לא משנה אם אתם עוזרים לעשות כביסה מגיל צעיר או שהתחלתם לכבס רק אחרי שיצאתם מהבית של ההורים - לא בטוח שאתם עושים את זה נכון. לא מטפלים בכתמים לפני שאתם מכניסים את הבגדים למכונה? משאירים את הבגדים במכונה במשך שעות אחרי שהיא מסיימת לעבוד? שופכים למכונה כוסות מלאות במרכך? תנחומינו, אתם נמצאים בקבוצת הסיכון - סיכון שהכביסה לא תצא מהמכונה ממש נקייה, ואף שמכונת הכביסה שלכם תתקלקל מוקדם מהצפוי.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> ויראלי: ריססו קצף גילוח באוטו והסיבה מפתיעה

>> לא רק הנוף משגע: זו אחת הווילות היפות שראינו

ריץ' הנדל, מומחה למכונות כביסה של ארגון הצרכנים האמריקאי Consumer Reports שבדק מאות מכונות, הסביר מאילו טעויות הוא מקפיד להימנע כשהוא מכבס. הימנעו מהן גם אתם כדי לשמור על המצעים צחים, ולהבטיח שמכונת הכביסה והמייבש יאריכו שנים ויזדקנו ביחד באושר במרפסת השירות.

1. אל תשתמשו במרכך כביסה

"אני לא משתמש במרכך כביסה - זה בזבוז כסף", אומר הנדל, "לא רק שהוא עלול לגרות עור רגיש, הוא גם עשוי להשאיר שכבה של משקעים על הבגדים ולפגוע ביכולת הספיגה של המגבות".

מרכך הכביסה גם עלול להשאיר משקעים במכונת הכביסה עצמה ואלו ישמשו מצע לצמיחת עובש, ולאורך זמן הוא עלול להפוך את המצעים והבגדים לדליקים יותר. דפים למייבש עדיפים במעט על המרכך, אבל גם הם עלולים להשאיר משקעים שמפחיתים את היעילות של חיישן הלחות במייבש, ויש מומחים שממליצים לוותר גם עליהם.

מהניסיון שלנו, חומץ – טבעי או סינתטי – שמוסיפים למכונת הכביסה (בתא המיועד למרכך) ירכך את הכביסה בלי לגרום לנזקים כאלה (ולא, לא מרגישים את הריח אחרי הכביסה).

@consumerreports CR test engineer Rich Handel says it's time to free yourself from the grips of fabric softener . Learn more at cr.org/laundry5things #laundrytok #cleantok #5thingsiwouldneverdo ♬ original sound - Consumer Reports

2. אל תעשו לכביסה שלכם סטריפינג

שיטת הסטריפינג (laundry stripping) הפכה לוויראלית לפני כשנתיים ומאז היא מככבת ברשתות החברתיות: לוקחים כביסה אחרי שכובסה במכונת הכביסה, משרים אותה בתמיסת סבון ומציגים לעולם כמה לכלוך יוצא מכביסה שאמורה להיות נקייה. אנחנו ניסינו את השיטה ולא התרשמנו, גם הנדל ממליץ לא לנסות. "אפשר לקבל את אותן תוצאות באמצעות מכונת הכביסה, בהרבה פחות עבודה ובלגן", הוא אומר. אם אתם חשים שהכביסה לא נקייה מספיק אחרי שהמכונה סיימה, הנדל ממליץ להפעיל את המכונה פעם נוספת ללא חומר ניקוי (תוכנית שטיפה או שטיפה וסחיטה).

הוא גם ממליץ לא להשרות את הבגדים לפני הכביסה, מכיוון שהשרייה עלולה לפגוע בבדים מסוימים ולגרום לדהיית הצבע. אם הבגדים מלוכלכים במיוחד, כבסו אותם ללא חומר ניקוי (תוכנית שטיפה או שטיפה וסחיטה) לפני הכביסה הרגילה.

כביסה ביד (צילום: Shutterstock)
צילום: Shutterstock

3. אל תשתמשו ביותר מדי סבון כביסה

הנדל אומר שהוא משתמש בכמות המינימלית המומלצת לחומר כביסה (בדקו על האריזה), ומסביר: "כיום סבון הכביסה מרוכז וכמות גדולה מדי עלולה להשאיר משקעים על הבגדים. חסכו את הכסף והשתמשו בכמות מינימלית".

רוב האנשים משתמשים בסבון כביסה בכמות כפולה מהכמות המומלצת. יותר מדי סבון גורם לבזבוז כסף וגם עלול לגרום להצטברות משקעים ואלו עלולים לשמש מצע לצמיחת עובש, להאריך את מחזור השטיפה של המכונה, ואפילו לגרום לפריחה או לגירוי העור.

מרכך כביסה (צילום:  Teerasak Ladnongkhun, Shutterstock)
צילום: Teerasak Ladnongkhun, Shutterstock

4. אל תכניסו למייבש בגדים מוכתמים

אם הבגד מוכתם, אומר הנדל, "אני לא מכניס אותו למייבש עד שאני בטוח במאה אחוז שהכתם ירד. חום המייבש יקבע את הכתם, וכך לא תוכלו להסיר אותו".

אם גם אתם, כמו רוב האנושות, לא מצליחים לאכול או לבשל בלי להשפריץ על עצמכם שמן זית, רוטב סויה או יין, הטיפ הזה יציל לא מעט בגדים בארון שלכם: אל תעבירו את הבגד למייבש לפני שווידאתם שהכתם ירד. כך תוכלו לחזור על תהליך הטיפול בכתם עד להסרתו.

כביסה, כתמים, הסרת כתמים (צילום: LanKS, Shutterstock)
צילום: LanKS, Shutterstock

5. אל תמלאו את המכונה יותר מדי

"אני לא ממלא את מכונת הכביסה יותר מדי - כי זה לא מאפשר לבגדים להסתובב בפנים ולסבון הכביסה לחדור ביניהם", אומר הנדל. "כך גם לגבי המייבש - אם תמלאו אותו יותר מדי, האוויר לא יעבור בין הבגדים הרטובים".

אנחנו מכירים את הרגע הזה - אתם ממש ממהרים, אתם חייבים לכבס את המצעים ואת כל הסווטשרטים, וגם כל מגבות המטבח כבר אזלו. כולנו היינו שם, אבל גם כאן דרושה סבלנות כדי שכל הפריטים יתנקו. עומס יתר עלול להכביד על המכונה ובמקרים חמורים אפילו עלול לשבור אותה, והחיכוך המוגבר של הפריטים עלול לשחוק אותם. אם צריך לסגור את הדלת של המכונה בכוח, כנראה שהגזמתם ועדיף לשמור את הסדין הזה לכביסה הבאה.

כביסה (צילום: Natalie Board, Shutterstock)
צילום: Natalie Board, Shutterstock