בבית שנמצא ברחוב הולנדי שקט בשכונת נאות אפקה בתל אביב מתגוררים זוג הורים עורכי דין עם שלושה ילדים, בת 18, בן 16 ובן 10. לבית ארבעה חדרי שינה, הפרושים בחמישה מפלסים בהבדל של קומה או חצי קומה זה מזה -  מרתף, סלון, אזור המטבח ופינת האוכל, יחידת ההורים ושלושת חדרי השינה של הילדים עם אמבטיה במפלס האחרון.

הבית בן 20 שנה בערך וסבל מבעיות צנרת חמורות, מבעיות רטיבות במרתף, וטיח חוץ מתקלף. כל אלו הובילו להכרח לשפץ. "בני הזוג חיפשו באינטרנט מעצב עם ראש שונה ואהבה רבה לצבע וכך הגיעו אלי", מספרת האדריכלית שירלי נחמנה. "כבר בפגישה הראשונה נוצר חיבור מידי וזה היה רמז שהעיד על הבאות: בעלי הבית הם זריזי מחשבה והחלטה ובעלי טעם משובח, ומהיום הראשון התיאום בינינו היה מושלם. העבודה עצמה הייתה מאתגרת במיוחד שכן הרבה פריטי ריהוט נשארו והיה צורך להתחבר לקיים ויחד איתו ליצור משהו חדש ושלם מבחינה עיצובית. רוב פרטי הריהוט שהוספנו תוכננו ע"י המשרד כדי לתפור את כל העיצוב ולתת את המראה שרצינו להשיג".

שירלי נחמנה, חוץ (2)
גינת התבלינים של הבית בשכונת אפקה בתל אביב | צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, חוץ (3)
צילום: שי אפשטיין

עוד בערוץ עיצוב הבית:

הגינה התעוררה לחיים

הפרויקט נמשך חמישה חודשים (חודש תכנון והכנה וארבעה חודשי ביצוע) והעלות כ- 400 אלף שקלים. השיפוץ כלל עיצוב שני חדרי אמבטיה מחדש, ריהוט חדש לחדר של הבת והחלפת ארון בחדר של הבן. במטבח נעשה שדרוג כללי לקיים מבלי לקנות מטבח חדש. בסלון - שינוי כיוון ההושבה ומיקום הטלוויזיה, הוספת ספרייה. פעולות איטום המרתף הובילו לטיח מחודש על כל החזיתות, איטום האדניות הבנויות, צביעת מעקות ותיקון תריסים.

"בסיור הראשוני נראתה הגינה נטושה מחוסר שימוש. אזור הישיבה המרוצף היה קטן ונחבא מאחורי הבית, הדשא בקושי שרד, ובעלי הבית סיפרו שהם נהגו לשבת בה המון, אך בשנים האחרונות הילדים גדלו והגינה ננטשה. באותו הרגע הודעתי חגיגית - אנו נשיב עטרה ליושנה והגינה תשוב להיות חלק משמעותי בבית. לעזרתי הבאתי את קרלה אפרתי ויחד הגדלנו את שטח הישיבה כך שיהיה חלק מהגינה ולא יתחבא מאחורי הבית. נבנה דק עץ סינתטי איכותי אשר אינו דורש תחזוקה ושומר על מראהו לאורך השנים. הדשא הוחלף בגינת תבלינים ותה, ועוצבה פינת ישיבה נוספת קרובה לאזור הכניסה לכוס קפה של בוקר".

שירלי נחמנה, סלון (13)
בעלי הבית פנו אל האדריכלית שאוהבת צבע | צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, סלון (14)
האח פורקה ועוצבה מחדש בקווים נקיים | צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, סלון (15)
השולחן הכתום נשאר מהעיצוב הקודם | צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, סלון (16)
את הספרייה תכננה האדריכלית וייצר נגר | צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, ג, ספרייה (17)
צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, ג, תמונות מדרגות (10)
יצירות האמנות של הבת הגדולה רוכזו על קיר אחד | צילום: שי אפשטיין

להחליף ריצוף? ממש לא!

"הדיירים הופתעו כשסירבתי להחליף את ריצוף הטרצו האפור הקיים", מספרת נחמנה, "הסברתי  שהחלפתו תהיה כניעה לתכתיב אופנתי שאינו נכון. ריצוף גרניט פורצלן  אינו שדרוג לטעמי, רואים עליו כל פירור של לכלוך, הוא אינו מתיישן יפה ובמקרה של שבירה קשה לתקנו והשבר נראה. ריצוף הטרצו הקיים בבית עבר שיוף וליטוש, הוא נראה כמו חדש ולא רואים אף פירור של לכלוך והוא עמיד בהרבה יותר מכל ריצוף אחר".

מפלס הכניסה כולל מבואת כניסה וסלון. "החלפנו את דלת הכניסה הישנה והזזנו את המיקום כך שנוכל להציב רהיט בכניסה ולהגדיר מבואה. את רהיט הכניסה המשמש לאחסון נעליים ודואר עיצב המשרד לפונקציונליות מרבית. בסלון שינינו את מיקום הטלוויזיה והספה כך שהסלון יהיה יותר אינטימי והישיבה תהיה כלפי פנים הבית. בקיר שהתפנה תכננו ספרייה לספרים הרבים שהיו פזורים בבית. את האח הישנה פירקנו והסרנו ממנה את כל האלמנטים המקשטים והיא שולבה מחדש בקיר גבס חלק וישר. הספה הוחלפה, שולחן הסלון הכתום וגוף התאורה נשמרו והם היו הבסיס לסכמת הצבעים בסלון. שידת הטלוויזיה תוכננה כך שתחבר הכל לישות אחת".

במטבח פורק אי מעץ שסגר על המטבח והוצב ריהוט שהחליף את שטח האחסון שאבד אבל השאיר את המטבח פתוח כלפי פינת האוכל הצמודה. הארונות העליונים הורדו, הארונות הקיימים הוגבהו עד התקרה והוחלט להדביק חיפוי קיר מזכוכית מודפסת. ההשראה נבחרה בשיתוף הלקוחה, שורטטה מחדש ונבנתה בתלת ממד עם הגרפיקאי של הספק. אני מרגישה שזו יצירה משותפת שלי ושל הלקוחה, ושתינו מאוד מרוצות ממנה".

שירלי נחמנה, פינת אוכל (23)
פינת האוכל: במפלס המטבח, עם פינת קריאה | צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, פינת אוכל (22)
צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, מטבח (26)
חיפוי הזכוכית במטבח קושר את כל סכמת הצבעים | צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, מטבח (25)
צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, מטבח (24)
צילום: שי אפשטיין

האריחים הורכבו ארבע פעמים

הבית מחולק על פני מפלסים רבים ולמדרגות הייתה נוכחות מורגשת. מעקה העץ המיושן של המדרגות נצבע בחלקו באפור ובחלקו בלבן על מנת להשקיט את הנוכחות שלו ולהעלים חלקים שלא התאימו. בין הסלון למטבח הייתה אדנית בנויה במעבר בין המפלסים. היא נהרסה ובמקומה מוקם רהיט לאחסון ספרים שיחד עם כורסת הקריאה יוצר פינת קריאה במרכז הבית. "ברחבי הבית היו מפוזרות יצירות אמנות צבעוניות של הבת הגדולה, הצעתי לרכז את כולן בחלל חדר המדרגות, כך שהן ממלאות את כל הקיר ומכניסות חיים וצבעוניות לחלל הנקי. ריכוז התמונות במקום אחד פינה מקום ואפשר הכנסת אמנות מקורית חדשה לחללים השונים", מתארת נחמנה. 

החלפת דלת הכניסה לאמבטיה ושינוי כיוון הפתיחה פתח את חדר השינה של ההורים. הפרקט והמיטה נשארו והשינויים היו קוסמטיים: קיר אחד נצבע בצהוב חזק כך שידגיש את הגובה של החדר ואת התקרה המשופעת שלו. הצבע נבחר כך שיתאים לתמונה שבעלת הבית אהבה והייתה תלויה בחדר. על הקיר הצהוב נתלו תמונות ישנות וחדשות של בני המשפחה בשחור ולבן ותוכננה בנגרות שידת אחסון להשלים את המראה.

שירותי אורחים שודרגו תוך התערבות מינימלית בקיים: החלפנו כיור וברז, וצבענו קיר טורקיז מגנטי שיכניס שמחה והומור לחדרון הקטן, אביזרים באדום השלימו את העיצוב. בחדר הרחצה של ההורים הוחלט ללכת על רקע מאוד נקי ושקט: ריצוף אפור דמוי יציקת בטון וחיפוי קיר לבן. הדגש, הצבע והעיצוב הם באלמנט השידה והמראה שתוכנן ע"י המשרד. חדר הרחצה של הילדים היה קטן והתכנון הותאם לגודלו: שידת הכיור ורוב שטח הקירות לבנים כדי לתת תחושת מרחב מקסימלית. באריחי המקלחון התאהבתי, הם לא היו הכרחיים לעיצוב ובעלת הבית לא השתכנעה בנחיצותם, אך מכיוון שהעלות הייתה נמוכה וכדי לרצות אותי, הם נרכשו.  בעקבות חוסר המקצועיות של הרצף הקיר הזה בוצע ארבע פעמים: כל פעם מסיבה אחרת היה צורך להרוס ולחפות מחדש, והקבלן אמנם נשא בחלק מהעלויות אך העצבים וכאב הראש של לכולנו מעלים את השאלה האם המאמץ היה כדאי?

שירלי נחמנה, שינה (4)
הקיר הצהוב מדגיש את אלכסוניות התקרה | צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, שידה שינה (6)
צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, ג, ילדים (27)
צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, שינה (1)
צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, ג, כיור (20)
קיר מגנטי בטורקיז בשירותי האורחים | צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, רחצה (8)
הרקע לבן, הצבע בריהוט | צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, ג, רחצה (12)
צילום: שי אפשטיין
שירלי נחמנה, ג, רחצה (11)
צילום: שי אפשטיין

נגרות בתכנון אישי

חדרי השינה של הילדים לא גדולים, ודרשו תכנון מדויק על מנת למקסם את השטח הקיים. בחדר השינה של הבת הוחלף ארון הקיר הגדול בארון יותר קומפקטי ונקנה שולחן עבודה. נבחרו גוונים בהירים שיתאימו לטעם המשתנה של הבת המתבגרת. בחדר השינה של הבן הוחלף ארון הקיר המתפרק בארון חדש שעליו גרפיקה צעירה ומגניבה של נוף ניו יורק. בחדר בשינה של הבן הקטן נשאר הריהוט הקיים וקיר אחד חופה בטפט כדי לרענן.

"נתוני הבית הכתיבו נגרות בעיצוב אישי. פינת המחשב במטבח, שדרוג ארונות המטבח, שידת האמבטיה ביחידת ההורים, אלו הם פריטי נגרות שהיה קשה עד בלתי אפשרי לקנות מן המוכן. החיבור הטוב עם הלקוחות יחד עם אהבתי הרבה לתכנון נגרות הולידו את הספרייה, שידת הטלוויזיה, שידת הכניסה והשידה בחדר שינה, לדעתי פריטים אלו תופרים את כל העיצוב למראה הרצוי", מספרת נחמנה.

במרתף נצבעו הקירות ונוספה דלת לחיזוק האיטום אקוסטי שכן המרתף משמש בעיקר את הילדים וחבריהם. בעיות רטיבות במרתף הצריכו חפירה מסביב לכל היקף הבית וביצוע איטום מחדש. הטיח חודש על כל החזיתות, האדניות הבנויות נאטמו, וההשקיה והניקוז הוסדרו וכעת הן מלאות בצמחייה כפי שיועדו. להשלמת החוץ נצבעו המעקות שבחלונות ותוקנו את כל התריסים השבורים.

שירלי נחמנה, לפני
המטבח לפני | צילום: שירלי נחמנה
שירלי נחמנה, לפני
הסלון לפני | צילום: שירלי נחמנה
שירלי נחמנה, לפני
הכניסה לפני | צילום: שירלי נחמנה
_OBJ

עיצוב וסטיילינג: שירלי נחמנה אדריכלות

סטיילינג לצילומים: רנת קפלן "מחוץ לקופסא"

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק