ברחוב הרברט סמואל, בבניין פנינת הים, שוכנות שתי דירות ושתיהן צופות לים. הבניין נבנה בשנת 2000 ביוזמת חברת אורנים, ושתי הדירות שופצו בשנת 2009 באופן מלא. שתי הדירות נהנות לא רק מנוף לים, אלא גם מרמפה ייחודית המביאה את הרכב עם האורחים עד לכניסה לדירה. שתי הדירות שופצו במשך 12 חודשים, בהנהגתה של האדריכלית ומעצבת הפנים איריס רוזנהיימר. כרגע הן אינן מאוכלסות, ומצפות לדיירים שיכניסו חיים בעיצוב המרשים שלהן.   

עוד בערוץ עיצוב הבית:

קלאסי שחור-לבן: בסגנון ארט דקו

הקו המנחה היה סגנון מודרני ומינימליסטי עם נגיעות ארט-דקו ושחור-לבן. לפני השיפוץ הדירה הייתה חלל פתוח ענקי, שמצד אחד היה צריך לחלק לארבע סוויטות מפוארות שכל אחת תיהנה מנוף לים, אך גם להותיר חללי אירוח מרכזיים עם נוף רחב ככל האפשר לים. 15 מיליון שקל עלה השיפוץ, והוא כלל תכנון, פיקוח, עבודות גבס, צבע, מערכות חשמל, מערכות אינסטלציה, מזגנים, חימום תת רצפתי, אלומיניום, כלים סניטריים, עבודות זגגות ונירוסטה, עבודות אבן, חומרי ריצוף וחיפוי: פרקט ואבן, נגרות, מטבח, ריהוט, וילונות ואמנות.

"לעיצוב הדירה נבחרה אבן לבנה יפהפייה, אך מה לעשות שאבן לבנה היא גם תמיד רגישה לכתמים. לכן כדי שהאבן תישאר תמיד נקייה ולא יהיו כתמים, נרכשה מכונת ליטוש המאוחסנת במחסן הדירה, כדי שיהיה גם יפה אבל גם פרקטי", מספרת רוזנהיימר בחיוך. "לחיבור בין האזורים המרוצפים בשיש לבין האזורים המרוצפים בפרקט בחרנו ספי נירוסטה מבריקה ורחבים ברוחב כ-20 ס"מ, והתוצאה מרהיבה לעין ויוקרתית, היא מוסיפה. 

בכניסה לדירה יש מבואה גדולה ובה שתי מראות בגובה התקרה (יבוא אישי מצרפת) הנשענות על הקיר. מצד אחד של המבואה כניסה לשירותי אורחים, ומהצד השני שתי דלתות בגובה התקרה המובילות לחדר השינה הראשי. החדר צופה לים ובו חדר ארונות וחדר אמבטיה, גם הוא צופה לים.

עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
סגנון מודרני ומינימליסטי עם נגיעות ארט-דקו ושחור-לבן | צילום: רפאל בן דור
עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
נוף רחב ככל האפשר לים | צילום: רפאל בן דור
עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
גם יפה אבל גם פרקטי | צילום: רפאל בן דור

בהמשך הדירה סלון נרחב עם פינת אוכל המשקיפים לים גם הם, הריצוף לבן והנגרות שחורה. על רצפת הסלון נפרש שטיח שיובא מאיטליה, ספות (Rivolta) ושולחנות נירוסטה איטלקיים. בפינת האוכל שולחן בקווים נקיים (ארמני קאזה). את הקירות מעטרות יצירות אמנות של קרן ענבי ועל המדפים עבודות קרמיקה של האמנית בתיה מלכא, המוסיפות צבע והומור.  

פינת הטלוויזיה האינטימית משלבת ריהוט איטלקי בצבע שחור: שולחן (ארמני קאזה) וספת קטיפה שחורה (ג'ורגטי) עם כריות נוי בצבע שחור לבן (Christian Lacroix). מפינת הטלוויזיה ניתן להגיע לחדרי השינה האחרים או למטבח, ומהמטבח קיימת יציאה ישירות לרכב או ליחידה הנפרדת של עובד משק הבית, שגם לה כניסה נפרדת.

"עיצוב בשחור לבן הוא ללא ספק הכי קלאסי שניתן, אך גם מודרני. בחירה של ריהוט שחור מאפשרת משחק צבעוני עם כריות נוי ועם פריטי אמנות ונוי. גם וילונות הכי יפים כאשר הם משתלבים בצבע הקיר ונבלעים, במיוחד כאשר הנוף הוא מפעים", מסכמת רוזנהיימר.

עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
הכי קלאסי שאפשר | צילום: רפאל בן דור
עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
צילום: רפאל בן דור
אר דקו (צילום: רפאל בן דור)
צילום: רפאל בן דור

הכל הולך: הסגנון האקלקטי

הדירה ממוקמת בקומה השנייה של הבניין, ויש לה גינה מרחפת ששטחה 200 מ"ר ובה ג'קוזי הפונה אל הים. החזון העיצובי כאן היה ליצור תחושה של וילה על הים, בסגנון ישראלי-מודרני-אקלקטי המשלב חדש עם ישן, אתני עם קלאסי ומונוכרומטיות עם צבעוניות. 20 מיליון שקל עלה השיפוץ, והוא כלל תכנון, פיקוח, עבודות גבס, צבע, מערכות חשמל, מערכות אינסטלציה, מזגנים, חימום תת רצפתי, אלומיניום, כלים סניטריים, עבודות זגגות ונירוסטה, עבודות אבן, חומרי ריצוף וחיפוי: פרקט ואבן, נגרות, מטבח, ריהוט, וילונות ואמנות.   

המבנה המקורי של הדירה היה מלבני, חלל אחד שהיה צורך לחלק אך לאפשר נוף לים ולגינה מכל אחד מן החללים. "המשימה הכי מאתגרת בשיפוץ הדירה הייתה דווקא מחוץ לדירה", מספרת רוזנהיימר, "גינה מרחפת מול הים, מתברר, היא משימה לא פשוטה.

כמעט אף עץ לא מסוגל לעמוד ברוחות, בחול ובמליחות. לאחר שניסינו כל עץ אפשרי ובכלל זה עצי הדר וברוש, בסוף העץ שהחזיק מעמד הוא דווקא עץ הזית".

עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
הדירה האקלקטית בקומה השנייה | צילום: רפאל בן דור
עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
אתני עם קלאסי ומונוכרומטיות עם צבעוניות | צילום: רפאל בן דור
עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
צילום: רפאל בן דור
אקלקטי (צילום: רפאל בן דור)
צילום: רפאל בן דור
עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
נוף לים ולגינה מכל אחד מן החללים | צילום: רפאל בן דור

בכניסה לדירה יש מבואה גדולה ובה מונחת לאורך כל הקיר מראה במסגרת עץ עתיקה. מצד אחד של המבואה כניסה לשירותי אורחים, שבמרכזם אלמנט נגרות בעל תפקיד פיסולי, מהרצפה עד התקרה, שבמרכזו מונח כיור. מצדה השני של המבואה שתי דלתות עץ בגובה התקרה המובילות לחדר השינה הראשי. זהו חדר שהוא חגיגה של צבעוניות עם נוף חזיתי לים, ובמרכזו מיטה ענקית משולבת בד (MISSONI) וכן עבודות צילום צבעוניות של האמן איתן ויתקון. בחדר השינה העיקרי חדר ארונות וחדר אמבטיה ענק, כגודל החדר עצמו, וגם הוא צופה לים. בהמשך מטבח פתוח ופינת אוכל (MDF) לבנה מודרנית. המטבח ופינת האוכל משקיפים הן לגינה והן לים. בסלון נפרש שטיח אפור עם תיפורים סגולים (עילית),

וגם הסלון וגם חדר העבודה משקיפים 180 מעלות לים וגם לגינה. עוד בדירה חדרי שינה נוספים וחדר כביסה מאובזר. "עיצוב הדירה באבן אפורה אפשר יצירת חלל מודרני ונקי המאפשר הכנסת אמנות צבעונית ואקלקטית תוך שמירה על המודרניות של החלל", מסבירה רוזנהיימר, "בנוסף, שימוש באותה האבן של הריצוף על החיפוי של הקירות בסלון בגימור חול מייצר מראה מודרני ומיוחד. עבודות הקרמיקה האתניות של האמנית עידית לעדן מוסיפות צבע ועניין".

עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
12 חודשים, 20 מיליון שקל | צילום: רפאל בן דור
עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
צילום: רפאל בן דור
עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
צילום: רפאל בן דור
עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
צילום: רפאל בן דור
עם הפנים לים (צילום: רפאל בן דור)
צילום: רפאל בן דור
_OBJ_OBJ 

פרויקט "בתים מבפנים", בשיתוף עיריית תל אביב יפו, לפרטים מלאים ולתוכנית הסיורים