תחומי הבנייה, האדריכלות, התכנון ועיצוב הפנים בישראל התפתחו וצמחו באופן משמעותי בעשור האחרון. החברה הישראלית למדה להעריך את חשיבותם של תחומים אלו והשפעותיהם על חיי היום יום במרחב הפרטי והציבורי. מצד אחד, אנחנו מביטים החוצה ומקשיבים לטרנדים בינלאומיים ומנגד מנסחים סגנון מקומי, אדריכלות ועיצוב שעומדים במבחן הזמן. מדי יום מתפרסמים בטלוויזיה, באתרי האינטרנט ובמגזינים אינספור פרויקטים אדריכליים מרשימים ויצירתיים מרחבי הארץ. לא מעט פרויקטים פורצים את גבולות האסתטיקה הסטנדרטית ומצליחים לשלב בין פונקציונליות ונוחות לבין יופי ואווירה. ברחבי הארץ פועלים אלפי אדריכלים ומעצבי פנים שמשפיעים באופן ניכר על הטעם הישראלי ועל סגנון העיצוב של כולנו, אבל רק מעטים מהם נכסו לתודעה בקרב הקהל הישראלי.

בדיוק בגלל זה, החלטנו לחשוף בפניכם, הקוראים שלנו, עוד אדריכלים ומעצבי פנים מוכשרים ויצירתיים מכל רחבי הארץ. אנשים שעוסקים בבנייה פרטית, כאלו שמתמחים בדירות קטנות או בבנייה בלתי קונבנציונלית, כאלו שבונים גם בצפון ובדרום ולא רק בגוש דן וכאלו שהצליחו לנסח שפה עיצובית אישית ומהוקצעת.

לצורך כך הקמנו ועדה שחבריה בעלי היכרות מעמיקה עם התחום על כל רבדיו - הפרקטיקה, האקדמיה והעיתונות. חברי הוועדה נפגשו, דנו, התלבטו, חשבו ואף התווכחו כדי להרכיב רשימה ראויה, מכובדת ומגוונת שכוללת כישרונות שרובינו עדיין לא מכירים. אין לנו ספק שהרשימה שבחרנו בקפידה היא ראויה ועם זאת, עוד רבים וטובים יכלו להיכלל בה. אנחנו מזמינים אתכם לשלוח לנו מייל ולהמליץ על אדריכלים ומעצבים נוספים שצריכים להיכלל ברשימות הבאות.

רגע לפני שאתם צוללים לעומק הרשימה - הנה האדריכלים, המעצבים, העיתונאים, האוצרים והיוצרים שהכריעו מי יכלל בה.

>>> לרשימת 40 האדריכלים והמעצבים שאתם חייבים להכיר

 יונתן מונג'ק, אדריכל 

בוגר המחלקה לאדריכלות בבצלאל הקים את משרד האדריכלות הנושא את שמו ב-1989, לצד אירית מונג'ק, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל, בת זוגו בחייו המקצועיים והאישיים כאחד. המשרד מתמחה בבנייה פרטית ונחשב לאחד המשרדים המובילים בארץ. הוא מזוהה בעיקר עם הפרשנות המקומית לסגנון הטוסקני, שבזכותו השתרש בתרבות הבנייה, האדריכלות והעיצוב והפך לאחד הסגנונות האהובים על הקהל הישראלי, שמחפש שילוב של חומרים טבעיים על זמניים ואווירה חמה ועוטפת. לצד הסגנון המובהק הזה, בני הזוג מרבים לתכנן בתים במגוון סגנונות ומקפידים לתכנן את הפרויקטים שלהם כך שישקפו באופן האותנטי ביותר את לקוחותיהם בעזרת פרטים, חומרים, תפיסת חלל, גינון ועיצוב פנים. 

על עריכת הרשימה: "חשוב לקרב לתודעה המקצועית גם אדריכלים מעולים ומצוינים, שלאו דווקא מצטיינים ביחסי ציבור, וחשיבותם לתרבות הישראלית היא אבן יסוד".
על הקריטריונים לבחירה: "בראש ובראשונה לקרב לתודעת הציבור אדריכלים מוכשרים מהפריפריה הרחוקה ממדינת תל אביב וגם אדריכלים צעירים".

ועדה סמגל, יונתן מונג'ק (צילום: אביב חופי)
מוביל את אחד המשרדים המשפיעים בתחום האדריכלות. יונתן מונג'ק | צילום: אביב חופי

ועדה, פרויקט של יונתן מונג'ק (צילום: באדיבות יונתן מונג'ק)
פרויקטיים ייחודיים בארץ ובעולם | צילום: באדיבות יונתן מונג'ק

אורלי רובינזון, אדריכלית, עיתונאית ומחברת ספרי עיצוב

יוצרת, עורכת תוכן ומוציאה לאור ספרי עיצוב ואדריכלות ישראלים מקוריים. עד כה יצאו לאור 31 מספריה, רובם רבי מכר, ספרים שיצרו טרנדים והעלו מודעות לנושאים רבים בתחומי התכנון, הבנייה והעיצוב. ספרה "הבית הרגשי" שיצא בשנת 2013 מופץ בימים אלו ברחבי העולם וחושף את העיצוב והאדריכלות המקומיים גם בחו"ל. במקביל, רואה אור בימים אלו ספרה החדש Indoor-Outdoor, העוסק גם במה שמחוץ לבית ובוחן את היחס שבינו לבין הגינה או המרפסת, וסביבת המחייה שבה הם שוכנים. רובינזון רואה בעבודתה שליחות המשפיעה על התרבות בישראל. כחלק מפועלה היא עורכת תוכן לוועידות מקצועיות של תכנון ונדל"ן, מנחה פאנלים מקצועיים ומרצה ברחבי הארץ.

על עריכת הרשימה: "רציתי להעניק הזדמנות לקוראים של מאקו להכיר משרדים ומתכננים משובחים שאינם ידועים".
על הקריטריונים לבחירה: "יוצרים מצוינים, מקוריים ויחודיים שאינם מוכרים. מגיע להם הפרסום ומגיע לקוראים להיחשף אליהם".

ועדה, אורלי רובינזון (צילום: שי אדם)
רואה בעבודתה שליחות. אורלי רובינזון | צילום: שי אדם

ועדה, ספרה החדש של אורלי רובינזון (צילום: יחצ)
בוחנת את היחס שבין החוץ לפנים. ספרה החדש של רובינזון | צילום: יחצ

מיה אור, עיתונאית

עיתונאית בכירה המתמחה בכתיבה ובעריכת תוכן בנושאי אדריכלות ועיצוב בארץ ובעולם. במשך שני עשורים, עד שנת 2017, שימשה כעורכת הראשית של מגזין "בית ונוי". במסגרת זו ולצדה הייתה שותפה בתכנון ובהנחיית כנסים ואירועי תוכן מקצועיים, נטלה חלק בפאנלים בתחומי עיסוקה וערכה מוספים ייעודיים בתחומי עיצוב ואדריכלות. מאז 2017 עובדת כעיתונאית עצמאית, כותבת עבור מגוון אמצעי תקשורת מודפסים ודיגיטליים, ועורכת את תחום העיצוב והאדריכלות במגזין המקוון "פורטפוליו".

על עריכת הרשימה: "יש אנשי מקצוע מוכשרים וראויים, וכשצריך לבחור ביניהם זה ממש, אבל ממש, לא פשוט. בעיקרון, לרשימה כזו יש חשיבות בעיקר עבור אנשי מקצוע צעירים שצריכים לסלול את הדרך, שכידוע אינה פשוטה, בלשון המעטה. רשימה כזו יכולה גם לתרום לקידום מקצוענות, ואם זה אכן יקרה - אשרינו".
על הקריטריונים לבחירה: "קריטריון הבחירה שהנחה אותי היה פרויקטים מהודקים ומנומקים, שמתרגמים את הקונספט במלואו, וכן כאלה שמציגים עניין אחר, מקוריות ומעוף יצירתי, לא על חשבון פונקציונליות כמובן".

ועדה סמגל, מיה אור (צילום: אביב חופי)
עיתונאית ותיקה ומוערכת בעולם האדריכלות. מיה אור | צילום: אביב חופי

יובל סער, עיתונאי ומרצה

מעצב, אוצר, יזם, מרצה ועיתונאי. בשנים 2014-2008 שימש ככתב העיצוב של עיתון "הארץ". סער הוא העורך הראשי והמייסד של מגזין העיצוב והאמנות המקוון "פורטפוליו" וראש מכון שנקר לתיעוד וחקר העיצוב בישראל. בשנת 2014 יזם לראשונה את שבוע האיור, שהתקיים במסגרת אירועי ״אוהבים אמנות. עושים איור״ של עיריית תל אביב, ומאז הוא משמש כאוצר הראשי שלו. הוא אצר תערוכות במוסדות שונים, בהם מוזיאון העיצוב חולון, מוזיאון ארץ ישראל, המוזיאון לאמנות האסלאם, בית האמנים, בית הנסן וגלריה פריסקופ. בעשר השנים האחרונות הוא מרצה במסגרת התוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל.

על עריכת הרשימה: "אני מקווה שמי שיעבור על הרשימה יוכל לזהות מצוינות בעיצוב והשראה לפרויקט הבא שלו".
על הקריטריונים לבחירה: "ניסיתי לבחור את האדריכלים והמעצבים שהיה אפשר למצוא אצלם איזה פרט מעניין, מחשבה יוצאת דופן, משהו שלא מתיישר לכל טרנד חולף".

ועדה, יובל סער (צילום: מרב בן לולו)
מעצב, אוצר, יזם, מרצה ועיתונאי. יובל סער | צילום: מרב בן לולו

ועדה, תערוכה של יובל סער (צילום: שי בן אפריים)
צילום מתוך תערוכה שאצר יובל סער | צילום: שי בן אפריים

מיכאל אזולאי, מעצב פנים

התחיל את דרכו בעולם העיצוב כפעיל בקבוצת "זיק" שעסקה בהעלאת מופעים ומיצבים אוונגרדיים שהותאמו למרחבים שונים. משם המשיך לפעול בתחום עיצוב תפאורות לתיאטרון והתמחה בסטודיו של מעצב העל טום דיקסון בלונדון. לפני יותר מ-25 שנה הקים את הסטודיו לעיצוב שפועל בראשותו, המתמחה בתכנון ועיצוב חללים מסחריים בתחום הקמעונאות, בהם מסעדות, ברים ומועדונים. בשנים האחרונות הסטודיו מתמקד בתחומי הבנייה הפרטית, המלונאות והנופש בארץ ובעולם. הסטודיו מקפיד להציע פתרונות עיצוב ייחודים ומגוונים, המתעדכנים ומתחדשים לפי המגמות המובילות בתחום תוך חשיבה תמידית על תוצאה שתמשיך להיות רלוונטית לאורך שנים. ההשראה של אזולאי מגיעה מתוך האהבה למקצוע, שהיא הכוח המניע אותו להמשיך ליצור, לחפש, להתרגש ולחדש. "לכל מלון, לכל עיר ולכל בניין יש סיפור משלהם ולכל לקוח יש חלום וחזון משלו. כשיש סיפור או קונספט, יש את הצעד הראשון לחיבור יצירה. כל פעם מחדש ישנה התרגשות בחידוש, במה שלא ידוע ומוכר", הוא מפרט.
על עריכת הרשימה: "חשיבותה של רשימה כזו היא בחשיפה של הדור הבא וכן של אלה שאינם חיים ומשתמשים ברשתות החברתיות לצורך פרסום. לנו, בוני הרשימה, ניתנה הזדמנות לתת במה לאדריכלים ומעצבים שלדעתנו רואים את הנולד מבחינת אדריכליות ועיצוב".
על הקריטריונים לבחירה: "הקריטריון החשוב עבורי הוא אדריכלים ומעצבים שאני חשוף אליהם וחושב שהם יכולים לשמש השראה לאדריכלים ומעצבים. כמו כן, כאלה שגורמים לריגוש אמיתי – בתור בעל מקצוע וקולגה. מישהו שמרגש אותי ומביא איתו בשורה אחרת".

ועדה סמגל, מיכאל אזולאי (צילום: אביב חופי)
פתרונות עיצוב ייחודיים. מעצב הפנים מיכאל אזולאי | צילום: אביב חופי

ועדה, פרויקט של מיכאל אזולאי (צילום: עודד סמדר)
מתמחה בתכנון ועיצוב חללים מסחריים. פרויקט של מיכאל אזואלי | צילום: עודד סמדר

אדריכל ניסן ורשבסקי

ראש המחלקה לעיצוב פנים בפקולטה לעיצוב של המכון הטכנולוגי חולון ובעל סטודיו עצמאי לתכנון, יזמות ועיצוב, העוסק בבנייה מחודשת של בניינים ועיצוב חללים ייחודיים כתוספות למבנים קיימים. בעבר היה מנהל פרויקטים במשרדו של אלברטו פינטו בפריז, שם התמחה בעיצוב חללי יוקרה. "אני מאמין בעיצוב טוטאלי שבו הפנים והחוץ מדברים בשפה אחידה, ושם דגש על הפרטים הקטנים כדי לייצר מוצר מושלם. ייתכן שההתמחות שלי בעיצוב יוקרה טוטאלי, שבו לא מתפשרים על אף פרט, תרמה לכך. אני מתייחס לבתים שאני מתכנן כאל אוביקט שלם", הוא מפרט. בנוסף לעבודתו החשובה באקדמיה לחינוך דור העתיד של המעצבים בישראל ועבודתו כאדריכל בעל סטודיו, הוא עוסק גם באמנות. בשנת 2012 הוציא לאור את ספר האמן "בתים כואבים", העוסק במושג בית על כל רבדיו, שממנו נובעות גם יתר עבודות האמנות שיוצר.

על עריכת הרשימה: "לתת דחיפה משמעותית קדימה לדור הפחות מוכר בשוק. ניסיון לתת במה לאדריכלים ולמעצבים מוכשרים שעובדים קשה ובונים את עצמם אך מכונת יחסי הציבור שלהם פחות 'משומנת' וכך יקבלו הזדמנות לחשיפה משמעותית"​​.​​​​
על הקריטריונים לבחירה: "פרויקטים ייחודיים, מלאי תשוקה, שמנסים לבחון מחדש את החלל, החומר והאור וכך לתת להם משמעות חדשה".

ועדה, ניסן ורשבסקי (צילום: ענבל פרגר)
"מאמין בעיצוב טוטאלי שבו הפנים והחוץ מדברים בשפה אחידה". ניסן ורשבסקי | צילום: ענבל פרגר

ועדה, פרויקט של ניסן ורשבסקי (צילום: איתי סיקולסקי)
עוסק באומנות ומרצה | צילום: איתי סיקולסקי

עופרי פז, עיתונאית ומעצבת פנים

מעצבת פנים בוגרת תואר ראשון בשנקר, הקימה סטודיו עצמאי לעיצוב בתום לימודיה בשנת 2013. כתבת תוכן בתחומי אדריכלות, עיצוב ולייפסטייל וחברת מערכת בערוץ Living של מאקו בחמש השנים האחרונות. בנוסף היא כותבת ועורכת תוכן באמצעי תקשורת שונים, מודפסים ודיגיטליים, עובדת לצד שרון היבש בהוצאת ספרי עיצוב ואדריכלות, מרצה לקהל מקצועי של אדריכלים ומעצבי פנים ובעלת בלוג העיצוב Oh so Free, שבקרוב צפוי לפנות גם לקהל בינלאומי. במקביל לעבודתה בתחום התוכן היא מעצבת פנים וסטייליסטית ומאמינה ששני התחומים משיקים זה לזה: "שני התחומים מהווים עבורי כלי לביטוי אישי, כל אחד מהם מזין את השני ומאפשר לי להשתפר ולצמוח. כל תחום בדרכו מאפשר לי לצקת לפרויקט תוכן איכותי, האחד בעזרת מילים, טקסטים ותמונות והשני בעזרת חללים, טקסטורות וחומרים", היא כותבת.

על עריכת הרשימה: "בתור מעצבת צעירה וכתבת שפוגשת המון אדריכלים ומעצבי פנים אחרים, אני מכירה מקרוב את האתגרים שבפרסום ובפריצה לשוק הרחב והרווי. רשימה כזו מאפשרת ליוצרים צעירים לבוא לידי ביטוי ולקהל להכיר שמות רעננים נוספים מרחבי הארץ".
על הקריטריונים לבחירה: "כחלק מעיסוקי אני נחשפת לכמויות אדירות של פרויקטים מהארץ ומחו"ל. בבחירה חיפשתי אדריכלים ומעצבים בעלי שפה אישית מוגדרת, בעלי פרויקטים חדשניים, מקוריים ויצירתיים שמצליחים להפתיע ולספק השראה".

ועדה סמגל, עפרי פז גונן (צילום: אביב חופי)
עיתונאית ומעצבת פנים צעירה ומוכשרת. עופרי גונן פז | צילום: אביב חופי

ועדה, פרויקט של עופרי פז (צילום: הילה עידו)
הכתיבה והעיצוב משלימים זה את זה. עיצוב פנים: עפרי פז | צילום: הילה עידו

ערן סייג - מנכ"ל ובעלים של חברת סמגל

מזה כחמישה עשורים סמגל Kitchens מובילה את תפיסת המגורים בישראל עם מטבחים מעוצבים באיכות הגבוהה ביותר. החברה שמה לה למטרה להבין את הצרכים האמיתיים של הלקוחות ויחד ליצור את לב הבית עבורם. אנחנו בסמגל אוהבים מטבחים ומאמינים שהמטבח הוא אזור חם, יצרי, משפחתי ותרבותי וגאים ביכולת שלנו להתאים לכל משפחה את המטבח המושלם עבורה. אנחנו מקפידים על שימוש בחומרים איכותיים ומגוונים תוך הקפדה והתעדכנות מתמדת בטכנולוגית החדישות בתחום ודואגים להתעדכן בטרנדים החמים ביותר בעולמות העיצוב כדי לספק ללקוח את העבודה המקצועית ביותר עם עיצובים עוצרי נשימה.


מאז ומתמיד אפיין אותנו ערך המשפחתיות ואנחנו מכניסים אהבה בכל דבר שאנחנו עושים. לכן אנחנו רואים במעצבים ובאדריכלים שותפים מלאים שלנו לדרך, אנחנו לומדים ושואבים מהם את צורכי הלקוחות המשתנים ובהתאם לכך מגשימים יחד איתם חלומות דרך יצירה חדשנית עם מתן פתרונות יצירתיים. האדריכלים והמעצבים הם חוד החנית אצלנו ולכן הפרויקט קרוב מאוד ללבנו. אנחנו עובדים עם מגוון רחב של אדריכלים ומעצבים, וחשוב לנו לתת מענה מקיף בכל אזורי הארץ, גם במרכז וגם בפריפריה, והסניפים שלנו פרושים בהתאם. פרויקט הדגל לשנת 2018 הוא השקת סניף חדש בחיפה - סניף שנבנה על שטח עצום וכולל 11 מטבחים בעיצובים חדשים עם סוגי חומרים מגוונים כדי לתת מענה נרחב לקהל הצפוני המלווה אותנו עשרות שנים. גם המפעל שלנו נמצא בצפון ולכן מדובר בגאווה מאוד גדולה.

על עריכת הרשימה: "סמגל רואה חשיבות גדולה בתחום העיצוב הישראלי, ולכן בחרנו לתת חסות לפרויקט הזה. בהצלחה לנבחרים!". 

ועדה סמגל, ערן סייג (צילום: אביב חופי)
מנכ"ל ובעלים של .חברת סמגל ערן סייג | צילום: אביב חופי

ועדה סמגל, מטבח טימבר קולקציית 2018, צולם באולם התצוגה סמגל בחיפה, (צילום: גלעד רדט)
מטבח של סמגל | צילום: גלעד רדט