כשהכנסנו לחיינו, ולביתנו, את מגבוני הניקוי חשבנו ששיחקנו אותה כי חסכנו לעצמנו הרבה התעסקות עם חומרי ניקוי שונים, סוגי מטליות, מברשות ועוד. כשהגיעה הקורונה אימצנו בחום את המגבונים האנטי-בקטריאליים שהגיעו אתה, והיינו בטוחים שזה מה שיהפוך את הבית שלנו לבטוח ונקי מחיידקים. אבל מתברר שיש דברים  שממש לא מומלץ לנקות עם מגבונים, כפי שהסבירו המומחים ל- thehealthy.com. הנה כמה מהם.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> חולון: "למה יש פסל של גבר עם זקפה מחזיק בלון?"

>> פרקטי ומשפחתי: הבית של משפחת בלינדרמן

צעצועי ילדים

צעצועי ילדים (צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK)
צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK

כשאתם מנגבים משטח במגבון אנטי-בקטריאלי אפשר לראות (בסיפוק) את כתם הלכלוך שנצמד למגבון, אך אי אפשר לראות את מה שהמגבון הזה משאיר אחריו - כימיקלים. "הסיבה העיקרית שבגללה אני מאמין שאנשים לא צריכים להשתמש במגבונים אנטי-בקטריאליים כמגבון יום-יומי היא שאנו רואים עלייה בחיידקים העמידים לאנטיביוטיקה", מסביר הכימאי ג'ון מנולה. "חלק מהאשמה לתופעה הזו רלוונטית לסבונים ולמגבונים אנטי-בקטריאליים. רוב המשטחים יהיו נטולי חיידקים באותה מידה לאחר ניקוי רגיל עם מים וסבון או חומרי ניקוי ביתיים אחרים", אומר מנולה ומדגיש לא להשתמש במגבונים על צעצועי ילדים כיוון שהם מכניסים אותם לפה שלהם.

במקום זה נקו את הצעצועים בתמיסה של חצי כוס חומץ ל-3.7 ליטר מים, ונגבו אותם. אם הצעצוע עמיד למים, השרו אותו בתמיסת החומץ והמים למינימום 15 דקות, כדי להרוג כל חיידק. לאחר מכן שטפו אותו היטב והניחו לו להתייבש באוויר. הצעצועים עדיין מריחים כמו חומץ לאחר שהם יבשים? תנו להם שטיפה נוספת, במים.

משטחים סופגי לחות

שטיח מגולגל ספוג מים (צילום: mariakray, SHUTTERSTOCK)
צילום: mariakray, SHUTTERSTOCK

תמיסות אנטי-בקטריאליות צריכות להישאר על משטח במשך מספר דקות כדי להיות יעילות ולהרוג חיידקים. אם המשטח רך וספוגי או שעיר - למשל שטיח, החומר ייספג בו והוא לא יישאר רטוב מספיק זמן כדי להיות יעיל באמת. אם משתמשים בגלל זה במספר רב של מגבונים כדי להשיג את התוצאה, הלחות עלולה לפגוע במשטח עצמו.

במקום זה השתמשו במי חמצן כדי להסיר כתמים ספציפיים מהשטיח: שלבו כפית של 3 אחוז מי חמצן (ריכוז גבוה יותר עשוי להלבין את השטיחים) עם מעט קרם אבנית (cream of tartar) או מעט משחת שיניים (לא ג'ל).

כל משטחי המטבח

משטח מטבח, שיש מטבח, דלפק מטבח (צילום: Studio Light and Shade, SHUTTERSTOCK)
מתי לאחרונה הסתכלתם על המטבח מנקודת המבט של נמלה? | צילום: Studio Light and Shade, SHUTTERSTOCK

כמה זה מפתה לשלוף מגבון מהקופסה ולעבור אתו בזריזות על המקרר ומשם לכיריים? מספיק כדי לחטוא בזה מדי פעם. אבל הגיע הזמן להפסיק, משתי סיבות: מגבונים אנטי-בקטריאליים אינם מיועדים לניקוי שטחים גדולים, ואתם עלולים להחמיר את בעיית החיידקים אם תשתמשו באותו מגבון עבור יותר ממשטח אחד. "לעולם אל תשתמש במגבון אנטי-בקטריאלי אחד כדי לנקות יותר ממשטח אחד", אומרת מפקחת הניקיון לילי קמרון, "במגבון מלוכלך נשארו חיידקים והוא יכול להעביר חיידקים למקום אחר. דלפקי המטבח מתמלאים במיוחד בחיידקים ולנקות אותם רק עם מגבונים זה פשוט לא מספיק".

במקום זה השתמשו במים חמים וסבון ובספוג לחיטוי השיש או דלפק המטבח (רק אל תשכחו להחליף את הספוג לעתים קרובות, לפני שיהפוך בעצמו למדגרת חיידקים). לניקוי שאר המשטחים השתמשו במגבון אחד לכל משטח, אפילו שניים אם מדובר במשטח גדול, וזרקו לאחר השימוש. אם זה נראה לכם בזבזני ולא אקולוגי, עברו לנקות את המשטחים בחומר ניקוי ומטליות רב פעמיות.

משטחי ואביזרי אמבטיה

חדר רחצה (צילום: shutterstock / Jonathan Park)
צילום: shutterstock / Jonathan Park

חדר הרחצה שלכם צובר חיידקים רבים מדי יום, ומגבון אנטי-בקטריאלי לא יצליח לחסלם, זה פשוט גדול עליו. קמרון: "כדי להרוג חיידקים ביעילות חומר החיטוי צריך להישאר על פני השטח במשך כחמש עד עשר דקות, ואילו ניקוי עם מגבונים משאיר את המשטח יבש פחות מחמש דקות. שימוש יתר במגבונים כאלה עלול לחשוף את המשפחה שלכם לכימיקלים מזיקים, ללא התועלת של הרס החיידקים".

במקום זה השתמשו בחומר ניקוי ייעודי לחיטוי חדרי רחצה, שיחסל כל כתם, לכלוך או חיידק ועדיין ולא יפגע בכם או במשטחים שלכם.

משטחי עץ

משטח עץ (צילום: BLUR LIFE 1975, SHUTTERSTOCK)
צילום: BLUR LIFE 1975, SHUTTERSTOCK

הכימיקלים והמרכיבים האחרים במגבונים אנטי-בקטריאליים עלולים אפילו להזיק לאורך זמן למשטחים מסוימים בבית, למשל רהיטי עץ שעלולים לאבד את הברק שלהם לאחר קרצוף חוזר ונשנה, וגם יכולים להינזק מלחות. "משטחי עץ צריכים להתייבש במהירות, אבל מגבונים משאירים אותם רטובים יחסית כך שזה לא יעיל", מסביר אלברטו נווארטה, מנהל עסק לניקיון בדאלאס, ומוסיף: "עם עץ, פחות זה יותר. אין לנקות רצפות עץ ורהיטים לעתים קרובות מדי, כי הגימור מתעמעם עם הזמן. זה עוד יותר רלוונטי כשמדובר במגבונים אנטי-בקטריאליים כי הם מכילים אלכוהול, שפוגע בגימור העץ".

במקום זה השתמשו בחומרים ייעודיים לניקוי והברקת משטחי עץ, שימו לב שלחלק מהם יש גם רכיב חיטוי מחיידקים.

משטחים עם חומר איטום

משטח עבודה במטבח (צילום: Soukaina EL Atrass, SHUTTERSTOCK)
צילום: Soukaina EL Atrass, SHUTTERSTOCK

הכימיקלים והחומצות שנמצאים במגבונים אנטי-בקטריאליים יכולים להרוס את הליטוש הבוהק של משטחים אטומים, כמו שיש ואבן גרניט, ועלולים לגרום למשטחים להיראות עמומים, אפילו שרוטים.

במקום זה חפשו חומרי איטום שתוכננו במיוחד עבור משטחים אלה, או השתמשו בסבון ומים רגילים, שהם יעילים ביותר כחומר ניקוי רב תכליתי.

משטחי עוֹר

ספת עור (צילום: Ground Picture, SHUTTERSTOCK)
צילום: Ground Picture, SHUTTERSTOCK

ריכוז האלכוהול במגבונים מחטאים הוא בעייתי כיוון שאלכוהול יכול לייבש עור גמיש ושימוש חוזר במגבונים עלול להשאיר את מוצרי העור שלך במראה יבש וגירי.

במקום זה השתמשו בחומר ניקוי עדין לעור, כמו סבון לתינוקות, ושימו כמה טיפות ממנו לתוך ליטר מים בערך. כשתסיימו לנקות, עברו שוב על משטח העור עם ספוג נקי ולח כדי להסיר שאריות סבון. אם אתם בכל זאת רוצים להשתמש במגבוני חיטוי על עור, קראו את התווית כדי לוודא שהם אינם מכילים אלכוהול.

ריהוט בגימור לכה

משטח עץ עם לכה (צילום: Alexander Peskov, SHUTTERSTOCK)
צילום: Alexander Peskov, SHUTTERSTOCK

השימוש במגבונים עם אלכוהול עלול גם להקהות את הגימור היפה של כיסאות, שידות ורהיטים אחרים שמצופים לכה, כולל מעקות למדרגות או כל עבודת עץ בבית שלכם שעשויה להיות בעלת גימור לכה מלא ברק.

במקום זה השתמשו בסבון עדין ומים חמים: הכניסו כפית אחת של סבון נוזלי לתוך חצי ליטר מים חמימים והשתמשו במטלית לחה לניגוב המשטח.