אחד הדברים הראשונים שרבים מאיתנו עושים כשאנו מתמקמים בחדר מלון הוא להגיע אל חפיסת הסבון הארוזה שבחדר הרחצה. למעשה, הסבונים האלה הם הפריט הכי מנוצל ברשתות המלונות: 86 אחוז מהאורחים השוהים במלון לילה או שניים משתמשים בהם, אחוז גבוה יותר מהמשתמשים בטלוויזיה (84 אחוז), במייבש שיער (36 אחוז), ובשירות החניה (28 אחוז). בתי מלון משקיעים זמן וכסף רב בבחירת מוצרי הטיפוח המוצעים לאורחים, ואף מפרסמים את שמות מותגי הטיפוח. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

 >> הווילה של שי-לי שינדלר וליעד אגמון

>> ת"א: חיברו שתי דירות ללופט משגע בשמים

אבל יש בעיה גדולה מאוד עם הסבונים האלה. חלקנו אולי לוקחים אותם איתנו הביתה (למה לא, בכיף), אבל רוב האורחים משאירים מאחוריהם את הסבונים המשומשים. עכשיו תחשבו על מיליוני חדרי המלון ברחבי העולם – בארצות הברית בלבד יש כ-5 מיליון. כלומר רק שם, אם מחשבים את התפוסה הממוצעת, משתמשים מדי יום ב-3.3 מיליון סבונים. שזה 454 מיליארד גרם פסולת של סבון ומוצרי טיפוח בבקבוקים, משקל שווה למשקלם של 2 מיליון לווייתנים כחולים. אז מה קורה לכל שאריות הסבון האלה?

לפני 14 שנים השאלה הזו העסיקה גם את שון סייפלר, טכנולוג במקצועו. השאלה עלתה במוחו של סייפלר לאחר ששתה כמה קוקטיילים כששהה במלון במיניאפוליס בנסיעת עסקים, והוא התקשר לדלפק הקבלה ושאל. בדלפק ענו ששאריות הסבון נזרקות – גם במלון המדובר וגם במלונות אחרים. "לא יכולתי להפסיק לחשוב על זה", אמר סייפלר לאתר The Hustle, "והחלטתי שאני חייב לעשות משהו בנידון". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Clean the World (@clean_the_world)

כמה שבועות לאחר מכן, בעיר הולדתו אורלנדו, הוא נכנס למלון הולידיי אין ושאל אם יהיו מוכנים לתת את הסבונים המשומשים שלהם. מנכ"ל המלון נענה בשמחה, וסייפלר יצא עם שקית ענקית של מוצרי טואלטיקה משומשים. "הלכתי לשישה מלונות אחרים באותו יום וכולם אמרו את אותו הדבר", הוא אומר.

מצוידים באלפי חפיסות סבון הקימו סייפלר וכמה חברים "סדנה" קטנה במוסך במרכז אורלנדו. חברי הקבוצה התיישבו על דליי חמוצים הפוכים, גירדו את החלק החיצוני של הסבונים עם קולפני תפוחי אדמה, ריסקו אותם במטחנת בשר ולאחר מכן המסו אותם. את העיסה הם שפכו לתבניות, ייבשו, וחתכו לחפיסות חדשות. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Clean the World (@clean_the_world)

בדרך זו ייצרו סייפלר וחבריו כ-500 סבונים חדשים ביום. באותה תקופה, הוא גילה, כ-9,000 ילדים מתחת לגיל 5 מתו בכל יום ברחבי העולם ממחלות הקשורות להיגיינה , ומחקרים הראו כי שטיפת ידיים סדירה יכולה לצמצם את מקרי המוות הללו בחצי. אז סייפלר השיק את מיזם Clean the World שמטרתו להביא את מיליוני הסבונים המבוזבזים מבתי מלון לילדים שצריכים אותם. "הכנתי בקשה למענק עבור קרן ביל ומלינדה גייטס, דמיינתי שביל יעצור בחניה שלנו וימסור לנו צ'ק בסך מיליון דולר", סיפר סייפלר. "קיבלנו הודעת דחייה שמונה שעות לאחר שהגנו את הבקשה, עם הערה שאמרה 'נא לא להגיש בקשה חוזרת במשך שלוש שנים'".

אז סייפלר חשב על מודל: תמורת סכום קטן (חצי דולר עד דולר לחדר לחודש) מתי מלון מקבלים כל מה שצריך כדי להיפטר מהסבונים המיותרים (פחי אחסון, משלוחים, הדרכת צוות), וכן דוחות המפרטים את ההשפעה החברתית והסביבתית של התרומות שלהם. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Clean the World (@clean_the_world)

כיום, Clean the World משתפת פעולה עם יותר מ-8,000 מלונות  ברחבי העולם, כולל רשתות גדולות, וכן ספינות נופש, בתי קזינו וחברות תעופה - בערך 1.4 מיליון חדרים בסך הכל. הארגון משתף פעולה עם UNICEF, הנציב העליון של האו"ם לפליטים, World Vision ו-Children International כדי לקבוע היכן נחוץ הסבון החדש ברחבי העולם, וכדי להגיע למרפאות ובתי ספר מקומיים, שם מלמדים את הילדים היגיינה ומנטרים את היעילות. 

יותר מ-20 אלף מתנדבים עובדים במתקני ייצור באורלנדו, לאס וגאס, הונג קונג, הרפובליקה הדומיניקנית, מונטריאול ואמסטרדם. ועד היום חולקו 68 מיליון חפיסות סבון ל-127 מדינות ונחסכו טונות של אשפה. ובמילותיו של סייפר, "לא עוד קולפני תפוחי אדמה או מטחנות בשר".

חפיסות הסבון מחולקות בפיליפינים, זמביה, הונדורס וסוריה ולחסרי בית בארצות הברית עצמה. כממחזרת סבון בתי המלון הגדולה בעולם (מאז הצטרפו עוד כמה חברות אקולוגיות למאמץ), Clean the World סייעה להפחתה של יותר מ-60 אחוז במספר הילדים שמתים ממחלות בטן מדי שנה. סייפלר מספר כי ראה אמהות בוכות משמחה כשנותנים להן סבון. "הדברים הקטנים והשכיחים שלעתים קרובות אנו מקבלים כמובן מאליו יכולים לעשות הבדל עצום", הוא אומר, "אני יודע שזה נשמע מצחיק, אבל הסבון הקטן הזה על השיש בחדר המלון שלך - הדבר הזה יכול ממש להציל חיים". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Clean the World (@clean_the_world)

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

מה עוד אפשר לעשות עם שאריות סבון מוצק?

אם גם לכם יש שאריות סבון שאתם רוצים להציל, תוכלו פשוט להשליך אותן למי האמבטיה שלכם, כשאתם מפנקים את עצמכם באחת, או להיעזר בטיפ המתוק הזה שדגנו בטיקטוק ליצירת מנקה למברשות איפור:

@brightly.eco Which one would you do? #makeupbrushcleaner #makeup #makeupbrushes #ecofriendly #zerowaste #zerowasteliving #lowwaste #sustainableliving #soapends ♬ Forever - Labrinth

המסו את שאריות הסבון בסיר קטן, הוסיפו מעט שמן זית, שפכו את התערובת לצנצנת זכוכית ריקה והניחו לה להתקשות. כדי לנקות את מברשת האיפור, יש להרטיב אותה במים ולהעביר אותה על פני הסבון. לאחר מכן שטפו את המברשת במים זורמים וחזרו על התהליך לפי הצורך.