בשעה שרובנו מתלוננים על יוקר המחייה, הקושי להתקיים בכבוד במדינת ישראל, והדירה שהולכת ומתרחקת מאיתנו, יש כאלה שממש הולכים ועושים משהו בנדון. "יוזמת נח" למשל. מדובר בקבוצת צעירים ערכיים שהחליטו להקים עיר חדשה בישראל, בה אפשר יהיה להשיג בקלות יחסית את כל המטרות האלו: "אחרי המחאה החברתית, כשהבנו ששום דבר לא השתנה פה, החלטנו לקום ולעשות מעשה", מספר בן טופור, חבר הקבוצה.
חברי הקבוצה, בני 25-30 מכל רחבי הארץ, החליטו לשלב בין החזון למציאות כלכלית נוחה יותר לבין ערכים כמו התיישבות בדרום הארץ. "אנחנו חבורה של צעירים וסטודנטים שרוצים גם לסייע לבעיה הכלכלית של הצעירים וגם לפתח את הפריפריה", מוסיף טופור, "וכך גיבשנו תכנית פעולה שהמטרה שלה היא להקים עיר צעירים באופקים. גייסנו מומחים מכל מיני תחומים כמו כלכלה, ארכיטקטורה, אמנים ואנשי עסקים שיעזרו לנו להוציא את התכנית לפועל".
אופקים היא אמנם לא היעד הכי אטרקטיבי לצעירים, אבל יוזמת נח מתכוונים להפוך את הקערה על פיה ולהקים מובלעת תוססת עם אווירה תל אביבית, שתמשוך אליה עוד רבים אחרים. "בחרנו באופקים מתוך הבנה שיש פה חלון הזדמנויות. בשנה הבאה מסתיימת בניית מסילת הרכבת לאופקים, ואנחנו חיפשנו מקום שיהיה אפשר להגיע אליו באמצעות רכבת במסלול ישיר לתל אביב. באופקים יש תא שטח צמוד לרכבת והוא פנוי ומתוכנן לבניה עתידית. היה חשוב לנו למצוא מקום כזה, רחוק, שאפשר להרים אותו למעלה ולהמציא אותו מחדש".
מתיישבים בדרום, אבל ממשיכים (בינתיים) את החיים במרכז
הרעיון הוא להתיישב בדרום ולהמשיך וללמוד במרכז הארץ, מה שאומר כשעתיים ביום בדרכים, ואיכשהו, זה ממש לא מטריד אותם: "רכבת ישראל הבטיחה שהנסיעה לא תארך יותר משעה", מסביר טופור, "ובסופו של דבר זו משימה ציונית ואידיאליסטית. אנחנו באמת עוברים לנגב. אבל לפי דעתנו אפשר ליצור שם פנינה שלא רק צעירים ירצו לקחת בה חלק, אלא שכל אחד ירצה לגור שם. הנגב מתפתח, באר שבע מתפתחת, היא מתבססת כמטרופולין חדש בישראל. יש אפשרות להגיע למרכז בעזרת הרכבת. אבל בהמשך, כחלק מהתכנית שלנו, אנחנו שואפים שאנשים ישתלבו בסביבה, ויתחילו גם לעבוד באופקים, באר שבע והסביבה ולא רק ייסעו הלוך חזור לתל אביב. במסגרת התכניות שלנו אנחנו שואפים ליזום הקמת העסקים ברובע ומתמקדים בעסקים שקל יותר להעביר אותם לדרום כמו היי-טק, למשל.
"חיפשנו אפשרות ליצור דיור בר השגה ואנחנו מכוונים את עצמנו בעיקר לצעירים עד גיל 45. אבל זה לא אומר שאנחנו סגורים לקבוצות גיל אחרות. אנחנו מבינים שבמרכז הארץ הקרקעות יקרות והן גם לא שייכות למדינה, מה גם שהפריפריה זו בעייה מרכזית בחברה הישראלית, יש אי שיוון מאוד גדול ואני חושב שבאמצעות היוזמה הזאת אנחנו יכולים להוביל לתפנית ואולי להוות מודל לקבוצות אחרות".
בעזרת האדריכל דניאל גת מטכניון, עצבו הצעירים רובע המשלב מגורים ומסחר, המבוסס על הרעיון התל אביבי. הם מתכננים לבנות רחוב מרכזי עם בתי קפה, תחנת רכבת קרובה, כך שיהיה ניתן להגיע אליה ברגל והדירות המגורים ישולבו בין לבין. "כך ניצורמקום בו אנשים חיים ועובדים ומנהלים חיים נוחים. אנחנו מבינים שאופקים עצמה צריכה יוזמה כזאת בשביל לעודד את ההתיישבות בה. היא סובלת מהגירה שלילית של צעירים, ואנחנו נספק כך את הסיכוי היחיד לצעיר להשאר באופקים".
דירת 100 מ"ר ב-700 אלף שקלים
השאלה החשובה היא כמה כסף, וכאן מגיעה התשובה שתפתה אתכם. כי מדובר בסכום שבעבורו במרכז הארץ תוכלו לכל היותר לרכוש מחסן דליק בראשון לציון: "אנחנו מתכוונים שדירה תעלה 600-700 אלף שקלים, ואני מדבר על דירת 4 חדרים בגודל 100 מ"ר ברמה גבוהה. אנחנו עובדים באופן של עמותת רכישה, שזה כלי חדש, שמאפשר לנו להוציא לפועל פרוייקט בדומה לחברה עסקית, רק שאנחנו עושים את זה בתור עמותה ללא מטרות רווח. כיום דירה ממוצעת במרכז עולה 1,300,000 אנחנו יכולים להביא דירות חדשות בחצי מחיר". אגב, אולי מדובר במחיר זול יחסית לתל אביב בפרט וגוש דן בכלל, אבל יחסית לאופקים מדובר במחיר ממוצע ולא זול במיוחד. מנתוני משרד השיכון עולה, כי ברבעון השני של 2013 עלתה דירת 4 חדרים חדשה באופקים בממוצע כ-630 אלף שקלים, עלייה של 14% לעומת הרבעון הקודם לו.
ברמה הפרקטית כרגע עוד מדובר בתכנית מתגבשת. בגרעין המקורי חברים עשרה צעירים ועד כה הביעו עניין בפרוייקט ובמעבר לאופקים עוד כ-300 צעירים. אבל אחרי שקיבלו את ברכת שר השיכון, אורי אריאל, חברי יוזמת נח משוכענים שבעוד ארבע שנים הרובע שלהם יאוכלס: "בעוד מספר חודשים נסיים את העבודה על התב"ע, אנחנו רוצים לעצב את המקום כמו שצעירים רוצים. שר השיכון בשבוע שעבר אישר לנו להיות חלק מהתליך התכנון של הרובע כדי שנוכל לעצב את המקום כמו שאנחנו רוצים, עוד חצי שנה יצא מכרז ואנחנו מתכוונים לזכות בו, כי זה רק עניין ביורקרטי, ובסופו של דבר תוך ארבע שנים הדירות יהיו מוכנות לכניסת דיירים. כרגע יש בקבוצה שלנו כבר 300 אנשים וזה רק תחילת הדרך, אנחנו מתכוונים להגיע לאלף. דיברנו גם עם ראש עיריית אופקים, צביקה גרינגולד, שנתן את ברכתו, וגם התושבים שיצא לנו לדבר איתם על זה לא הביעו כל התנגדות ושמחו על היוזמה".