זה קורה לכולנו אחרי נסיעה ממש מוצלחת לחו"ל, או טיול משפחתי בארץ, לקראת ימי הולדת - שלא לדבר על הגיל הנפיץ: בת מצווש/בר מצווש. אנחנו עוצרים את מירוץ החיים ומתחייבים שהפעם נדפיס אלבום תמונות, ננציח את הרגע ולא נשאיר את התמונות פזורות לנו אי שם בתיקיות הנטושות בסמארטפון.

בעבר, אגב, לא היה צריך להצהיר הצהרות נטולות כוונה. היה פילם ואם רצינו להיזכר, היינו חייבים לפתח את התמונות ולהניח את התמונות, אחת אחת, גם את אלו המטושטשות, בתוך אלבומים עם ניילונים רעועים. 
זו הסיבה שהיום הבעיה מתעוררת כאשר עלינו לשבת ולבחור תמונות לאלבום וזה בעיקר מרגיש לנו כמו עבודות רס"ר מייגעות ואינסופיות, במיוחד אם אנחנו מאלה שמצלמים המון תמונות.

כך חלום האלבום נדחק הצידה. וזה חבל כי בסופו של יום, אין דבר יפה ונוסטלגי יותר מלפתוח אלבום אמיתי (לא עוד תיקייה במחשב/בסמארטפון), לדפדף בין דפיו ולגלוש לתקופות חיים אחרות, לאינספור חוויות ולרגעים צרובים בזמן. נשמע טוב, הא? השאלה היא מאיפה מתחילים. פנינו לעדי נצר, מעצבת אלבומים מ'אלבום סיפור' וביקשנו ממנה כמה טיפים איך לעשות את זה נכון בלי לקרוס תחת העומס הדיגיטלי שיש לנו בענן.  

View this post on Instagram

A post shared by עדי ועומר נצר | אלבום סיפור (@adi.netzer.albumstory)

  1. אל תשקיעו זמן קבוע בסידור תמונות מראש

    "אני ממליצה שלא ללכת לפי סדר כרונולוגי. למעשה, הדרך הנכונה בעיניי היא להתחיל לבחור תמונות רק כשאתם  יודעים מהו הנושא של האלבום אותו אתם רוצים להכין. ברגע שיש מטרה מוגדרת - היא ממקדת אתכם ומבטלת לכם את הצורך וחוסכת לכם זמן יקר בלהתחיל  סשן מחיקת תמונות מהענן". 

  2. עבדו עם מערכת נוחה לניהול תמונות

    "אני אישית עובדת על גוגל פוטוס, גם ככלי גיבוי וגם ככלי לניהול התמונות. אפשר להשתמש בו לאיתור פרצופים ומקומות וזה בהחלט יכול לקדם מאוד את בחירת התמונות". 
  3. קבעו יעד מראש

    "האתגר האמיתי בבחירת התמונות לאלבום הוא לאו דווקא איתור התמונות הרלוונטיות לאלבום, אלא בחירת התמונות הנכונות מתוך אלפי תמונות שנופלות תחת הנושא שבחרנו", אומרת נצר. "לרובנו יש המון תמונות רלוונטיות מהטיול או מהשנה הראשונה של הילדים, וזה ברור שאי אפשר להכניס את כולן לאלבום, וגם שלא מומלץ". אז מה עושים? נצר ממליצה לקבוע יעד כמותי מראש וגם להגדיר בגדול מה אנחנו רוצים שייכנס לאלבום. "כך למשל לאלבום 'שנה ראשונה' אפשר להגדיר מראש שאנחנו רוצים להכניס, תמונות עם המשפחה, דף אחד שיוקדש לתמונות של התינוק/ת בטעימות ראשונות וכמובן תמונות של רגעים משמעותיים כמו חיוך ראשון ואמבטיה ראשונה.


  4. ענו על שאלה אחת פשוטה

    רוצים עוד דיוק? נצר ממליצה שתשלפו את קלף השאלה הנכונה: "האם זו תמונה שתהיה לי ולמשפחתי מעניינת כשאדפדף באלבום בעוד עשרים שנים?". אחרי שעניתם בכנות, כבר תדעו אם נכון יהיה להשתמש בה.  
  5. התרכזו בתמונות של פעולות/חוויות

    זה מאוד מפתה להכניס המון תמונות שלנו ושל החמודים שלנו פשוט מחייכים למצלמה או עושים פרצוף מצחיק וזה אכן רגע נפלא אבל בראייה לעתיד הרחוק, סיכוי גדול שבעוד 20 שנה - בעיקר נרצה להיזכר בחוויות. "אפשר ומומלץ כמובן לשלב תמונות חמודות באלבום אבל שימו לב למינון. אני למשל נוטה לייעד דף אחד רק לתמונות של פרצופים מתוקים/מצחיקים ובשאר האלבום להתרכז בתמונות מחוויות, אירועים משפחתיים ואירועים משמעותיים".

  6. כמה תמונות זה מספיק?

    זו כנראה שאלת השאלות. "זה מאוד תלוי במשפחה, בכמה מצלמים, כל כמה זמן מכינים אלבום וכו' אבל לדעתי 320 תמונות באלבום זה הגבול העליון שנעים לדפדף בו ב'נשימה אחת'".


  7. עשו זאת במכה

    אז הבנו מספרים והבנו אג'נדות, אבל איך בוחרים תמונות הלכה למעשה? לשיטת נצר, עשו זאת כמו שתולשים פלסטר - במכה אחת ומהירה. "זו באמת השיטה: יד קלה על העכבר. השתדלו שלא להתעמק בכל תמונה. פשוט לעבור על התיקייה ולמחוק את מה שלא מתאים לאלבום, מניסיוני, הרבה יותר קל לבחור מה אנחנו לא אוהבים או לא חשוב לאלבום ולמחוק את זה. אחרי שעושים סבב מחיקות אחד - אפשר לסנן שוב, באותה שיטה. עד שנשארים פלוס מינוס עם המספר תמונות שקבעתם מראש. חשוב שלא להתלבט על כל תמונה (!). אם יש כמה תמונות ממש דומות עדי ממליצה לבחור אחת לפי מה שהבטן אומרת לכם ולהתקדם.