אם בעבר החלום הבלתי מעורער של רוב האוכלוסיה היה וילה ביישוב שקט, הרי שכיום ניתן לראות העדפה הולכת וגדלה לדירות במגדלים. נוף מרהיב מכל כיוון המחליף את המבט אל הבית של השכנים, בריזה כמעט בכל שעות היום ופרטיות מקסימלית הם רק חלק מהיתרונות של מגורים בקומה גבוהה, שגם הופכים אותה לאידיאלית עבור מרפסת פתוחה ומפנקת. עיצוב המרפסת בדרך כלל שואב השראה מתכנון החצר הפרטית, המאפיינת בתים צמודי קרקע, עם פינות ישיבה, מטבחי חוץ, צמחייה עשירה וגולת הכותרת – בריכת שחייה.  

בריכות על הגג הן יפות ומפתות מאוד, ושילובן עם הנוף הפתוח שמסביב יוצר אפקט ויזואלי שאין שני לו, אך אין ספק שמדובר בפרויקט מורכב. "כשבונים בגובה כל היתרונות של בריכת שחייה מתעצמים, אך יחד עמם גם הקשיים. לכן חשוב להשקיע בבחירה נכונה של סוג הבריכה ובאיתור קבלן מקצועי ומיומן בפרויקטים ייחודיים כאלה", מסביר אבנר צדוק, מנכ"ל "פלגים בריכות ועוד". צדוק מבהיר כי השלב הראשון בתכנון הוא בדיקת העומסים ואישור מהנדס על יכולת הנשיאה של המבנה. "אנחנו מדברים על דברים שהם לא משחק ילדים. אני מאוד בעד בריכות, אבל אני לא בעד בריכה שתפגע ביציבות הבניין. הבשורות הטובות הן שבלא מעט בניינים זה אפשרי. בייחוד בבניינים החדשים, שבנויים בתקנים גבוהים יותר וערוכים לעומסים כבדים". כפי שתוכלו לראות בפרויקטים שלפניכם, בריכות שחייה יכולות להשתלב על גגות בבנייני יוקרה, בבניינים קיימים במרכזי הערים ואפילו בבתים פרטיים. אז קחו אוויר ותצללו לעומקן של 10 בריכות גבוהות ובעלות מעוף, שיעיפו אתכם באוויר.

עוד באתר לעיצוב הבית:

מבחוץ פנימה

בריכה היא לא רק לשחייה. היא מסמלת חופש ורוגע ומשמשת אלמנט ויזואלי שקשה מאוד להתעלם ממנו. בפנטהאוז במגדלי שרונה שתוכנן על ידי פיצו קדם אדריכלים (צוות תכנון: אירנה גולדברג ורותם שגב) ונמצא עדיין בשלבי בנייה, הבריכה תוכננה כאלמנט פיסולי לכל דבר, והיא משמשת אף כגוף תאורה דקורטיבי. הבריכה בדירה הדו-קומתית מתחילה מהמרפסת ומאפשרת ליהנות מהנוף המרהיב ומהשמש הנעימה. באופן פחות שגרתי היא ממשיכה אל חללי הפנים, והדיירים יכולים ליהנות מעיצובה גם בתוך הבית, כאשר הם מארחים בסלון או יושבים לשולחן האוכל. עם רדת החשיכה הבריכה מוארת והופכת לגוף תאורה פיסולי ולוקחת חלק משמעותי בעיצוב החוץ והפנים של הדירה.

בריכות גג 01, בשעות הערב הבריכה מוארת כגוף תאורה דקורטיבי (צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים)
בשעות הערב הבריכה מוארת כגוף תאורה דקורטיבי | צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים
בריכות גג 01, הבריכה היא אלמנט פיסולי בחלל (צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים)
הבריכה היא אלמנט פיסולי בחלל | צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים

בריכות גג 01, הבריכה מתחילה מבחוץ וממשיכה פנימה (צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים)
הבריכה מתחילה מבחוץ וממשיכה פנימה | צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים

מלמעלה למטה

בריכות על גגות אינן נחלתן של דירות בלבד, ולעתים גם בבתים צמודי קרקע מתקבלת ההחלטה לבנות בריכה על הגג במקום על הקרקע. בבית פרטי בקיסריה בתכנונם של אדריכלים גיא וליקסון ודודי עזוז מהמשרד וי סטודיו אדריכלים, בעלי הבית ביקשו ליהנות מפרטיות מקסימלית ולכן העדיפו לא לבנות את הבריכה במפלס הקרקע. הבריכה משקיפה דרך ויטרינה רחבה אל חלל הסלון ופונה אל הנוף. המים מהבריכה הגבוהה גולשים לעבר קומת הקרקע על גבי חזית הכניסה לבית, משם ממשיכים לתוך בריכה רדודה ועולים בחזרה אל הבריכה בעזרת משאבה. התוצאה היא זרימה המשכית של מים מלמעלה למטה ואלמנט דקורטיבי ומסקרן שעוטף את מפלסי הבית.

בריכות גג 02, באופן מפתיע הבריכה אינה ממוקמת במפלס הקרקע (צילום: אלעד גונן, תכנון ועיצוב-וי סטודיו אדריכלים)
באופן מפתיע הבריכה אינה ממוקמת במפלס הקרקע | צילום: אלעד גונן, תכנון ועיצוב-וי סטודיו אדריכלים
בריכות גג 02, הבריכה גולשת מלמעלה על גבי חזית הבית (צילום: אלעד גונן, תכנון ועיצוב-וי סטודיו אדריכלים)
הבריכה גולשת מלמעלה על גבי חזית הבית | צילום: אלעד גונן, תכנון ועיצוב-וי סטודיו אדריכלים

בריכות גג 02, נוף יפה יותר וחצר גדולה יותר (צילום: אלעד גונן, תכנון ועיצוב-וי סטודיו אדריכלים)
נוף יפה יותר וחצר גדולה יותר | צילום: אלעד גונן, תכנון ועיצוב-וי סטודיו אדריכלים

לשחות כל השנה

אי אפשר להכחיש שהחורף בארץ קצרצר וכמעט בלתי מורגש. לכן אפשר ליהנות משחייה בבריכה כמעט בכל ימות השנה. הדיירים בדירת הפנטהאוז הזו בתל אביב ביקשו לתכנן את הבריכה באופן שיאפשר להם לשחות בה בכל מזג אוויר, והאדריכל אלכס מייטליס יחד עם חברת ג.ש בינוביץ' התגייסו למשימה. בקומה ה-29 ובגובה של כ-100 מטר מעל הרחוב תוכננה בריכה באורך של כ-15 מטרים המחופה בפסיפס. סביב הבריכה ומתחת לריצוף מוסתרות תעלת גלישה, מערכת מזרקות ממוחשבת ומערכת חימום ייחודית, המבטיחה תנאי שחייה בכל מזג אוויר גם ללא קירוי.

בריכות גג 03 (צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', אדריכל-אלכס מייטליס)
מסביב ומתחת לבריכה הוסתרו המערכות המורכבות | צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', אדריכל-אלכס מייטליס

בריכות גג 03, בכל עונה גם בקומה ה-29 (צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', אדריכל-אלכס מייטליס)
בכל עונה גם בקומה ה-29 | צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', אדריכל-אלכס מייטליס

לדבר אל הקיר

בניית בריכה על הגג דורשת כמובן תכנון מוקפד של הקונסטרוקציה המתאימה, ואי אפשר להניח כי כל גג יכול לעמוד בעומסים הכבדים הכרוכים בבנייתה. על הגג העליון של בניין בלב תל אביב שבו בוצעו עבודות חיזוק ותוספת קומות, הוקמה בריכה המתחברת אל המבנה והופכת לחלק אינטגרלי ממנו. השיפוץ תוכנן על ידי סטודיו B6 (אדריכל אחראי: גלעד רווה) וכלל גם את בניית הבריכה, העשויה מזכוכית וגובלת עם קיר המבנה. אחת מדופנותיה השקופות מהווה קיר בחדר שתוכנן על הגג, וכתוצאה מכך גם השוהים בחדר זוכים לתחושה של מים, זרימה וחופש.

בריכות גג 04, המבנה חוזק, התווספו קומות והוקמה בריכה (צילום: גדעון לוין, אדריכלות-סטודיו 6B)
המבנה חוזק, התווספו קומות והוקמה בריכה | צילום: גדעון לוין, אדריכלות-סטודיו 6B
בריכות גג 04, בריכת הזכוכית הופכת לחלק מהקיר הבנוי (צילום: גדעון לוין, אדריכלות-סטודיו 6B)
בריכת הזכוכית הופכת לחלק מהקיר הבנוי | צילום: גדעון לוין, אדריכלות-סטודיו 6B

בריכות גג 04, כמעט בתוך המים, גם בתוך החדר (צילום: גדעון לוין, אדריכלות-סטודיו 6B)
כמעט בתוך המים, גם בתוך החדר | צילום: גדעון לוין, אדריכלות-סטודיו 6B

זורמים לים

למרות הדעה הרווחת כי הקמת בריכה מחייבת שטחי חוץ רחבים וגדולים, ניתן לראות לא מעט בריכות קומפקטיות ומפתיעות בגודלן, המתאימות גם לפרופורציות של מרפסת עירונית. במבנה בתל אביב שנהנה מנוף מרהיב אל הים, תוכננה ובוצעה על ידי חברת אילון הנדסה בריכת גלישה צרה וארוכה. הבריכה מסוג אינפיניטי, הנקראת כך משום שנראית כנשפכת אל תוך הים ומתמזגת איתו, והיא מחופה בפסיפס תכול המדגיש את המפגש בין הים, השמים והבריכה.

בריכות גג 05, בריכת אינפיניטי צרה וארוכה (צילום: אילון הנדסה)
בריכת אינפיניטי צרה וארוכה | צילום: אילון הנדסה

משקיפים מלמעלה

נוף מרהיב הנשקף מהחלון, מהמרפסת או מהגג הוא מרכיב משמעותי בבחירת נכס, והבחירה הטבעית היא לתכנן את הבית באופן המדגיש את הנוף ומנצל אותו באופן מקסימלי. ברוב המקרים בריכה בקומה גבוהה תזכה לנוף מרשים ורחב הרבה יותר מאשר בבריכה במפלס הקרקע, מה גם שבריכה נמוכה בדרך כלל תפנה אל חומה מסוג כלשהו, השומרת על פרטיות הדיירים אך חוסמת את הגישה אל הנוף. הבריכה הזו, שמוקמה על גג בית פרטי בן שלוש קומות, פונה אל נוף פתוח של האזור, ולכן הוחלט למקמה על הגובה ולא בחצר. כדי ליצור מראה טבעי והמשכי בחר המעצב עמית קדר בשילוב של ריצוף מעצי איפאה ואורן, הממסגרים את הבריכה ומחפים את שטח הגג.

בריכות גג 06, נוף פנורמי מגג הבית (צילום: באדיבות עמית קדר)
נוף פנורמי מגג הבית | צילום: באדיבות עמית קדר

נווה מדבר

אם חשבתם שדירה עם בריכה פרטית היא מצרך נדיר, אז מה תגידו על מבנה שלם, שבו כל דירה זוכה למרפסת עם בריכה? פרויקט "מפלים" באילת, בתכנונום של גל אור פישביין אדריכלים, כולל 66 יחידות דיור, שבכל אחת מהן שולבה מרפסת עם בריכת שחייה פרטית הפונה אל ים סוף. בהצצה לאחת מדירות הפנטהאוז בפרויקט שעוצבה על ידי שרי דנון, ניתן לראות שהקונספט של המבנה חלחל גם לעיצוב הפנים של הדירה, ובה החופש בא לידי ביטוי בכל פינה. כל חדר עוצב כסוויטה בבית מלון באווירה יוקרתית אך קלילה, כזו שמזמינה לקפוץ לבריכה באחת מהמרפסות, ששטחן הכולל כ-200 מ"ר.

בריכות גג 07, חופש מכל פינה (צילום: איתי סיקולסקי)
חופש מכל פינה | צילום: איתי סיקולסקי
בריכות גג 07, שטח המרפסות כ-200 מר (צילום: איתי סיקולסקי)
שטח המרפסות כ-200 מר | צילום: איתי סיקולסקי

בריכות גג 07, כל דירה זוכה למרפסת עם בריכה (צילום: עמית גרון)
כל דירה זוכה למרפסת עם בריכה | צילום: עמית גרון

להיות בפנים, להרגיש בחוץ

בריכה מקורה, הממוקמת בתוך המבנה, אמנם מאפשרת שליטה על תנאי השחייה, אבל בדרך כלל היא מרשימה הרבה פחות מהבריכות החיצוניות, החשופות לשמש וניצבות בלב החצר הירוקה. במקרה של הפנטהאוז במגדל רוטשילד 17, שנמצא עדיין בתהלי בנייה, הבריכה כולה מוקמה בתוך הבית אך תוכננה כך שתהיה חלק מהנוף האורבני. הדירה, בעיצוב פיצו קדם אדריכלים (צוות תכנון: אירנה גולדברג ורותם שגב), משתרעת על פני קומה שלמה ומתוכננת בה בריכת זכוכית שקועה למחצה. אורך הבריכה 15 מטרים, והאלמנטים שסביבה ניתנים לפתיחה או לסגירה – קירות המסך שלאורכה, הסקיילייט שמעליה ומחיצות העץ המפרידות בינה לבין הסלון. אלו מאפשרים שליטה ברמת הפרטיות והחשיפה תוך יצירת אווירה של מרפסת חיצונית המחוברת לנוף שסביבה.

בריכות גג 08, הסקיילייט וקירות המסך ניתנים לפתיחה או לסגירה (צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים)
הסקיילייט וקירות המסך ניתנים לפתיחה או לסגירה | צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים
בריכות גג 08, מחיצות עץ מפרידות בין הבריכה לבין הסלון (צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים)
מחיצות עץ מפרידות בין הבריכה לבין הסלון | צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים

בריכות גג 08, חלק מהנוף האורבני (צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים)
חלק מהנוף האורבני | צילום: הדמייה באדיבות פיצו קדם אדריכלים

משלוש יוצאת אחת

תוספת של בריכה למבנה קיים כוללת אתגרים טכניים לא פשוטים, ואם מדובר בקומה גבוהה, אז תנאי הסביבה מקשים את הביצוע עוד יותר. בדירה הזו, הממוקמת בקומה ה-12 בראש הר ירושלמי, תוכננו ובוצעו שלוש בריכות מסוגים שונים - בריכת שחייה, ג'קוזי ובריכת השתקפות. משרד יומא אדריכלות וחברת  ג.ש. בינוביץ' שיתפו פעולה לתכנון וביצוע הבריכות על הגג המאתגר, שחולק לכמה מפלסים עבור הבריכות השונות. בריכת השחייה בנויה מבטון והיא מחופה בטיח אפוקסי לבן, היוצר את הגוון הבהיר והייחודי. המדרגות המובילות לבריכה מסתירות את המערכות, ומסביב תוכנן חיפוי דק, המשתלב היטב עם הנוף שמסביב.

בריכות גג 09, בריכה בקומה גבוהה על הר ירושלמי (צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', תכנון-יומא אדריכלות)
בריכה בקומה גבוהה על הר ירושלמי | צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', תכנון-יומא אדריכלות
בריכות גג 09, בריכת ההשתקפות יוצרת שולחן ייחודי (צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', תכנון-יומא אדריכלות)
בריכת ההשתקפות יוצרת שולחן ייחודי | צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', תכנון-יומא אדריכלות
בריכות גג 09, המדרגות מסתירות את מערכות הבריכה (צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', תכנון-יומא אדריכלות)
המדרגות מסתירות את מערכות הבריכה | צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', תכנון-יומא אדריכלות

בריכות גג 09, הג'קוזי על הגג, (צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', תכנון-יומא אדריכלות)
הג'קוזי על הגג | צילום: באדיבות ג.ש בינוביץ', תכנון-יומא אדריכלות

דירה או וילה?

בשכונת איפנמה היוקרתית בריו דה ז'ניירו תוכננה דירה תלת מפלסית המשתרעת על פני 230 מ"ר. הדירה ממוקמת באחד הפרויקטים של "בית בריו" (House in Rio), ונבנתה בשיתוף משרד SR Engenharia. תכנון ועיצוב הדירה יוצרים שילוב ייחודי בין הנוף האורבני שמסביב לאווירת נופש מרגיעה, והבריכה נהנית מנוף עירוני וגם ממבט פתוח אל הים. בין הנוף לבין קומת הגג מפריד מעקה זכוכית מינימליסטי, ובקצה הקומה נמצאת הבריכה התכולה. ללא הנוף מסביב, המדגיש את גובהה של הדירה, ניתן בקלות לטעות ולחשוב כי מדובר בחצר וילה צמודת קרקע, בזכות התכנון האופקי והשטוח, שאותו שוברת הפרגולה הבהירה.

בריכות גג 10, בריכה בקצה המרפסת (צילום: MCA Studio)
בריכה בקצה המרפסת | צילום: MCA Studio
בריכות גג 10, גם נוף אורבני וגם נוף לים (צילום: MCA Studio)
גם נוף אורבני וגם נוף לים | צילום: MCA Studio
בריכות גג 10, וילה על הגג (צילום: MCA Studio)
וילה על הגג | צילום: MCA Studio