כמעט שליש מהחיים שלנו אנחנו מעבירים במיטה. הנתון הזה לא חדש אבל תמיד מפתיע. לא בעבודה, לא במכונית ולא בטיולים או בילויים – המיטה היא המקום שבו עוברים עלינו רוב חיינו. אם ככה, אז אנחנו צריכים להתייחס לרמת הניקיון בה בהתאם. אבל נראה שזה לא המצב. בניגוד לחדר השירותים, המטבח או המקלחת – המיטה שלנו מלוכלכת הרבה יותר ממה שנדמה לנו, ואנחנו לא מקדישים מספיק תשומת לב לעניין. פעולה אחת פשוטה יכולה לעשות את ההבדל והיא להחליף את המצעים לעיתים קרובות. את זה רובנו לא עושים מספיק.

מסקר שנערך על ידי גוף התקשורת הבריטי The Independent עולה כי כמעט חמישים אחוז מהרווקים באנגליה מחליפים מצעים פעם בארבעה חודשים. ואילו בסקר של YouGov נמצא כי החלפת וכיבוס מצעים פעם בשבועיים היא השכיחה ביותר. אז כל כמה זמן מומלץ לכבס?

מיטה היא גן עדן לחיידקים, זאת בשל העובדה המטרידה שאדם ממוצע מגיר 26 ליטר זיעה בשנה הישר למצעים שפרוסים על המיטה. מדענים מגדירים את המצעים שלנו כ"מקום אידאלי להתרבות פטרייתית". בכמות קטנה זה לא מטרידים אותנו אבל ככל שעובר הזמן זאת בעיה של ממש. זאת הסיבה שמחקר חדש מציע החלפה וכיבוס מצעים לפחות אחת לשבוע.

ישנה על הבטן (צילום: Vladislav Muslakov, unsplash)
צילום: Vladislav Muslakov, unsplash

אז מה מצטבר לנו במיטה? מחקר שנערך בשנים האחרונות ופורסם בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology חשף את החומרים המגעילים שאיתם אנחנו ישנים והעניק למיטה את הכינוי "מאגרי אלרגנים". חומרים אלה כוללים קשקשים של בעלי חיים, קרדית אבק הבית, זיעה ואיך לא - צואה.

"אנחנו משילים כ-500 מיליון תאי עור ביום ובחלק מהם יש עובש ופטריות", אומר ד"ר ג'ושוע זייכנר מבית החולים מאונט סיני בניו יורק. "הם נשארים במיטה שלנו שעליה גם מצטברים שומנים, זיעה ואיפור. זה עלול להוביל למגוון בעיות, מגירוי עור, זיהומים ואפילו אקנה".

חשיפה מוגברת לחומרים האלו עלולה להגביר את הסכנה לפתח מחלות הקשורות לאלרגיה כמו אסטמה או להיחשף לחיידק סטפילוקוק זהוב. חיידק הגורם למחלות וזיהומים שונים כמו זיהומים שטחיים בעור, אנדוקרדיטיס, דלקת ריאות ועוד. החשיפה לחיידקים או לחומרים המזיקים הללו יכולה להימנע או לכל הפחות תפחת בעזרת אותה פעולה פשוטה ששווה להשקיע בה.