הבית המשפחתי שלפניכם הוא פרי שיתוף פעולה בין משרד האדריכלים סנוהטה (Snøhetta), הפעיל ב-ZEB (מרכז מחקר המוקדש לבניינים לא מזהמים, Zero Emission Buildings), לבין גוף המחקר הגדול ביותר בסקנדינביה - SINTEF. עם זאת, זהו מבנה לדוגמה, שנועד ללמידה על מתודולוגיות בניית בתים בני קיימא.

עוד באתר לעיצוב הבית:

מתייחסים לאיכות הסביבה

המחשבה העיקרית שעל פיה התנהל התכנון והיישום בפועל של הפרויקט, שזכה לשם ZEB Multi-Comfort House, נבעה מהרצון לחדש בתחום העיצוב, תוך התייחסות מעמיקה לסוגיות איכות סביבה. עיצובו של הפרויקט הסביבתי השאפתני הזה מבוסס על טכנולוגיות חדשות ששולבו עם מקורות אנרגיה, חומרים ושיטות בנייה מקומיים, כמו גם מתן תשומת לב למשאבים הטבעיים באזור לבריק (Larvik), נורבגיה. בין החומרים שנבחרו למעטפת הבניין: פאנלים פוטו-וולטאיים ופאנלים סולאריים-תרמיים, המשפרים את קיזוז פליטת הפחמן הנגרמת משריפת דלקים מאובנים בתחנות כוח.

הבית של ZEB (וידאו WMV: Snøhetta)
מבוסס על טכנולוגיות חדשות | וידאו WMV: Snøhetta
הבית של ZEB (וידאו WMV: EVE)
חומרים ושיטות בנייה מקומיים | וידאו WMV: EVE
הבית של ZEB (וידאו WMV: EVE)
תשומת לב למשאבים הטבעיים | וידאו WMV: EVE

הבית, 220 מ"ר, כולל שיפוע הפונה לכיוון דרום-מזרח, וגם הגג - הבנוי מפאנלים סולאריים וקולטי שמש - נבנה בשיפוע דומה. אלמנטים אלו, בשילוב עם אנרגיה גאו-תרמית שמקורה בבורות אנרגיה הכרויים באדמה, תספק את כל האנרגיה הדרושה למשפחה החיה בבית, ואף תייצר עודפים שיכולים להיות מופנים למשל לטעינת מכונית חשמלית במשך שנה שלמה.

אור יום, נוף ומגע עם המרחב החיצוני מתיישבים עם הצורך באיזון בין קירות אטומים וחלונות: סוגיית חימום וקירור הבית נפתרת בעזרת הצבת משטחי זכוכית במיקומים המביאים בחשבון את הכיוונים, הגיאומטריה ונפח הבית, כמו גם שימוש בחומרים בעלי מאפיינים תרמיים.

הבית של ZEB (וידאו WMV: EVE)
חלל חיצוני בעל אפשרות פתיחה, עם אח ומקומות ישיבה | וידאו WMV: EVE
הבית של ZEB (וידאו WMV: EVE)
קירות מקסימים של לבנים ועצי הסקה | וידאו WMV: EVE

קירות לבנים ועצי הסקה

הבית כולל חלל חיצוני בעל אפשרות פתיחה, עם אח ומקומות ישיבה. מתחילת האביב ועד סוף הסתיו ניתן לפתוח את האטריום, ובכל עונות השנה יכולים בני הבית ליהנות מאחד הבתים המתקדמים ביותר בעולם, הכולל קירות מקסימים של לבנים ועצי הסקה.

החשיבה המקדימה על תכנון החלל לא פסחה על תכנון הנוף והגן. המרחב החיצוני נבנה כך שהמבקרים בגן יכולים להסתובב סביב הבניין, ותוך כדי טיול לגלות את האלמנטים שמייחדים אותו. בגינה ניצבות גם בריכת שחייה ומקלחת שמנצלות עודפי חום תרמיים מהפאנלים הסולאריים, סאונה שמחוממת בעצי הסקה וחדרי אחסון המספקים אינטימיות לדיירים. בצדה המזרחי של הגינה תוכננה פינה לארוחות בוקר, שרוצפה בבלוקים מעץ ממוחזר ומשקיפה על השטחים החקלאיים הסמוכים.

הבית של ZEB (וידאו WMV: Snøhetta)
אור יום, נוף ומגע עם המרחב החיצוני | וידאו WMV: Snøhetta
הבית של ZEB (וידאו WMV: Snøhetta )
פאנלים פוטו-וולטאיים ופאנלים סולאריים-תרמיים | וידאו WMV: Snøhetta
הבית של ZEB (וידאו WMV: Snøhetta )
עודפים שיכולים להיות מופנים למשל לטעינת מכונית חשמלית במשך שנה שלמה | וידאו WMV: Snøhetta
הבית של ZEB (וידאו WMV: Snøhetta )
וידאו WMV: Snøhetta
_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ