השיפוץ הקרוב שתבצעו בבית יהיה, ככל הנראה, מעט שונה מהמוכר. ברוח השינויים הגלובליים הוא יכלול צבע ידידותי יותר וגוונים שרובכם אוהבים אבל טרם הכרתם, ומביא את בשורת אבן הגיר הטבעית של פעם, רק בטכנולוגיה עדכנית של עכשיו.

בשנה האחרונה העבירו אנשי מחלקת הפיתוח של חברת הצבע טמבור את זמנם בעיקר במעבדה. אם בשגרה הם בוחנים טקסטורות של אבנים, בדים ומיני חומרים כדי לבשר על הצבע הבא או על הטרנד החדש שיכבוש את ישראל, בפעם הזאת הם הלכו טיפה רחוק יותר. גם בזמן.

הצבעים המוכרים בשוק אומנם מבוססי מים ועומדים בכל התקנים, אך בער בהם הרצון להיות לא רק יפים אלא גם נכונים לסביבה. "חזרנו אחורה אלפי שנים, ומצאנו שהשתמשו אז בצבעים המבוססים על חומרים מהטבע, כמו עלים וצמחים", אומרת ניבה יחיאב, אדריכלית ראשית, מנהלת תחום קיימות ובנייה ירוקה בקבוצת טמבור. "מאז עבר הצבע לעולמות הנפט והשמנים, שאפשרו להגיע לגוונים רוויים, ורק בתחילת שנות ה-90 התקבענו על הצבעים האקריליים שאנחנו מרבים לעבוד איתם היום, ושיש בהם עושר של גוונים. הפעם רצינו להביא את המוצר הכי בריא, נוח ונעים שיש, וחזרנו לאחור, לאבן הגיר הטבעית, רק עם טכנולוגיית הגרפן מעין 'בחזרה לעתיד'".

טמבור (צילום: בועז לביא ויונתן בלום)
eco2, צבע אקולוגי שעשוי מרכיבים טבעיים | צילום: בועז לביא ויונתן בלום

הצבע מהדור החדש, eco2, הוא אקולוגי ועשוי מרכיבים טבעיים, בעיקר אבן גיר טבעית, שמאפשרים לו לספוח לחות ופחמן דו חמצני באופן יעיל ואקטיבי ובכך הוא מאפשר לקירות לנשום, מאזן את הלחות בתוך המבנה ומונע היווצרות עובש ובקטריות. מאחר שאין בו חומרים משמרים ומאחר שחומר טבעי נוטה להיסדק, חוזק הצבע בגרפן, תוצר של גרפיט שאפשר למצוא בכל עיפרון פשוט ונחשב לחומר החזק בעולם, אפילו יותר מיהלום. הגרפן מגמיש את הצבע ומעניק לו עמידות ומראה אחיד על הקיר. "יצרנו צבע שמחבר בין עולמות של לפני 3,000 שנה עם חומרים ובנייה של אז עם הטכנולוגיה הכי עדכנית של המאה ה-21", מדגישה יחיאב.

ל-eco2 מניפה בת 39 גוונים עדכניים ורכים, מעט מעושנים, שמשדרים רוגע ושלווה במרחב. הפעם לא התבססו בטמבור על טרנדיות ואופנה שיכתיבו את פלטת הצבעים, אלא בחנו עד כמה יוכלו לשמור על ערכי הצבע הזה, ולכן הגוונים עדינים יותר ואינם מכילים גוונים רוויים כבורדו עמוק, כחול, אדום או צהוב חזקים. "התחלנו מפלטה מצומצמת של צבעים שישראלים אוהבים, כמו שמנת, אפור וגרייז', שזה השילוב ביניהם, והוספנו ורדרדים, כחלחלים, ירקרקים וצהבהבים כדי ליצור פלטה הרמונית", היא מסבירה. "ככל שהתעמקנו בתהליך גם אנחנו התאהבנו בצבע, אפילו בריח האורגני שלו. מאחר שאין לנו כוונה להשאיר אותו נישתי, אנחנו ממשיכים לפתח אותו ומקווים להיות אנשי בשורה בקרוב עם גוונים נוספים. צבע השנה של 2021 יהיה אחד הגוונים של ה-eco2, אבל לא מהמניפה הקיימת, אלא בנוסף לה".

לעוד פרטים על הצבע שמבטיח אוויר נקי יותר בבית>>

"אנשים מבינים שלבילוי ממושך בחללים סגורים יש השפעות"

בעיצומה של העבודה על הצבע הגיע הקורונה, וכשכולם נשארו בבית, קיבלו בטמבור את האישור לכך שהמהלך משרת לא רק את רווחת היקום אלא גם את איכות החיים בתוך הבית. בהיותו אנטיבקטריאלי, הוא משמיד 99.9 אחוז מהחיידקים שעל הקיר, ובנוסף הוא גם צבע אנטי אלרגני שמתאים לבתים בהם חיים אנשים הסובלים מאסטמה, מבעיות עור ומתופעות אחרות של אלרגיה.

טמבור (צילום: שי יחזקאל)
"אנשים מבינים שלבילוי ממושך בחללים סגורים יש השפעות" | צילום: שי יחזקאל

"העולם ממילא הולך לכיוון הקיימות, ורואים את זה בתחומים אחרים כמו מזון, משקאות חלב וקוסמטיקה, שלפני עשור לא היינו מדמיינים שיעסקו בקמפיינים שהם מעלים היום", מסבירה יחיאב.

"אנחנו מאמינים שהמגמות האלה ילכו ויתעצמו, וגם הסלוגן שלנו השתנה ל'בונים עתיד טוב יותר מאז 1936'. כמי שהיה כאן בזמן בניית המדינה, יש לנו אחריות על השוק גם במקום שהרגולטור לא מצליח לעשות זאת. אנשים מבינים שלבילוי ממושך בחללים סגורים, אם בבית, במשרד, בחנות, בקניון, בגן הילדים ובבית ספר, יש השפעות, במיוחד אם זה משהו שאנחנו נושמים אותו".

את מאמינה שגם ציבור הבונים והמשפצים יצביע ברגליים?

"אנשים בונים משפצים לאורך כל השנה, לא רק בחגים, ועכשיו, כשהם לא נוסעים לחו"ל, הם ישקיעו יותר בסידור הבית. אני מקווה שהם גם יבינו למה כדאי להם להשתמש דווקא בצבע הזה ולא באחרים".

ומה יהיה עם כל הצבעים מבוססי המים?

"הם עומדים בתו הירוק של מכון התקנים, אבל התקן נכון לתקופה שלפני 20 שנה, וגם הוא צריך לעבור ריענון. התקדמנו, אנחנו יודעים היום לעשות דברים טובים יותר ומאמינים שכוח השוק יחליף אותם".