הכל התחיל כשיוהן הויברס, אמן הולנדי ונוצרי אדוק, חלם חלום רע על שיטפון אימתני. עם ההתעוררות הפך הסיוט לחלום, חלום שכעבור 20 שנה של עבודה קשה קורם עור וגידים, וכעת כולם יכולים להיות חלק ממנו: שחזור ממשי של תיבת נח התנ"כית. לדבריו של הויברס, אלוהים היה העזר היחיד לתכנון התיבה המרשימה, והוא התבסס על הוראותיו התנכיות בלבד כפי שניתנו לנוח, על מנת לייצר את התיבה, הבנויה מברזל ומעץ. אמנם העץ לא היה מאותו הסוג המצוין בטקסט העתיק (גופר), אך זה רק מפני שאיש אינו יודע לאיזה סוג עץ התכוון המשורר.

תיבת נח 1 (צילום: AP PhotoPeter Dejong)
אלוהים היה העזר היחיד לתכנון התיבה. יוהן הויברס והתיבה שבנה | צילום: AP PhotoPeter Dejong

ספינה לכל דבר

גודל התיבה המוגמרת: 130 מטר אורך (300 אמה), 29 מטר רוחב (50 אמה) וגובהה כמעט 23 מטרים (30 אמה), והיא אמורה להיות קרובה ככל האפשר למקור. התיבה, שהיא למעשה ספינה לכל דבר, גודלה כמחצית מגודל הטיטאניק, שהיתה הספינה הגדולה אי פעם, והיא עוגנת לחופי העיר ההולנדית דורדכט שמדרום לרוטרדם, ומחודש זה נפתחה סוף כל סוף לקבלת מבקרים, כמוזיאון ואתר עלייה לרגל.

עם כל השמחה מהמוזיאון החדש שלו, והשלמת הפרויקט הארוך בחייו, הויברס עדיין מודאג משיטפון. "אני מאמין ששטפונות הם אפשרות אמיתית באיזורנו, והחלום הזה רודף אותי כחלום נבואי כבר זמן רב. רציתי, בעזרת התיבה לגרום לאנשים לחשוב על הקיום שלהם, על המטרה לשמה הגיעו הנה. אני מעוניין שהתיבה תעלה בהם שאלות".

תיבת נח 6 (צילום: AP PhotoPeter Dejong)
כך זה נראה כשהחלום הופך למציאות | צילום: AP PhotoPeter Dejong

תיבת נח 3 (צילום: AP PhotoPeter Dejong)
יש כמובן מקום גם לחיות | צילום: AP PhotoPeter Dejong

העלות: 1.6 מיליון דולר

בשנת 2004 עלה הויברס לכותרות לאחר שהשלים גירסה מוקטנת של חלומו, כמחצית מהגודל הנוכחי, והשיט אותה לראווה בתעלות ההולנדיות. לפני שלוש שנים בלבד החל את העבודה על הגרסה הסופית והנוכחית של יצירתו, ועלותה עומדת על כ-1.6 מיליון דולר. העלויות הללו מכילות בהן לא רק עץ ומתכת, אלא גם מסעדה שפועלת בתוך הספינה, שני אולמות קולנוע, גלריה המציגה תערוכות בנושא היסטורייה של המזרח התיכון מנקודת המבט התנ"כית, תערוכת סצינות מחייו של נח, משחקייה לילדים, ועוד.

תיבת נח 5 (צילום: AP PhotoPeter Dejong)
כנסו והתחילו לשאול שאלות קיומיות | צילום: AP PhotoPeter Dejong

המבנה, שמשקלו 3,000 טון, מותאם לשרת עד 3,000 מבקרים ביום, והוא מאובזר במאות חיות פלסטיק בגודל טבעי, ביניהן ג'ירפות, פילים, חמורים ועוד, בזוגות-זוגות כמובן. בין החיות המפוסלות מסתובבות גם שתי תרנגולות חיות וכמה ציפורים. בינתיים מדובר בהצלחה גדולה, אך יקח זמן רב עד שיוכל הויברס להחזיר לעצמו את ההשקעה ולהתחיל להרוויח כסף מיצירתו, שזכתה לכינוי "תיבת יוהן". מי שסייעו במלאכה היו שני בניו של יוהן, וכמה חברים טובים, והעובדה שהויברס הוא בעליה של חברה לציוד בניין סייעה מאוד בהשגת חומרים זולים.

עוד קרבה הולנדית לאלוהים: הכנסייה שהפכה לבית מגורים
וגם: תיבת נח, גרסת הנגרייה