פסנתרן ג'ז מוכשר שאוהב לארח חברים לערבי נגינה, לשיחה שקטה או ארוחה, ביקש לייצר חלל שייתן הרגשה מעונבת וגמישה בו זמנית בדירתו. הדירה נמצאת במרכז תל אביב, בקומת התוספת של בניין ישן בסגנון בינלאומי שעבר תהליך שימור, ושטחה 97 מ"ר ועוד 9 מ"ר מרפסת.

"בכניסה לבית הקפדנו על הפוגה, מקום שבו הדייר יכול להשיל מעליו את היום: הארנק, המשקפיים, התיק, המעיל והדואר", מספרים האדריכלים רוני אביצור ועופר רוסמן מסטודיו XS לתכנון קומפקטי. כדי ליצור חלל נקי ומסודר הוטמעו ארונות הכניסה בתוך הקיר.

בית הפסנתרן, סלון (25) (צילום: Amit Gosher)
המטרה: מעונבת וגמישה בו זמנית בדירתו | צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, סלון (22) (צילום: Amit Gosher)
גוף תאורה של אסף ויינברום מבליט את הפסנתר | צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, סלון (24) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, סלון (27) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, סלון (26) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, סלון (23) (צילום: Amit Gosher)
בית הפסנתרן, סלון (23) | צילום: Amit Gosher

אירוח והופעות

הכניסה נפתחת ללב הבית – חלל האירוח שבו פסנתר כנף שחור על רקע קיר מאבני בזלת כהות. בקיר מוטמעות שתי תיבות עץ בהירות המכילות את אוסף המוזיקה של הדייר. הספה והשולחן הניצבים בחלל הם בעלי מראה טקסי וכבד, אבל ניידים ומאפשרים גמישות באופן האירוח.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

בקצה הסלון יש קיר מחופה במבוק השייך לממ"ד. "כשנתקלנו לראשונה בתכנון המקורי לדירה, נבהלנו מחוסר הגמישות שמקורו בממ"ד שמוקם באופן דומיננטי במרכזה", אומרים אביצור ורוסמן. "מהאילוץ נוצרה הזדמנות: קובייה מחופה במבוק, שמהווה אלמנט מארגן המתגלה עם הכניסה לבית, ומכילה פונקציות שונות שארוזות באופן אחיד, פרקטי ונסתר". קיר הקובייה הפונה לכיוון אזור האירוח מכיל את הטלוויזיה, שיש לה מקום משני בחלל המוקדש לשיחה, אירוח רב משתתפים או קונצרט. עוד מוטמעים בקיר מערכות האודיו וארונות. האדריכלים מספרים שהם אוהבים במיוחד את הפרטים בחלל האירוח: יצירה של האמן נדב ויסמן שהוזמנה במיוחד, גוף תאורה של אסף ויינברום מבליט את הפסנתר, ושולחן הסלון מרשת סיאם, הכולל גלגלים ומאפשר להניח עיתונים וגם מוסיף קריצה קטנה בבית מאוד רציני.

<< רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

קיר אחר של הקובייה פונה אל המטבח וכולל מקרר וארונות מזווה גבוהים, בהתאם לדרישת הדייר שביקש מטבח מופרד מאזור האירוח. במטבח יש שולחן אוכל שיכול להסתובב על ציר ולהפוך לחלק ממשטח העבודה.

דלת נסתרת בקיר הקובייה הפונה לסלון מובילה לאזור הפרטי של הבית. בפתיחת הדלת נמצא מסדרון קטן המוביל לחדר רחצה לאורחים וחדר נגינה ועבודה. בחדר הרחצה, כהמשך לשפה שפותחה בחלל האירוח, מוטמעת בקיר ומנותקת מהרצפה יחידה הכוללת כיור ומראה וכן ארונות נסתרים, בצד המראה ולמעלה. הממ"ד עצמו הוסב לחדר נגינה ועבודה וכולל רהיט שבו מאוחסן פסנתר חשמלי ולצדו ספרייה. החדר כולל מקומות אחסון רבים ושולחן עבודה נפרד.

בית הפסנתרן, סלון (17) (צילום: Amit Gosher)
-קובייה מחופה במבוק - הממ"ד הפך מאילוץ ליתרון | צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, סלון (18) (צילום: Amit Gosher)
ארונות הכניסה הוטמעו בקירות | צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, ג, סלון (22) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, סלון (19) (צילום: Amit Gosher)
דלת נסתרת בקיר הקובייה הפונה לסלון מובילה לאזור הפרטי של הבית | צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, ג, סלון (21) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, מטבח (30) (צילום: Amit Gosher)
ביקש מטבח מופרד מאזור האירוח | צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, ג, מטבח (27) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, ג, מטבח (26) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher

מתחיל בחדר השינה ונמשך לחדר הרחצה

בקצה המסדרון נמצא חדר השינה. חלון סרט ענק עוטף את אזור השינה והרחצה. החזית השקופה נתנה השראה ליצירת חדר ללא הפרדה ברורה בין חדר השינה וחדר הרחצה. "לאור זאת, עלה הצורך לבחון את הנחות היסוד של חדר הרחצה המקובל ולוותר על חיפוי האריחים ומשטח השיש המוכרים", אומרים האדריכלים. "כדי להעצים את ההמשכיות אף יותר, תוכנן רהיט ארוך וצר בגב המיטה, כתחליף לשתי השידות המקובלות. הרהיט ממשיך פנימה לחלל הרחצה ומשנה את תפקודו אך לא את אופיו. למעשה, באופן מצחיק, הכיור שנבחר לחדר הרחצה הוא שקבע בסופו של דבר את גובה הרהיט הענק, כך שהארגונומיה של אזור הרחצה תהיה אופטימלית". אזור הרחצה מופרד באמצעות ארון מחופה זכוכית.

בית הפסנתרן, חדר שינה (29) (צילום: Amit Gosher)
תוכנן רהיט ארוך וצר בגב המיטה, כתחליף לשתי השידות המקובלות | צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, חדר שינה (28) (צילום: Amit Gosher)
החזית השקופה נתנה השראה ליצירת חדר ללא הפרדה ברורה בין חדר השינה וחדר הרחצה | צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, ג, מקלחת (37) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, ג, מקלחת (39) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, ג, מקלחת (35) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, ספרייה (36) (צילום: Amit Gosher)
בית מבטא את אהבותיו וצרכיו של הדייר וגם את אישיותו ואופיו | צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, מרפסת (35) (צילום: Amit Gosher)
צילום: Amit Gosher
בית הפסנתרן, תוכנית אדריכלית, שרטוט סטודיו XS (7) (שרטוט: Amit Gosher)
שרטוט: Amit Gosher
_OBJ_OBJ_OBJ

סטודיו XS לתכנון קומפקטי

"אחד הדברים שאהבנו במיוחד בבית זה הוא המפגש שלו עם הדייר", מספרים האדריכלים. "הבית מבטא את אהבותיו וצרכיו של הדייר וגם את אישיותו ואופיו". הקושי העיקרי בתהליך, הם מספרים, היה הזמן שעבר בין התכנון והביצוע כתוצאה מהליך הרישוי, החיזוק ובניית התוספת. "כשהתוכניות מסתיימות שנתיים לפני הביצוע, בינתיים יש למידה, השתנות אישית של האדריכל וגם של הלקוח, יש צורך בעדכון וגם בהכלה של מה שהיה ושל החלטות שנלקחו בעבר. אולי דווקא בזכות הקושי הגענו לבית שאינו טרנדי ואינו עוסק באופנות חולפות. יש בו תחושה על-זמנית, שקטה, אלגנטית ומדויקת", הם מוסיפים.