הדופלקס הקטן בלוד הוא דירתם הראשונה של בני זוג תושבי העיר, אך הייתה דרך לעבור עד שיוכל להפוך לבית חלומותיהם. הדופלקס נרכש במצב ירוד למדי – מבנה בן למעלה מ-40 שנה שלאורך השנים נוספו לו נקודות חשמל לא תקניות, גרם המדרגות שבתוכו היה רופף וללא מעקה, חלון אחד בסלון הקרין על החלל הציבורי כולו, בעוד המטבח היה תחום וסגור. לא היו בו הכנות או מקום למכונת כביסה, פינת אוכל או אחסון, וחדר הרחצה בחדר ההורים, שגודלו המקורי 1.5 מ"ר, לא היה שמיש כלל.
>> רוצים עץ שופע לימונים? נסו את הטיפ הבא
>> להעתיק: עיצבה גב מיטה ששדרג את כל החדר
בני הזוג חלמו על בית בעיצוב צעיר, מאוורר ומואר, קל לתחזוקה וניקיון ושיהיה בו אחסון. הבעל רצה טלוויזיה גדולה ככל שמתאפשר, ושניהם ביקשו ספה מפנקת עם שזלונג, אפשרות לאכילה מול הטלוויזיה, קיר תמונות מהחתונה ומטיולים שעשו וכן אזור לימודים לאישה, שהיא עדיין סטודנטית, וחדר כביסה. מבחינת עיצוב, הם ביקשו שגווני השחור והעץ יהיו דומיננטיים. שטחה של דירת הדופלקס 69 מ"ר המתפרשים על שתי קומות, ויש גם מרפסת גג בגודל 27 מ"ר. בקומה הראשונה ממוקמים סלון, מטבח ושני חדרים, אחד מהם ממ"ד. בקומה העליונה יש חדר שינה נוסף. לשיפוץ המסיבי עם המעצבת שלומית פרס ניגשו בני הזוג עם תקציב של 300 אלף שקלים, ולאחר תכנון של חודשיים, שכלל גם הדמיה תלת ממדית פוטוריאליסטית, נכנסו לתהליך שיפוץ שארך כחודש. אחריו הותקנו פריטי נגרות והבית "הולבש" במשך חודש וחצי נוספים.
שבירה של הקיר שתחם את המטבח אפשרה לייצר חלל ציבורי פתוח הכולל סלון, פינת אוכל ומטבח לינארי מרווח. מאחר שגרם המדרגות נוגס נתח מהסלון ומייצר חלל נמוך ולא שימושי תחתיו, הוצבה שם שידת תקשורת נמוכה שמצניעה בתוכה את כל נקודות החשמל, ממיר, ראוטר וגאדג'טים, ומאפשרת מקום אחסון נוסף. מעל השידה נתלו תמונות שחור לבן של בני הזוג ובסמוך לה הוצבה הטלוויזיה על עמוד, ממוקמת עם הגב לגרם המדרגות. המיקום הזה מאפשר בחירה של מסך טלוויזיה גדול בלי לפגום במרחב. גרם המדרגות המרחף הפך לפיס מרכזי בסלון; שִדרתו שופצה לאורך הקיר ונצבעה לבן, והמדרכים הוחלפו למדרכי עץ אלון. לאלה נוסף מעקה מתכת לבן מאוורר. העמדת הסלון יצרה זרימה חופשית בחלל, תוך ניצול התאורה הטבעית גם עבור המטבח. מאחר שהטלוויזיה מסתובבת, ניתן לצפות בה גם מהסלון וגם מפינת האוכל. קיר גב הספה עוטר בפסי פולימר לבן מעוגלים מאונכים. שולחן הסלון בעל פלטה מתרוממת, לנוחות אכילה בסלון. במקום ספת שזלונג, שלא התאימה לסלון ברוחב של 3.20 מטרים בלבד, נרכשה ספה מפנקת עם הדום שאותו ניתן להעמיד בצד כדי שלא יפריע לתנועה במרחב. המעצבת מספרת שבהלבשת הסלון הובאה בחשבון בעיית הגובה הנמוך של החלל, 2.50 מטרים בלבד: "על מנת לתת תחושה מרווחת וגבוהה יותר, השתמשתי בפסי צבירה צמודי תקרה של ספוטים ומנורה עומדת על רגל, כתחליף לתאורת אווירה תלויה מתקרה, וכן בפסי הפולימר הלבנים האנכיים".
חדר עבודה רך בלבן ופודרה
המטבח תוכנן בצורת האות ו', כשהמקרר בתוך נישת נגרות מהווה את הצלע הקטנה שלה. שאר המטבח תוכנן לינארית עם נגרות עד התקרה, כולל מעל המקרר. נישה מיוחדת בצבע אלון תוכננה עבור מכונת הקפה ומגירות מאווררות מיועדות לירקות עם רשת מתכת אקספנדד שחורה. חלקו העליון של המטבח תוכנן עם מנגנוני טאץ' ובחלקו התחתון ידיות רוכבות בלבן. הימנעות משימוש בידיות דומיננטיות יוצרת למטבח חזית אחידה ושקטה. עוד בקומה התחתונה, חדר יחסית גדול, ששטחו 13.5 מ"ר, חולק לשניים. מאחר שצורתו צורת משולש, הקודקוד נסגר לחדר שירות עבור חומרי ואביזרי ניקוי, קרש גיהוץ ועוד. יתרת החדר, שהפך לריבועי, עוצב כחדר עבודה ולימודים לאישה, ומוקמו בו שולחן מחשב, ספה נפתחת לאורחים, ארון קיר גדול ואזור איפור. הוא עוצב בסגנון רך ונשי יותר ונבחרו עבורו גווני לבן ופודרה.
בקומה העליונה - יחידת ההורים חולקה מחדש כך שתכלול חדר רחצה מפנק צמוד, ומיטה ברוחב 1.60 מטרים. כיוון שהזוג בחר לא להכניס ארון בגדים לתוך חדר השינה, נוצל השטח להרחבת חדר הרחצה, שבו מומשה אהבתם של בני הזוג לצבעי השחור והבטון. סינר גבס היקפי באפור כהה נוסף לתקרת החדר, כולל תאורת ספוטים שהוסיפה לאווירה של חדר מלון מפנק. המיטה מרופדת בגוון אפור ומשני צדדיה גופי תאורה תלויים מהתקרה. שידות לילה ממתכת עם רשת אקספנדד קורצות לעיצוב המטבח בקומה למטה. במרפסת הגג מוקם חדר כביסה מקורה עם דלת אסם (דלת הזזה על ציר). "הדיירים ביקשו בית שבו שולטים גווני השחור והעץ", אומרת המעצבת על בחירת הסגנון העיצובי, "אבל מאחר שהחלל קטן ולא מואר דיו, בחרנו בעצה אחת לעצב את הבית דווקא בגווני הלבן והעץ, ואת נגיעות השחור נותנים גופי התאורה ומוצרי החשמל". הגיוון של פלטת הגוונים הלבנה השולטת נעשה בעזרת טקסטורות וחומרים שונים שמשולבים בבית כמו מתכת, פסי פולימר וטפט. "בעיצוב החלל הציבורי השתמשתי במאפיין חוזר של פסי אורך שנועדו להגביה בתחושה את הקומה הראשונה הנמוכה, כמו פסי אורך בקיר הסלון, בקיר פינת האוכל ואף בחיפוי הקרמיקה של המטבח". מאחר שלא היה מספיק תקציב להחלפת חלונות האלומיניום המיושנים בדירה, הם כוסו בווילון רומי ובווילון ונציאני. חלון הסלון, שיש לו חלק קבוע תחתון ושתי כנפיים עליונות, כוסה בווילון רומי לבן חצי שקוף. כשהווילון סגור, נוצרת אשליה של חלון גדול יותר והוא מעביר היטב את אור השמש.
עיצוב פנים: שלומית פרס
נגר: ITG-Projects LTD
קבלן: ביתא - יונתן שישפורטיש