הדירה שלפניכם, הממוקמת בשכונת הדר בחיפה, הייתה מיועדת להיות דירת אירוח. בעליה הם אייל, 50 עורך דין לשעבר, יזם קהילתי חברתי בהווה, ומפיק של אירועי ענק בפרדס חנה וכרכור, והילה, 48 מוזיקאית לשעבר בעלת הסטודיו הוותיק דורותיאה – סטודיו בן 13 שנה לעיצוב, טקסטיל וחידוש ושיפוץ רהיטי וינטג'. בני הזוג ידעו מלכתחילה שהם רוצים מעין דירת מקלט מהשגרה ומארבעת ילדיהם - הבת הגדולה, 25 , עוסקת בחינוך ומתגוררת בקיבות עין שמר. שתי בנות בנות 17 ו-15 לומדות בתיכון, ובן זקונים בן 11 לומד בבית הספר הדמוקרטי ביישוב. מקום להתרגע בו, להתאוורר מהיום יום. 

זה היה טבעי עבור בני הזוג שכבר התגוררו בתל אביב וחיים בכרכור לחפש מקום שיתאים להם גם מבחינת האקלים החברתי, גם מבחינת הארכיטקטורה וגם מבחינת המחיר. הילה ואייל חיפשו דירה גדולה שתוכל לארח את כל הילדים, עם נוף לים. הם חרשו במשך כשנה את שכונת הדר, שעונה על כל הקריטריונים, שבלבה עובר רחוב מסדה המכונה "שינקין החיפאי", ראו עשרות דירות עד שמצאו את האחת. 

הדירה שנמצאה הייתה בת 96 מ"ר, עם שלושה חדרים וחצי, ממוקמת בקומה שלישית, עם מרפסת שממנה ניתן לצפות למפרץ חיפה עד ראש הנקרה וכן לראות את הרי הגליל המערבי. הבניין הוא בניין ישן בן 60, ומצב הדירה לפני השיפוץ היה סביר. במשך כשנתיים עוד הושכרה הדירה לסטודנטיות.

דורותיאה, ג, דלת (צילום: שהם אפרתי)
דירת מקלט מהשגרה | צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, ג, דלת, (צילום: שהם אפרתי)
התכנון המקורי לא התחשב בנוף האדיר | צילום: שהם אפרתי
דורותיאה,ג, מסדרון (צילום: שהם אפרתי)
הכניסה היא מעין מבואה המובילה לחלל הציבורי | צילום: שהם אפרתי
 

עוד באתר לעיצוב הבית:

תחושה אמיתית של בית 

החלום של הילה ואייל היה כאמור לייצר חלל מפנק ורגוע, עם תחושה אמיתית של בית, ושיאפשר להם להביא לידי ביטוי את גם את הצד העיצובי שלהם וגם את הצד המשפחתי שלהם. היה ברור שלדירה יש פוטנציאל אדיר שלא בא לידי ביטוי מבחינה תכנונית בחלוקה הפנימית. יותר מכך, למרות הנוף האדיר, התכנון המקורי לא התחשב בו. התפיסה הייתה פרקטית של פעם - חדרי שינה, מרפסות מקורות וסגורות בתריסים. כך לדוגמא היה בדירה רק מטבחון בגודל של 7 מ"ר. 

העבודה התבצעה מתוך מחשבה על הכנסת אור לדירה, פתיחתה לכיוון הים, יצירת חללים גדולים וניצול התקרות הגבוהות. האילוץ המרכזי שאיתו היו בני הזוג צריכים להתמודד במסגרת השיפוץ זו העובדה שהדירה נמצאת בקומה שלישית, כך שכל ירידה או עלייה לדירה לא יכולה להתבצע בידיים ריקות. בין שמדובר בהבאת חומרים לדירה או בפינוי פסולת. השיפוץ נעשה בפיקוח של הילה ואייל, ששכרו בעלי מקצוע ושימשו הן כמעצבים והן כקבלנים. התהליך ארך כשלושה חודשים. עלות השיפוץ כולל הריהוט עמדה על כ-100 אלף שקל. הריסת קירות,אינסטלציה, קרמיקה וצבע שנעשו על ידי אותו אדם היוו כשליש מהתקציב, ונוסף לכך נגרות, חשמל והלבשת הבית. 

השינוי הגדול בבית היה פתיחת איזור בחזית המערבית שפונה לים שיהפוך לחלל של אירוח (מעין סלון שיאוחד עם המטבח ויהפוך לסלון עם פינת אוכל ומטבח) עם יציאה למרפסת שפונה לים. לשם כך היה צריך לשבור את הקיר שמפריד בין המטבח לחדר המערבי, ובמקביל להגדיל את הפתח שיוצא למרפסת. גם הקיר שהפריד בין השירותים לחדר האמבטיה נשבר, וכן זה שהפריד בין מבואת הכניסה לחדר המזרחי, וכך התקבל מבט ממזרח למערב לאורך כל הדירה של כ-20 מטר. המטבח כולו הוחלף, כולל אינסטלציה חדשה, וכך גם חדר האמבטיה והשירותים.

דורותיאה, סלון (צילום: שהם אפרתי)
רהיטים שנבנו או שופצו לבד | צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, פינת אוכל (צילום: שהם אפרתי)
הביאו את היכולות בשיפוץ לידי מקסום | צילום: שהם אפרתי
דורותיאה  (צילום: שהם אפרתי)
הדו שיח בין המעצבים לדיירים היה מאוד מצחיק | צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, סלון (צילום: שהם אפרתי)
השולחן בסלון שמורכב מבוצ'ר של שולחן נגרים ומרגליים ששימשו לספסל | צילום: שהם אפרתי
 
דורותיאה, שולחן (צילום: שהם אפרתי)
ראו עשרות דירות עד שמצאו את האחת | צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, שולחן (צילום: שהם אפרתי)
יש משהו מרגש גם בלהרוס | צילום: שהם אפרתי

דורותיאה, ג, מטבח (צילום: שהם אפרתי)
להתקדם תוך כדי תנועה ולהחליט בהינף | צילום: שהם אפרתי

תוכנית גדולה שממנה יורדים לפרטים

"קנינו מעט מאוד דברים", מספרים בני הזוג, "למעשה הבאנו בשיפוץ הזה את היכולות שלנו לידי מקסום. הספות בבית בריפוד שלנו, הווילונות, הכריות, הכיסאות שופצו על ידינו, השולחן הצרפתי בן 100 השנה, השולחן בסלון שמורכב מבוצ'ר של שולחן נגרים ומרגליים ששימשו לספסל. הארונית בחדר האמבטיה ועוד ועוד. מאחר ואנחנו גם המעצבים וגם הדיירים, הדו שיח בין המעצבים לדיירים היה מאוד מצחיק. מרבית הוויכוחים היו בינינו כבני זוג". 

הכניסה לבית היא למעין מבואה. האגף המערבי נמצא מימין ובו חלל האירוח הכללי, המטבח ופינת האוכל. משם ניתן להמשיך ליציאה למרפסת ארוכה, שבחלקה המזרחי היא מרפסת שירות ובחלקה המערבי מרפסת שפונה לים.

במרכז מול הכניסה נמצא חדר האמבטיה. משמאל חדרי השינה – חדר ההורים וחדר אירוח (מעין סלון שני) ובו ספה נפתחת ומזרן שהופכים למיטות. משני החדרים פונים למרפסת עורפית. מרפסת שמש הנמצאת בצד מזרח פונה לרחוב. 

"כמי שבנו את הבית ועיצבו אותו אפשר בהחלט לומר שזו הייתה חוויה מעצימה", מספריים השניים. "למדנו שלפעמים עדיף תכנון מוקדם, מעין תוכנית גדולה שממנה ניתן לרדת לפרטים, ועם זאת יש משהו מרתק בלהתקדם תוך כדי תנועה ולהחליט בהינף יד להרוס קיר. יש משהו מאד מרגש בהריסה כמו בבנייה".

דורותיאה, שינה (צילום: שהם אפרתי)
חדר השינה. פונה למרפסת עורפית | צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, שינה (צילום: שהם אפרתי)
צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, שינה (צילום: שהם אפרתי)
צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, שינה (צילום: שהם אפרתי)
צילום: שהם אפרתי
 
דורותיאה, ג, שינה (צילום: שהם אפרתי)
צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, ג, רחצה (צילום: שהם אפרתי)
חדר הרחצה שופץ מן היסוד | צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, רחצה (צילום: שהם אפרתי)
צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, רחצה (צילום: שהם אפרתי)
צילום: שהם אפרתי
דורותיאה, מרפסת (צילום: שהם אפרתי)
מרפסת שמש מפנקת | צילום: שהם אפרתי
דורותיאה  (צילום: שהם אפרתי)
הילה ואייל. תל אביב-כרכור-חיפה | צילום: שהם אפרתי

_OBJ

סטודיו דורותיאה- עיצוב, טקסטיל וחידוש ושיפוץ רהיטי וינטג'. את הפריטים תוכלו למצוא ביריד אמנים במושבה שיערך בסוף השבוע בפרדס חנה כרכור.  7-9.4, ה' ושבת 10:00-20:00, ו' 10:00-17:00

היריד הקבוע בסימן אמנות, קיימות, יצירה וקהילה שב לקראת החג ומושך אליו משפחות ומטיילים. תפגשו שם אמנים מתחומי האמנות השימושית, חפצי נוי, נגרות, צילום, קרמיקה, זכוכית, ציור, פיסול, תכשיטנות, אופנה וצורפות.השנה יארחו 110 אמנים את המבקרים בביתם ובחללי היצירה שלהם, ויאפשרו להם להתוודע אל תהליך היצירה ואף להתנסות ביצירה בסדנאות אמן.