בין מטלות הבית השוטפות והפעילות המוגברת במטבח - לפחות בבתים שבהם נמצאים ברגעים אלה ממש ילדים משועממים בעיצומו של חופש גדול, מילוי ופריקה של מדיח הכלים זה משהו שאנחנו עושים כבר בהיסח הדעת, בין משימה אחת לאחרת. ואז רובנו שוכחים לעשות משהו אחד קטן, אבל לפי המומחים חשוב מאוד: לשטוף ידיים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> 16 חדרים בפרובנס: הווילה המשגעת של נורית וירדן

>> רק אהבה תנצח: 19 מתנות יוניסקס משמחות לט"ו באב

 

לא מזמן ראיינה העיתונאית הניו-יורקרית פאטי לי מומחה לבטיחות מזון בשם דארין דטווילר על הסכנות של זיהום צולב במטבח (כלומר העברת מיקרואורגניזמים מזיקים ממקום אחד למקום אחר - בין אנשים, ציוד או בתוך הגוף). באתר simplyrecipes היא מספרת כיצד הוא שאל אותה שאלה פשוטה: "כשאת רואה שהכלים במדיח נקיים וצריך לפרוק אותו, מה הדבר הראשון שאת עושה?"

התשובה של לי, וכנראה של רובנו, הייתה: "בדרך כלל אני פשוט פותחת את דלת המדיח ומוציאה ממנו את הדברים". דטווילר, פרופסור למדיניות מזון באוניברסיטת נורת'אסטרן, נתן לה בתגובה את הטיפ הבא: "אני אומר לתלמידים שלי כל הזמן שהדבר הראשון שצריך לעשות זה לשטוף את הידיים, כי אנחנו יודעים שבמדיח הכול עבר חיטוי אבל אנחנו לא יודעים איפה היו הידיים לאחרונה ובמה הן נגעו. אתם לא רוצים לחבל בכל הרעיון של חיטוי הכלים במדיח".

הוצאת כלים נקיים ממדיח כלים, מדיח (צילום: Ilya Platonov, SHUTTERSTOCK)
צילום: Ilya Platonov, SHUTTERSTOCK

לי סיכמה שהטיפ של דטווילר דבק בה ומאז היא מקפידה לשטוף ידיים היטב לפני שהיא נוגעת בכלים שנשטפו וחוטאו במדיח, בעיקר אחרי שהיא מתעסקת עם בשר נא או בניקיון הבית. כן, זה גוזל עוד דקה אבל זה שווה את זה כדי להשיג כלי האוכל נקיים מחיידקים. 

עוד דברים שרובנו לא עושים עם המדיח

הדרך האגבית והחפוזה שבה אנחנו מתייחסים למדיח הכלים שלנו גורמת לנו במקרה הטוב לפספס כמה פונקציות יעילות שלו, ובמקרה הרע להזניח אותו. הנה תזכורת לכמה הנחיות חשובות:

  • בתחתית הרשת העליונה של המדיח יש מעין גלים, בניגוד לזווית הישרה של הרשת התחתונה. הסיבה לכך היא שהדרך הנכונה למקם בה כוסות וקעריות היא כשהן הפוכות וגם נוטות הצדה, בזווית. וכך לא מצטברים עליהן מים ואפשר להעביר אותן ישירות למקום שלהן, בלי ניגוב.  
  • כלי פלסטיק כדאי למקם על הרשת העליונה, כי החום מגיע מלמטה ועלול להרוס אותם כשזה קרוב מדי.
  • את כלי האוכל הגדולים, כמו מצקות ומריות, הניחו ברשת העליונה ולא במעמד או במגירה של הסכו"ם, כי שם הם עלולים לחסום את זרם המים.
  • את הכלים הגדולים מקמו בתחתית המדיח, בצדדים כדי שלא יחסמו את זרם המים ובהטיה.
  • את הסכו"ם הכניסו למעמד הייעודי כשהידיות כלפי מטה, למעט סכינים, וכשהם ממוינים. זה יחסוך לכם זמן כשתוציאו אותם. את חלק מסלסילות הכלים אפשר לפתוח ולסדר בהן את הכלים בנוחות כשהם מופרדים זה מזה, כמו שגילתה להפתעתה גולשת בשם אנג'לה טיילור, ששיתפה את הגילוי בטיקטוק בסרטון שצבר עד כה יותר מ-5 מיליון צפיות ושותף כ-18 אלף פעמים:

 

@blondebutterfly2 Who else just learned this #todayyearsold #kitchenhacks #dishwasherhack #fyp #wtf #repost ♬ original sound -

 

תפעול ותחזוקת המדיח: את הסנן שנמצא בתחתית כדאי לנקות אחת לחודש עם סקוץ' ולשטוף, כשנדלקת הנורה האדומה בתא הייעודי של המלח אל תתעלמו - תמלאו אותו (מלח גס רגיל לבישול יעשה את העבודה בדיוק כמו המלח שמוכרים למדיח), להדחת כלים סטנדרטית מספיקה תכנית של חצי שעה ב-45 מעלות.

מדיח כלים, מסנן (צילום: MJfotografie.cz, SHUTTERSTOCK)
קל להתעלם אבל חבל- את הסנן כדאי לנקות אחת לחודש עם סקוץ' | צילום: MJfotografie.cz, SHUTTERSTOCK