מגדלים בתל אביב, סלבס (צילום: Eldad Carin, Thinkstock)
רוכשי הדירות מוכנים לשלם יותר | צילום: Eldad Carin, Thinkstock

הבדל משמעותי בין המחיר החציוני של דירות חדשות ויד שנייה בישראל למחירי הדירות הממוצעים. כך עולה מנתונים חדשים של משרד הבינוי והשיכון שפורסמו היום (ד'). המשמעות היא שבערים רבות בישראל רוכשי הדירות מוכנים לשלם יותר על דירות המגורים, למעלה ממחיר השוק שאותו מבטא המחיר החציוני טוב יותר מהמחיר הממוצע.

משרד הבינוי והשיכון פרסם היום לראשונה את המחיר החציוני של דירות מגורים ברחבי הארץ, דירות חדשות ויד שנייה. עד כה פרסומי המשרד התייחסו למחיר הממוצע בלבד, וסקירת המחירים החדשה מגלה הבדלים משמעותיים בין המחיר הממוצע למחיר החציוני במקומות שונים בארץ.

בעוד המחיר הממוצע של הדירות מושפע מצד זה או אחר של טבלת המחירים, המחיר החציוני מסמן במדוייק את נקודת האמצע של המחירים ללא הטייה לכיוון זה או אחר. כך, ביישובים בהם ניתן לראות הבדל משמעותי בין המחיר הממוצע למחיר החציוני כלפי מעלה, ניתן להסיק כי מספר גדול של עסקאות שבוצעו שייך לתחום הדירות היקרות יותר ולהיפך. נתוני המשרד מתייחסים לרבעון הראשון של 2013 ולשנת 2012 כולה.

"כמקובל במדינות רבות בעולם, ולראשונה בישראל, האגף למידע וניתוח כלכלי במשרד הבינוי והשיכון מפרסם היום את מחיריהן החציוניים של הדירות בישראל, זאת גם בהשוואה למחירים הממוצעים, לפי יישוב", נמסר ממשרד השיכון. "בניגוד למחיר הממוצע, המחיר החציוני אינו מושפע מערכי קיצון של עסקות חריגות. במדינות ובגופים רבים בעולם נחשב 'מחיר האמצע' - המחיר החציוני, כפרמטר משמעותי יותר מהממוצע עבור רוכש פוטנציאלי ביחס לרמת מחירי הדירות. זאת, מכיוון שמדובר בעסקה שחוצה את התפלגות העסקות ומדובר למעשה 'בערך אמצעי' של עסקות הנדל"ן בכל יישוב".

יצוין כי לצד פרסום המחירים החציוניים ממשיך וימשיך המשרד לבדוק ולפרסם את המחירים הממוצעים של הדירות בפילוחים שונים, כפי שנעשה עד היום.

מעלית, חנייה או מרפסת - מה מייקר הכי הרבה? (צילום: מורן כץ)
מחיר חציוני של דירה חדשה: 1.38 מיליון שקלים | צילום: מורן כץ

1.38 מיליון שקל לדירה בישראל

על פי הנתונים, המחיר החציוני של דירה חדשה ממוצעת בישראל עומד על 1.38 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2013 ועל 1.33 מיליון שקל בשנת 2012 כולה. בהשוואה למחיר הממוצע של דירה ממוצעת בישראל מדובר בהבדל משמעותי כאשר נתון זה עומד על 1.5 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2013 ועל 1.41 בשנת 2012 כולה.

גם בכל הקשור לדירות משוק היד שנייה, המחיר החציוני נמוך יותר מהמחיר הממוצע. כך, בדירות יד שנייה המחיר החציוני הגיע למיליון שקל ברבעון הראשון של 2013 לעומת 930 אלף שקל בשנת 2012. זאת לעומת המחיר הממוצע שעמד על כ-1.13 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2013 ו-1.1 מיליון שקל בשנת 2012.

עוד על פי הנתונים, בשנת 2012 היה המחיר הממוצע בעסקות לרכישת דירות חדשות גבוה בהרבה מהמחיר החציוני, בייחוד ביישובים הגדולים כגון: תל אביב, ירושלים, חיפה שבהם עמד הפער על כ-570 אלף שקל, 240 אלף שקל ו-200 אלף שקל, בהתאמה. יישובים נוספים שבהם ניכר פער גדול הם גבעת שמואל, דימונה, מודיעין, נתניה, עכו וראש העין.

בשוק היד שנייה, בלט ההבדל בין המחיר החציוני למחיר הממוצע, הבדל של למעלה מ-200 אלף שקל לטובת המחיר הממוצע, ביישובים הוד השרון, ירושלים, רמת השרון, רעננה, שוהם ותל אביב.

אביעד קיסוס, ארגזים (צילום: thinkstock)
הבדלים משמעותיים בין מחיר חציוני לממוצע. צילום אילוסטרציה | צילום: thinkstock

להלן הרשימות המלאות של מחירי הדירות לפי ישובים, להורדה בקבצי אקסל:

מחירים חציוניים וממוצעים של דירות חדשות ויד שנייה

 

מחירים חציוניים וממוצעים של דירות חדשות

מחירים חציוניים וממוצעים של דירות יד שנייה

מחירים חציוניים וממוצעים של דירות יד שנייה 3 חדרים

מחירים חציוניים וממוצעים של דירות 4 חדרים - חדשות ויד שנייה

מחירים חציוניים וממוצעים של דירות חדשות 4 חדרים

מחירים חציוניים וממוצעים של דירות יד שנייה 4 חדרים

מחירים חציוניים וממוצעים של דירות 5 חדרים - חדשות ויד שנייה

מחירים חציוניים וממוצעים של דירות חדשות 5 חדרים

מחירי דירות חציוניים וממוצעים יד שנייה 5 חדרים

לפרטים נוספים, היכנסו לאתר של משרד הבינוי והשיכון

מכירת שיא: הדירה היקרה ביותר בישראל נמכרה תמורת 81 מיליון שקלים
וגם: מהם הרחובות הכי מבוקשים בישראל