעילות המדיח, יש לוודא כי הכלים הוכנסו בהתאם. לעיתים יש נטייה להעמיס את המדיח בכלים כאשר הם מכסים אחד את השני, כשבמקרה כזה השטיפה לא מגיעה לכלים המוסתרים או שהממטרה לא יכולה להסתובב. כתוצאה מכך תהליך הניקוי לא מתבצע כראוי, והכלים ייצאו בהתאם לא נקיים.

ֹֹֹֹֹֹֹֹ_______________________________________________________________________

לסיכום כדאי לדעת שהמשותף למרבית המוצרים האלו, הוא נעילת ילדים המסומנת על ידי מפתח ובכדי לבטלה יש לעקוב אחרי הוראות ההפעלה. אבל אם בכל זאת ניסיתם את כל הפעולות האלו והמכשירים עדיין אינם עובדים, אז כנראה שמדובר בתקלות שהן חמורות יותר. במקרים אלו, כל ניסיון לתקנן לבד עשוי להחמיר את הבעיה ואף עלול לגרום לפגיעה במשתמשים, ולכן יש להזמין טכנאי מקצועי שמוסמך לתקן. אך בכל מקרה מומלץ לפני כן לבצע את הבדיקות.