כ-8 מיליון תרנגולות חיות בישראל בצפיפות ובדוחק. הן גרות בכלובים שנקראים "כלובי סוללה", כלוב תיל צר שבו כולן דחוסות יחד, בלי יכולת ללכת או אפילו לעמוד במלוא קומתן. הן לא זוכות לפרוש את כנפיהן, לחוש את האדמה תחת רגליהן, לבצע פעילות גופנית אלמנטרית, או לברור לעצמן מזון. במקום זה הן נאלצות להיות קורבן של שיטות אכזריות להגדלת תפוקת הביצים.
בעוד שביותר מ-30 מדינות הוציאו את כלובי הסוללה אל מחוץ לחוק ועברו לשימוש בשיטות מתקדמות יותר, התרנגולות בארץ ממשיכות לחיות בצפיפות. בעמותת אנונימוס לזכויות בעלי החיים מנסים לרתום את הציבור הישראלי למאבק על את כספי הרפורמה שהוקצו לבניית לולים ללא כלובים. איך עושים את זה? הנה דוגמאות מרחבי העולם ללולים איכותיים ואסתטיים שמאפשרים לחיות לחיות. הם אמנם פרטיים ולא תעשיתיים, אבל בהחלט מעוררים השראה.
KIPPEN HOUSE: לולים בהזמנה אישית
מה שהתחיל כפרויקט משפחתי עבור החצר האחורית הפך לעסק של ממש. בחברת KIPPEN (תרנגולת בשפה הדנית), מעצבים לולים בהזמנה אישית לקהל הרחב. הלול שמעוצב בסגנון מודרני משלב אסתטיקה סקנדינבית עם סביבה אורבנית. הוא מאפשר גידול תרנגולות על גגות והוא גם משמש כמבודד טבעי לצינון הלול בימות הקיץ החמים.
קוקוריקו: בואו לחללית
פרוייקט הגמר בבית הספר שבו למד מקסים אוורארד, עסק בעיצוב מחדש של אוביקט מוכר. המעצב החליט לתכנן לול שנראה כמו חללית ולצדו אוהל לשיטוט מסודר של התרנגולות. הלול המודרני מאפשר גידול תרנגולות בסטייל.
BREED RETREAT: בחזרה לטבע
המעצב ההולנדי פרידריך רוי'ג, הציג את הלול המעוצב במהלך שבוע העיצוב במילאנו לפני כשנתיים, במטרה להשיב לאנשים במאה ה-21 את שורשיהם האבודים ואת זיקתם לטבע. הלול המעוצב עשוי מעץ מצופה בשכבה מגנה ובנוי בקומות ובהתאמה לחיים האורבניים.
הלול של כריס: כמו בכנסייה
האתר המופלא BACKYARD CHICKEN, מאגד קהילה שלמה של אוהבי תרנגולות. כריס, חבר באתר, הציג את הלול המושקע שבנה עבור התרנגולות שלו. למבנה המושקע שנראה מבחוץ כמו כנסייה מפוארת יש גם חצר מכובדת שסגורה כחממה, לרווחת התרנגולות. מבט אל תוך הלול הותיר אותנו פעורי פה. כריס עיטר את הקירות הפנימיים בציורי קיר מרהיבים שצייר במו ידיו. הוא מספר שאשתו חשבה שהוא השתגע אבל זה לא הניע אותו מלבנות את לול חלומותיו.
העיר הגדולה: לולים אורבניים
עוד לולים מרשימים ולא שגרתיים מוצגים באתר BACKYARD CHICKENS ונקראים "העיר הגדולה". הם בנויים מדגמים של מבנים מנייטוריים שנמצאים בעיר והפכו למשכנן של התרנגולות השמחות, שיכולות לשוטט בחופשיות בחצר ולשוב אל "בית המלון", או אפילו ל"בית הכלא" העירוני.
עשה זאת בעצמך: הלול של קרן ברטלסון
קרן ברטלסון, בעלת תוכנית עיצוב בטלוויזיה הקנדית ובלוגרית מדהימה, שיתפה את קוראיה בכל שלבי בניית הלול שבביתה. באתר שלה מופיעות תוכניות מפורטות וצילום של כל שלבי הבנייה. הלול המדהים, אותו בנתה במו ידיה, עשוי מעץ שנצבע בשחור, בעוד החלל הפנימי לבן כשלג. אזור הלול תחום בגדר מתכתית ויוצר גינה עבור התרנגולות. בניית הלול ערכה כשלושה חודשים עם לא מעט קשיים, אבל התוצאה עוצרת נשימה ומשדרגת כל חצר.
חצר על הגג: גינה בקומת הפנטהואז
בתחרות אדריכלים לתכנון לולי תרנגולות, זכה במקום השני התכנון של לולי מעוף נטולי כלובים, שהוגש על ידי נילי פתרונות מתכת, בשיתוף עם משרד האדריכלים צוקר הררי הירשברג. הפרויקט מציע תכנון חדשני וירוק ומעניק לתרנגולות לול מעוף, שבנוי לגובה, ללא כלובים. הצבת החצר מעל מבנה הלול, במקום לצדו, חוסכת בשטח ומעניקה פתרונות של ממש, שכבת האדמה שמכסה את גג המבנה מסייעת בצינון טבעי של הלול. הצללת הגג נעשת על ידי לוחות הקרטון הנחוצים למערכת הקירור של הלול ומשלבים משולשי בד ורשת כאלמנט עיצובי. הגינה שבקומת-הפנטהאוז מאפשרת ל-18 אלף התרנגולות - הדיירות, לממש את צורכיהן הטבעיים מבלי לבזבז שטח יקר.