שגרת החיים היומיומית מספקת לנו כמה הנאות קטנות, ביניהן התחושה המתוקה שמתקבלת נוכח בית שנראה ומריח נקי. לכל אחד ואחת מאתנו יש את הדרך להגיע אל היעד הזה, אבל רוב הסיכויים שרוטינת הניקיון הקבועה שפיתחנו לעצמנו מבוססת על הרגל אחד לפחות שהוא שגוי. באתר thekitchn נתנו כמה מומחים לניקיון דוגמאות להרגלים כאלה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> 30 מיליון צפיות: הפך מכולת אשפה לבית קסום במרכז העיר

>> פרדסיה: הלבישו דירה בשיא הסטייל ב-400 אלף שקל

 

1. המיתוס: השרייה של כלים בכיור למשך הלילה תסיר כתמים עקשניים

גם ההיגיון שלכם אומר שכתמים שומניים, דביקים או קרושים על מחבתות וסירים זקוקים לשכשוך של שעות ארוכות בכיור עם מים חמים וסבון כלים כדי להתרכך? לדברי דלה גומאסי, מנכ"לית MaidForYou, זה ממש מיותר: "כל מה שצריך זה חמש דקות של השריה עם סבון כלים ומים רותחים, לא יותר מזה. חכו קצת עד שטמפרטורת המים תרד לרמה שבה תוכלו לשפשף ולנקות בקלות את הסיר או המחבת, ועשו זאת".

כלים בכיור, השרייה (צילום: Mari Nelson, SHUTTERSTOCK)
צילום: Mari Nelson, SHUTTERSTOCK

 

2. המיתוס: אקונומיקה זה החיים, היא תנקה את כל המשטחים

זה נכון שאקונומיקה זה חומר ניקוי רב עצמה וקסם, מהסוג שקל להתמכר אליו עד כדי כך שהוא הופך לאינסטינקט מידי עבור כל סוג של ניקוי. לדברי המומחית לניקיון מ-Zep Inc ארמקה טאונסנד, מדובר בחומר כימי חזק שעלול להזיק למשטחים מסוימים ולשנות צבע של בדים ושטיחים, והיא מציעה לבדוק היטב ולהשתמש תמיד בחומרי ניקוי שמיועדים למשטחים שאותם רוצים לנקות. בין הדברים שממש לא כדאי לנקות עם אקונומיקה: אריחים, רובה, עובש, סיליקון, משטחי גרניט או שיש, פלדת אל-חלד, נירוסטה ומשטחי עץ.

אקונומיקה  (צילום:  Irina Annarumma, Shutterstock)
צילום: Irina Annarumma, Shutterstock

3. המיתוס: אם זה "ירוק" זה בטח טוב יותר גם עבורנו

רובנו טועים להניח שמוצר שנושא תווית "ירוק" ואקולוגי אינו מכיל חומרים שעלולים להיות מסוכנים. טובי שולץ, מנכ"ל ומייסד שותף של Maid2Match, מסביר שמוצר מקבל תווית כזו כיוון שהוא נוצר תוך שימוש בתהליכים בני קיימא, אבל זה לא אומר כלום על מה שהוא מכיל. "עדיף לבדוק את רשימת הרכיבים על כל מוצר ניקוי 'טבעי' ולהיזהר מכל מה שמעורר חשד. חפשו מידע על כל דבר שאתם לא בטוחים לגביו - מותגים מסוימים מנסים להסתיר מרכיבים תחת שמות שונים".

הנה כמה מהמוצרים הטבעיים השימושיים ביותר, שאינם רעילים: אבקת סודה לשתייה מצוינת נגד חיידקים, מנקה ביעילות לכלוך ומסירה שומן. חומץ פועל ביעילות ובעדינות נגד שומן וטינופת. שמן זית מצוין אם אתם רוצים לפלש (להבריק, מלשון פוליש) כלים. מיץ לימון משמיד טחב ועובש, מנקה שומנים, מבהיר משטחים כהים ומוסיף גם ריח רענן. תרכובת הצמחים בשמנים אתריים מוסיפה ריח נהדר למוצרי הניקוי הביתיים, במיוחד אם אתם לא מתים על ריח החומר. שמנים אתרים נחשבים בדרך כלל לבטוחים, אבל עלולים לגרום לאלרגיות לאנשים מסוימים אז קחו זאת בחשבון בעת בחירת הריחות. אם בכל זאת לא רוצים לוותר על הסבון, כדאי לעבור לסבונים טבעיים שעשויים מ-100% שמנים צמחיים מה שאומר שהסבון לא נוסה על בעלי חיים ואינו מכיל כימיקלים.

כלי ניקוי ירוקים, אקולוגי (צילום: TShaKopy, SHUTTERSTOCK)
צילום: TShaKopy, SHUTTERSTOCK

 

4. המיתוס: הכי יעיל לנקות אבק עם מטליות יבשות 

למעשה, ניקוי אבק עם מטלית יבשה עלול להחמיר את המצב, כי הוא יגרום לחלקיקי אבק רבים להסתובב באוויר ולהתמקם במקום אחר, שגם אותו תצטרכו לנקות מתישהו. במקום זה, טאונסנד ממליצה "להשתמש במטלית מיקרופייבר לחה או בתרסיס מיוחד לניקוי אבק, כדי ללכוד ולהחזיק את החלקיקים הזעירים ביעילות. שיטה זו מסייעת במניעת התפשטות האבק ומבטיחה תוצאות ניקוי טובות יותר".

איך הכי טוב לנקות רהיטים מאבק? הקפידו להתחיל מלמעלה ולסיים למטה. כאמור, להסרת האבק השתמשו בסמרטוט לח. כשהוא מתחיל להתמלא באבק הפכו אותו לצדדים הנקיים שלו עד שהוא מלא לגמרי, ואז נקו אותו (אל תעבדו עם סמרטוט מלוכלך). לאחר מכן העביר את מגבת המטבח (100 אחוז כותנה בלבד) לייבוש. 

צריך רק מים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

 

5. המיתוס: מגבונים לתינוקות טובים גם כחומר ניקוי כללי

כן, המגבונים של הילדים הצילו אותנו לא פעם ולא פעמיים והפכו ליושבי קבע בתיק שלנו, אבל כוחות העל שלהם לא תקפים לכל מה שקשור לניקיון הבית. הסיבה לכך היא שהמגבונים של התינוקות אינם מכילים תמיסת ניקוי כלל. טאונסנד: "הם עדינים מכדי להסיר ביעילות כתמים קשים, שומן או לכלוך ממשטחים, לניקוי כללי השתמשו במגבוני ניקוי מתאימים או במוצרים ייעודיים למשטחים או המשימות הספציפיות שלכם".

שימו לב שיש כמה דברים שהמומחים ממש לא ממליצים לנקות עם מגבוני ניקוי, כמו צעצועים של הילדים שנמצאים בפה שלהם לא מעט, משטחים סופגי לחות כמו שטיחים, כל משטחי העבודה במטבח ומשטחי חדר הרחצה (המגבונים לא ינקו מהם את החיידקים), משטחי עץ, עור וריהוט בציפוי לכה.

מגבונים (צילום: Adam Radosavljevic, shutterstock)
צילום: Adam Radosavljevic, shutterstock