ברלין (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
כשלושים דקות נסיעה ממרכז העיר | צילום: Sean Gallup, GettyImages IL

ברק מויאל, 32, צייר ואחראי תוכן. מתגורר עם אשתו בברלין, גרמניה

מידע כללי: ברלין הפכה בשנים האחרונות לאחת הערים הפופולריות ביותר על צעירים ישראלים שמחפשים להתגורר באירופה והישראלים בה זכו לעלות לכותרות בעקבות התבטאותו של יאיר לפיד. בירת גרמניה נמצאת כבר שנים רבות בתנופת התפתחות תרבותית וחברתית ונחשבת היום לאחת הערים התוססות, היפות והפופולריות באירופה הקלאסית הן מבחינת תיירות ובן מבחינת מגורים. לפי הערכות האתר "ישראלים בברלין"  ואתר נומבו שכר דירה לדירת 2 חדרים בשכונות הטובות של העיר ינוע בין 600-800 אירו לחודש. לדירה גדולה יותר תצטרכו לשלם כבר יותר קרוב ל-1,300 אירו לחודש. אם תתרחקו לשכונות הפחות יוקרתיות תוכלו גם למצוא דירת חדר או שניים ב-300-500 אירו ודירה גדולה יותר בסכום שנע בין כ-600-900 אירו.

על מה חותמים? בברלין עצמה קצת יותר מ-80% מהדירות הן מושכרות בעיקר בגלל החוקים הממשלתיים בגרמניים המגדירים באופן ברור את התנאים שבין השוכר והמשכיר. בתור התחלה, לחוזה השכירות בגרמניה אין תוקף, הדייר חותם על חוזה ויכול לגור בדירה עד סוף חייו כל עוד הוא עומד בתנאי החוזה מבחינת התשלומים, השמירה על הדירה וכו'. גם מחיר השכירות לא נקבע באופן שרירותי ומתבסס על גודל הדירה ועל שכר דירה מקסימלי שקובעת העירייה ביחס לאזור בו נמצאת הדירה ולא יכול לעלות מעל לתעריף שקובעת הממשלה.

שכר ממוצע בעיר: 1,850 אירו

כמה זמן? ארבע שנים

כמה כסף? "380 אירו (1,800 שקל) לדירת שני חדרים בגודל 60 מ"ר, בנוסף, יש גם מרתף לאחסון. הדירה עברה שיפוץ לפני כמה שנים, היו משטח עבודה וכיור מאוד ישנים ובנוסף, החלפנו עוד כמה אביזרים במקלחת".

שוכרים בחו"ל - ברלין (צילום: תומר ושחר צלמים)
הבניין בקרוייצברג. שכונת מהגרים | צילום: תומר ושחר צלמים

שוכרים בחו"ל - ברלין (צילום: תומר ושחר צלמים)
המטבח. שופץ לפני הכניסה לדירה | צילום: תומר ושחר צלמים

חשבונות: "בברלין התושבים לא צריכים לשלם ארנונה. חשבון חשמל יוצא לנו באיזור ה-60 אירו לחודש (286 שקל) וכך גם חשבון הגז. בחודשי החורף המחיר דומה".

מה כלול? "הדירה הגיעה ממש ריקה, אפילו בלי מנורות ושקעים. חלק מהדירות בבניין בו היא ממוקמת מושכרות לחברת מלונות (אבל לא לפי שעה). אני מניחה שהשקענו בין 800 ל-1,000 אירו על הריהוט ללא מכשירי החשמל. ביחס לדירות אחרות שיש בעיר ובאזור היא במצב יותר מאשר סביר".

איפה? "הדירה נמצאת בחלק המערבי של רובע קרוייצברג בעיר, בו יש הרבה מקומות בילוי, ברים, מועדונים והרבה אוכל טורקי. הרובע הוא מעין אצבע מערבית בתוך השטח המזרחי של העיר. זה אזור מדהים, יש תעלה יפייפיה מאחורינו ויש לנו נוף מדהים לשדה התעופה הישן של ברלין. ברלין עצמה היא עיר מאוד מבוזרת וכיוון שהיא הייתה חצויה אז נוצרו כמה וכמה מרכזים.  השכונה בה אנחנו גרים נמצאת כ-15 דקות בתחבורה ציבורית מאזורי הקניות שנמצאים במערב העיר וכ-30 דקות ממרכז העיר".

בישראל: "גרתי כמה שנים בתל אביב, בפלורנטין, בדירת שותפים בגודל 80 מ"ר עליה שילמנו כ-6,000 שקלים בחודש".

שוכרים בחו"ל - ברלין (צילום: תומר ושחר צלמים)
"הדירה הגיעה ממש ריקה, אפילו בלי מנורות ושקעים" | צילום: תומר ושחר צלמים

שוכרים בחו"ל - ברלין (צילום: תומר ושחר צלמים)
"בסופו של דבר אנחנו חיים ברמה יותר גבוהה מישראל" | צילום: תומר ושחר צלמים

למה עברת? "גם אני וגם אשתי, שמתגוררת איתי, לומדים פה בברלין. עברתי לחו"ל כי פחות לחוץ פה ויותר קל להתפתח מקצועית. ההבדל הבסיסי בין ישראל לפה הוא ביוקר המחייה – דירה ומזון עולים פה פחות. התחבורה הציבורית אמנם עולה אותו דבר אבל פה היא מתפקדת באופן הרבה הרבה יותר טוב. בסופו של דבר אנחנו חיים ברמה יותר גבוהה מישראל, אשתי מרוויחה הרבה יותר מאשר בארץ ואני טיפה יותר ואנחנו מצליחים לחסוך קצת. אני מאמין שמתישהו נשוב לישראל, אבל עוד לא יודע מתי".

הכי טוב בברלין:
"אני הכי אוהב בברלין את חיי הלילה האין סופיים ואת המגוון התרבותי. העיר הזו פשוט מגניבה!"

>> איזו מדינה עוזרת לתושביה בתשלומי שכר הדירה?

>> שוכרים בחו"ל - כל כתבות המדור?