הפגישה הראשונה של המעצבת אמני לוי עם הדיירים הייתה התייעצות. הם ביקשו לתכנן חדר "נורמלי" לבן הצעיר, בן החמש. מכיוון שגודל החדר לא אפשר תכנון בגדר הסביר, הציעה להם המעצבת לשקול שיפוץ קל של הדירה באזור המדובר. "מפה לשם, העליתי בפניהם את הפוטנציאל האדיר של הדירה ובסופה של פגישה הוחלט שהולכים על זה בגדול". כך התחיל סיפור השיפוץ של דירה בת 25 שנים בכפר סבא, ביתם של זוג הורים בשנות ה-40 לחייהם, שלהם שני ילדים בני חמש ושמונה, ו"כלבה מהממת אחת".

עוד בערוץ עיצוב הבית:

מקונספט ישן לחללים פתוחים

הדירה, ששטחה 120 מ"ר, מתפרשת על קומה אחת ללא מפלסים. בדירה מטבח פתוח ומזווה סגור, שירותי אורחים, חדר רחצה כללי, שלושה חדרי שינה, חדר הורים אחד עם חדר רחצה וחדר ארונות קטן וסלון מרווח עם ויטרינה גדולה. לפני השיפוץ הייתה הדירה מתוכננת בקונספט ישן - מטבח סגור עם פינת אוכל קטנה ומעבר לחדר כביסה מהמטבח.

"שברנו כמעט את כל הדירה", מספרת המעצבת, "תכננתי אותה מחדש ועיצבתי לפי טעמם האישי של בני הבית. כמובן, היה תקציב שהקפדתי לא לעבור, כ-350 אלף שקלים. שמתי דגש על אופן המחיה של משפחה עם זוג ילדים צעירים". מכיוון שהבעל אוהב מאוד לבשל תוכנן מטבח פתוח ומרווח. עוד ניתן דגש על חדר רחצה פונקציונלי לילדים ותכנון חדר שינה לילד תוך ביטול חדר הכביסה. "הוא היה חלל מבוזבז ובעיקר מקום לבלאגן. במקומו תכננתי נישות לארונות שירות לאחסון מסודר של כל החפצים, ובתוך המזווה במטבח מוקמו מכונת הכביסה והמייבש".

סלון (צילום: עדי לם)
הסלון. רצפת העץ היא בעצם גרניט פורצלן | צילום: עדי לם
סלון (צילום: עדי לם)
צילום: עדי לם
מרפסת (צילום: עדי לם)
המרפסת. הספסל מאפשר חיבור אל החוץ | צילום: עדי לם

להתחשב בגובהו של בעל הבית

נוסף על חדרי השינה נבנה חדר עבודה-משחקים-אורחים שלא היה קיים לפני כן. לפני השיפוץ לא הייתה הפרדה בין החלל הציבורי לפרטי, ומפינת האוכל נראו חדרי השינה, מה שהפריע מאוד לפרטיות בעלי הדירה.

כמו כן, במקור הייתה מערכת מיזוג מיני מרכזית ולשם כך הונמכה התקרה, מה שגרם תחושה סגורה והקטין את שטח הדירה. "ועוד דבר קטן: גובהו של בעל הדירה 1.95 מ', ונשארו לו כמה סנטימטרים בודדים בין ראשו לתקרה שמעליו. זו הרגשה מאוד לא נעימה". האילוץ העיקרי, שנבע מכך שמדובר בדירה בבניין ישן, היה הצורך להתחשב במיקומי פתחי ביוב שאי אפשר להזיז, בקורות ובעמודים תומכים שהיו קווים מנחים בתכנון קירות החדרים.

במשך חודש וחצי שופצה הדירה, ומחיר השיפוץ כלל תכנון ועיצוב, קבלן מבצע (בנייה, הריסה, חשמל, אינסטלציה, צבע), דלתות, ריצוף וחיפוי אמבטיות חדש, נגרות מטבח (נגרות פרטית), נגרות חדרי רחצה וארונות שירות, וגם תאורה חדשה. "בכל שיפוץ מתפשרים על משהו או על אזור מסוים", מספרת לוי, "במקרה הזה היה תקציב שמאוד השתדלנו לעמוד בו. החלטנו לא לבחור ריהוט חדש לחדרי השינה אבל כן שינינו את כל מערך החשמל והאינסטלציה בבית, הוספנו מזגנים לכל החדרים, ריצוף חדש בכל הדירה וכל השאר הוחלף ותוכנן מחדש".

מטבח (צילום: עדי לם)
המטבח. ארונות עליונים? לא, תודה | צילום: עדי לם
מטבח (צילום: עדי לם)
הדלת אל המזווה הפתוח | צילום: עדי לם
מטבח (צילום: עדי לם)
צילום: עדי לם

גוונים טבעיים ונגיעות צבע

לדירה נכנסים דרך מבואה קטנה, שבה מתקן ברזל לתליית מעילים וארגזים לנעליים. קיר המבואה הוא הגב של קיר ארונות גבוהים והמקרר במטבח. משם נכנסים לחלל פינת האוכל וממול המטבח הפתוח. מהמטבח זורמים אל הסלון הגדול והמרווח שבו ספה וכורסה וממול ספריית עץ עם הטלוויזיה ומשחקים של הילדים. נבחר ריהוט בגוונים טבעיים עם נגיעות צבע המשאירות חותם בחלל. קיר גב הספה וקיר הכניסה למסדרון חופו בטפט עדין בגוון אפור תכלכל, עוד טקסטורה לחלל שמשתלב בהרמוניה.

הרצפה דמויית העץ היא למעשה גרניט פורצלן, ובה רוצף כל הבית, כולל החדרים וחדרי הרחצה. "החומר מרגיש ונראה טבעי, עמיד יותר מהחומר המקורי ונוח לשימוש בבית שבו חיים ילדים ובעלי חיים", מסבירה לוי את הבחירה.

עוד נבחר פאנל פולימר שנצבע בצבע הקירות ליצירת תחושה של גובה. בקצה הסלון ויטרינה ארוכה וגבוהה, שהייתה די חדשה ולכן לא נהרסה. "השמשנו אותה מחדש", מתארת לוי, "והוספנו משהו קטן וטוב - תכננתי ספסל מעץ לרוחב הוויטרינה, כדי שיוכלו לשבת ולקרוא ספר או סתם להרגיש חיבור בין פנים לחוץ מכיוון שאין בדירות מרפסות. במהלך התכנון וקבלת הצעות מחיר לספסל מעץ, הקבלן הציע להמשיך עם הריצוף דמוי העץ גם על הספסל. הלקוחה ואני קיבלנו את הרעיון בברכה והתוצאה הסופית מושלמת, גם מבחינת ההוצאה".

תבלינים (צילום: עדי לם)
צילום: עדי לם
מתלה (צילום: עדי לם)
צילום: עדי לם
שולחן (צילום: עדי לם)
צילום: עדי לם

מטבח ללא ארונות עליונים

המטבח תוכנן לפי דרישות הבשלן העיקרי - אב המשפחה. היה חשוב שיהיה משטח אחד רצוף, ללא איים ומחסומים וללא ארונות עליונים שיפגעו בראשו. "מפה לשם, נולד רעיון המזווה הסגור עם מדפי ברזל פתוחים לשימוש נוח ומהיר. הרעיון שאין קלאפות ושאין חוסר במקומות אחסון אפשר להוציא תכנון של מטבח אוורירי ומעניין יותר מהרגיל", מסבירה לוי.

"למטבח מראה קצת מתועש, מונוכרומטי (גוון אחיד), עם חיפוי קיר עד התקרה מה שלא נהוג לראות במטבחים. בחרנו אריח יחסית פשוט, אבל עם רובה אפורה כהה בחריצים, שמדגישה את מבנה ה'חומה'".

במקום קלאפות ארוכות או ארונות עליונים נתלו מדפים פתוחים לצנצנות ולמוצרי בישול, ותוכנן קולט אדים מכיוון שלמטבח אין חלון משלו. חזיתות המטבח פרקטיות ועמידות מפורמייקה בצבע אפור גרפיט, והשיש אבן קיסר באותו הגוון. המדפים עשויים פורמייקה שחורה עם קאנטים מבירץ' חשוף.

בנישה מוקמו המקרר, התנור והמיקרוגל, כך שיהיו נסתרים, ולחלק של הנישה הפונה לסלון הוענקה קריצה של צבע כתום. בקצה המטבח הפנימי דלת שממנה נכנסים למזווה הפתוח שבו גם מכונת הכביסה והמייבש. במזווה מדפי ברזל פתוחים ונגישים ובהם מאוחסנים סלסילות מזון וגם כלי עבודה וניקוי. פינת האוכל לא הוחלפה בינתיים, מטעמי תקציב, וכנראה תוחלף בהמשך.

רחצה (צילום: עדי לם)
צילום: עדי לם
רחצה (צילום: עדי לם)
צילום: עדי לם
ילדים (צילום: עדי לם)
צילום: עדי לם

 הפרדה בין ציבורי לפרטי

בין המטבח לסלון מעבר למסדרון חדרי השינה וחדרי הרחצה. תוכננה הפרדה בין הציבורי לפרטי, שהייתה חסרה מאוד במצב הישן לפני השיפוץ, והחדרים תוכננו לאורך המסדרון בצורה שיוצרת פרטיות לכל כניסה. לחדרי השינה לא נרכשו רהיטים חדשים, מלבד מיטה וארון לחדר הילד, אך החדרים טופלו מבחינה עיצובית.

חדר הרחצה מוקם מחדש בין חדרי הילדים, ומכיוון שאין לו חלון ואוורור טבעי תוכננה בו מערכת אוורור חזקה אך שקטה. קיר המקלחון חופה באריחים מאוירים בגוני כחול ואפור.

שאר המקלחת קיבלה חיפוי נמוך עד גובה מכל ההדחה של האסלה והשאר נצבע בצבע מתאים לחדרי רחצה. הריהוט תוכנן במטרה לספק צורכי רחצה וטיפוח, במחשבה קדימה לגיל הבגרות.

כל האסלות בבית הוחלפו לאסלות תלויות עם מנגנוני הדחה סמוים, בעיקר בשביל הפרקטיות של ניקוי ושמירת היגיינה.

את מבנה חדר הרחצה של ההורים לא היה אפשר לשנות. "אז פשוט קילפנו הכל מהקירות והחלפנו באריחים בהירים וגדולים, והרכבנו מקלחון זכוכית חדש ופונקציונלי ורהיט כיור שיספק מבחינת אחסון ושימוש".

"כל הכבוד לדיירים שהסכימו ללכת איתי עד הסוף", מסכמת לוי, "הם בחרו בתכנית שהצעתי, שהייתה מאוד לא קונבנציונלית ואני שמחה שהם מאושרים מהבחירה הזו ומהחיים בפועל בדירה. בורכתי בלקוחות שהפכו במהרה לחברים. מהרגע הראשון הם הקשיבו לי. קודם כל הקשיבו. אחר כך הגיבו לעניין על הדברים ומשם נולד הבית החדש.

"מהרגע הראשון הדברים זרמו בכיוון הנכון. היה חיבור בין התכנון לביצוע, בחירת החומרים הייתה מאוד לא שגרתית ועם זאת הלקוחות מאוד התלהבו מהרעיונות ואת רובם יישמנו בשטח. חשוב לי לציין שאינני באה לכפות את רצונותי וטעמי האישי על אף לקוח ועל אף פרויקט. אני מאוד משתדלת להבין את הלקוח לעומק. להבין מה הוא אוהב ולמה הוא פחות מתחבר. לחבר את האהבות והצרכים של שני בני הזוג (או יותר, תלוי בגיל הילדים) ולחבר הכל לבית אחד, שמדבר בשפה אחידה, תוך הפתעות וקריצות פה ושם.

"השיפוץ הזה הוא דוגמה ללקוחות שהאמינו ובטחו בי בעיניים עצומות, החל משלבי התכנון ובחירת החומרים ועד הפיקוח על הנעשה והשלבים האחרונים של השיפוץ. זה מאפשר לי בתור אשת מקצוע לעשות את הטוב ביותר, ולעמוד ברמה המקצועית ביותר כשידיי משוחררות לעשות את הכי טוב והכי נכון. אז תודה לכם שנתתם לי את הסיפוק והעונג להעניק לכם בית שגם אני הייתי שמחה לגור בו".

ילדים (צילום: עדי לם)
צילום: עדי לם
תוכנית אחרי שיפוץ (צילום: עדי לם)
תוכנית הדירה אחרי שיפוץ | צילום: עדי לם
_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ

 אמני לוי - עיצוב פנים