אי שם בתחילת 2018 התבשרנו על בואו של אתגר טיקטוק חדש ומסוכן, שבמהרה התחבב על המילניאלז והדאיג מאוד כל מבוגר אחראי סביבם: "אתגר הטייד" דרש להכניס קפסולת ג'ל כביסה של המותג המוכר לפה ולתת ביס במעטה הפלסטיקי שלה כדי לשחרר את הסבון הכחול-ירוק, שהוא חומר ניקוי חזק ביותר. הטרנד הנורא הזה כנראה מתבטא גם בתוצאותיו של מחקר, שבדק את שיעור ההרעלות בקרב האוכלוסייה בארה"ב כתוצאה מקפסולות ג'ל של כביסה וגילה שהן התרבו משמעותית.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> חולי סדר וניקיון להתפקד: הפתרון לאחת הבעיות הנפוצות במטבח

>> הפעולה שרובנו עושים בחדר מלון ומשגעת את החדרנית

 

קפסולות ג'ל (פודים) לכביסה זוכות לפופולריות רבה בשנים האחרונות בזכות נוחות השימוש בהן – פשוט משליכים אחת ישירות לתוך התוף של מכונת הכביסה, המים החמים ממיסים את המעטה שלה והחומרים זורמים אל הכביסה. לאחרונה התגלה במחקר חדש נתון מפתיע: במהלך השנים האחרונות החשיפה לקפסולות האלה עלתה בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים, ואתה גם אחוזי הפגיעה מהן. על פי המחקר, שפורסם בכתב העת Clinical Toxicology, החוקרים גילו שבשלוש השנים האחרונות של המחקר קיבלו מרכזים לטיפול בהרעלה בארה"ב קיבלו יותר מ-36,000 שיחות שקשורות לנוזל כביסה שנמצא בתוך פוד כזה. רוב החשיפות לחומר הרעיל (87 אחוז) היו בקרב ילדים מתחת לגיל 6, ו-9 מקרי מוות שקשורים לבליעת קפסולה - כולם של מבוגרים, כולל 7 מקרי מוות בקרב אנשים מעל גיל 70. החוקרים ציינו שהחשיפות לחומר נותרות גבוהות בילדים צעירים יותר, ובמקביל עלו בקרב ילדים גדולים יותר, מתבגרים ומבוגרים, שכבר אמורים לזהות את הסכנה. ונשאלת השאלה - למה זה קורה?

יד מכניסה קפסולת ג'ל כביסה למכונה (צילום: Sergey Lapin, SHUTTERSTOCK)
זה השימוש היחיד למוצר הזה - כביסה | צילום: Sergey Lapin, SHUTTERSTOCK

זהירות: מוצר פופולרי

המחקר לא חקר את הסיבה, רק ציין שהתופעה קיימת. מומחים הסבירו לאתר "יאהו" מה ההסבר לזה:

1. סיבה אחת היא העלייה בפופולריות של המוצר. "אם הפודים האלה הופכים להיות נפוצים יותר בקהילות שלנו, אז לבני הבית בכל הגילאים יש פוטנציאל להיחשף אליהם", הסביר ד"ר כריסטופר גאו, מחבר בכיר של המחקר ורופא לרפואת חירום.

2. על פי ברוס רוק, מנהל מרכז לבקרת רעלים בניו ג'רזי, בקרב בני הנוער כנראה שהסיבה לעלייה בחשיפה היא אותו אתגר טיקטוק. ד"ר דנל פישר, יו"ר לרפואת ילדים במרכז בריאות בקליפורניה, מסכימה: "הרבה פעמים אנחנו מסתכלים על בני נוער שעושים אתגרי מדיה חברתית מטופשים או מתעלמים מלחץ חברתי. אנחנו מצפים מהבני נוער האלה לדעת טוב יותר".

@ryanshuh Little late but wanted to get in on the fun! #tidepodchallange #tidepods #vsatisfying #laundrytok ♬ Boy's a liar Pt. 2 - PinkPantheress & Ice Spice

3. בקרב מבוגרים, התופעה כנראה מתרחשת אצל אנשים עם דמנציה, אלצהיימר או בעיות קוגניטיביות דומות. ד"ר גאו: "מבוגרים אלה עשויים לבלבל בטעות בין חבילות של חומרי ניקוי כביסה ומזון או בחפץ ביתי אחר, מה שיוביל לחשיפה בשוגג. זוהי עוד אוכלוסייה שנמצאת בסיכון לתופעה, שבדרך כלל איננו חושבים עליה". רוק הוסיף: "התאונות של המבוגרים נוטות להיות בעיקר מקריות, כמו 'החזקתי את הקפסולה, סחטתי אותה חזק מדי והחומר השפריץ לי לעין'". עוד אמר רוק שהיו כמה מקרים בהם מישהו השתמש בקפסולת הכביסה כחלק מניסיון התאבדות, או של מבוגרים עם דמנציה שחתכו את העטיפה של הקפסולה, הכניסו אותה לפה וטעמו אותה בטעות, אבל ברוב המקרים הפגיעה היא עדיין בקרב תינוקות וילדים מתחת לגיל 6.

להיות מודעים לסכנות ולפעול בהתאם

אז מה בעצם הנזק בבליעת קפסולת הכביסה? על פי גאו ניתן לראות "מגוון רחב של השפעות", כולל כוויות, הקאות וקשיי נשימה, ובמקרים מסוימים עלולות להיות השלכות קטלניות. ד"ר פישר מסבירה שהכימיקלים בחומרים האלה "נועדו לנקות את הבגדים שלכם, אבל הם ינסו לנקות את החלק הפנימי של הוושט והמעיים שלכם אם תבלעו אותם. הם יעשו אתכם חולים ויכולים גם להרוג אתכם".

הפתרון צריך להיות בשני מישורים – גם לאחסן את הקפסולות הרעילות במקום שקשה להגיע אליו, למשל במדף גבוה וסגורים היטב באריזות המקוריות (שלרובן יש מנגנון זהירות בפתיחה), וגם לנהל שיח עם ילדים על הסכנה וההשלכות, כפי שסיכמה ד"ר פישר: "בני נוער צריכים לדעת שמשהו שנראה מגניב באינטרנט לא בהכרח מגניב באופן אישי. הם צריכים לחשוב פעמיים אם משהו טוב ובטוח עבורם, ולא לפעול מיד".

@impatman Pshhh! You thought! #TidePod #Tide #Tidepods #Dontjudgeabookbyitscover #comedy #featureme #SecretMenu ♬ original sound - impatman

התופעה מוכרת היטב גם בישראל. לפני נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים, חומרי הניקוי השכיחים ביותר בגרימת הרעלות בקרב ילדים הם אקונומיקה, טבליות כביסה, כלור ומסיר שומנים. קפסולות הג'ל מאוד אטרקטיביות ומסקרנות לילדים סקרנים, שחוקרים את סביבתם דרך הפה כחלק מההתפתחות שלהם, בזכות הצבעים, הרכות והמרקם. מרבית הילדים שהגיעו למיון מהרעלות של חומרי ניקוי הם תינוקות ופעוטות מתחת לגיל 4, וברוב המכריע של המקרים ההרעלה התרחשה בבית ובסביבתו (חשוב לזכור שגופם של ילדים קטן ורגיש משל מבוגרים והם עלולים להגיב להרעלה בצורה מהירה וחמורה במיוחד).

"זה בידיים שלכם"

עוד עולה מהנתונים שלרוב ההרעלה הייתה דרך מערכת העיכול, אך היא יכולה להתבטא גם דרך העור, העיניים או בשאיפה. מקרה כזה קרה לפני מספר שנים לאם בשם לינוי, ששיתפה ברשת מה קרה לבנה כשמישש קפסולת כביסה ושיחק אותה, עד שהיא התפוצצה והנוזל השפריץ לו לתוך העין. "תוך זמן קצר העין התנפחה ונהייתה אדומה ומלאת כוויות פנימיות וחיצוניות", כתבה לינוי. "מאז אנחנו בסחרור של בתי חולים בדיקות טיפולים ועוברים מיד ליד ומרופא לרופא במטרה להציל את העין ואת הראייה שהולכת ופוחתת מיום ליום. אני לא הבנתי את המשמעות עד כמה החומר הזה מסוכן! אבל עכשיו אני יודעת ומעבירה לכם את המידע הזה – הישמרו, הרחיקו ואם אפשר הימנעו מהחזקת מוצרים כימיים/רעילים/פעילים בקרבת ילדים.
זה בידיים שלכם!".