מודים: עד היום זרקנו את עדשות המגע לשירותים אחרי השימוש, אבל מחקר חדש מארצות הברית מעודד אותנו להפסיק. לפי המחקר, שהוצג בכנס של האגודה האמריקאית לכימיה, מערכת הביוב בארצות הברית אינה מסוגלת להתמודד עם הכמות העצומה של עדשות המגע שנזרקות לתוכה, ואלו מגיעות לאוקיינוסים ומוסיפות לזיהום החמור.

החוקרים גילו שהגמישות של העדשות מאפשרת להן לעבור בעד למסננים שנועדו לסנן חומרים לא ביולוגיים במתקני טיהור שפכים. ד"ר רולף הלדן והדוקטורנט צ'רלס רולסקי מאוניברסיטת אריזונה, עורכי המחקר, אמרו ל"ניו יורק טיימס" שעובדים במתקנים אלו סיפרו להם שהם ראו עדשות צפות במים.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

עוד בדקו החוקרים כיצד העדשות מגיבות למיקרואורגניזמים המשמשים לפירוק שפכים ביולוגיים במתקנים. לאחר שבעה ימי חשיפה למיקרואורגניזמים נראה שהעדשות לא נפגעו, אבל בבדיקת מעבדה התגלה שינוי בחומר. החוקרים חושבים ששינוי זה גורם לעדשות להיקרע בקלות לחתיכות. "מכיוון שעדשות הן מכשור רפואי, לא מעוניינים שהן יתכלו בקלות. זה טוב למשתמשים אבל לא טוב לסביבה", אמר לעיתון ד"ר הלדן.

עדשות מגע (צילום: Karen Hermann, Shutterstock)
צילום: Karen Hermann, Shutterstock

החוקרים בדקו כארבעה קילוגרמים של שפכים ואכן מצאו בהם שתי חתיכות של עדשות מגע. "גילינו שנגרמו שינויים ניכרים בעדשות המגע אחרי טיפול ארוך טווח על ידי החיידקים במפעל השפכים", אמר וארון קלקאר, אחד החוקרים. "כשפלסטיק מאבד מהחוזק המבני שלו הוא נשבר פיזית וכך נוצרים חלקיקי פלסטיק". חלקיקים זעירים אלה נקראים מיקרו-פלסטיק. יש להם שטח פנים גדול יחסית והם סופחים בקלות רעלים שונים, גם כאלה שנמצאים בריכוז נמוך יחסית. 

חתיכות של עדשות מגע שהחוקרים מצאו בשפכים:

A post shared by Plastic Ocean Project, Inc (@plasticoceanproject.inc) on

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

מיקרו פלסטיקים הם סיבה מרכזית לזיהום מקורות המים בעולם. במחקר מ-2015 העריכו החוקרים כי באוקיינוסים צפים חלקיקי פלסטיק במשקל 236-93 אלף טון מטרי. ידוע כי אורגניזמים ימיים צורכים את החלקיקים האלה ובסופו של דבר הם מגיעים לאנשים שניזונים מאותם אורגניזמים. 

A post shared by AliExpress LELA KAYA (@aliexpress_lela_kaya_704) on

כ-45 מיליון איש בארצות הברית משתמשים בעדשות מגע, ולפי סקר שערכו החוקרים בהשתתפות 400 נשאלים, 20-15 אחוז מהם זורקים את העדשות לאסלה או לכיור לאחר השימוש. מנתונים אלה מעריכים החוקרים כי 3.3-1.8 מיליארד עדשות מגע מגיעות למערכת הביוב במדינה. אלה, אמר החוקר הראשי צ'ארלס רולסקי, מצטברות ל-23-20 טון מטרי של פלסטיק המועברים בשפכים.

מיקרו פלסטיקים שמקורם בעדשות מגע עלולים להשפיע גם על הקרקע. מכיוון שהבוצה (חומר אורגני מוצק הנוצר מתהליך טיהור השפכים) מוטמנת באדמה, מיקרו ומקרו פלסטיקים שמקורם בעדשות מגע עלולים להגיע למערכת האקולוגית היבשתית, וההשלכות של כך אינן ידועות, אומרים החוקרים.

החוקרים ממליצים לזרוק את העדשות לפח האשפה לאחר השימוש, ואומרים כי הם מקווים שיצרני העדשות יוסיפו לקופסאות הנחיות ברורות ברוח זו. לדבריהם, עדשות מגע הן לא המקור הגדול ביותר למיקרו פלסטיק המזהם את מקורות המים, אבל זה זיהום שאפשר למנוע אותו בקלות.