מזגן הוא כבר מזמן מוצר בסיסי שאי אפשר להתקיים בלעדיו בישראל, ובאוגוסט הוא ללא ספק מציל חיים. עם זאת, חשוב לדעת כיצד לשמור עליו: אם המזגן לא מתוחזק כראוי או שלא נעשה בו שימוש במשך תקופה ארוכה, הוא יכול בקלות להפוך לסביבה אידיאלית להיווצרות עובש. 

עובש עלול לגרום למספר רב של בעיות בריאותיות, כולל תופעות אלרגיות כמו נזלת, סינוסיטיס, דלקות בעיניים ואסטמה, ואף להיות מסוכן במיוחד עבור אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת, כמו ילדים, קשישים או חולים במחלות שונות. עובש עלול להיות מטרד בכל מקום בבית, אבל כשהוא גדל במזגן, שמפזר את האוויר ברחבי החדר, זו כבר סכנה של ממש. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> הדירה המושלמת של אביה מלכה

>> צפון הארץ: אחת הווילות היפות שראינו לאחרונה בישראל

הבעיה היא שאם אין עובש גלוי בחלק החיצוני של המזגן, לא תמיד קל לדעת אם הוא אכן נמצא שם. לעתים קרובות, הסימן הראשון להתפתחות עובש הוא ריח מעופש שמורגש רק כשהמזגן מופעל. סימן נוסף, ולצערנו מעט מאוחר מדי, הוא אם אחד הדיירים חווה תסמינים כמו שיעול, צפצופים או קוצר נשימה, או סובל מכאבי ראש או גרון תכופים (חשוב לזכור שזהו אינו סימן מובהק, ולהופעתם של תסמינים אלה יש סיבות שונות). 

לפני ביצוע כל סוג של בדיקה שעלולה להיות כרוכה בנוכחות עובש, מומלץ לשים מסיכת פנים. עובש במזגן יכול להיות בצבע שחור, חום או ירוק - אבל גם לבן, ורוד, צהוב או כתום. כמו כן, הוא עשוי גם להופיע גם כאבק שחור סביב פתחי האוורור. 

כדי לנקות את העובש, נתקו את המזגן מהחשמל והסירו בזהירות את המכסה שלו כדי שתוכלו להגיע למסנן (פילטר). הוציאו את המסנן וחפשו עליו כתמים או אבקה לבנה-אפורה, שכל הנראה מקורם בטחב. אם אינכם רואים מספיק טוב, השתמשו בפנס (אפשר בפנס של הטלפון). 

מזגן, ניקוי מזגן (צילום: triocean, Shutterstock)
צילום: triocean, Shutterstock

הסירו את הלכלוך והעובש מהמסנן במברשת עם זיפים רכים, כמו מברשת שיניים ישנה (וזרקו אותה בסוף הניקוי). מלאו דלי באקונומיקה ומים ביחס של 10:1, הכניסו את המסנן כך שכולו יהיה בתוך התמיסה והשאירו אותו כעשר דקות. לאחר מכן שטפו את המסנן היטב במים נקיים והמתינו לייבוש מלא לפני שתחזירו אותו למקומו. 

ומה לעשות אם אתם חושדים שיש עובש ביחידת המיזוג המרכזית? ובכן, זה הזמן לקרוא לאנשי מקצוע - זה כנראה לא משהו שתוכלו להתמודד איתו בכוחות עצמכם.