בעבר העסקת מעצב פנים נחשבה פריבילגיה של מי שיש לו תקציב גדול במיוחד. כיום, לעומת זאת, השירות נפוץ הרבה יותר ומאפשר ללקוחות רבים יותר ליהנות מבתים מעוצבים.

מה הבדל בין אדריכל, מעצב פנים וסטייליסט?

אדריכל: בוגר לימודי אדריכלות שנמשכים חמש שנים באחד מחמשת המוסדות המוכרים ללימודי אדריכלות בארץ (הטכניון, בצלאל, אוניברסיטת תל אביב, ויצו חיפה ואוניברסיטת אריאל) או במוסד מוכר בחו"ל. לאחר הלימודים הבוגרים מחויבים בתקופת התמחות ובסיומה עליהם לעבור מבחן הסמכה. לאחר ההסמכה יש לאדריכל סמכויות תכנון לא מוגבלות

מעצב פנים: עוסקים בתכנון ועיצוב החללים הפנימיים (כולל שינויים מבניים). יש בארץ מעצבי פנים בעלי תואר b.des (בוגרי שנקר, המכללה למינהל או המכון הטכנולוגי חולון), ויש מעצבי פנים שלמדו בבתי ספר פרטיים עם גישה מעשית יותר וכאלו שלא למדו כלל. לא מדובר במקצוע מפוקח ולכן השאלה היא למה אתם מתחברים.

סטייליסט: סטייליסט או "מלביש בתים" עוסק בסידור הרהיטים והאביזרים בבית.

אם בפרויקט מעורבים כמה בעלי מקצוע (למשל, אדריכל לתכנון המעטפת, מעצב פנים לעיצוב החללים הפנימיים וסטייליסט לסידור הרהיטים והאביזרים), חשוב שיהיה שיתוף פעולה טוב בין כל הגורמים.

למה לשכור מעצב, עיצוב זיו קריכלי - 1 (צילום: אילן נחום)
עיצוב זיו קריכלי | צילום: אילן נחום
למה לשכור מעצב, עיצוב זיו קריכלי - 2 (צילום: אילן נחום)
עיצוב זיו קריכלי | צילום: אילן נחום

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> יפו: מה עשתה השיפוצניקית שלא היה לה כסף למטבח חדש?

>> סוגרים מעגל: המותג שכיכב ב"חברים" מקדיש קולקציה לסדרה

למה כדאי לשכור מעצב פנים?

עיצוב הבית דורש זמן כדי לקבל החלטות תכנוניות ולבחור את הפרטים השונים (ריצוף, תאורה, חיפויים ועוד), וחוסר הניסיון עלול לגרום לטעויות שיגרמו לכם לבזבז עוד זמן וכסף. בנוסף, התהליך עלול לגרום למתחים בין בני הזוג ובני המשפחה. מעצב פנים יעשה לכם סדר בדברים, יתרגם את הצרכים והדרישות שלכם לתכנון מדויק ויאפשר ביצוע במינימום טעויות.

מעצב פנים יסייע בתכנון חלוקת החלל, מיקומי תשתיות ובחירת נקודות הקצה, בחירת חומרים ויצירת מראה ייחודי. הוא יבחר את בעלי המקצוע המתאימים, יכין תכניות וכתבי כמויות לתמחור הפרויקט, ויפנה עמכם לספקים השונים. בנוסף, הוא יסייע להגדיר תקציב ולעמוד בו. במהלך הבנייה או השיפוץ הוא יעקוב אחרי התקדמות התהליך ועבודתם של בעלי המקצוע.

למה לשכור מעצב (צילום: איתי בנית)
עיצוב טל אופפל ועדי אלוף בליווי אדריכל אמיר נבון, תוכנית מנטורינג סטודיו 6B | צילום: איתי בנית

מאיזה שלב בפרויקט כדאי להעסיק מעצב פנים?

רצוי לבחור מעצב פנים ולהיעזר בשירותיו עוד לפני קניית הנכס, בשלבי החיפוש וההתלבטויות. הוא יוכל לייעץ לגבי הפוטנציאל של הנכס, התאמתו למשפחה והתקציב הריאלי לבנייה או לשיפוץ.

איך לבחור מעצב פנים?

התרשמו מעבודות של מעצבים באתרים העוסקים בעיצוב הבית ובאתרים אישיים, וכמובן בקשו המלצות ממכרים. בקשו הצעות מחיר לפחות משלושה מעצבים. רצוי להיפגש עם המעצב פנים אל פנים ולא להסתפק בשיחת טלפון כדי לבדוק את החיבור האישי ביניכם. כבר קרה שהגיעו אליי לקוחות פוטנציאליים אבל התרשמתי שנתקשה בעבודה משותפת והפניתי אותם לקולגות שיתאימו להם יותר.

למה לשכור מעצב, עיצוב זיו קריכלי - 3 (צילום: אילן נחום)
עיצוב זיו קריכלי | צילום: אילן נחום

למה לשכור מעצב (צילום: איתי בנית)
עיצוב טל אופפל ועדי אלוף בליווי אדריכל אמיר נבון, תוכנית מנטורינג סטודיו 6B | צילום: איתי בנית

האם לבחור מעצב מתחיל או מנוסה?

מעצב פנים עם ותק וניסיון מעורר ביטחון ואמון וידע לחסוך טעויות ועוגמת נפש, אבל אל תמהרו לפסול מעצבים בתחילת דרכם. שכר הטרחה שלהם נמוך יחסית ויש להם אמביציה וחשיבה יצירתית. גם תיק עבודות מתקופת הלימודים יאפשר לכם להתרשם מיכולותיו של המעצב. בתי ספר שונים לעיצוב מסייעים לבוגרים בפרויקטים הראשונים שלהם, כך שיש להם "גב מקצועי". תוכלו גם לחפש בתי ספר שמחפשים בתים מתאימים לסטאז' של התלמידים שבו הם מעצבים בתים בליווי המורים ושכר הטרחה המבוקש נמוך יחסית.

הפגישה עם המעצב

בואו לפגישה מוכנים: הביאו רשימת צרכים, תוכנית של הבית ותמונות (אם יש), תקציב ראשוני, לוחות זמנים וכל מידע נוסף שייתן למעצב תמונה של הפרויקט.

מה הכשרתו והוותק של המעצב? בקשו לראות עבודות נוספות והמלצות של לקוחות. כשמדובר במשרד גדול, בררו בדיוק מי יעבוד אתכם.

נגישות וזמינות: האם שעות העבודה ולוח הזמנים של המעצב תואמים לדרוש לכם?

מה סגנון העיצוב שלו? ספרו לו מה הטעם שלכם, גם אם אינו מוגדר בצורה מקצועית ומדויקת.

אילו שירותים בדיוק הוא מציע? מה תהליכי העבודה? בקשו הצעת מחיר מפורטת וכתובה.

למה לשכור מעצב, עיצוב זיו קריכלי - 4 (צילום: אילן נחום)
עיצוב זיו קריכלי | צילום: אילן נחום

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

הצעת המחיר

הצעת מחיר מפורטת מגדירה את השירותים שהמעצב מציע:

פיקוח עליון: זו אחת הסוגיות המרכזיות בתהליך וחשוב להבהיר אותה. מעצב הפנים אינו מנהל הפרויקט ואינו אמור להיות נוכח יום יום באתר, לתאם מול ספקים ובעלי מקצוע ולנהל לוחות זמנים, אלא הוא מגיע לאתר בהתאם לשלבי התקדמות הפרויקט. יש לסכם מראש את כמות הביקורים של המעצב באתר. במקביל אפשר לשכור מפקח, מנהל עבודה או קבלן מתאים לניהול כלל הגורמים בפרויקט, כולל תיאום לוחות זמנים ולוגיסטיקה.

תוכניות חלופיות: כמה הצעות חלופיות תקבלו?

הדמיות תלת מימד: האם המעצב מספק הדמיות כאלה? רוב האנשים מתקשים להבין תוכניות אדריכליות והדמיות תלת מימד ממחישות באופן ברור יותר איך הבית ייראה. עלותן כמה אלפי שקלים וחשוב לבדוק אם נדרש תשלום נוסף.

התכניות שיוגשו לביצוע: תכנית הריסה, בנייה, אינסטלציה, חשמל, תאורה, תקרה וריצוף, רשימות לעבודות נגרות ומסגרות, פריסות חללים רטובים, רשימות פתחים, רשימות פרטים וכתבי כמויות.

ביקורים אצל ספקים: האם מספר הביקורים מוגבל?

שכר הטרחה של המעצב ומועדי התשלומים: נהוג לקבוע מועדי תשלום לפי שלבי הפרויקט.

ריהוט, סטיילינג ואבזור: שימו לב שלרוב מעצבי הפנים לא יציעו שירותי סטיילינג אלא אם ציינו זאת.

שירותים שלא נכללים בהצעה: למשל, שכר טרחה ליועצים שונים, הדפסות, שליחויות, הדמיות, סטיילינג, מדידות פרויקט שמעל 150 מ"ר או שווי ערך.

למה לשכור מעצב (צילום: גדעון לוין)
עיצוב מעיין גבאי ויסמין בצ'ינסקי בליווי אדריכל אמיר נבון, תוכנית מנטורינג סטודיו 6B | צילום: גדעון לוין

למה לשכור מעצב, עיצוב זיו קריכלי - 5 (צילום: אילן נחום)
עיצוב זיו קריכלי | צילום: אילן נחום

שכר הטרחה והחוזה

המעצב יעביר לכם טיוטת חוזה. עברו על החוזה ביסודיות ובדקו שכל השירותים המבוקשים נכללים בו.

 יש שיטות שונות לחישוב שכר הטרחה:

תמחור גלובלי לפי הערכת מספר השעות העבודה הנדרשות: המעצב יעריך את מספר השעות הנדרשות לכלל הפרוייקט ויכפיל במחיר לשעה.

אחוז מהתקציב: בדרך כלל 10-5 אחוזים, והסכום הסופי נקבע בסיום הפרויקט.

תשלום לפי שעה: שיטה זו מקובלת בפרויקטים קטנים, למשל בשיפוץ חללים בודדים ייעוץ כללי לריהוט או צבע, והשבחת נכסים ונכסים להשקעה. הייעוץ יכול להתקיים במשרדו של המעצב, בחנויות ספקים או באתר הבנייה. התעריף הוא בדרך כלל כמה מאות שקלים לשעה.

למה לשכור מעצב (צילום: איתי בנית)
עיצוב מעיין זוסמן וקרן ברוקמן בליווי אמיר נבון, תוכנית מנטורינג סטודיו 6B | צילום: איתי בנית

זכרו, מעצב פנים אמור לממש את הרצונות והפנטזיות שיש לכם לגבי עיצוב הבית, אבל אינו אמור להיות "יס מן" אלא גם לזהות מה נכון לכם ולבית שלכם באמצעות ארגז הכלים המקצועי שלו ולהציג לכם את האפשרויות. סמכו על מעצב הפנים שבחרתם כדי שתיהנו מהתהליך ותפיקו ממנו את הטוב ביותר.

זיו קריכלי היא מעצבת פנים, מרצה במחלקה לעיצוב פנים של סטודיו 6B