הבית הישן וצמוד הקרקע שלפניכם נמצא בשכונת רמת החייל בתל אביב. שטחו 60 מ"ר והוא נמצא בשטח של 250 מ"ר. לפני השיפוץ היה הבית, על שני חדריו, רעוע וסבל מנזילות בצנרת הישנה, קירות מתקלפים, מטבח מיושן וחדרי שירותים לא פונקציונליים. "הבית השתייך בעברו לסבתי המנוחה ולכן השיפוץ נעשה באפן כזה שיישמר את צביונה, כבודה וטעמה המקורי", מספר מעצב הפנים הצעיר תום שטיינפלד, שמתגורר בו עם בת זוגו, סטודנטית לתואר שני בפסיכולוגיה.

למרות תקציב לא גבוה יחסית, 90 אלף שקל, נערכו שינויים קוסמטיים הכרחיים לחללים בדגש על בחירת חומרים שיכבדו וישמרו את העבר. הקו העיצובי שהנחה את שטיינפלד לאורך כל הדרך הוא סגנון מערב אירופי הרמוני וחמים בשילוב פריטים אקלקטיים עם הרבה צבע, אור ושמחה. השיפוץ ארך כחודש וכלל תכנון, עיצוב ופיקוח, וכן קבלן שביצע עבודות הריסה והתקנת מערכות חשמל ואינסטלציה חדשות. הסכום כלל גם ריצוף וצבע וכן ריהוט ואבזור כמו נגרות, גופי תאורה, רהיטים חדשים ורהיטי יד שנייה משופצים.

תום שטיינפלד, סלון  (צילום: צחי שמש)
סגנון מערב אירופי הרמוני וחמים | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, שולחן (צילום: צחי שמש)
פריטים אקלקטיים עם הרבה צבע, אור ושמחה | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, סלון  (צילום: צחי שמש)
עתיק מאוד ובנוי בצורה טיפוסית לשנות ה-60 | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, שידה  (צילום: צחי שמש)
שידת תקליטים ישנה ומרגשת שתום עיצב ושיפץ | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, ג, שידה (צילום: צחי שמש)
לתקליטים מקום של כבוד בבית | צילום: צחי שמש

תום שטיינפלד, מדף  (צילום: צחי שמש)
צילום: צחי שמש

עוד באתר לעיצוב הבית:

מראה אירופי אקלקטי

החלל הציבורי הוגדל על ידי שבירת הקיר שחצץ בין הסלון לחדר המטפלת הישן. במטבח פורק חיפוי הקיר יחד עם הארונות הנמוכים, הכיור והשיש המיושנים. ארונות הקיר הגבוהים, משני צדי החלון, שהיו יפים מדי בשביל לפרק והזכירו לתום את סבתו, הושארו. ויטרינות ההזזה המעוטרות של ארונות אלו התחברו נפלא עם העיצוב הכללי החדש של הבית. מתחת לארונות הקיר הוספה תאורת לד שתאפשר עבודה נוחה ונעימה. כדי לייצר מראה של מטבח יוקרתי בתקציב מוגבל נבחר מטבח של איקאה, מה שהתברר בסופו של דבר כבחירה מדויקת, פונקציונלית ועיצובית שעונה על כל הצרכים. אל זה חובר משטח עבודה חדש של אבן קיסר.

בחדר השינה נשאר ארון הקיר הקיים, שהיה איכותי, פונקציונלי ובמצב מעולה. כך גם שידת מגירות ישנה, שולחן קפה וארון ויטרינה שהיו שייכים לסבתא. אחרי שיפוץ ושחזור הצבע, הופחו ברהיטים העתיקים חיים חדשים המוסיפים למראה האירופי האקלקטי של הבית. גוף התאורה בתקרת החדר עוצב והורכב באופן ייחודי לחלל בעזרת חנות וינטג' מניה. בחדר הרחצה נשבר הקיר שחצץ בין שירותי האורחים לחדר הרחצה הקטנטן ובכך הוגדל החדר ונוצר חלל מרווח הרבה יותר שנעים לשהות בו.

תום שטיינפלד, מטבח (צילום: צחי שמש)
במטבח פורק חיפוי הקיר יחד עם הארונות הנמוכים, הכיור והשיש המיושנים | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, מטבח  (צילום: צחי שמש)
צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, מטבח  (צילום: צחי שמש)
צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, מטבח  (צילום: צחי שמש)
צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, פינת אוכל  (צילום: צחי שמש)
פינת אוכל | צילום: צחי שמש

תום שטיינפלד, מטבח, מדפים  (צילום: צחי שמש)
צילום: צחי שמש

בלי לאבד את הקסם

הבית עתיק מאוד ובנוי בצורה טיפוסית לשנות ה-60 של מדינת ישראל. "כפי שהיה נהוג אז, היתה בו חלוקה ברורה לחדרים נפרדים ששימשו כמבואה, סלון, מטבח, חדר השינה וחדר הרחצה – כל אחד מופרד בדלת", אומר שטיינפלד, "עם זאת, לא היה נכון להחריב את כולו מכיוון שהרגשתי שבשיפוץ מסיבי מדי, הבית יאבד את קסמו המיוחד, ובכל אופן, התקציב הנמוך יחסית לא אפשר זאת. החלטתי להשאיר את החללים כמו שהם, אך לחבר ביניהם בצורה נכונה. למשל, את הדלת במטבח פירקנו על מנת לפתוח את המטבח לחלל הציבורי. וכך גם פורק קיר בסלון שהקטין אותו משמעותית וכן הרחבנו את חדר הרחצה".

הכניסה הראשית לבית מתבצעת דרך הגינה והמרפסת הקדמית שמשמשת כמבואה שבה ניתן לתלות מעיל ולחלוץ נעליים. משם נפתחת הדלת לבית עצמו ולחלל הציבורי המרווח שמשמש כהול, שדרכו עוברים מחלל לחלל. מצד ימין נמצא הסלון שבו מערכת הישיבה ניצבת מול הטלוויזיה ומערכת הסאונד. לצדן שידת תקליטים ישנה ומרגשת שתום עיצב ושיפץ. מאחורי הספה, ממוקמת פינת רחבה ומאובזרת המאפשרת שתי עמדות עבודה מהבית. זהו הפריט האהוב על תום בבית, מכיוון שהמוזיקה לדבריו זורמת בעורקיו. "יש לי המון תקליטים והרגשתי שצריך לתת להם מקום של כבוד בבית. באחד הביקורים שלי בווינטג' מאניה, חנות וינטג' בכפר סבא, מצאתי שידה ישנה ומוזנחת. בעזרת צוות המקום, שיפצנו והתאמנו את השידה לפטפון ולמאות התקליטים שברשותי".

תום שטיינפלד  (צילום: צחי שמש)
תום שטיינפלד | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, פינת עבודה (צילום: צחי שמש)
פינת עבודה | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, עבודה (צילום: צחי שמש)
צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, גובה, חדר שינה  (צילום: צחי שמש)
חדר השינה. נקודות צבע עשירות | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, חדר שינה (צילום: צחי שמש)
בחלל הבית שולבו מוצרי הטקסטיל של המעצבת תמר ברניצקי | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, שינה  (צילום: צחי שמש)
צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, גובה, רחצה  (צילום: צחי שמש)
להצליח להגשים את החלומות והשאיפות שלנו ולעמוד בתקציב | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, רחצה  (צילום: צחי שמש)
מול הכניסה הראשית ממוקם חדר הרחצה המשופץ שבו מקלחת זוגית, כיור וארונות רחבים | צילום: צחי שמש

תום שטיינפלד  (צילום: צחי שמש)
תום שטיינפלד. חיבורים נכונים | צילום: צחי שמש

חיבור רגשי עם הפרויקט

מול הכניסה הראשית ממוקם חדר הרחצה המשופץ שבו מקלחת זוגית, כיור וארונות רחבים לאביזרי רחצה וטיפוח, אסלה ומקום ייעודי למכונת כביסה ומייבש. בחלק השמאלי של הבית, ממוקם חדר השינה שלו שני כיווני אוויר ונוף לגינה הקדמית. בהמשך נמצאים המטבח ופינת האוכל. מהמטבח יש יציאה למרפסת השירות המובילה לגינה אחורית רחבת ידיים.

בחלל הבית שולבו מוצרי הטקסטיל של המעצבת תמר ברניצקי שמוסיפים גימור אופנתי ושיקי לבית. כריות, ראנרים, ובדים שעליהם הדפסי ציורים עדינים ואקספרסיביים בצבעוניות ססגונית ובגדלים מגוונים. הבית עוצב בצבעים מונוכרומטיים, והטקסטילים הוסיפו נקודות צבע עשירות. הדפסי הנוצות, הפרחים וצבעי המים המאפיינים את שפתה הוויזואלית של המעצבת התכתבו עם סקלת הצבעים של הקירות והארונות. לחדר השינה נבחרו הדפסים של צבעי מים מופשטים וחיים.

"הפרויקט הזה הוא לא עוד פרויקט עבורי מכיוון שהבית השתייך לסבתי שאותה מאוד אהבתי", אומר תום. "גדלתי בבית הזה בתור ילד והחיבור איתו היה רגשי מאוד. היה לי חשוב מאוד לשמור עליו ועל האופי המיוחד שלו, ועם זאת, לרענן אותו ולתת לו אווירה שמחה וצעירה יותר. המפתח הוא שילוב בין שמירה על פריטים יקרי ערך ופינות סנטימנטליות יחד עם הפיכתו לשמיש ונוח עבורנו כדיירים חדשים.

"לאורך כל הדרך האתגר המשמעותי היה להצליח להגשים את החלומות והשאיפות שלנו ולעמוד בתקציב. לא התפשרנו על הקו העיצובי ועל איכות, מה שחייב אותנו לבחור את חנויות הריהוט והאבזור בקפידה. כיוון שאני תמיד בעד לשמר את הקיים וליצור חיבור רגשי לחפצים, פריטי הווינטג' שסבתא השאירה מאחור עברו שיפוץ וכך נחסכה רכישת פריטים חדשים.

תום שטיינפלד, לפני (צילום: תום שטיינפלד)
הבית לפני | צילום: תום שטיינפלד
תום שטיינפלד, לפני, צילום תום שטיינפלד  (צילום: צחי שמש)
הבית לפני | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, סלון לפני (צילום: תום שטיינפלד)
הסלון לפני | צילום: תום שטיינפלד
תום שטיינפלד, מטבח לפני (צילום: תום שטיינפלד)
המטבח לפני | צילום: תום שטיינפלד
תום שטיינפלד, רחצה לפני (צילום: תום שטיינפלד)
חדר הרחצה לפני | צילום: תום שטיינפלד
תום שטיינפלד, מקלחת לפני (צילום: תום שטיינפלד)
המקלחת לפני | צילום: תום שטיינפלד
תום שטיינפלד, תוכנית לפני (צילום: צחי שמש)
התוכנית לפני | צילום: צחי שמש
תום שטיינפלד, תוכנית אחרי (צילום: צחי שמש)
התוכנית אחרי | צילום: צחי שמש

_OBJ

אדריכלות פנים: תום שטיינפלד – סטודיו שין
הפקה: מירב חביב
עיצוב טקסטיל: תמר ברניצקי