בית שמשתנה בהתאם למצב הרוח שלכם מצד אחד, ומצד שני מגדלים בו תוצרת טרייה ונהנים מחיי קהילה: הבית העתידי שלנו צפוי להפוך להכלאה בין סרטים עתידניים עתירי תקציב לבין פרק של Neighbours בחינוכית. אך הפעם איננו עוסקים בתחזיות לעתיד הרחוק והלוט בערפל, אלא לעוד פחות מארבע שנים - שנת 2020. נעזרנו בטרנדולוגית עדי יופה כדי לאתר את המגמות העיקריות שישתלטו על חיינו, ואת אלו שכבר נותנות את אותותיהן היום במלונות ובמשרדים ופוסעות בצעדי ענק אל תוך הבית הפרטי שלנו.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

כשהבית שלי חושב במקומי ומרגיש בשבילי

המגמה העיקרית והמדוברת ביותר בעולם כולו וגם בעולם העיצוב כבר יושבת על המדפים (הווירטואליים והממשיים כאחד). מוצרים בעלי טכנולוגיה מתקדמת כמו כפתור Dash של אמאזון, שולח לספק את ההזמנה הקבועה של אבקת הכביסה שלכם, קפסולות קפה או כל העולה על דעתכם בלחיצה פשוטה.

אך בעתיד הקרוב גם הכפתור הזה יתייתר והבית שלכם יחשוב במקומכם. "טכנולוגיות מעולם ה-IOT, האינטרנט של הדברים, ישבו בשנים הקרובות על כל מוצר בבית", מסבירה יופה. "הטכנולוגיה תאפשר למוצרים הפיזיים לדבר אחד עם השני והבית יהיה מחובר לחלוטין בכל מובן: מיזוג, תאורה, חימום המים, פתיחת וסגירת דלתות. אפילו לא נתכנת את זה, הדברים יקרו אוטומטית. הבית ידע מה חסר בו וידאג להזמין את החסר". גם גוגל מצטרפת למהפכה והודיעה במאי האחרון כי תשיק עוד השנה את גוגל הום (google home) - מכשיר שמופעל בקול ומנהל את הבית, מנגן מוסיקה לבקשתכם וכמובן, מחפש עבורכם בגוגל. צפו בסרטון כדי להבין איך זה עובד.

דמיינו לעצמכם איך זה להגיע הביתה אחרי יום עבודה ארוך וגשום, כשהמזגן כבר מחמם, דלתות חדר האמבטיה נפתחות מעצמן ומים בטמפרטורה אופטימלית זולגים לתוך האמבטיה שהדפסתם לפי טעמכם במדפסת תלת ממד, טכנולוגיה שתנוצל גם לטובת הדפסת בתים שלמים המותאמים במיוחד לצרכינו.

גם את הבית שלכם תוכלו לרהט באופן יעיל ומדויק מבלי לצאת מהבית: אפליקציות ייחודיות יראו לכם וירטואלית כיצד רהיט מסוים יראה בבית שלכם. לתופעות הללו, תופתעו, יש דווקא השפעות חיוביות על הסביבה - נצרוך בדיוק את מה שאנחנו צריכים ולא מעבר, נחסוך בזבוזי חשמל מיותרים ונעצים את היעילות שלנו במהלך היום יום.

אך מעבר ליכולת של הבית להבין את צרכינו הגשמיים, מסבירה יופה כי הבית שלנו ב-2020 ייצר אווירה: "רשת המלונות citizenm למשל, התקינה בחדרים שלה מערכת ששואלת את האורחים שמגיעים ללון מה מצב רוחם. אם אני מקישה על 'שמחה', הוא מסדר את החדר בהתאם - מנגן מוסיקה מגניבה, מתאים את התאורה ועוד. אני מניחה שהרעיון הזה ייכנס גם לבתים ואדריכלים ומעצבים יצטרכו להתכתב עם הדבר הזה, כך שהם יצטרכו לדאוג להתקין וילונות שונים, סוגי תאורה שונים ואלמנטים שגם יתכתבו עם הצרכים הרגשיים שלנו".

בית העתיד, גוגל home (צילום: techradar)
גוגל home. הבית ינהל את דייריו | צילום: techradar

בית העתיד, עתיד, מערכת השליטה של מלון citizenM.  (צילום: studio-eastw)
מערכת השליטה של מלון citizenM. לפי מצב הרוח שלנו | צילום: studio-eastw

לא משעמם לרגע

מגמת הבתים המודולריים מושפעת עמוקות מחילופי הדורות: "אם ההורים שלנו קנו בית והשתקעו בו 30 שנים, טרנד הזמניות שולט בדור הצעיר. רואים יותר שכירויות מאשר קנייה של בתים כי היום אני כאן, מחר אני בברלין או בניו יורק", אומרת יופה. "יש משהו בדור הזה שרוצה כל הזמן שינוי ודברים שאינם קשיחים". שינוי התפישה הביא למגמת בתי "לגו" - בתים שאפשר להרכיב ולפרק, ולסדר את החלל הפנימי בדרכים שונות.

את שינוי התפישה הזה ניתן לראות כבר היום בעולם המשרדים. חללים כמו wework מציעים מגוון אפשרויות, כך שחלל אחד יכול להיות משרד, חדר ישיבות או כל דבר אחר בהתאם לדרישות ולצרכים משתנים. "את בניית הפופ-אפ הזו כבר רואים בחנויות ובקונספטים של ריטייל. כך זה גם יזלוג לעולם המגורים - באים, מרכיבים, גרים. זה אמנם קצת עתידני, אבל זה נושא מעורר מחשבה לאדריכלים".

אדריכלים כבר מציעים פתרונות מפתיעים למגמת המודולריות והזמניות, כך למשל Alpod – מיקרו בית נייד, שבו הכל, מלבד השירותים והמטבח שיותקנו מראש, יהיה פתוח לשינויים לפי רצון הדיירים.

גם בית הפופ אפ שעוצב על ידי חברת האדריכלים הצרפתית Multipod Studio יעלה בין 1,200 ל-1,900 דולר (לא כולל צוות ההרכבה שיגיע לחבר הכל יחד). בתים כאלה קלים במיוחד לפירוק והרכבה - הרכבת המבנה דורשת ימים ספורים בלבד ומברגה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מטבח טרי, לוקאלי ומצומצם

כבר לפני שנה צצו ניצנים ראשונים של המגמה השלישית בבית העתידי הלא כל כך רחוק שלנו. "קיימת טענה שאנחנו עוברים כל מני תהליכים שגורמים לנו לרצות פחות מתועש ויותר טבעי", מסבירה יופה. הטרנד האמריקני של גינות אורבניות על גגות בניינים תופס תאוצה והוא מתפתח גם אל תוך הבתים, דרך גידולי ירקות ופירות על הקירות. המגמה הזו מציגה פתרונות טכנולוגיים מתוחכמים אך בעיקר פתרונות לואו-טק מקסימים ומאולתרים, ברוח עולם ה-DIY.

מעבר למשמעויות האדריכליות של גידולים אורבניים בתוך הבית, החזרה לצריכת אוכל טרי תשפיע באופן ישיר על עיצוב המטבח שלנו. "יש כאן חיבור לתפישה האירופית: בגלל שנצרוך אוכל טרי לא נאגור כל כך הרבה דברים. מכאן, שלא נצטרך כל כך הרבה ארונות מטבח ומקומות אחסון. גם למקררים הענקיים לא נזדקק יותר, ולכן המטבח כולו יקטן והקומפוזיציה שלו תשתנה. כבר היום רואים את זה - הישראלי קונה פחות אוכל ופחות אוגר, וזו תופעה שרק תלך ותגדל". גם אתם יכולים לבנות לעצמכם גינה בבית:


בית העתיד, גינה ביתית. (צילום: freshpatio)
גידול עצמי של ירקות יהיה עניין שגרתי | צילום: freshpatio

בית העתיד, המטבחים הולכים ומצטמצמים.  (צילום: culshawbell)
נקנה פחות אוכל והמטבח יקטן | צילום: culshawbell

שכנים שכנים

המגמה הרביעית שמונה יופה חורגת מגבולות הבית אל השכונה כולה, ונובעת מהחזרה לתוצרת המקומית. הקהילה המקומית תתפוס מקום גדול ומרכזי יותר בחיינו. כבר היום קיימות הרבה אפליקציות שמחברות בין תושבי השכונה, יש אוכל לוקאלי שכונתי וגם חיבורים שכונתיים בכל הנוגע לסיוע בתוך הקהילה. "זו מגמה שתלך ותתפוס תפקיד גדול יותר, היא תחבר אנשים כמו פעם. גם מרכז העיר ישוב להיות מקום של התכנסות, של חוויית יחד".


בית העתיד, עדי יופה (צילום: רמי זרנגר)
עדי יופה. "הבית יהיה מחובר לחלוטין" | צילום: רמי זרנגר