בצפון השקט של תל אביב (אזור גימנסיה הרצליה) מתגוררים זוג עם שלושה ילדים בקומה הראשונה (מתוך שש) בבניין ותיק בן 35 שנים. הדירה, ששטחה 120 מ"ר, לא שופצה מעולם והיתה מיושנת מאוד הן מבחינת התשתיות והן מבחינת החלוקה הפנימית. עם זאת, מדובר בבניין שמור ומטופח שנבנה בזמנו בסטנדרט גבוה יחסית – כך, לדוגמה, יש בדירה מערכת חימום תת רצפתי. צ'ופר רציני לכל הדעות.

הלקוחות ביקשו מהמעצבת פנינית שרת-אזולאי בית נעים, חמים ואינטימי, שיהיה כיף לחזור אליו וכיף לשהות בו. הם ביקשו לשמור על זרימת האוויר בדירה, לייצר מקומות אחסון ייעודיים רבים, וחללים לכל אחד מבני הבית, כולל פינת עבודה שקטה ואינטימית לאם.

תוך שלושה חודשים מתחילת תהליך התכנון המשפחה כבר עברה לגור בדירה החדשה. מתוכם חודש של תכנון וחודשיים ביצוע בפועל – ללא ספק פרויקט בזק. עלות השיפוץ היתה 350 אלף שקל. "כשיש מגבלות תקציב", אומרת המעצבת, ובינינו, מתי אין, "כדאי לשלב בין פריטים יקרים לזולים – כך לדוגמה עבודות הנגרות בחללים הציבוריים - מטבח, ארון מעילים וארונות חדרי רחצה - תוכננו בהתאמה ובוצעו על ידי נגר פרטי, ולעומת זאת כל הארונות בחדרים ובמסדרון בוצעו בחברת ארונות במחיר שווה לכל נפש".

פנינית שרת , שידת כניסה (צילום: שי אפשטיין)
הכניסה. בית שכיף לחזור אליו וכיף לשהות בו | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, שידת כניסה גובה (צילום: שי אפשטיין)
שידת עץ לבנה ומעליה תלויים שני פוסטרים בגוונים רכים של תכלת במסגרות עץ שחורות | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, כניסה (צילום: שי אפשטיין)
כבר בכניסה לדירה נפתח חלל ציבורי הפונה לרחוב | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, ספריה (צילום: שי אפשטיין)
בסלון ספריה גדולה (איקאה) שלצדה קיר עם מסגרות ישנות שנצבעו בלבן | צילום: שי אפשטיין

עוד באתר לעיצוב הבית:

חדר משחקים בין החללים

לפני השיפוץ חלוקת החלל הייתה ארכאית ומיושנת – מטבח סגור, מרפסות קטנות שסופחו לחדרים והנמכת תקרת עץ בקווים מעוגלים בכל החלל הציבורי. לאחר השיפוץ התקבלה דירת חמישה חדרים מרווחת ופונקציונלית, עם שפע של מקומות אחסון, במראה פתוח ונקי.

במסגרת השיפוץ נהרסו כל הקירות הפנימיים בדירה, למעט עמודים קונסטרוקטיביים, לטובת חלוקה חדשה; הוחלפו כל תשתיות האינסטלציה והחשמל; הותקנה מערכת מיזוג חדשה; הוחלפו כל החלונות; הותקנו דלת כניסה ודלתות פנים חדשות; הותקן פרקט למינציה בכל הדירה; תוכננו בהתאמה פריטי נגרות כולל מטבח חדש; נרכשו ארונות קיר, כלים סניטריים, גופי תאורה, רהיטים חדשים ואקססוריז.  

הדירה חולקה מחדש לחלל ציבורי פתוח הכולל סלון ומטבח; ולחלל פרטי הכולל סוויטת הורים (עם חדר רחצה צמוד), שני חדרי ילדים, חדר רחצה מרכזי ומרפסת שירות. בין החלל הציבורי לפרטי מוקם חדר משחקים עם דלתות הזזה לתוך כיסים (בעתיד יוכל להיות חדר נפרד לאחד הילדים) ופינת עבודה אינטימית.

בדירה תוכננו שטחי אחסון רבים באופן מיוחד – הן בחדרים והן במסדרון, והיא משופעת בארונות קיר. מרבית הרהיטים חדשים, למעט כמה פריטים שהועברו מהדירה הקודמת.

"התהליך מול הלקוחות, לכל אורך הדרך, היה הרמוני, פורה וחברי", מספרת שרת-אזולאי, "הם היו שותפים מלאים ופעילים בתהליך והיה לי לעונג לעבוד מולם".

פנינית שרת, סלון (צילום: שי אפשטיין)
ספה אפורה ארוכה ומפנקת קווים גיאומטריים. 6,500 שקל בביתילי | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, שולחן סלון גובה (צילום: שי אפשטיין)
שולחן קפה ושידת מדיה עשויים ברזל שחור ועץ | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, ספה

שטיח אוריינטלי ממסגר את הסלון

כבר בכניסה לדירה נפתח חלל ציבורי הפונה לרחוב, שבו סלון ומטבח פתוח. חלונות רחבי ידיים מכניסים פנימה את הירוק של הרחוב התל אביבי השקט והמקסים. בכניסה מוצבת שידת עץ לבנה ומעליה תלויים שני פוסטרים בגוונים רכים של תכלת במסגרות עץ שחורות.

בסלון ספריה גדולה (איקאה) שלצדה קיר עם מסגרות ישנות שנצבעו בלבן (בקרוב ישובצו בהן תמונות משפחתיות), ספה אפורה ארוכה ומפנקת בקווים גיאומטריים (ביתילי), כורסה בסגנון וינטג' שעברה מהבית הקודם, ושולחן קפה ושידת מדיה עשויים ברזל שחור ועץ (קסטיאל as is). שטיח אוריינטלי בגווני כחול-אדום-לבן, המונח על פרקט למינציה במראה אלון מיושן, ממסגר את אזור הסלון בצבעוניות רכה.

המטבח מתוכנן בצורת האות "ר" הפוכה, עם חזית גבוהה של ארונות מזווה, תנור ומקרר; וחזית נמוכה שבה כיור וכיריים. חזיתות המטבח עשויות MDF צבוע בתנור בגוון לבן שבור עם ידיות מגרעת אינטגרליות, ומשטח הקיסר נבחר בגוון זהה לחזיתות, למראה הרמוני ורגוע.

בין המטבח לסלון חוצץ דלפק אכילה מעץ אלון מבוקע שלצדו שישה כסאות בר מעץ צבוע באפור (קסטיאל as is). הדלפק הוא הפריט האהוב על המעצבת בבית. "הוא לב הבית ונקודת המפגש המשפחתית האולטימטיבית", היא אומרת, "משמש לאכילה, למשטח עבודה, להכנת שיעורי בית. המיקום שלו פונקציונלי וכיפי ומשרת את בני הבית בכל שעות היום".

בתקרת המטבח המונמכת בגבס מותקנת הצנרת של יחידת המיזוג המרכזי, וגריל תקרתי בהנמכה משרת את אזור המטבח וגריל סטריפליין ארוך על דופן ההנמכה משרת את אזור הסלון. התאורה במטבח שקועה בהנמכת הגבס – פרופיל שקוע שבקצותיו משובצים שני ספוטים עגולים. מעל הדלפק החוצץ בין המטבח לסלון מותקנות שתי מנורות זכוכית על מוט ברזל, במראה נוסטלגי. אלו הם גופי התאורה הדקורטיביים היחידים שתלויים באזור זה של הבית, כאשר יתר התאורה בתקרה ובקירות הינה תאורה היקפית נטמעת.

פנינית שרת, מטבח (צילום: שי אפשטיין)
המטבח מתוכנן בצורת האות "ר" הפוכה | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, דלפק גובה (צילום: שי אפשטיין)
הדלפק בין המטבח לסלון. פריט אהוב | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, דלפק מטבח גובה (צילום: שי אפשטיין)
נקודת המפגש המשפחתית האולטימטיבית | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, קרש חיתוך גובה
פנינית שרת, מטבח לפני (צילום: שי אפשטיין)
המטבח הסגור לפני | צילום: שי אפשטיין

דלתות הזזה שמשנות את החלל

בשלב זה, בחרו ההורים כי שני הבנים הקטנים ימשיכו לישון יחד בחדר משותף, והקצו את החדר הנוסף בדירה לטובת משחקים, פינת טלוויזיה ופינת מחשב. חדר המשחקים ממוקם בכניסה למבואה לחלל הפרטי של חדרי המגורים, ולו זוג דלתות הזזה לכיס, המאפשרות לספח אותו בשעות היום לחלל הציבורי, ולחלופין להעלים אותו (ואת הבלגן הטבעי שבו...) בשעות הלילה.

בנישה בקיר החדר מוקם ארון עמוק במיוחד עם דלתות הזזה, בו מאוחסנים כל המשחקים של הילדים. מזרן מרבץ עם כריות ("מילגה") משמש את הילדים לצפייה בטלוויזיה. ארגז הרוח המקורי שהיה שקוע בקיר החיצוני עוד טרם השיפוץ, שופץ והפך לארון עם מגירה ומדפים לספרים וצעצועים.

במבואה בין חדר המשחקים לחדרי המגורים תוכננה נישה קטנה על פי מידות שולחן הכתיבה היפה שעבר עם המשפחה מביתה הקודם. לצד השולחן תוכננה נישה שבה מוקמו מדפי עץ אלון לספרים, קלסרים וחפצי נוי. מעל השולחן נתלה לוח שעם במסגרת שהוזמן במיוחד לפינה זו, ומעליו מאירה את החלל האינטימי מנורת קיר מזכוכית במראה וינטג'.

פנינית שרת, שידות לילה (צילום: שי אפשטיין)
מיטת ברזל לבנה ("חדרים") ושתי שידות צד חינניות מעץ צבוע לבן שעליהן מונחות מנורות קריאה | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, חדר שינה (צילום: שי אפשטיין)
. דלתות הארון חופו במראה ויוצרות תחושת מרחב בחלל החדר | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, חדר רחצה (צילום: שי אפשטיין)
ריצוף מצויר וארון מגירות במראה בהיר ונקי | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, חדר רחצה כחלכל (צילום: שי אפשטיין)
רצפת החדר חופתה באריחי גרניט פורצלן מצוירים בהדפס גאומטרי בגוון תכלכל | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, חדר רחצה הורים (צילום: שי אפשטיין)
התאורה בחדר הרחצה מינימליסטית | צילום: שי אפשטיין

תמונות של הילדים מצחצחים שיניים

חדרי המגורים וחדרי הרחצה מוקמו בירכתי הבית, בהפרדה ברורה מהאזור הציבורי. המסדרון הקצר, שבו משובצת פינת העבודה, מוביל לשני חדרי ילדים (האחד לבת הבכורה והשני לשני הבנים הקטנים), לחדר רחצה מרכזי וליחידת ההורים שבה חדר רחצה פרטי.

במסדרון תוכננו שני ארונות קיר לאחסנה כללית של מצעים, מגבות, כלי עבודה ועוד.

חדר הרחצה המרכזי המשרת את הילדים משמש גם כשירותי אורחים. רצפת החדר חופתה באריחי גרניט פורצלן מצוירים בהדפס גאומטרי בגוון תכלכל. אותם אריחים מחפים גם את חזית האמבטיה ואת שני הספסלים הממשיכים אותה משני צדדיה. רק הקירות סביב האמבטיה חופו באריחים גדולים (30/90) בצבע לבן מט ושאר קירות חדר הרחצה נצבעו ללא אריחים כלל, למראה קליל ואוורירי.

חזיתות מגירות ארון הכיור עשויות MDF צבוע בתנור בגוון לבן שבור במראה נקי שמאזן את הרצפה הדומיננטית. בחלק של הארון שפונה לכיוון האסלה תוכננו מדפים פתוחים לאחסון נייר טואלט. מעל הכיור מוקמה מראה גדולה, ולצדה נתלו מסגרות לבנות שבהן צילומים של ילדי המשפחה מצחצחים שיניים.

התאורה בחדר הרחצה מינימליסטית - ספוטים שקועים בתקרה שהונמכה לשם כך בעשרה סנטימטר. רק מעל האסלה מוקמה מנורת קיר חיננית מזכוכית המשתלבת עם השפה העיצובית האותנטית של הריצוף. בקצה חדר הרחצה דלת הזזה מזכוכית המובילה למרפסת שירות מאווררת שבה ממוקמים מכונת הכביסה והמייבש.

"צריך להעז ולשלב בעיצוב בהיר ונקי גם נגיעות צבע וחומר לא קונבנציונליות, כמו החיבור בחדרי הרחצה בין הרצפה הצבעונית הדומיננטית לארונות הכיור הנקיים במראה מודרני", אומרת המעצבת, "שכן עיצוב במיטבו הוא חיבור אקלקטי של חומרים, צבעים וסגנונות".

פנינית שרת, מיטת ילדים (צילום: שי אפשטיין)
חדר הילדים המשותף. בעתיד כל אחד יקבל חדר | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, חדר ילדים (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, חדר משחקים גובה (צילום: שי אפשטיין)
בין החלל הציבורי לפרטי מוקם חדר משחקים עם דלתות הזזה לתוך כיסים | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, פינת עבודה גובה (צילום: שי אפשטיין)
פינת עבודה שקטה ואינטימית לאם | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, שירותים (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, שידת כיור גובה (צילום: שי אפשטיין)
צילום: שי אפשטיין
 

מראות לתחושת מרחב

בכניסה ליחידת ההורים תוכנן ארון קיר בנישה, בנוסף לארון ההזזה שלצד המיטה. דלתות הארון חופו במראה ויוצרות תחושת מרחב בחלל החדר. מתחת לחלון הגדול בחדר תוכננה שידה מקיר לקיר בגוון חאקי בהיר עם פלטת עץ אלון. בשידה מותקנות מגירות נשלפות לאחסון בגדים מקופלים ושם ממוקם גם הממיר לטלוויזיה שתלויה על הקיר מול המיטה.

בחדר מיטת ברזל לבנה ("חדרים") ושתי שידות צד חינניות מעץ צבוע לבן שעליהן מונחות מנורות קריאה.

בחדר הרחצה הפרטי של ההורים מקלחון גדול עם ספסל צף וראש גשם גדול למקלחות מפנקות. שפת העיצוב בחדר הרחצה של ההורים זהה לזו של הילדים – ריצוף מצויר וארון מגירות במראה בהיר ונקי.

"לוח הזמנים הצפוף בפרויקט הזה חייב תהליך עבודה ממוקד, יעיל ואפקטיבי", מספרת המעצבת. "לשמחתי הלקוחות היו קואופרטיביים ומסורים לתהליך במאה אחוז, חדים ומהירי החלטה. הדיאלוג איתם התנהל תמיד ברוח טובה, בפרגון לכל העושים במלאכה, ועם הרבה אנרגיות חיוביות. אין לי ספק שבזכות כך הגענו לתוצאה מושלמת, בזמן כל כך קצר, ובתהליך חווייתי ונעים לכולם". 

פנינית שרת לפני (צילום: שי אפשטיין)
לפני השיפוץ. חלוקת החלל הייתה ארכאית ומיושנת | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת לפניי (צילום: שי אפשטיין)
לפני | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, תכנית (צילום: שי אפשטיין)
התוכנית | צילום: שי אפשטיין
פנינית שרת, תכנית (צילום: שי אפשטיין)
התוכנית | צילום: שי אפשטיין

עיצוב ואדריכלות פנים: פנינית שרת-אזולאי