דירה זו, בצפון הישן של תל אביב, נושקת לפארק הירקון ומשקיפה עליו. הבניין, בן שלוש קומות במקור, נבנה בשנות ה-50 ושייך למשפחה אחת ומאכלס שלושה דורות. בדירה בקומה השלישית, בת ארבעה חדרים ובגודל 120 מ"ר, גרה בת המשפחה ושני ילדיה.

עוד באתר לעיצוב הבית:

הצורך של המשפחה להרחבת הבית והחללים בו הוביל לתכנון קומת מגורים נוספת שנבנתה על הגג. כך הפכה הדירה, ששטחה לפני השיפוץ היה 120 מ"ר, לדופלקס של 240 מ"ר לאחר שהתווספה קומה על הגג - גרם המדרגות הראשי של הבניין סופח לתוכה והפך להיות המחבר בין שתי קומות המגורים באופן ששמר על זרימה נוחה בחלל וללא פגיעה בשטחים העיקריים.

טל גולדשמיט, דופלקס תל אביבי
העיצוב לא מתחרה עם חפצי האמנות | צילום: אורי אקרמן
טל גולדשמיט, דופלקס תל אביבי טל גולדשמיט, דופלקס ת
חלל נעים כמכלול לאלמנטים בבית | צילום: אורי אקרמן
טל גולדשמיט, אי גובה, דופלקס תל אביבי
אי במטבח. הזדמנות לגעת בפריטים קלאסיים | צילום: אורי אקרמן

תמהיל נכון בין קלאסי למודרני

השיפוץ ארך כחצי שנה. חלוקת החלל החדשה נעשתה כך שבקומה החדשה, שנבנתה על פני שטח של 120 מ"ר, נמצאים החללים הציבוריים – מטבח, פינת אוכל, סלון ומרפסת. הקומה הקיימת שופצה והוסבה לחלל המגורים של בני הבית – חדרי שינה, חדרי רחצה, חדר עבודה ומשפחה.

חלל הקומה החדשה צר וארוך, אך האור מהפארק רב ונעים, והיה חשוב לאדריכלית להימנע מלסגור אותו בקירות.

על מנת לחצוץ בין הסלון למטבח ופינת האוכל תוכננו ארונות במרכז החלל, היוצרים הפרדה בין הפונקציות  אך שומרים על תנועה חופשית בחלל ומעבר אור מקסימלי.

אהבתה של בעלת הבית לרהיטים עתיקים, חפצי אמנות משוקי פשפשים וחפצי ירושה משפחתיים הנחתה את האדריכלית בתכנון חלל נעים שישמש כרקע למכלול האלמנטים בבית, באופן שלא יתחרה עמם אלא ישמש כבמה ויציג אותם בנועם. האתגר היה לייצר חלל רגוע ומונוכרומטי שיישא בחן ובהרמוניה את תכולתו.

"כאדריכלית אני בעיקר מתכננת חללים מודרניים", מספרת האדריכלית טל גולדשמיט פיש, "וזו היתה הזדמנות מעניינת לגעת בפרטים מעט יותר קלאסיים, בעיקר בתכנון הנגרות בבית. העבודה עם בעלת הבית היתה מפרה שכן הגענו יחדיו לתמהיל הנכון בין הקלאסי למודרני".

טל גולדשמיט, דופלקס תל אביבי
גרם המדרגות הראשי של הבניין סופח לדירה | צילום: אורי אקרמן
טל גולדשמיט, דופלקס תל אביבי
זרימה נוחה ברחבי הבית | צילום: אורי אקרמן
טל גולדשמיט, דופלקס תל אביבי
חדר השינה. תמהיל נכון בין קלאסי למודרני | צילום: אורי אקרמן
טל גולדשמיט, שירותים גובה, דופלקס תל אביבי
חדר השירותים. אור רב חודר פנימה | צילום: אורי אקרמן

בית ששומר על אווריריות

במפלס התחתון – כניסה ממעלית ישר לתוך הדירה לעבר חדר העבודה וחדר המשפחה, ומסדרון ארוך המוביל לשלושת חדרי השינה וחדרי הרחצה. במפלס העליון – כניסה מהמעלית למבואה ומשם לסלון ובהמשך פינת אוכל ומטבח. מהסלון ניתן לצאת למרפסת. בין שתי הקומות נמצא גרם המדרגות, המתחיל בתחילת מסדרון בקומת המגורים ועולה אל חלל הסלון במפלס העליון.

בקומה שלישית – כניסה מהמעלית ישר לתוך הדירה לעבר חדר העבודה וחדר המשפחה המוארים על ידי ויטרינה גדולה. באזור העבודה תוכננה ספרייה אלגנטית גדולה משולבת עם שולחן עבור המחשב. באזור המשפחה נבחרה ספת רביצה מפנקת עבור הילדים. המסדרון הארוך, שהיה צר ותקרתו היתה נמוכה, הורחב על מנת לתת תחושה נעימה במעברים. חדר השינה של ההורים, שגודלו 30 מ"ר, פונה כולו אל הפארק ויש בו חציצה עבור פינת איפור וחדר ארונות גדול.

חדר המדרגות נמצא בתחילת המסדרון ובמעלהו נפרץ קיר חדר המדרגות לעבר הסלון ותוכנן מעקה ברזל מיוחד המשולב במאחז עץ. המעקה איננו מוצר קיים אלא עוצב על ידי האדריכלית בשילוב אלמנטים שמתכתבים עם פרזול הרהיטים הקיימים של בעלת הבית ויחד עם זאת שומר על אווריריות.

אין תחושת עומס

גם אל הקומה הרביעית ניתן לעלות במעלית אל מבואה קטנה שאחריה נמצאת דלת הכניסה לבית. רוב הרהיטים בקומה זו היו ברשותה של בעלת הבית, ולכן הם סודרו בחלל בצורה שלא תיצור תחושת עומס, ושהאלמנטים החדשים והטקסטיל ישולבו בהרמוניה עמם אך גם יאזנו את הצבעוניות הכהה.

הדלת לשירותי האורחים, שנמצאים ליד הכניסה, הוסתרה בקיר על ידי משקוף סמוי בקו הקיר. בשירותי האורחים רצתה בעלת הבית לקבל מראה נועז ושונה מבשאר חללי הבית, ועל פי קריטריון זה נבחר טפט המכסה את הקירות עד התקרה.

טל גולדשמיט, שירותים גובה, דופלקס תל אביבי
שירותי האורחים. טפט מרצפה עד תקרה למראה נועז | צילום: אורי אקרמן
טל גולדשמיט, שידה גובה, דופלקס תל אביבי
חפצי ירושה רבים | צילום: אורי אקרמן
טל גולדשמיט, דופלקס תל אביבי, מרפסת גובה
משקיפה על פארק הירקון | צילום: אורי אקרמן

אדריכלית פנים – טל גולדשמיט פיש