שיפוץ מבנה דורש תכנון נכון ולעתים חשיבה מחוץ לקופסה, אבל כאשר צריך לשמר מוטיבים היסטוריים של דירה בת 100 שנה, העניין נהיה מורכב קצת יותר. הפרויקט הבא שינה לגמרי את הפונקציונליות של דירה ותיקה בברצלונה. משרד האדריכלות הספרדי Bach Arquitectes התייחס למלאכת השיפוץ כאל פאזל רב חלקים. הרעיון היה להפיק את המרב מכל פינה בבית על מנת ליצור חללים חדשים שיתאימו למשפחה שנכנסה לגור בדירה, שמכבדים ומשמרים את אופייה ההיסטורי של הדירה.

דירה ברצלונה, כורסה (צילום: Tiia Ettala)
מתחילים מלשמר את הרצפה והתקרה. הדירה בברצלונה | צילום: Tiia Ettala

משמרים את הרצפה והתקרה

הדירה, בגודל 130 מ"ר, שנבנתה ב-1910 ומעולם לא עברה עבודות שיפוץ, מכילה בתוכה למעלה מ-100 שנים של היסטוריה ספרדית. מצבה של הדירה היה עגום. דיירה הקודם סבל מתסמונת אגירה כפייתית והותיר את הדירה מלאה בפסולת, כאשר רבים ממרכיביה לא היו מטופלים ומתוחזקים. התקרות בעלות פיתוחים מרהיבים והרצפות המצוירות הן היחידות שנשמרו במצב טוב יחסית.

דירה ברצלונה, מטבח (צילום: Tiia Ettala)
מטבח לבן על רקע הרצפה המצוירת | צילום: Tiia Ettala
דירה ברצלונה, תמונות (צילום: Tiia Ettala)
יצירות אמנות במקום הפסולת שפונתה | צילום: Tiia Ettala

דירה ברצלונה, שולחן אוכל (צילום: Tiia Ettala)
מנצלים את המרפסת הסגורה | צילום: Tiia Ettala

נקודת ההתחלה בשיפוץ הייתה שימור הרצפות והתקרה המקוריות מבלי לפגוע בהן. לכן התכנון התרכז בכך שכל שינויים הנדרשים על ידי התכנית החדשה לא יפגעו במוטבים ההיסטורים. לשם כך, העבודה נעשתה מחדר לחדר, על מנת להתאים את התוכנית החדשה לחדרים, מבלי לאבד את גבולותיהם המקוריים. קיר אחד הוסר על מנת להמיר שני חדרי שינה לחלל אחד שישמש כפינת אוכל וסלון. מיקום המטבח הוחלף עם חדר הרחצה, כדי ליצור חדר רחצה הצמוד לסוויטת ההורים. הדירה מכילה סלון ופינת אוכל, מטבח, מרפסת, סוויטת הורים עם חדר רחצה צמוד, חדר ילדים, חדר משחקים וחדר רחצה נוסף.

דירה ברצלונה, ספרייה (צילום: Tiia Ettala)
מידוף פשוט וספסל לניצול שטח המסדרון | צילום: Tiia Ettala

מנצלים את המסדרון

בחדר השינה של ההורים נעשה שימוש בגובה הנדיב של הדירה כדי להעלות את הרצפה של חדר האמבטיה והשירותים ב-60 ס"מ. ניצול חדר האמבטיה אומר שכדי לגשת אליו נדרשים לטפס שלוש מדרגות מחדר השינה, מה שמעניק לחדר תחושת מרחב שמזכירה יותר את בתי המשפחה הפרבריים ופחות את המבנה הטיפוסי של דירה בעלת קומה אחת.

דירה ברצלונה, מסדרון (צילום: Tiia Ettala)
נוסעים הלוך ושוב | צילום: Tiia Ettala
דירה ברצלונה, מיטה (צילום: Tiia Ettala)
חלק מהרהיטים עוצבו במיוחד לדירה | צילום: Tiia Ettala

דירה ברצלונה, מקלחת (צילום: Tiia Ettala)
חדר הרחצה הוגבה | צילום: Tiia Ettala

אחד המאפיינים של הבנייה בברצלונה במאה הקודמת היתה המסדרון הארוך. משרד האדריכלים החליט לנצל את רוחבו המרווח על מנת להפוך אותו ליותר משטח מעבר. בעזרת מידוף פשוט לאורך המסדרון ויחידת אחסון נמוכה שמשמשת כספסל, הוסב המסדרון לספרייה ומקום איחסון.

דירה ברצלונה, חדר ילדים (צילום: Tiia Ettala)
כאן מותר לשחק | צילום: Tiia Ettala

הריהוט בדירה הוא שילוב של פריטים שהיו ברשות הדיירים והחלק האחר נעשה במיוחד על ידי חברת האדריכלות. לדברי המעצבים, עיצוב הבית והריהוט אמור להיות ארוך טווח. לכן צריך לטענתם לוודא שהבית פתוח לקבל כל פריט, חפץ או רהיט ולכן הם הקפידו  לעצב אלמנטים מיוחדים עבור הבית החדש, כך שיתקשרו ויתאימו היטב לחלל.

דירה ספרד, תכנית, צילום הדמיה Bany_Cdc_1200ppp (צילום: הדמיה Bany_Cdc_1200ppp)
מעניק תחושת מרחב | צילום: הדמיה Bany_Cdc_1200ppp

דירה ספרד, תוכנית לאורך, הדמיה AxoCdC_Eng (צילום: הדמיה AxoCdC_Eng)
כל חדר טופל בנפרד | צילום: הדמיה AxoCdC_Eng

ואם כבר מדברים על שיקום מהיסוד: ממפעל עזוב לחלל מגורים שוקק
לגור בפיסת היסטוריה
וגם: בתים עתיקים ומיוחדים בירושלים