בשנים האחרונות אנחנו עדים להתפתחות בלתי פוסקת בתחומי הבנייה, האדריכלות, התכנון ועיצוב הפנים בארץ. תחומים אלו, בעלי השפעה מכרעת על חיי היום יום של כולנו, משתנים ללא הרף, הן בזכות השפעות מרחבי העולם והן בזכות התפתחותו של סגנון מקומי. מדי יום מתפרסמים בטלוויזיה, באתרי האינטרנט ובמגזינים אינספור פרויקטים אדריכליים מרשימים ויצירתיים, פרי עבודתם של אלפי אדריכלים ומעצבי פנים. 

בעקבות הפרויקט המצליח שערכנו בשנה שעברה, שבו בחרנו את 40 האדריכלים והמעצבים שאתם חייבים להכיר, החלטנו להמשיך ולחשוף גם השנה אדריכלים ומעצבי פנים מוכשרים מכל רחבי הארץ. אנשים שעוסקים בבנייה פרטית, כאלו שמתמחים בדירות קטנות או בבנייה בלתי קונבנציונלית, כאלו שבונים גם בצפון ובדרום ולא רק בגוש דן, וכאלו שהצליחו לנסח שפה עיצובית אישית ומהוקצעת.

לצורך כך הקמנו ועדה שחבריה בעלי היכרות מעמיקה עם התחום על כל רבדיו - הפרקטיקה, האקדמיה והעיתונות. חברי הוועדה נפגשו, דנו, התלבטו, חשבו ואף התווכחו כדי להרכיב רשימה ראויה, מכובדת ומגוונת שכוללת כישרונות שרבים מאיתנו עדיין לא מכירים. אין לנו ספק שהרשימה שבחרנו בקפידה היא ראויה ועם זאת, עוד רבים וטובים יכלו להיכלל בה. אנחנו מזמינים אתכם לשלוח לנו מייל ולהמליץ על אדריכלים ומעצבים נוספים שצריכים להיכלל ברשימות הבאות.

רגע לפני שאתם צוללים לעומק הרשימה - הנה האדריכלים, המעצבים, העיתונאים, האוצרים והיוצרים שהכריעו מי יכלל בה.

יונתן מונג'ק, אדריכל 

בוגר המחלקה לאדריכלות בבצלאל הקים את משרד האדריכלות הנושא את שמו ב-1989, לצד אירית מונג'ק, בוגרת המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל, בת זוגו בחייו המקצועיים והאישיים כאחד. המשרד מתמחה בבנייה פרטית ונחשב לאחד המשרדים המובילים בארץ. הוא מזוהה בעיקר עם הפרשנות המקומית לסגנון הטוסקני, שבזכותו השתרש בתרבות הבנייה, האדריכלות והעיצוב והפך לאחד הסגנונות האהובים על הקהל הישראלי, שמחפש שילוב של חומרים טבעיים על זמניים ואווירה חמה ועוטפת. לצד הסגנון המובהק הזה, בני הזוג מרבים לתכנן בתים במגוון סגנונות ומקפידים לתכנן את הפרויקטים שלהם כך שישקפו באופן האותנטי ביותר את לקוחותיהם בעזרת פרטים, חומרים, תפיסת חלל, גינון ועיצוב פנים. 

על עריכת הרשימה: "חשוב לקרב לתודעה המקצועית גם אדריכלים מעולים ומצוינים, שלאו דווקא מצטיינים ביחסי ציבור, וחשיבותם לתרבות הישראלית היא אבן יסוד".
על הקריטריונים לבחירה: "בראש ובראשונה לקרב לתודעת הציבור אדריכלים מוכשרים מהפריפריה הרחוקה ממדינת תל אביב וגם אדריכלים צעירים".

יונתן מונג'ק (צילום: עופר חן)
יונתן מונג'ק | צילום: עופר חן

יובל יסקי, אדריכל

אדריכל פעיל, חוקר, אוצר ומחנך. יובל יסקי הוא שותף מייסד במשרד "יסקי אדריכלים" בתל אביב יחד עם האדריכלים ימית כהן ושאול יסקי. המשרד מתמחה בתכנון מגדלי מגורים ובפרויקטי בוטיק בבנייה רוויה וכן בתכנון ובנייה במרחב הכפרי עם דגש מיוחד על תכנון ובנייה בקיבוצים. יובל הוא חבר סגל בכיר במחלקה לארכיטקטורה בבצלאל בירושלים וכיהן כראש המחלקה בין השנים 2018-2010. תחום המחקר האקדמי שלו הוא התכנון והאדריכלות השיתופית בקיבוצים, ב-2010 אצר את התערוכה "קיבוץ: אדריכלות בלא תקדים" בביתן הישראלי בביאנלה בוונציה ולאחר מכן אצר והציג תערוכות נוספות ברחבי העולם, בין היתר במרכז הבאוהאוס בדסאו בגרמניה ובאוניברסיטת הרווארד בארצות הברית. יסקי הוא מומחה עולמי בתחום אדריכלות שיתופית ואוטופית, תחום שעליו הוא כותב, מרצה ומעביר סדנאות ברחבי העולם.

על עריכת הרשימה: "בבחירות שלי חיפשתי אדריכלים שחורגים מהזרם המרכזי ומטרנדים עכשוויים, שבאדריכלות שלהם יש משום חידוש, רעננות והפתעה. חיפשתי במיוחד אדריכלים צעירים ופחות מוכרים שפועלים מחוץ למרכז ועבור לקוחות שאינם בהכרח מהמילייה הצפוי והמוכר של אניני הטעם".

על הקריטריונים לבחירה: "חיפשתי אדריכלים שאינם חוששים לקחת סיכונים בתכנון ועיצוב החלל, שעושים שימוש בצבע, טקסטורה וחומריות אקספרסיביים ולא מצטמצמים לפלטות המוכרות והנדושות עד לעייפה".

יובל יסקי (צילום: עופר חן)
יובל יסקי | צילום: עופר חן

שרון היבש, עיתואנית

עיתונאית שכותבת על אדריכלות ועיצוב בישראל יותר מ-20 שנה, עורכת מגזין קונספט המחודש, יזמית בתחום העיצוב, מרצה ואוצרת ואף עורכת כנסים מקצועיים לקהילת אדריכלים ומעצבים. עד כה הוציאה לאור שישה ספרי אדריכלות ועיצוב שנכנסו לרשימת רבי המכר, בהם סדרת הספרים המצליחה "ביתו של אדריכל". בימים אלה היבש עובדת על ספר אדריכלות חדש שיהיה המדריך השלם לכל מי שמבקש לתכנן, לעצב או לשפץ את ביתו. היבש מבקשת להפיץ את בשורת העיצוב ולקדם אדריכלים ומעצבים בישראל ובעולם. לשם כך היא יוזמת ויוצרת פלטפורמות תוכן מגוונות, שבאמצעותן היא פועלת. "עיצוב נוגע בכל התחומים, הוא חוצה גבולות – גיאוגרפיים וסוציו-אקונומיים – ומשפיע על איכות החיים של כולנו. אולי הוא לא ישנה את העולם, אבל הוא בהחלט משפר אותו".

על עריכת הרשימה: "התבקשתי לבחור אדריכלים ומעצבים שהפתיעו אותי השנה. בעשור האחרון אני נפגשת עם אדריכלים ומעצבים בתדירות גבוהה ומבקרת באינספור פרויקטים. האתגר הגדול בעיניי הוא להתאים בין לקוח לתוצאה, בין צרכים פרקטיים ליופי וחדשנות. זה מורכב, כי יש צורך מתמיד בהשגת קונצנזוס בין אדריכל ללקוח".

על הקריטריונים לבחירה: "בחרתי במי שיצא מהקופסה מבחינתי, שדרך החשיבה שלו שונה, עצמאית, בעלת קול ייחודי ואישי. אדריכלים ומעצבים שהצליחו להתעלות מעל קולו הרועם של הטרנד ולהשמיע את זה שלהם. בסוף, אנחנו מחפשים להביע את מי שאנחנו ומי שמצליח להעביר את זה, עשה את שלו".

שרון היבש (צילום: ענבל מרמרי)
שרון היבש | צילום: ענבל מרמרי

מיה אור, עיתונאית

עיתונאית בכירה המתמחה בכתיבה ובעריכת תוכן בנושאי אדריכלות ועיצוב בארץ ובעולם. במשך שני עשורים, עד שנת 2017, שימשה כעורכת הראשית של מגזין "בית ונוי". במסגרת זו ולצדה הייתה שותפה בתכנון ובהנחיית כנסים ואירועי תוכן מקצועיים, נטלה חלק בפאנלים בתחומי עיסוקה וערכה מוספים ייעודיים בתחומי עיצוב ואדריכלות. מאז 2017 עובדת כעיתונאית עצמאית, כותבת עבור מגוון אמצעי תקשורת מודפסים ודיגיטליים, ועורכת את תחום העיצוב והאדריכלות במגזין המקוון "פורטפוליו".

על עריכת הרשימה: "יש אנשי מקצוע מוכשרים וראויים, וכשצריך לבחור ביניהם זה ממש, אבל ממש, לא פשוט. בעיקרון, לרשימה כזו יש חשיבות בעיקר עבור אנשי מקצוע צעירים שצריכים לסלול את הדרך, שכידוע אינה פשוטה, בלשון המעטה. רשימה כזו יכולה גם לתרום לקידום מקצוענות, ואם זה אכן יקרה - אשרינו".

על הקריטריונים לבחירה: "קריטריון הבחירה שהנחה אותי היה פרויקטים מהודקים ומנומקים, שמתרגמים את הקונספט במלואו, וכן כאלה שמציגים עניין אחר, מקוריות ומעוף יצירתי, לא על חשבון פונקציונליות כמובן".

ועדה סמגל, מיה אור (צילום: אביב חופי)
מיה אור | צילום: אביב חופי

סרג' בן דוד, אדריכל

בוגר בהצטיינות הפקולטה לאדריכלות ובינוי ערים בטכניון, בעל משרד עצמאי משנת 1998 שמתמחה בתכנון אדריכלי ועיצוב פנים למגורים בתים פרטיים ודירות בשפה אדריכלית קלאסית או מודרנית. בן דוד הוא חוקר שמיישם את הקשר בין תרבות לאדריכלות ובין עבר להווה והוא מרצה במסגרת כנסים מקצועיים.

על עריכת הרשימה: "היה לי חשוב לבחור באדריכלים ומעצבים בעלי קוהרנטיות עיצובית וחשיבה מקורית ואמיצה".

על הקריטריונים לבחירה: "בחרתי באדריכלים ומעצבים שעבדו על פרויקטים שראויים לציון. כאלה ששמים דגש על שילוב בין בחירת חומרי הגמר לעיצוב החלל, תוך שימוש נכון בצבעים וטקסטורות ותוך מתן תשומת לב לתאורה טבעית ומלכותית".

סרג' בן דוד (צילום: עופר חן)
סרג' בן דוד | צילום: עופר חן

עמית גושר, צלם

צלם מזה 30 שנה שעבר מספר תחנות בתחום, החל מצילום אופנה, דרך צילום מוצרים ועד צילום אדריכלות, תחום שבו הוא עוסק כבר 15 שנה. "כצלם אני תמיד מחפש קודם כל את האור, בין אם הוא נכנס מחלון קטן בצד או מפתחים גדולים. זה יכול להיות אור שנכנס ברכות או קרני שמש ישירות שמשרטטות צללים בצורות שונות". על פי גושר, האור משחק בחלל לאורך כל שעות היום ומשפיע עליו באופן שונה בכל שעה.

על עריכת הרשימה: "בעריכת הרשימה חיפשתי פרויקטים בעלי אופי ונשמה, כאלו שיש בהם פרט מעניין כמו גרם מדרגות או שימוש בחומרים תעשייתיים שמשתלבים לתוך התחושה הביתית".

על הקריטריונים לבחירה: "אני אוהב פרוייקטים שמשדרים פשטות, שלא נראים מתאמצים להרשים, שעוצבו בנון שלנטיות, אבל בכל זאת מצליחים להיות יוצאי דופן ופוטוגניים".

עמית גושר (צילום: עופר חן)
עמית גושר | צילום: עופר חן

מיכל גבריאלה רפופורט 

עיתונאית עיצוב ואופנה וסטייליסטית בתים.

_OBJ

הפרויקט בחסות סמגל