על מגרש ששטחו חצי דונם ברמת השרון הסתיימה בנייתו של בית שבו שתי קומות מגורים וקומת מרתף. שטח הבית כולו 400 מ"ר. בבית גרה משפחה בת חמש נפשות, זוג הורים ושלושה ילדים. האם היא עו"ד שעשתה הסבה לעיצוב פנים והאב איש הייטק. שתי הבנות הגדולות בבי"ס יסודי והבן הקטן בגן.

גילי זילברברג, סלון ומטבח (40) (צילום: יואב גורין)
הדרישות הבסיסיות: . שיהיה מרווח, נעים ומואר | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, סלון ומטבח (39) (צילום: יואב גורין)
הסלון פונה לגינה | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, סלון (6) (צילום: יואב גורין)
ספריה לספרים ואחסון צעצועים | צילום: יואב גורין

בקומת הקרקע ממוקמים החללים הציבוריים: סלון, מטבח ופינת אוכל בחלל פתוח אחד עם חזית הצופה לכיוון הגינה האחורית, חדר משפחה ושירותי אורחים צמודים אליו עם חזית לרחוב ולגינה הקדמית. בקומה העליונה ממוקמים חדר הכביסה וחדרי השינה: יחידת הורים הכוללת חדר רחצה וחדר ארונות, שני חדרים של הבנות עם מקלחת משותפת שניתן להיכנס אליה מכל אחד מהחדרים ומיני סוויטה לבן עם חדר רחצה נפרד. בקומת המרתף ממ"ד, חדר רחצה וחלל משחקים.

הדרישה הייתה לתכנן בית שיתאים למשפחה בת חמש נפשות. שיהיה מרווח, נעים ומואר. שילוב של בית עם מראה חם, גג רעפים ופרופורציות אנושיות לבין קווים נקיים ומודרניים, פתחים גדולים עם מינימום חלוקה ופינת ישיבה גדולה בגינה.

גילי זילברברג, מבט מבחוץ פנימה, ג (41) (צילום: יואב גורין)
ספה רחבה ונוחה לאורך הסלון | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, מבט מבחוץ פנימה (37) (צילום: יואב גורין)
המטבח בנוי משני איים מקבילים | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, מטבח (40) (צילום: יואב גורין)
אי אחד בנוי כרהיט דקורטיבי ובו מגירות אחסון לרוב | צילום: יואב גורין

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

שתי תיבות שביניהן חלל טרפזי

"האתגר היה צורתו המיוחדת של המגרש", מספרת האדריכלית גילי זילברברג, "שהביאה לתכנון בית הבנוי משתי תיבות דו קומתיות, שכל אחת מהן מקבילה לקווי המגרש שלה שאינם מקבילים או מאונכים זה לזה. בין התיבות נוצר חלל טרפזי המשמש בקומת הקרקע את מבואת הכניסה ובקומה העליונה את חדר הרחצה המשותף של הבנות. המדרגות המחברות בין התיבות הממוקמות מול הכניסה לבית, בקיר המשותף עם השכן, הפכו לאלמנט מרכזי ועיצובי בבית.

הצורה הלא רגולרית של המגרש אפשרה ליצור כמה פינות ישיבה מגוונות עם יציאה אליהן מהחללים השונים בבית. הסלון ופינת האוכל נהנים מחזית גדולה לגינה ולפרגולה המרכזית, למטבח יש יציאה לפינת ישיבה נוספת המשקיפה אף היא על הגינה האחורית ומחדר המשפחה הממוקם בחזית לרחוב יש יציאה לגינה נפרדת.

התהליך הסתיים בזמן שיא: משלב התכנון ועד שלב האכלוס – שנה וחצי בלבד. "תמיד יש אילוצי תקציב", מתארת זילברברג, "האתגר היה למצוא את מה שאנחנו אוהבים במחירים סבירים. כך למשל נאלצנו למצוא פתרון למדרגות לקומת המרתף שרציתי שימשיכו מברזל בדומה לאלה של קומה א' והיו אלמנט יקר יחסית. המדרגות למרתף תוכננו רק כחיפוי מעל מדרגות בנויות מבטון וכך הברזל יכול היה להיות עיצובי ולא קונסטרוקטיבי ולכן זול יותר. את החלל שנוצר מתחת למדרגות ניצלנו לאחסון.

"לשמחתי הרבה לבעלת הבית העוסקת בעיצוב פנים טעם דומה לשלי כך שלא היה צורך להתפשר במישור הזה. היו בדרך התלבטויות - למשל המעקה מקומת הקרקע לקומת המרתף. בעלת הבית העלתה חשש שיהיה עמוס מדי אם הכל יהיה רשת ושקלה שיהיה בנוי מזכוכית שקופה כדי שלא יבלוט בחלל. אני פחות אוהבת לשלב שני סוגי מעקות ובפרט פחות אוהבת מעקה זכוכית. בסופו של דבר הוחלט לשמחתי על מעקה רשת והתוצאה מאוד יפה ולשביעות רצון כולם".

גילי זילברברג, מטבח (12) (צילום: יואב גורין)
האי השני מכיל את הכיריים | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, מטבח (13) (צילום: יואב גורין)
למטבח קיר זכוכית גדול הפונה לפינת ישיבה | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, מטבח, ג (9) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, מטבח, ג (8) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, מטבח, ג (11) (צילום: יואב גורין)
מדרגות הברזל מובילות בשלוש מדרגות לשירותי האורחים | צילום: יואב גורין

מטבח משני איים וארונות גבוהים

שביל רחב עשוי בטון מוחלק וצמחייה נמוכה המלווה אותו משני צדדיו מוביל דרך שש מדרגות אל מבואת כניסה חיצונית מקורה. דלת כניסה רחבה העשויה זכוכית נגלית לעין במבואה מימין רק כשמגיעים לקצה השביל, וממנה נכנסים למבואה הפנימית. מול דלת הכניסה מדרגות אורכיות מרחפות עשויות מברזל צבוע שחור, ובצדן מעקה רשת. כל הקומות בבית בריצוף פרקט.

מימין למבואה חדר המשפחה הפונה לחזית הרחוב. מול הכניסה הפתוחה לחדר דלת זכוכית רחבה המובילה לחצר הקדמית הנפרדת משאר החללים. על קיר אחד ספרייה גדולה לכל רוחבו. בחלקה התחתון מגירות למשחקים ומעליהן חלוקה לקוביות בגדלים שונים שבהן טלוויזיה, מערכת רמקולים וספרים. ממולה ספה גדולה לכל רוחב החדר.

משמאל למבואה ממוקמים בחלל אחד פתוח המטבח, פינת האוכל והסלון הצופים בקיר זכוכית גדול לכיוון הגינה האחורית והפרגולה. המטבח הבנוי משני איים מקבילים וקיר ארונות גבוהים המאונך להם, מלווים את המעבר מהמבואה לסלון ולפינת האוכל. האי הקרוב למעבר בנוי מצידו האחד כרהיט דקורטיבי עם מדפים פתוחים לכיוון המעבר ומצדו השני מגירות אחסון ומדיח ובו ממוקם הכיור. באי השני הכיריים וחמישה מקומות ישיבה לבני המשפחה.

צורה זו של המטבח מאפשרת לבשל עם שני משטחי עבודה גדולים משני הצדדים ובו בזמן להיות בקשר עין עם היושבים בפינת האוכל. בארונות הגבוהים ממוקמים התנור, המיקרו והמקרר וביניהם פינת קפה פתוחה עם מדפים. למטבח קיר זכוכית גדול הפונה לפינת ישיבה צדדית משלו. קיר זכוכית המאונך לו פונה לסלון ומקביל לקיר הזכוכית לגינה כך שכל החללים הציבוריים קשורים אחד לשני.

גילי זילברברג, מדרגות, ג (5) (צילום: יואב גורין)
בפינת האוכל שולחן עץ גדול בסגנון כפרי | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, מדרגות בטון, ג (15) (צילום: יואב גורין)
מעקה העשוי בטון חשוף | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, מדרגות בטון (27) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, מדרגות בטון, ג (14) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, שינה (20) (צילום: יואב גורין)
יחידת הורים | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, שינה, ג (19) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין

עירוב סגנונות בפינת האוכל

הסלון תחום בין שני קירות זכוכית משני צדיו – האחד פונה לגינה האחורית והשני פונה לפינת הישיבה המשותפת לו ולמטבח. על קיר נוסף בנויה ספרייה גדולה ומרשימה לכל הרוחב והגובה של הקיר ובה ממוקמת גם הטלוויזיה. הריהוט מאופיין בספה רחבה ומולה שתי כורסאות. ביניהן שולחן עשוי בטון וברזל שחור שייצרה בעלת הבית.

בפינת האוכל שולחן עץ גדול בסגנון כפרי וכיסאות עשויים קש צבוע שחור. לסלון ולפינת האוכל יציאה למשטח ישיבה גדול בחוץ העשוי בטון מוחלק ולו פרגולה גדולה העשויה בולי עץ עגולים (סנדות) המחוברים בברזל שחור וביניהם במבוק. היא תלויה מהקומה העליונה במוטות ברזל שחורים. המראה המרחף נועד לפתוח את המראה לגינה. את השולחנות בחוץ עיצבה וייצרה בעלת הבית.

גילי זילברברג, רחצה, ג (24) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, רחצה, ג (22) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, רחצה, ג (25) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, ילדים, ג (25) (צילום: יואב גורין)
מצד אחד חדר הילדים | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, ילדים, ג (18) (צילום: יואב גורין)
בכל חדרי הילדים מוקמו ארונות קיר גדולים | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, ילדים, ג (47) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין

ארונות מוטמעים בחדרי השינה

מדרגות הברזל מובילות בשלוש מדרגות לשירותי האורחים הצמודים לחדר המשפחה ופונים אף הם בחלון לחזית לרחוב. קיר הבלוקים נשאר חשוף ונצבע בצבע לבן ומולו כיור גדול עשוי בטון ולידו אסלה. משם ממשיכים במהלך אורכי אחד לקומה העליונה - קומת המגורים. מעקה העשוי בטון חשוף מלווה את המעבר לחדרי השינה.

מצד אחד נמצאת יחידת ההורים. הדלת נפתחת לחלל המרכזי שבו מיטה גדולה. על הקיר מולה תלויה טלויזיה וספסל מתחתיה. על הקיר החיצוני המאונך למיטה שני חלונות ארוכים עד הרצפה הפונים לגינה. מול דלת הכניסה חדר ארונות פתוח שממנו נכנסים לחדר הרחצה ובו שני כיורים, אסלה ומקלחון ענק שגם להם חלון ארוך לכיוון הגינה.

סמוך ליחידת ההורים ממוקם החדר של הבן הצעיר שלו חדר רחצה צמוד עם אמבטיה. הן החדר והן חדר הרחצה שלו פונים גם הם בחלון ארוך לחזית לגינה. בהמשך המעבר כניסה לאחד מחדרי הבנות ובקצה שתי דלתות נוספות המובילות – אחת לחדר השינה של בת נוספת והשנייה לחדר הכביסה. שניהם פונים לחזית הרחוב. לכל אחת מחדרי השינה של הבנות דלת הזזה המובילה לחדר הרחצה המשותף הממוקם מעל מבואת הכניסה לבית ובו שני כיורים, אסלה ומקלחון גדול.בכל חדרי השינה של הילדים תוכננו ארונות גדולים המוטמעים בתוך נישות בקירות וניראים כחלק בלתי נפרד מהקיר. הארונות תוכננו כך שבחלקם התחתון מגירות למשחקים ובחלקם העליון משמשים לאחסון בגדים.

גילי זילברברג, ילדים, ג (17) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, רחצה, ג (23) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, פינת ישיבה (31) (צילום: יואב גורין)
פינת הטלוויזיה המשפחתית | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, פינת ישיבה (32) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, חוץ ג (35) (צילום: יואב גורין)
האתגר היה צורתו המיוחדת של המגרש | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, חוץ ג (47) (צילום: יואב גורין)
בין שתי תיבות נוצר חלל טרפזי | צילום: יואב גורין

אחסון מתחת למדרגות המרתף

מהצד השני של מהלך המדרגות העולה לקומה העליונה, מהלך היורד לקומת המרתף. יורדים לתוך חלל אחד גדול ובו מסך להקרנת סרטים ומשחקים לילדים. חלון גדול הפונה לתוך חצר אנגלית מאיר את החלל באור טבעי. משמאל יש מעבר לממ"ד ולחדר הרחצה הצמוד אליו. מתחת לחלל המדרגות ארונות אחסון המוטמעים בקיר ונראים כחלק ממנו.

"ליווי בתכנון ובנייה של בית פרטי הוא תהליך ארוך ומורכב ודורש מהאדריכל להיות יצירתי ואנושי בעת ובעונה אחת", מסכמת זילברברג. "הקשר עם בעלי הבית וההבנה של הצרכים שלהם הם המפתח להצלחה. חשוב לזכור שרצונותיהם של בעלי הבית חשובים יותר מרצונותיו של האדריכל ותפקידו למצוא את הדרך להגשים להם את החלום בדרך הטובה ביותר.

גילי זילברברג, חוץ ג (46) (צילום: יואב גורין)
המשמש בקומת הקרקע את מבואת הכניסה ובקומה העליונה את חדר הרחצה המשותף של הבנות | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, חוץ ג (48) (צילום: יואב גורין)
בזכות צורתו הלא שגרתית של הבית נולדו הרבה פינות ישיבה | צילום: יואב גורין
גילי זילברברג, חוץ (43) (צילום: יואב גורין)
צילום: יואב גורין
_OBJ_OBJ

"העבודה בבית הזה הייתה מאוד מהנה. הקשר הטוב עם בעלי הבית וטעמם האישי הדומה לשלי הפכו את העבודה לנעימה וקלה. גם העובדה שבעלת הבית מאוד מגובשת בטעמה וצרכיה ומהירה בקבלת החלטות הקלה מאוד את התהליך. למדתי שאם רוצים לעמוד בתקציב ועדיין לקבל תוצאה מוצלחת ויפה אפשר לפעמים להתפשר בניואנסים הקטנים וליהנות מהמכלול הנראה לעין"._OBJ_OBJ

טיפ: לא להתפשר על מפקח טוב.

פריט אהוב: המדרגות והמעקה הם ללא ספק האלמנט העיצובי שעושה את הבית. מכיוון שהמדרגות ממוקמות במרכז החלל ונצפות מכל מקום היה חשוב שיהיו אלמנט עיצובי מיוחד ויפה. שקלנו כל מיני חלופות למדרגות קלות ולבסוף נבחרה החלופה שחשבנו שהיא גם יפה ועדינה בחלל וגם בטיחותית לילדים. המדרגות בוצעו ע"י צבי ממסגריית נווה צבי._OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ

רשימת מכולת

שולחן אוכל גינה: בעיצוב נלי גולדמן (ייצור עצמי) 4,000 שקלים
שולחן פינת אוכל: אין אנד אאוט 14,000 שקלים
מנורת פינת אוכל: בעיצוב נלי גולדמן (ייצור עצמי) 300 שקלים
מנורה עומדת בסלון: אסף וינברום 5000 שקלים
ספה בסלון: פלורליס 12,000 שקלים

אדריכלות ועיצוב פנים: גילי זילברברג, אדריכלית

הלבשת הבית: נלי גולדמן