כשאנחנו חושבים על ניקיון ולכלוך, אנחנו בדרך כלל מסתמכים על מראה עיניים. משטח שנראה נקי נתפס כהיגייני - כלומר, ללא זיהום העלול להזיק לבריאות. למעשה, מראה נקי או מלוכלך לא בהכרח מעיד על רמת ההיגיינה. למשל, בסיום הבישול משטח העבודה במטבח יכול להיות מלא בקליפות ואריזות אבל הוא לא בהכרח לא היגייני. לעומת זאת, האסלה יכולה להיראות נקייה אבל להיות מלאה בחיידקים מזיקים.

אם תשאלו מדענים המתמחים במיקרוביולוגיה, ניקיון אמיתי לא קשור לכמות האבק שהצטברה בבית אלא בהימצאותם של חיידקים מסוימים העשויים לגרום לזיהומים. פרופ' סאלי בלומפילד מבית הספר להיגיינה ורפואה טרופית בלונדון ויועצת של הפורום הבינלאומי להיגיינה ביתית, הסבירה לאתר Apartment Therapy על ההבדלים בין ניקיון להיגיינה.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הספורטאי המפורסם ערך לבתו יום הולדת ב-340 אלף שקל

>> מפל בלב היער: הצצה לווילה עוצרת נשימה

ראשית, מסבירה פרופ' בלומפילד, חשוב לזכור שלא כל החיידקים מזיקים. חיידקים מזיקים מופצים לרוב על ידי פעולות שאנחנו עושים - הכנת אוכל, שימוש בשירותים, שיעול, התעטשות או נגיעה במשטחים שאחרים נגעו בהם לפנינו. כלומר, אל תחליטו אם לנקות מקום כלשהו בבית לפי איך שהוא נראה, אלא לפי הפעולות שמתרחשות בו.

כיור מטבח (צילום:  All About Space, shutterstock)
משטח המטבח לא מזדהם כל כך מהר | צילום: All About Space, shutterstock

"אנחנו מנסים ללמד את הציבור להפסיק לחשוב שהמקומות הכי מסוכנים בבית הם המקומות 'המלוכלכים', מכיוון ששם החיידקים אורבים״, אומרת בלומפילד. "המקורות העיקריים לזיהום בבתים ובמקומות העבודה שלנו הם לא לכלוך אלא האנשים שאנחנו חיים ועובדים איתם, האוכל שאנחנו קונים וחיות המחמד שלנו. הרגעים המסוכנים ביותר הם אלו שבהם אנחנו עושים פעולות שעלולות להפיץ זיהום מהמקורות האלה".

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

כך, למשל, משטח העבודה במטבח עשוי להיות דביק או מלא בפירורים, אבל אם הוא לא בא במגע עם בשר נא, סביר להניח שהלכלוך הזה לא כולל יותר מדי חיידקים מזיקים. לעומת זאת, אם אדם מצונן פתח דלת או הדליק את האור, רצוי לחטא את המקומות האלה גם אם הם נראים נקיים לחלוטין.

ניקוי אמבטיה (צילום: Budimir Jevtic, Shutterstock)
צילום: Budimir Jevtic, Shutterstock

כדי להימנע מהפצת חיידקים מזיקים, בלומפילד ממליצה לערוך "חיטוי ממוקד" – לחטא באופן קבוע ובאמצעות חומרים אנטי בקטריאליים את האזורים שבהם עלולים להיות חיידקים הגורמים למחלות, כלומר מקומות שבהם אנחנו נוגעים (כמו ידיות ומתגים), משטחים שבאים במגע עם מזון (כמו כלי אוכל וקרש חיתוך) וכן סמרטוטים, מטליות ומגבות. בנוסף, חשוב תמיד לשטוף ידיים. האבק על המדפים, לעומת זאת, יכול לחכות.