אחרי יותר מעשור במקצוע ואחרי מאות עבודות פיקוח באתרי בנייה, אני עדיין מופתעת כל פעם מחדש מכמה שהעסק הזה, kit houses (בית מקטלוג) אינו פופולרי כאן. בישראל של שנת 2012, עדיין מניחים בלוק על בלוק ואז מתחילים לחצוב כדי להעביר צנרת. לפני כ-50 שנה אדם צעד על הירח (זה העגול' בשמיים) וכאן עדיין מטייחים. הזוי. מבחינתי, הרעיון של בית מהקטלוג הוא יישום אדריכלי של אידיאולוגיה חברתית, המאפשר דיור נגיש, איכותי ולא יקר לשכבות רבות באוכלוסייה.

בטון
בישראל עדיין מטייחים

כמה עובדות על kit houses:

  • בתחילת המאה הקודמת (מאז 1902) מספר חברות בארצות הברית ובאירופה מכרו בית מקטלוג. 
  • עד 1,940 חברת sears מכרה כמעט 100 אלף בתים בצפון אמריקה.
  • בשלוש השנים שלאחר מלחמת העולם השניה באנגליה לבדה נבנו 156 אלף בתים מסוג זה.
  • השיטה של kit house היא משלוח בדואר של סט תכניות עבודה הנחוץ לבניית הבית.
  • חלקי הבית היו ממוספרים ומשונעים לאתר באמצעות רכבות.
  • בית ממוצע היה בנוי מ-25 טון בכ-30 אלף חלקים.
  • לקבלן המקומי היו דרושים מספר שבועות על מנת להקים את הבית באתר.
  • היו עיצובים שונים לטווח רחב של תקציבים. עלות בית נעה בין 60-240 אלף שקלים (אם ממירים זאת למחירים של תקופתנו).
  • לחברת sears היו כ-370 דגמים שונים של בתים.
  • הבית כלל אלמנטים מחזית טכנולוגית הבניה של העת ההיא.
    בית החלומות
    בית קולוניאלי "מפואר" משנת 1916
    בית מודרני
    הבית המודרני, דגם של חברת sears
    חזית הבית
    בית של חברת sears בפנסילבניה

סדרת ה-LV: כמו באיקאה

במסגרת שיטוטי וחיפושי אחר בנייה מתועשת, מודרנית ולא יקרה, מצאתי את סדרת ה-LV של האדריכלית Rocio Romero. ההיגיון דומה מאוד למוצרים של איקאה. ישנו קטלוג של מספר דגמי בתים, כאשר עצם התיעוש והחזרתיות מוזילים את עלות הרכיבים. חלקי הבית משונעים לאתר, והבית מורכב בזמן קצר מאוד על ידי בעל מקצוע שמכיר את שיטת הבנייה. אציין כי מדובר בשלד עץ שלאו דווקא מתאים לארץ. הקסם של הסדרה הזו הוא בפשטות, בבהירות ובניקיון האדריכלי ועם זאת בעושר ובאיכות החיים המתקבלת. קיימים כ-160 בתי LV בנויים ברחבי העולם, בעיקר בארצות הברית, צ'ילה, קנדה וצרפת.

עצים בכינסה לבית (צילום: מתוך האתר של rocioromero.com)
הקסם הוא בפשטות. דגם מסדרת ה-LV | צילום: מתוך האתר של rocioromero.com
בית מחלונות (צילום: מתוך האתר של rocioromero.com)
בדגם ה- LVL יש תוספת של 30 מ"ר, | צילום: מתוך האתר של rocioromero.com
שטיח בכניסה (צילום: מתוך האתר של rocioromero.com)
דגם המיועד ליחידת סטודיו, משרד או יחידת נופש | צילום: מתוך האתר של rocioromero.com

בית על הגבעה (צילום: מתוך האתר של rocioromero.com)
אין בעיה להעלות אותו למעלה ההר | צילום: מתוך האתר של rocioromero.com

ועכשיו למספרים (ניתן לראות טבלה באתר החברה), בית בגודל 125 מ"ר יכול להסתכם בכ-158 אלף שקלים (מדובר בשלד בלבד, לא כולל זכוכיות, מערכות, פנים וכדומה). בדגמים מסוימים יש אפשרות למרתף. בדגם ה-LVL יש תוספת של 30 מ"ר, כלומר שלושה חדרי שינה, מטבח, פינת אוכל חדר מגורים, שני חדרי אמבט וחדר כביסה והוא עולה כ-183 אלף שקלים. דגם ה- LVM מיועד ליחידת סטודיו/ משרד/ יחידת נופש וכולל חדר שינה אחד, מקלחת אחת, מטבח וחדר. וכמו כל אפליקציה טובה, כמובן שיש אפשרות לתוספות מודולריות, כמו פטיו, חלל כניסה גבוה, יחידת חנייה וכדומה.

 מכינים במפעל ומשנעים לאתר

שנים היתה לי פנטזיה לתכנן כזה מודל, אני מודה שאחרי שגיליתי את הסדרה הזו, החלפתי את הפנטזיה מתכנון לייבוא. המגזין האינטרנטי Archdaily פרסם כתבה על חברה אמריקאית חדשה שמציעה בתים מודרניים וברי קיימא. החברה מציעה בתים מוכנים, כולל הכל, במחיר שנע בין 1,500-2,000 דולר למ"ר (צריך לחשב כל דגם לגופו). הבית מגיע מוכן לגמרי לאתר.

חזית הבית 2 (צילום: מתוך האתר connect-homes.com)
בית מוכן ב-1,550-1,750 דולר למ"ר | צילום: מתוך האתר connect-homes.com

החברה נקראת Connect Homes והקימו אותה עובדים בכירים לשעבר של חברת prefab אחרת. הבתים שהם תכננו זכו בפרסים, פורסמו במגזינים הנחשבים ביותר ועדיין לא נבנו בכמויות. הם ניסו להבין למה ותמיד חזרו לנושא העלויות. עלות בנייה של בתי prefab לא הצליחה להתחרות עם בנייה קונבנציונלית באתר. ואז הגיעו למסקנה שהרכיב המייקר במערכת הוא ההובלה ולכן הם תכננו בתים במודולים כאלה שיכולים להיות מובלים ממש כמו מכולות או קראוונים. השינוע יכול להיות ברכב, ברכבת ואפילו בים. שינוע רגיל של בתים מוכנים יכול לנוע מ-20 אלף דולר בארצות הברית ועד 400 אלף דולר מעבר לים. את הרכיב הזה הם נטרלו.

הבתים שהם פיתחו מוכנים ב-95 אחוז במפעל ובכך הם מצמצמים את אחוז ההפתעות של תהליך בנייה קונבנציונלי. הבתים ירוקים מעצם הבנייה שלהם במפעל, חוסכים כ-70 אחוז מהפסולת שמייצר אתר בנייה קונבנציונלי. בכל דגם ניתן לבחור את החומרים ואת הגוונים של כל הרכיבים.

הדגמים המוצעים: דגם Connect 2: קומה אחת, שני חדרים, חדר רחצה אחד, כ-60 מ"ר; דגם Connect 5: קומה אחת, שלושה חדרים (עם אופציה לארבעה), שני חדרי רחצה, כ-150 מ"ר; דגם Connect 7: שתי קומות, ארבעה חדרים, שני חדרי רחצה, כ-210 מ"ר; דגם Connect 8: שתי קומות, חמישה חדרים, שני וחצי חדרי אמבט, כ-240 מ"ר. בנוסף, יש אפשרות לתכנון אישי מתוך הלוגיקה של המודולים הקיימים (Custom-made).

חזית הבית (צילום: מתוך האתר connect-homes.com)
קומה אחת, שני חדרים, חדר מקלחת אחד, כ-60 מ"ר | צילום: מתוך האתר connect-homes.com
ספה (צילום: מתוך האתר connect-homes.com)
כך זה נראה מבפנים | צילום: מתוך האתר connect-homes.com
סלון (צילום: מתוך האתר connect-homes.com)
קומה אחת, שלושה חדרים עם אופציה לארבעה, שני חדרי אמבט, כ-150 מ"ר, מבט מבפנים | צילום: מתוך האתר connect-homes.com
בית מהקטלוג (צילום: מתוך האתר connect-homes.com)
שתי קומות, חמישה חדרים, שני וחצי חדרי אמבט, כ-240 מ"ר | צילום: מתוך האתר connect-homes.com
זה אמנם לא זול בצורה יוצאת דופן, אבל צריך לקחת בחשבון שבבנייה מתועשת הכל מדויק ועשוי ברמה מאוד גבוהה. כלומר, המחיר דומה לעלות בנייה של בית בישראל, אך התוצאה מבחינת איכות בנייה היא טובה בהרבה. במחיר בנייה קונבנציונלית ממוצעת, מקבלים גמר איכותי ביותר, מבטלים את הקושי שבתכנון את אחוז ההפתעות התקציביות ואת המאמץ, הלכלוך והזמן של הבנייה.

קרן אבני היא אדריכלית בעלת משרד לאדריכלות architecture&design