הבית בשכונת גבעת רם בקריית אתא נבנה לפני כ-20 שנה, ועמד כך, בעיצובו המקורי והמיושן שנקבע לפי טעמם של הדיירים הקודמים. השכונה די מבודדת משאר העיר ומאופיינת בקוטג'ים דו משפחתיים עם גינות. גודל הבית כ-160 מ"ר, ובו חיים זוג הורים בשנות ה-40 לחייהם עם שלושה ילדים. האם מנהלת רכש בחברת הייטק, מלאת אנרגיה ויודעת לתקתק עניינים, האב בעל תפקיד נחשב במשטרה. הבת הגדולה בצבא ועוד שני ילדים בבית הספר.

בבית שתי קומות. רוב ההתרחשות נמצאת בקומה הראשונה הכוללת אזור ציבורי של חדר מגורים, מטבח ופינת אוכל, שלושה חדרי שינה (אחד מהם ממ"ד), חדר רחצה כללי, חדר שירות ושירותי אורחים. בקומה השנייה חדר הורים עם חדר ארונות וחדר רחצה צמוד וממולו חדר עבודה. הבית מוקף בגינה ושטח מרוצף מכל צדדיו פרט לצד הצמוד לדו שלו. אזור היציאה מהסלון בעיקר מרוצף אבל בהיקף יש רצועה של גינה. לבית גג בנוי משופע עם רעפים.

אלטושר, חלל ציבורי (צילום: מושי גיטליס)
מונוכרומטיות אלגנטית עם נגיעה כפרית של בריקים | צילום: מושי גיטליס

אלטושר, שולחן סלון (צילום: מושי גיטליס)
צילום: מושי גיטליס

עוד בערוץ עיצוב הבית:

טיפול מעמיק בפונקציות רטובות

מבחינת עיצוב, הדיירים ביקשו מראה נקי, קלאסי, אלגנטי, די מינימליסטי אבל חמים ללא צבע. החלום של האם היה אי עם משטח בוצ'ר במטבח וקמין בסלון. השיפוץ נמשך שלושה חודשים, ועלותו כ-550 אלף שקל שכללו: תכנון, עיצוב, החלפת כל התשתיות בבית, עבודות גבס, עבודות ריצוף וחיפוי, עבודות גמרים, אלומיניום, כל הנגרות בבית כולל מטבח, מעקה זכוכית, פרגולה, תאורה, דלתות פנים וכניסה, אריחים, כלים סניטריים, חיפויים, ברזים, משטחים ורהיטים. כמו כן טיפול בבית מבחוץ, ריצוף וצביעה.

שירותי האורחים היו בנויים מול המטבח, מתחת לגרם המדרגות, והתחושה בהם הייתה די קלסטרופובית. המיקום מאוד הפריע לדיירים והם ביקשו לשנותו, אך לא לוותר על אף פונקציה הקיימת בקומה. בתכנון המקורי שלוש הפונקציות - שירותי אורחים, חדר שירות וחדר רחצה כללי – נבנו בטור הצמוד לקיר הגובל עם הדו, כלומר ללא חלונות החוצה. מעל חדר השירות יש פיר שיוצא החוצה והאוויר התנקז אליו דרך חלונות פנימיים. חוסר האוורור גרם הצטברות לחות בחדרים.

בנוסף, אזור הפונקציות ה"רטובות" היה מלא בעמודים קונסטרוקטיביים שהקשו את שבירת הקירות ותכנון מחדש של האזור. בסופו של דבר חדר הרחצה הכללי נשאר במקומו אבל גדל מעט לתוספת מקום במקלחון. צמוד אליו שירותי אורחים מרווחים וצמוד אליהם חדר שירות, שדלת הכניסה אליו לא מול המטבח אלא קצת יותר פנימה לתוך המסדרון. מה שהיה שירותי אורחים הפך לאחסון פנימי בתוך חדר השירות. כמו כן הוכנס מפוח חזק לשאיבת האוויר הלח לפיר הפונה החוצה.

אלטושר, סלון (צילום: מושי גיטליס)
המשכיות של צבע התקרה אל הקיר הדומיננטי בסלון | צילום: מושי גיטליס
אלטושר, תקרה (צילום: מושי גיטליס)
התקרה. קורות עץ מינימליסטיות ועדינות המוארות בתאורה שקועה | צילום: מושי גיטליס

אלטושר, תקרה (צילום: מושי גיטליס)
צילום: מושי גיטליס

גובה והמשכיות בהנמכות תקרה

מבחינת עיצוב לא נשאר דבר מן העיצוב המקורי. הכל השתנה והוחלף: מדרגות, אלומיניום, ריצוף, חיפויים, משטחים, כלים סניטריים, ברזים, נגרות, דלתות, תאורה וריהוט. "התקרה שינתה את פניה לחלוטין באזור הציבורי", מתארת אלטשולר, "מתקרה משופעת לתקרה מונמכת ומיושרת תוך השארת מהלך גבוה בתוך הנמכת התקרה שנצבע בשחור ויוצר הפתעה, עניין ורמז לכך שבעצם יש גובה והמשכיות בבית אבל הוא לא נראה בצורה מפורשת.

"לדיירים היה בהתחלה קושי לקבל תכנון של מטבח שתי שורות כי לא הכירו מלפני ולא היו מודעים ליתרונות שלו, אבל לאחר הסברים ממני סמכו עלי והלכו על זה. מה גם שזה הכי התאים לצרכים שלהם. שכנים עם אותו בית שנכנסו לאחר השיפוץ היו בטוחים שהגדלנו את שטח המטבח כי אופטית ותחושתית המטבח נפתח אבל השטח בפועל לא גדל.

"הדיירים לא תכננו להכניס צבע שחור הביתה, והיו חששות כשהצעתי לצבוע את המהלך השקוע בתקרה ובקיר הקמין בשחור אבל לשמחתי הם זרמו איתי וכולנו שמחים מאוד עם התוצאה". על חיפוי הקיר בבריקים מפירוק היא מתוודה: "אני פחות התלהבתי. זה לוקח את הבית לכיוון קצת אחר ממה שהתכוונתי, נותן טוויסט כפרי וגם מאוד חוזר על עצמו בהמון בתים אבל התפשרתי וסך הכל זה נעים ומוסיף חמימות לבית. מערכת היחסים בינינו הייתה נפלאה ועדיין כזו. היחסים היו מבוססים על כבוד והקשבה הדדיים (אגב, כמו בין בני הזוג עצמם) וזה המפתח להצלחת הפרויקט".

סיפור הפגישה בין בני הזוג לאלטשולר נדמה כמו סצנה מסרט. "הלקוחות נפגשו עם שבע מעצבות אבל לא היו בטוחים לגבי אף אחת מהן. רגע לפני שבחרו אחת מהשבע הדיירת ניסתה את מזלה ובשיחת טלפון עם זו שעומדת להשכיר להם בית שיהיו בו בזמן השיפוץ שאלה אותה אם היא ממליצה על מעצבת. אותה בחורה – שהיא במקרה לקוחה שלי – המליצה עלי. שתי דקות לאחר שיחת הטלפון הזו הדיירת נכנסה במקרה לחדר של המנהלת שלה וזו סיפרה לה שהוריה (שעשיתי להם עבודה קטנה באותו זמן) ממליצים על מעצבת בשם רקפת (לא אמרו שם משפחה). הדיירת ביקשה מהמנהלת לשאול מה שם המשפחה של המעצבת למרות שכבר הייתה כמעט בטוחה שמדובר באותה אחת שהרי השם רקפת הוא לא שם נפוץ  ואכן כך היה. בהפרש של דקות ספורות הגיעו אליה שתי המלצות בלתי תלויות לחלוטין. מקרי? או שכן, או שלא אבל זה כבר היסטוריה".

אלטושר, מדרגות (צילום: מושי גיטליס)
שינוי הגובה בתקרה יוצר הפרדה בין הסלון למטבח ולפינת האוכל | צילום: מושי גיטליס
אלטושר, ג, חלל ציבורי (צילום: מושי גיטליס)
קמין מתחת לטלוויזיה, ללא מזנון סטנדרטי | צילום: מושי גיטליס
אלטושר, מטבח (צילום: מושי גיטליס)
החלום היה אי עם משטח בוצ'ר במטבח | צילום: מושי גיטליס

אלטושר, פינת אוכל (צילום: מושי גיטליס)
הרווח יוצר אשליה של גרם מדרגות מרחף | צילום: מושי גיטליס

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

ללא מזנון סטנדרטי

הכניסה מביאה היישר לתוך הבית. מול הכניסה גרם המדרגות עם פינת האוכל. מימין הסלון ויציאה לגינה ומשמאל המטבח ואחריו מסדרון המוביל לחדרים ולחדר שירות, לשירותי אורחים ולחדר רחצה כללי. הסלון לא גדול במיוחד אבל חמים ומיוחד, ובו ספה, שתי כורסאות ושולחנות סלון מנגרות שתכננה אלטשולר. בגב הספה קיר עם חיפוי בריקים מפירוק. הקיר המרכזי הוא קיר הטלוויזיה והקמין ומבנה הגבס התפור לתכנון העמדת הקמין והטלוויזיה. אחסון מכשירי החשמל נמצא ביחידת הנגרות הנמצאת לצד הטלוויזיה באותו מהלך שקוע הצבוע בשחור, כלומר אין מזנון סטנדרטי כמקובל מתחת לטלוויזיה. "פריט קטן אבל ממזרי שאני מאוד אוהבת והלקוחות קנו בהמלצתי – פסלי נמרים המונחים על הארונית לצד הטלוויזיה", מתארת אלטשולר.

במקור, התקרה בסלון הייתה משופעת (כך בנוי הגג). "היה לי רצון ליישר את התקרה אך גם להשאיר גובה. כך נוצרה תקרה ישרה מונמכת מעל הסלון עם תאורה שקועה ובינה לבין תקרת המטבח ופינת האוכל נוצר מעין מהלך שקוע (גם שם השיפוע בוטל) מפתיע בגובהו  כי לא ברור מאיפה הגובה הזה הגיע פתאום.

"שינוי הגובה בתקרה גם יוצר הפרדה בין הסלון למטבח ולפינת האוכל. באותו מהלך הותקנו קורות עץ מינימליסטיות ועדינות המוארות בתאורה שקועה. המהלך הזה ממשיך באופן רציף לקיר הקמין, שם יש עיבוי גבס עבור ארובת הקמין והטלוויזיה והוא זה שיוצר את המשך המהלך. פינת האוכל ממוקמת ממש מול הכניסה – מראה מאוד נעים לנכנסים. שולחן וכיסאות חדשים הותאמו לקונספט של הבית", מספרת אלטשולר. גרם המדרגות נשאר בנוי אבל חודש לחלוטין: מדרגות עם מדרך עץ ומעקה זכוכית מינימליסטי. מתחת למדרגות אחסון בעיצוב נקי לחלוטין. בין המדרגות לאחסון הושאר רווח מכוון ליצירת אשליה של גרם מדרגות מרחף וקליל כולל תאורה סמויה מתחת למדרגות המדגישה את אשליית הריחוף.

אלטושר, שינה הורים (צילום: מושי גיטליס)
צילום: מושי גיטליס
אלטושר, ג, רחצה הורים (צילום: מושי גיטליס)
פלטת הצבעים נשמרת גם בחדרי הרחצה | צילום: מושי גיטליס
אלטושר, ג, רחצה (צילום: מושי גיטליס)
צילום: מושי גיטליס
אלטושר, ג, שירותי אורחים (צילום: מושי גיטליס)
צילום: מושי גיטליס

אלטושר, ג, רחצה כללי (צילום: מושי גיטליס)
צילום: מושי גיטליס

חדרי רחצה עם ספסל בנוי

המטבח נשאר במקומו אך שינה פניו לחלוטין. חלומה של הדיירת היה אי גדול עם משטח בוצ'ר. ההשלכות של מימוש החלום היו שמשטח העבודה העמיד (מקוורץ) הוא מאוד קטן ולמעשה הבוצ'ר ישמש לא רק לאכילה אלא גם כמשטח עבודה ויהיה צורך לנהוג בו בזהירות יתר. אחסון נוסף המשמש לצורכי ההתנהלות במטבח נמצא ממול למטבח במסדרון בתוך נישה (שנוגסת קצת מחדר השירות).

חדר השירות די מרווח ומתוכנן כשני אזורים: כיור שירות לצד מכונת כביסה ומייבש, ואזור אחסון. שירותי האורחים מרווחים ובהירים עם גוף תאורה קירי דקורטיבי לפיו תוכננה מראה עם מסגרת דקיקה שחורה בקווים אלכסוניים.

בשני חדרי הרחצה ביקשו הדיירים מקלחון עם ספסל בנוי. החדרים מתוכננים די דומה. כל אחד מארונות האמבטיה תחום במסגרת עם קו ניתוק מהאחסון ליצירת מראה קליל יחסית.

"זה אחד הפרויקטים המהנים שהיו לי", מסכמת אלטשולר, "היה חיבור נהדר עם הדיירים: אני הייתי קשובה לצרכים ולרצונות שלהם והם היו קשובים לתכנון ולעיצוב שהצעתי להם ונתנו לי לבוא לידי ביטוי. בכל פרויקט אני לומדת דברים חדשים, גם ברמה המקצועית וגם ברמה הבין אישית. אכזבה קטנה שתטופל בעתיד: עדיין אין וילון בחדר המגורים ובמטבח. אין ספק שזה היה סוגר את העיצוב ומוסיף מסגרת של חן וחמימות לבית".

אלטושר, הדמיה
הדמיה של הסלון
אלטושר, הדמיה
הדמיה של אזור המדרגות ופינת האוכל
אין תמונה
הסלון לפני השיפוץ
אין תמונה
המטבח לפני השיפוץ

_OBJ

רשימת מכולת:

קמין: קמין סנטר בכרמיאל, 20,000 שקלים
פסלי נמרים: שוורץ הום קולקשין, 300 שקלים לאחד
ספה: אי.די.דיזיין, 10,000 שקלים
כורסאות אי.ד.דיזיין, 2,500 שקלים לכורסה
פינת אוכל: דאלי, 8,000 שקלים

תכנון ועיצוב פנים: רקפת אלטשולר