כשפוסעים לאורכו של הרחוב הנמתח על החזית הימית של אזור מוידה Muide הפונה אל המזח ולנמל הישן בעיר ג'נט בבלגיה, קשה להתעלם מצורתו הגיאודזית של הגג המודרני החדש של המבנה הפינתי, הבולט בין הבתים המסורתיים הסמוכים אליו. אין מדובר במבנה מגורים חדש לגמרי, אלא בבית משנת 1840, אשר עבר שיפוץ שנועד להפכו לבית מגורים של משפחה אחת.

בית בלגיה אישה (צילום: Luc Roymans)
על הנמל הישן. הבית בבלגיה | צילום: Luc Roymans

על קו התפר: בין הישן לחדש

אדריכלי המבנה, ממשרד האדריכלים GRAUX&BAEYENS, רצו ליצור סימביוזה בין סגנון החיים בבית מגורים עכשווי לבין הקסם הייחודי של הבנייה מתקופת המאה ה-19 המייחדת את העיר, הממוקמת באזור הפלמי של בלגיה, בירתו של מחוז מזרח פלנדריה והעיר הגדולה ביותר בו. העיר בעלת ההיסטוריה המפוארת, אשר בימי הביניים הפכה לאחת הערים הגדולות והעשירות של צפון אירופה, נהנית היום מחיי אוניברסיטאיים עשירים המחיים את סמטאותיה, יש בה אין ספור יוזמות לחידוש פניה, וברחובותיה ניתן להיתקל בדוגמאות מרתקות של חידוש מבנים ישנים.

בית בלגיה, סלון (צילום: Luc Roymans)
מציץ על ההיסטוריה המפוארת של העיר | צילום: Luc Roymans

בית בלגיה, קיר שחור (צילום: Luc Roymans)
חללים ומבטים שונים אל החוץ | צילום: Luc Roymans

הבית הפינתי הישן היה במקור מבנה בעל שלושה מפלסים, חזית קלאסית וחלונות מעוטרים בכרכובים, ומטרתו של השיפוץ הכולל הייתה לבטא את הפרדה בין מעטפת המבנה הישן לבין אדריכלות הפנים המחודשת. במסגרת זו בוצע התכנון תוך הפשטה של מאפייניו הצורניים, כל המחיצות הפנימיות בכלל הקומות הוסרו, והחלוקה הפנימית תוכננה מחדש בגבולות המעטפת הישנה.

בית בלגיה, קורות עץ (צילום: Luc Roymans)
חלוקה גיאומטרית של כל חלל | צילום: Luc Roymans
בית בלגיה, מטבח (צילום: Luc Roymans)
מטבח במפלס השלישי | צילום: Luc Roymans
בית בלגיה, כיריים (צילום: Luc Roymans)
חלל מיוחד לכיריים | צילום: Luc Roymans

בית בלגיה, כיור (צילום: Luc Roymans)
מתחת לתקרת הגג העשויה קורות עץ | צילום: Luc Roymans

"תכנון החללים הפנימיים התבצע בדומה ליצירת ערימת מנסרות המונחות זו על גבי זו, כאשר הן מוכנסות מחדש אל תוך המעטפת החיצונית כפסל לבן המוכנס אל המארז הקיים." מספרים האדריכלים.

שטחו הכולל של הבית בעל שלושת המפלסים משתרע על 154 מ"ר, ובקומת המרתף של המבנה קיים מחסן בגודל 25 מ"ר. חלוקת החללים הציבוריים והפרטיים מנוגדת לכל בית קונבנציונאלי ולתפיסות מקובלות רווחות: חדרי השינה נמצאים בקומת הקרקע, ואילו חדר האירוח ממוקם בקומה הראשונה. בקומה העליונה, המהווה את קומת הגג, ממוקמים המטבח ופינת אוכל הפונים אל מרפסת חיצונית שנפערה בחלל הגג, בתוך המעטפת הפנימית.

בית בלגיה, תקרה (צילום: Luc Roymans)
נוף למזח ולעיר הישנה | צילום: Luc Roymans
בית בלגיה, רצפת עץ (צילום: Luc Roymans)
קורות עץ גם על הרצפה | צילום: Luc Roymans

בית בלגיה, מדרגות (צילום: Luc Roymans)
מדרגות בקצה המסדרון | צילום: Luc Roymans

הכניסה לבית ממפלס הרחוב נעשית מחזיתו המערבית, ועוברת דרך מסדרון שבצדו האחד ממוקם חדר השינה הכולל מלתחה גדולה וחדר שירותים; מעברו השני נמצא חדר שינה לילדים; ובקצה המסדרון ישנו גרם מדרגות המוביל לקומה העליונה ולחלל אירוח מרווח הפונה אל הנוף המרהיב. כמו כן נכללים בקומה זו חדר שירותי אורחים וחדר אמבטיה המשרת את כלל הבית. המטבח שבמפלס השלישי ממוקם בחלל מרשים, תחת מסבך הגג המעניק תחושה של עליית גג.

ההפרדה בין ישן וחדש, ובין פנים לחוץ מומחשת באמצעות ביטוי ויזואלי בצבע, מסה וטקסטורה, ולבני קירות מעטפת המבנה, הן בצידה הפנימי והן בצידה החיצוני נצבעו בשחור. חלל הפנים עוצב על בסיס הצבע הלבן, כאשר לובנם של הקירות והריהוט הבוהק יוצרים קונטרסט חד עם קירות המעטפת, הניכר בכל פינה בפרויקט. הבחירה בשחור ולבן אינה מקרית. היא באה לבטא את הניגוד ואף להדגיש ולחדד את האיכויות הארכיטקטוניות המאפיינות, הן את הבנייה החדשה לצד זו הישנה. "אדריכלות מסוג זה נותנת פרשנות חדשה למעטפת המבנה, לא רק מתוך גישה בלתי מתפשרת של שימור היסטורי, אלא דווקא מתוך הדגשת איכויותיה האדריכליות." אומרים האדריכלים.

בית בלגיה, חלון סגור (צילום: Luc Roymans)
הפתחים מוסגרו מחדש | צילום: Luc Roymans

בית בלגיה, חלון (צילום: Luc Roymans)
פרשנות חדשה למעטפת המבנה | צילום: Luc Roymans

הבית והחוץ נגלים תוך כדי תנועה

כדי להבין את מהותו התכנונית של הבית יש לחוות אותו תוך כדי תנועה בה נחשפים ומתגלים חללים ומבטים שונים אל החוץ. במקומם של החלונות הקלאסיים שאפיינו את החזית ההיסטורית מוסגרו הפתחים מחדש בחלונות בעלי מסגרות שחורות חדות וברורות בצורתם הגיאומטרית.

בית בלגיה, חדר רחצה (צילום: Luc Roymans)
חדר רחצה אחד צמוד ליחידת ההורים | צילום: Luc Roymans
בית בלגיה, אמבטיה (צילום: Luc Roymans)
ואמבטיה לאורחים | צילום: Luc Roymans

בית בלגיה, שולחן ארון (צילום: Luc Roymans)
שולחן מציץ מהארון | צילום: Luc Roymans

בנוסף, החלוקה והגדרה ברורה של כל חלל ופתח נעשו באופן גיאומטרי, היוצר המשכיות והאחדה ויזואליים בין שלושת הקומות תוך חיבורן לכדי מקשה צורנית ותחושתית אחת. זו מודגשת אף באמצעות טיפול קפדני במחברים העיקריים המהווים נקודות מפגש בין קיר לרצפה ובין קיר לתקרה, תוך יצירת קו תפר שבין פנים וחוץ.

בית בלגיה, מסדרון (צילום: Luc Roymans)
חלל מעבר בקומת הקרקע | צילום: Luc Roymans
בית בלגיה, כניסה לחדר הילדים (צילום: Luc Roymans)
מוביל לחדרי השינה | צילום: Luc Roymans
בית בלגיה, חדר ילדים (צילום: Luc Roymans)
חדרי הילדים ממוקמים בקומת הקרקע | צילום: Luc Roymans

בית בלגיה, מיטת ילד (צילום: Luc Roymans)
עיצוב מינימליסטי ושובה לב | צילום: Luc Roymans

הבית בכללו מרוהט בפשטות ובמינימליזם בפריטי ריהוט מודרניים לצד פריטי וינטאג'. בפינת האוכל כסאות צ'ארלס איימס על בסיס רגליים מסוג אייפל המקיפים את שולחן האוכל. מקומות אחסון נסתרים נמצאים בכל מקום ברחבי הבית, כולל המטבח הממוקם בקומת הגג שבו כל המכשירים מוסתרים מאחורי ארונות לבנים ופשוטים בצורתם הגיאומטרית.

בית בלגיה, חיצוני (צילום: Luc Roymans)
בית פינתי לשימור | צילום: Luc Roymans

בית בלגיה חיצוני שיחזור (צילום: Luc Roymans)
הופך את פניו בכניסה פנימה | צילום: Luc Roymans

הגג נוטל כעת חלק משמעותי בעיצוב ובאווירה של המטבח: השיפוע החד של מסבך קורות העץ מדגיש את התחושה של הימצאות בעליית גג בבית אפוף מסתורין והיסטוריה מחד, כאשר נוכחותן של קורות העץ שנצבעו וחוזקו, כמו גם צורתן הגושית, מקנה אווירה חמה של בקתת עץ ברוח מודרנית. החלל פונה אל מרפסת המוקפת בקירות מעטפת המבנה הצבועים בשחור, ודרך פתחים שנפרצו בהם נשקף הנוף המרשים של החזית הימית כולה.

בית בלגיה, נוף (צילום: Luc Roymans)
קריצה למאה ה-19 | צילום: Luc Roymans

והפעם בארץ: דירה לשימור בבניין באוהאוס בתל אביב

לפורטל עיצוב ואדריכלות - מגזין בית ונוי