זו עובדה: רוב ערי העולם הגדולות סובלות מצפיפות יתר של אנשים ומבנים. שיטוט ברחובותיהן מגלה שהן מאוכלסות עד אפס מקום. אז איך מתמודדים עם מצוקת הדיור? אחד הפתרונות המעניינים שהגו אדריכלים ומעצבים הוא בניית בתי מגורים במרווחים הצרים שבין הבניינים והמבנים הקיימים. איך מתכננים בית ברוחב שני מטרים? בעזרת דמיון מפותח, יצירתיות ותחכום. תראו את שבעה בתי המגורים הצרים והנפלאים האלו שמהווים השראה ואולי גם בשורה.

המודולרי: The Silver House, רוחב 3 מ', מזרח לונדון, אנגליה

The Silver House, שבעליו מעדיף לכנותו בית הזכוכית, הוא בית קטנטן בן קומה אחת, שרוחבו כשלושה מטרים בלבד וגובהו כשמונה מטרים. מה שהיה בעבר מחסן יינות ששירת את הפאב הסמוך הפך על ידי משרד האדריכלים Boyarsky Murphy Architects לבית מגורים, אשר חללו הפנימי נפתח לחלל באורך כשישה מטרים שממשיך לחצר האחורית. למרות גודלו, הבית בעל חזית הזכוכית בולט מאוד ברחוב הלונדוני בשל מראהו המודרני, במיוחד בשל העובדה שהוא מצוי בין שני בתים ויקטוריאניים מחופים בלבנים.

בית צר רוסיה, מבט מבחוץ (צילום: boyarskymurphy)
חזית עשויה זכוכית. בית ברוחב 3 מטר בלונדון | צילום: boyarskymurphy

בית צר ברוסיה, מבט מבפנים (צילום: boyarskymurphy)
בסגנון מודרני עם חצר אחורית. הבית בלונדון מטר בלונדון | צילום: boyarskymurphy

הפונקציונאלי: בית על הגג, 2.4 מ', תל אביב

הדירה שנפרסת על שתי קומות שמשקיפות אל חופי תל אביב, בנויה כתיבת זכוכית שחללה הפנימי עטוף עץ טיק ואלומניום. אך לא בטוח שהייתם מזהים את הפונטציאל אם הייתם פוגשים בה לפני שמשרד האדריכלות פריצקי ליאני הסב אותה לחלל המנוצל היטב. קומתה העליונה של הדירה, שרוחבה כ-2.4 מטר בלבד ושטחה הכולל כ-40 מ"ר, מכיל את הסלון, מטבח ופינת האוכל ונפתח דרך מרפסות נרחבות אל הנוף של נווה צדק, שוק הכרמל והים.

החלל תוכנן בהמשכיות מרחבית ומאורגן באופן המאפשר לחלל להיראות גדול בהרבה מגודלו האמיתי. החלל הפתוח לא רק נותן תחושה של מרחב אלא גם יוצר מבחינה אורבאנית-אדריכלית מראה של נישה המובלעת בתוך הנוף העירוני. ארגון הרהיטים בחלל משתנה בהתאם לצרכים המשפחתיים והעונתיים: רק בלוק האלומיניום של המטבח נותר קבוע במקומו, שילובם של אביזרים מועטים בחלל יוצר מראה קליל ודינאמי.

בתים צרים - כיור (צילום: www.paritzki-liani.com)
בנויה כתיבת זכוכית. דירה בתל אביב | צילום: www.paritzki-liani.com
בתים צרים - מעבר (צילום: www.paritzki-liani.com)
חללה הפנימי עטוף עץ טיק ואלומניום | צילום: www.paritzki-liani.com
בתים צרים - אי (צילום: www.paritzki-liani.com)
משטח עבודה ארוך וצר כמובן | צילום: www.paritzki-liani.com
בתים צרים - שולחן (צילום: www.paritzki-liani.com)
ניצול מקום לטובת ספרייה | צילום: www.paritzki-liani.com

בתים צרים - מרפסת (צילום: www.paritzki-liani.com)
נוף של נוה צדק מהמרפסת | צילום: www.paritzki-liani.com


המודרני-מסורתי: Tower Machiya, טוקיו, יפן

הבניין הזה נבנה על מגרש שיכול לשמש כחנייה לרכב אחד. סטודיו העיצוב Atelier Bow-Wow, עיצב את הבית בהשראת מבני העץ היפנים המסורתיים והחליט למתוח את המבנה לצורת מגדל כדי להגדיל את מרחב המחייה ככל שניתן. חזית קומת הקרקע מחופה בתריסי עץ ובכל קומה ישנה מרפסת עשויה מפלדה בעומק של 45 מטר. דרישה מיוחדת של דיירי הבית הייתה לבנות להם חדר מרווח עבור טקס התה המסורתי. בגלל המבנה המוגבל הסטודיו החליט לבנות את חדר התה בקומה העליונה, כאשר המדרגות, להן תפקיד חשוב בחלל הפנימי, מובילות את הדיירים אל תוך החללים הפנימיים.

בית צר ביפן חזית (צילום: www.bow-wow.com)
נבנה כמגדל. בית צר ביפן | צילום: www.bow-wow.com
בית צר ביפן, פנים (צילום: www.bow-wow.com)
מרפסת בכל קומה. בית צר ביפן | צילום: www.bow-wow.com


העתידני: Parasite Office, מוסקבה, רוסיה

במוסקבה, העיר הגדולה ביותר באירופה, יש מחסור בשטחי משרד ועודף רב של פערים בין מבנים קיימים. בדיוק בגלל זה עיצב משרד האדריכלים Za Bor Architects, חלל שנראה כמו אובייקט עתידני בין שני בניינים קיימים, והמבנה המסקרן צמוד לקירות המבנים הסמוכים באופן שלא חוסם את נגישות הולכי הרגל. הקונספט החדשני שואף להיות נושא הדגל שיוביל לבניית חללים נוספים בעיר, ינצל את כל השטחים הפנויים ויוסיף דינמיקה חדשה לרחובות מבלי לפגוע בארכיטקטורה הקיימת. המשרד הראשון עתיד להיבנות כמשרדם החדש של חברת האדריכלים עם גישה לגג המבנה. התוכנית הפנימית מאפשרת שינויים בהתאם לצרכים עתידיים וכל קומה נהנית מחלון גדול שמספק שפע של אור ומבט אל הנוף.
בית צר, קובייה (צילום: za-bor)
חלון גדול בכל קומה. הבית ברוסיה | צילום: za-bor

בית צר, מבט מבפנים (צילום: za-bor)
חלל משרד כאובייקט עתידני. הבית ברוסיה | צילום: za-bor

השקוף: City Lights, רוחב 2.4 מ', אנטוורפן, בלגיה

מה אפשר לעשות עם מגרש ברוחב שני מטרים וארבעים ס"מ? לבנות ארבע קומות מעץ בתוך שלד פלדה כמובן. הבית המקסים הזה עוצב על ידי משרד האדריכלים (Sculp(It, וכל קומה בו היא כמו קופסה שנועדה לצרכים שונים. הקומה התחתונה משמשת כסטודיו לעבודה, בקומה הראשונה מוקמו המטבח ופינת האוכל, הקומה השנייה משמשת כסלון, השלישית משמשת כחדר השינה. הגג הוסב לחדר בו ניתן להירגע תחת כיפת השמים. מדרגות הנירוסטה מאפשרות לדיירים לנוע מקומה לקומה עד למרפסת שבגג המבנה. התאורה הצבעונית שזוהרת ומאירה כל קומה היא קריצה לעברה התוסס של השכונה שהיה מוקד הזנות והסחר.

בית צר בבלגיה (צילום: Luc Roymans)
4 קומות מעץ בתוך שלד פלדה. בית צר בבלגיה | צילום: Luc Roymans
בית צר בבלגיה, חדר עבודה (צילום: Luc Roymans)
הקומה התחתונה משמשת כסטודיו לעבודה | צילום: Luc Roymans
בית צר בבלגיה, מטבח (צילום: Luc Roymans)
הקומה הראשונה היא המטבח ופינת האוכל | צילום: Luc Roymans
בית צר בבלגיה, אמבטיה (צילום: Luc Roymans)
מרפסת סטייליסטית על הגג | צילום: Luc Roymans


המתנה הכי שווה בעולם: הבית של אתגר קרת, רוחב 92 ס"מ, ורשה, פולין

ברווח צר וכמעט בלתי נראה בין שני בניינים ברחוב צ'ולדונה בוורשה, שוכן לו הבית הצר ביותר בעולם, שעיצב יאקוב שצקני עבור הסופר הישראלי אתגר קרת. הבית, ברוחב של 92 ס"מ, הוא בית הנופש שבו קרת מתכנן לכתוב את ספריו. המבנה שמתפרש על פני ארבע קומות מכיל חדר שינה, מטבח, שירותים וסלון זעיר. הכניסה והיציאה מהבית נעשית באמצעות גרם מדרגות חללי שעולה ויורד כדי לצאת או להיכנס. התנועה בין הקומות מתבצעת באמצעות סולם. גופי תרבות הפולניים שיזמו את הפרויקט, הזמינו את קרת להתגורר בבית שבעתיד יכיל יוצרים אחרים ויספק להם אפשרות “להשקיף על התרבות הפולנית”.
בתים צרים אתגר קרת חוץ (צילום: centrala.net)
רוחב 92 ס"מ. הבית הצר בעולם של אתגר קרת | צילום: centrala.net
בתים צרים אתגר קרת יש (צילום: centrala.net)
לקבל השראה. אתגר קרת | צילום: centrala.net
בתים צרים אתגר קרת (צילום: centrala.net)
לכתוב, לאכול, לנוח. בית הנופש ששל קרת | צילום: centrala.net


הפתרון היצירתי: הבית הצר, 2.3 מ', דרום לונדון, אנגליה

חברי הסטודיו לעיצוב הלונדוני, alma-nac, קיבלו לידם אתגר לא פשוט: לבנות בית בדרום לונדון שרוחב חזיתו 2 מטרים ו-30 ס"מ בלבד. הבעיה העיקרית הייתה שדייריו רצו ליצור בית מואר, כאשר הבית הצר נמצא בין שני מבנים וסובל ממחסור באור. כדי להבטיח שאור טבעי יחדור אל החלל וייצור תחושה של מרחב, הוחלט לבנות חלונות בגג המבנה ובשתי החזיתות. הבית בעל הפרופורציות הצרות הפך לחלל מואר בן שלוש קומות. בקומת הכניסה נמצאים המטבח ופינת האוכל שממשיכים לגינה אחורית. חדרי השינה והרחצה מצויים בקומות העליונות.
בית צר באנגליה, מבט לכניסה (צילום: www.alma-nac.com)
הדיירים רצו בית מואר. בית צר בלונדון | צילום: www.alma-nac.com
בית צר באנגליה, חדר שינה (צילום: www.alma-nac.com)
חדר שינה נוח ומואר | צילום: www.alma-nac.com

בית צר באנגליה, פינת אוכל (צילום: www.alma-nac.com)
מפינת האוכל יוצאים לחצר | צילום: www.alma-nac.com

ועוד בית בסגנון פרובאנס ברוחב שישה מטר בלבד