אחרי שנים של ביקור וכתיבה על בתים של אחרים, החלטתי להכניס אתכם לבית "שלי". המירכאות לא שם במקרה - הבית הזה הוא לא שלי, ממש כמו אלו שהיו לפניו וזה שיהיה אחריו. שנת 2008 טרפה את הקלפים עבור מרבית בני דורי בכל הנוגע לבעלות על דירה, וכמו מרבית חבריי גם אני שוכרת. כנראה גם אשאר כזאת לעוד שנים רבות, ומשום כך אני ניצבת מול הרבה סוגיות העולות בכל הנוגע למשמעויות של שכירות - חוסר הוודאות הוא אולי המטריד מכולם - אך לא לשם כך התכנסנו.

שני דברים הפכו כל דירה שגרתי בה לבית - היושבים בה ותכולתה. הקטגוריה השנייה מעלה סימני שאלה גדולים: כמה עליי להשקיע בדירה שכורה? אילו רהיטים נכון לקנות אם מחר אמצא את עצמי בדירה גדולה או קטנה יותר? על מה אסור לוותר ואולי חשוב מזה - על מה אני מוכנה להתפשר? הזמניות של הדירה השכורה - בין שמשתקעים בה לשנה ובין שלשנים רבות - דורשת גמישות והרבה יותר יצירתיות מהחלטות שמתקבלות בעיצוב דירה משלך.

הכתבה הזו ואלו שיבואו אחריה יבקשו להתמודד עם סוגיית העיצוב הכי רלוונטית לשנים הקרובות - איך להפוך בית שהוא לא בבעלותי לבית שירגיש שלי, בלי להיות מושקעת בקירותיו? ליקטתי טיפים נבחרים, כמה הצעות קונקרטיות לכל חדר ודוגמה מוחשית אחת בדמות הבית שאליו עברתי ממש לאחרונה, שהפך לשפן הניסיון של ה"מחקר" הזה.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

כמו פעם: חדר מזווה ובוידעם

נתחיל בסיפורה של הדירה החדשה-ישנה שלי. בן זוגי ואני עברנו אליה מדירת קרקע שבה גרנו חמש שנים, שהייתה קטנה בכמעט 20 מ"ר מהדירה הנוכחית. חיפשנו דירה יותר מרווחת, עם יותר אור ואוויר, ומצאנו את עצמנו בדירה מקסימה בקומה השלישית, ממש כמה מטרים מהדירה הקודמת שלנו. זוהי דירה של פעם - מרווחת, מחולקת נכון, עם כמה תוספות גאוניות שכבר נעלמו מהעולם כמו חדר מזווה, מרפסת קטנה פתוחה ובוידעם מרווח בדיוק בשביל אגרנית כמוני. הקאץ' - כשאני אומרת שזו דירה של פעם, אני מתכוונת של פעם פעם: רצפות שומשום, מטבח עץ שעבר עשרות גלגולים של צבע, ויטרינות חומות וכמובן - חדר אמבטיה משובץ קרמיקה ירוקה. אז מאיפה מתחילים?

במעבר דירה חשוב להתחיל בהערכה כללית של המצב, עוד לפני התמקדות בכל חדר בנפרד. השלב הראשון, שאליו כדאי להגיע יום או יומיים לפני מעבר הדירה, הוא שלב הניקיון וההיגיינה. למרות שמדובר בדירה שכורה, אין שום סיבה שתתפשרו על הנוחות שלכם בכל הנוגע לכמה דברים בסיסיים. תתחילו בשני פריטים שיסייעו לכם בתחושה הזו: וילון אמבטיה חדש ונקי ומושב אסלה שאיש עדיין לא ישב עליו. זוהי אמנם עלות "שקועה", אבל היא מזערית (כמה עשרות שקלים).

דירה, מטבח של פעם (צילום: יעל חסיד)
מטבח של פעם | צילום: יעל חסיד

דירה, גן עדן של אחסון בדמותו של מזווה (צילום: יעל חסיד)
גן עדן של אחסון בדמותו של מזווה | צילום: יעל חסיד

הלבשת אמבטיה או ציפוי

סוגיה נוספת בעולם הניקיון וההיגיינה היא הכלים הסניטריים עצמם. במקרה של הדירה שלי מצב הכיורים והאמבטיה היה רחוק ממבריק, ששום טיפול באקונומיקה או כל אמצעי סטנדרטי לא היה מציל את המצב. עם הכיורים החלטתי לחיות בשלום (זוכרים את סוגיית הפשרות מכמה פסקאות למעלה?) אך החלטתי שצריך להתמודד עם האמבטיה המוכתמת. אני מאמינה שאמבטיה צריכה להיות כזו שנעים להתנקות בה והיא משדרת תחושה של ניקיון.

 שתי אפשרויות עיקריות עמדו לפניי: הראשונה והיקרה יותר היא הלבשת אמבטיה, תהליך שבו מלבישים אמבטיה חדשה לגמרי על גבי הישנה, וזוכים לאמבטיה חדשה לגמרי. האפשרות השנייה והזולה יותר היא ציפוי אמייל על גבי אמבטיה קיימת. זוהי האפשרות שבחרתי, למרות שהיא מציבה כמה אתגרים: דרכי הניקוי שלה שונות ועדינות יותר, אסור לה לקבל מכות או שריטות (שכחו מלהכניס דלי למקלחת והיזהרו מלהשאיר סימנים) ובאופן כללי היא דורשת יותר תחזוקה. עם זאת, היא מעוררת את אותה תחושה נעימה, לבנה ומבריקה.

במקביל, בדקו את הקירות וחפשו כמה דברים: כתמים, קילופים, סימני עובש ורטיבות, קדיחות מיותרות. אם הדיירים הקודמים הורישו לכם מדפים, מראות או כל דבר מיותר שתלוי על הקיר ואין לכם רצון בו, הסירו אותם טרם כניסתכם לדירה ולפני הגעת הצבע. סמנו פינות בעייתיות, ודאו שהוא משתמש בצבע שמתאים לכל חדר ולכל מצב: לחדרים רטובים, לטיפול בעובש ולתנאי חוץ (אם יש מרפסת פתוחה).

לשאלת צבע הקירות יש כמה תשובות אפשריות. לבן הוא הפתרון הקל והנוח ביותר ובעיקר, כמו בהרבה חוזי שכירות, את הבית תצטרכו להשאיר לבן כשתעזבו. כך שאם חשקה נפשכם בגיוון צבעוני, קחו בחשבון שכשתעזבו את הדירה (אולי בדחיפות, אולי עם ילדים ואולי עם אילוצים אחרים שלא היו לכם כשנכנסתם לאותה דירה), ככל הנראה תצטרכו לסייד אותה מחדש וזה יהיה הדבר האחרון שתרצו לעשות. אם בכל זאת בחרתם לשנות גוון, קחו בחשבון - ככל שהגוון יהיה כהה יותר, כך ידרשו יותר שכבות כדי להחזירו לצבע לבן. אני בחרתי להשאיר את הקירות בצבע הלבן ואת נגיעות הצבע להשיג בדרכים אחרות, אבל עם זה נחכה לכתבה הבאה.

דירה, קרמיקה ירוקה באמבטיה (צילום: יעל חסיד)
קרמיקה ירוקה באמבטיה | צילום: יעל חסיד
דירה, האמבטיה לפני ציפוי (צילום: יעל חסיד)
האמבטיה לפני ציפוי | צילום: יעל חסיד
דירה, האמבטיה אחרי ציפוי (צילום: יעל חסיד)
האמבטיה אחרי ציפוי | צילום: יעל חסיד

דירה (צילום: יעל חסיד)
בדקו את הקירות לכתמים, קילופים, סימני עובש ורטיבות ועדכנו את הצבע | צילום: יעל חסיד

יום-יומיים לבעלי מקצוע

רגע לפני שאתם מקרצפים את הבית, פנו זמן לכמה תיקונים קטנים והצטיידו מראש במברגה, שפכטל, סולם וכמה כלי עבודה בסיסיים, הם ישמשו אתכם רבות בימים הקרובים. החליפו נורות לא תקינות והזמינו חשמלאי מוסמך לתיקונים רציניים יותר, סדרו מדפים מתנדנדים ומגירות מקרטעות בארונות (ושימו מראש ריח טוב, שהבגדים ייכנסו לארון נעים) ונקו את מסנן המזגן. המטבח שלי דרש כמה שעות לקילוף שכבות על גבי שכבות של טפטים שהודבקו על ידי דורות על גבי דורות של דיירים, וחשפתי את העץ ממנו עשוי המדף. אני מודה שלא מדובר בעץ יפהפה ומהוקצע אבל לעתים, כמו במקרה הזה, עדיף לא לשים פלסטר על גבי פלסטר - זה רק מחמיר את המצב.

נצלו את האנרגיות של ימי המעבר הראשונים לתיקונים של חפצים שדחיתם הרבה זמן. אל תעבירו בהובלה דברים הדורשים תיקון: כמה ימים קודם קחו את השטיח לניקוי, את הכורסה לריפוד מחדש, את הממיר לתיקון והבריקו את התנור והמקרר. העדיפו לא להעביר חפצים מרוטים לקראת סוף ימיהם אלא השקיעו בשטיחון חדש, במתלה בגדים יציב ובשעון תקין. אכן הוצאות מעבר הדירה הן רבות ומעיקות, אך פריטים קטנים אלו עולים מעט ונותנים תחושה נעימה בבית חדש.

תאמו מראש התקנות חשובות של דברים שאתם לא יכולים לחיות בלעדיהם. במקרה שלי זה תמיד יהיה אינטרנט זמין ובר המים, אבל זה יכול להיות הממיר, המזגן, הגז, המדביר ועוד המון דברים אחרים. תיאומים עם אנשי מקצוע ומתקינים יכולים להיות מאתגרים אבל מאחר שככל הנראה תיקחו יום-יומיים חופש בשביל המעבר, נסו לדחוס הכל ביום אחד. יהיו הברזות, איחורים והרבה כאב ראש - אבל לפחות הוא יהיה מרוכז. באותה הנשימה, נסו לסיים כמה שיותר מהר עם הביורוקרטיה: שנו את הכתובת באתר של משרד הפנים (שהתגלה כנוח ונגיש), סגרו חשבונות מים וחשמל ושנו את השם בארנונה. אתם הרי יודעים שאם לא תטפלו בזה בשבועיים הראשונים למעבר, המשימות הללו ייגררו וייגררו.

דירה, שכבות על גבי שכבות של טפטים צבעוניים בארונות (צילום: יעל חסיד)
שכבות על גבי שכבות של טפטים צבעוניים בארונות | צילום: יעל חסיד
דירה, שכבות טפט מקולפות (צילום: יעל חסיד)
שכבות טפט מקולפות | צילום: יעל חסיד

דירה, ארונות המטבח לאחר הסרת הטפטים (צילום: יעל חסיד)
ארונות המטבח לאחר הסרת הטפטים, ג | צילום: יעל חסיד

עכשיו אפשר לעשות תריסים

ורק אחרי כל זה, התחילו לנקות (או הזמינו מנקה). אם אתם מפקפקים ביכולת הניקוי שלכם היעזרו במדריך הניקיון השלם שהכנו לכם מבעוד מעוד. קחו בחשבון שאחרי כל המאמץ שתשקיעו, יגיעו המובילים והבלגן והלכלוך יחזרו מהר מאוד. אבל אל תוותרו על ניקיון יסודי לפני של החלונות, התריסים, האמבטיה והפינות שלא תגיעו אליהם אחרי שיוצבו לצדם רהיטים. החברים בחברת מוצרי הניקיון shiny מציעים להשקיע ולנקות בעזרת ספוג הפלא את מתגי החשמל ברחבי הבית - הם יחזרו למצבם המקורי ויקנו תחושה של בית חדש. למיטבי לכת הם מציעים לנקות את מסנן המזגן, דבר שיכול למנוע בעיות בעתיד. 

לשעות הראשונות בדירה החדשה דאגו שיהיו לכם כמה בגדים זמינים, כלי רחצה ומצעים נקיים ולכו לישון, מחכה לכם הרבה עבודה מחר - אלו הולכים להיות כמה ימים מטורפים ומתישים וזוהי רק ההתחלה. בכתבות הבאות נתמודד עם כל חדר בנפרד ונמצא פתרונות לאתגרים שהם מציבים בפנינו. אל תמהרו לומר נואש - גם בלי פרקטים, רצפות מהקטלוג ומטבח מנצנץ, הבית השכור שלכם יכול להיות מהמם, רק חכו ותראו.

דירה, מרווחת ומוארת.  (צילום: יעל חסיד)
מרווחת ומוארת | צילום: יעל חסיד

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק