את הבית הגדול בעולם כבר בנו, וגם את הגבוה, אך ארכיטקטים פולנים מוורשה יצאו לכבוש טריטוריה אחרת והחליטו לבנות את הבית הצר בעולם, ברוחב של 152 ס"מ בלבד. הבית – שיהיה בנוי בקומות ויכלול חדר שינה, סלון, שירותים ומטבח - כה צר עד שבמקום מדרגות, נכנעו הארכיטקטים ותכננו סולם. את מה שחסר לבית ברוחב הוא משלים באורך, וכל אחת מארבע קומותיו של הבניין המתהווה, שנבנה בעצם במקום סמטה צרה בין שני בניינים קיימים, משתרעת על 12.5 מטרים.
הבית הצנום הפציע במוחו של הארכיטקט הפולני יאקוב צ'זסני כשהלך יום אחד ברחוב והבחין בסמטה הצרה. "ראיתי חור ופשוט הרגשתי שחייבים למלא אותו", הוא אומר. את פרויקט המגורים החדש מייעדים בעליו לאמנים.
יש כבר צרים ממנו
בעולם כבר קיימים כמה בתים צרים מהבית הורשאי, אך זה לא הולך לעצור את צ'זסני הפולני מלטעון לכתר. אחד מהם מכונה "הטריז" והוא נמצא בעיירה על חופי סקוטלנד. רוחבו של הבית הוא 120 ס"מ, אך רק בקצה אחד שלו. בקצה השני הוא מתרחב משמעותית, בצורת טריז, כשמו, עד לכמעט שבעה מטרים. הבית המשונה, המשמש כבית קיץ, נמכר בשנת 2000 למשפחה בריטית ב-150 אלף שקל.
מה הופך את הבית המתוכנן לשונה ממנו ולצר בעולם? "שלנו בנוי ברוחב אחיד, מה שהופך אותו לצר יותר לכל אורכו", משיב על כך הארכיטקט הפולני.
בית צר נוסף, שנמצא בברזיל, ותוכנן על ידי הדיירת שבו, על פי יכולותיה הכלכליות באותה עת, משתרע על רוחב של מטר אחד בלבד, וגובהו עשרה מטרים. תחילה רשויות העיר 'מאדרה דה דאוס' התנגדו לתוכניות שהגישה הלניטה קירוז גראווה מיניו, אך לבסוף הבית המשונה אושר והפך עם הימים לאתר תיירות קטן. בדומה לבית הסקוטי, גם בית זה הולך ומתרחב לאורכו.
הבית הצר המפורסם ביותר בעולם הוא כנראה זה הניו יורקי, השוכן בגריניץ' וילג', בכתובת: רחוב בדפורד 75 וחצי. הבית החטוב אמנם רחב ביחס לבתים שהוזכרו כאן, אבל לא ביחס לבית רגיל, ובטח ובטח שלא ביחס למחיר שלו. מדובר על בית בן שלוש קומות ברוחב של 3 מטרים ובעומק של 9, שנמכר בחודש מאי האחרון תמורת יותר מ-14 מיליון שקל. הבית המקסים היה בעבר ביתם של אנשים ידועים רבים, ביניהם השחקנים קארי גרנט וג'ון ברימור, שמן הסתם, לא היו קלסטרופוביים במיוחד.