עיצוב הבית
עיצוב הבית

"אם זו הדירה האחרונה שלי אני רוצה אותה תפורה למידותיי"

הדירה החדשה של ישראל אהרוני מושלמת לאירוח ומגשימה את כל המשאלות שלו – פרקט טורקיז, מטבח גדול עתיר מקומות אחסון, חלונות רחבי ידיים שמכניסים הרבה ירוק, גג מזמין, יצירות אמנות וחדר נכדים מפנק

שרון היבש | LIVING | פורסם 04/04/23 14:40  | עודכן 07/04/23 07:18
בדירה של אהרוני,
אשתו בחרה את העץ. המטבח של משפחת אהרוני, באדיבות רגבה|צילום: ליאור גרונדמן

כשנכנסים לדירה החדשה של ישראל אהרוני ואשתו מגלים חלל שכולו הזמנה לאירוח. הדלת נפתחת למרחב מואר, מוקף בחלונות רחבי ידיים שמכניסים פנימה את נוף צמרות העצים הירוק שבשדרה. הדירה, 130 מ"ר (+גג) המתפרשים על פני שתי קומות, ממוקמת בקומה העליונה של בניין בשדרות רוטשילד, השכונה האהובה על אהרוני בתל אביב. בקומת הכניסה חלל ציבורי, חדר עבודה וחדר שינה, ובקומה העליונה "חדר הנכדים" (כך מכנים אותו בעלי הבית) וגג.

פרקט העץ שמחפה את שתי הקומות נצבע בטורקיז בצביעה אטומה והוא האלמנט הבולט במרחב. "היו לנו הרבה שיחות על הרצפה בזמן השיפוץ", מספר אהרוני, "אני אוהב פרקט ובכל פעם שדיברתי על פרקט בצבע טורקיז אמרו לי 'מה פתאום פרקט בצבע'. אבל פרקט צבוע תמיד, רק בגוונים שונים של חום, ובעיני טורקיז יותר יפה, אז למה לא לצבוע אותו בטורקיז?"

>> לכל הכתבות בערוץ living 
>>כך נראה הבית של האנשים שמסדרים לנו את הבית

אתה אוהב צבעים, רואים את זה גם באופן הלבוש שלך.

"בפעם הראשונה שנסעתי למזרח הרחוק, לפני מיליון שנה, ראיתי שפע של צבעים ולא הבנתי מה קרה אצלנו, למה אנחנו מתמקדים בעשרה גוונים של בז' ואפרפר. מה זה האנדרסטייטמנט הזה, כשהעולם מפוצץ בצבעים. בדירה יש ירוק נהדר שחודר דרך החלון ומשתלב נפלא עם הרצפה, והיא האלמנט שמרים הכול".

אהרוני ביקש מספק הפרקטים שלו לצבוע את הרצפה בגוון אטום שיאפשר לראות את הטקסטורה של לוחות העץ, ובחר בגוון הכהה מבין שלוש דוגמאות שהוצגו בפניו. "במהלך היום התאורה משתנה ומשפיעה על הצבעים. קמתי באחד הבקרים ועל התקרה היו שלוש קשתות בטורקיז ולבן, זה מקסים וזה משתנה לאורך היום".

למה טורקיז?

"אני אוהב טורקיז, כשהייתי בבית ספר חיברתי בשיעור ציור בין ירוק לכחול והמורה אמרה שלא שמים יחד ירוק וכחול, לא הבנתי את המשפט ולא הבנתי למה. אני אוהב צירופים של כחול וירוק מאז ומתמיד. כשנסעתי לסמרקנד, שבה נולדו הוריי, גיליתי שהערים המרכזיות העתיקות מלאות בטורקיז וכחול באינספור גוונים, והבנתי שהשילוב הזה בדנ"א שלי".

בדירה של אהרוני,
צילום: ליאור גרונדמן

בדירה של אהרוני,
צילום: ליאור גרונדמן
בדירה של אהרוני,
צילום: ליאור גרונדמן

בדירה של אהרוני, ג,
צילום: ליאור גרונדמן

"נפטרתי מספרים ודיסקים – אני לא רוצה לאגור"

35 שנה חיו בני הזוג אהרוני בדירתם הקודמת, במרחק כמה בניינים ממעונם החדש. "הייתה לנו דירה נהדרת, גידלנו בה שלושה ילדים והיא הייתה גדולה ומרווחת. היה לנו גג שהתאים לחגיגות יומולדת ולאירוח של משפחה גדולה וחברים, ואז החלטנו לקנות דירה שמתאימה לחיים שלנו עכשיו", אומר אהרוני. הם עברו לפני כחודש, לאחר שיפוץ שארך שלושה חודשים ותוכנן בהתאמה לסגנון החיים שלהם. חלוקות הפנים שהיו בדירה שרכשו נהרסו, המטבח הקטן שהיה סגור נפתח, והשטח חולק מחדש בעזרת אדריכלית ניבה ארצי. "פתחנו הכול. אני בן 72 ואם זו הדירה האחרונה שלי אני רוצה אותה תפורה למידותיי, לזוג עם נכדים. יכולנו לשבץ בשטח יותר חדרים אבל לא רצינו והקפדתי שלא יהיה מחסן כי אני צברן. בדירה הקודמת היו לנו חמישה חדרי שינה ובמהלך הזמן שלושה מהם הפכו למחסנים. כשעברנו לפה נפטרתי מספרי בישול, ספרי אמנות ודיסקים. אני לא רוצה לאגור ורציתי לעבור לכאן רק עם מה שאני צריך".

אז איך נראית דירה לזוג עם נכדים? בקומת הכניסה שובצו חדר השינה, חדר עבודה וחלל ציבורי רחב ידיים שכולל סלון, מטבח גדול (מטבחי רגבה) וחדר אוכל. הסלון מואר באמצעות חלון גדול ללא חלוקות פנים שמתואר על ידי אהרוני כתמונה. הוא כולל ספה ארוכה ונוחה לישיבה שמולה מוצבות זוג כורסאות ראטן.

המטבח גדול ועשיר במקומות אחסון. הוא כולל שלושה צירים – ציר ארוך של ארונות נמוכים שמותקן מתחת לחלון רחב ונמשך פנימה עד לחיבור עם קיר חדר השינה; ציר של ארונות גבוהים שבו מוטמעים מכשירי החשמל; וממול אי רחב ידיים שמשני צדדיו מקומות אחסון.

ארונות המטבח צבועים בגוון חול שבחרה אשתו של אהרוני והם משתלבים עם הטורקיז הדומיננטי. "המטבח הזה נוח לי, אני אוהב מטבחים גדולים עם מקום לעבודה ועם מקומות אחסון. כשאני מבשל אני משתמש בסירים גדולים והרבה פעמים גם מוציא פלטה חשמלית, כך שריבוי מקומות האחסון פה נהדר. המטבח הקודם היה ארוך ורצתי בו מצד לצד, הייתי צעיר וזה התאים, אבל היום שטח הבישול תחום, הכול בטווח יד ונוח, אני מסתובב ישר אל התנור ולא מתכופף אליו", הוא אומר.

המטבח שטוף אור טבעי שנכנס מבעד לחלונות, ואהרוני מספר שצילומי המתכונים שלו מתבצעים אצלו בבית. "תכננתי את התאורה כך שתהיה נהדרת לצילומים בבית. במטבח הזה אני גם יכול להצטלם באופן פרונטלי", הוא מוסיף.

שולחן האוכל סמוך לחלון הזזה גדול שמוביל למרפסת צרה ומתעקל עם הקיר. בנישה שמאחוריו מוצבת שידה נמוכה מעץ בהיר עם דלתות ראטן והיא תחומה בין שתי ספריות צרות. היא משמשת כמקום אחסון לכלי בישול והגשה ועל המשטח שלה מונחות יצירות אמנות שלוקטו במהלך טיולים של בעלי הבית במזרח הרחוק.

בדירה של אהרוני,
צילום: ליאור גרונדמן
בדירה של אהרוני,
צילום: ליאור גרונדמן
בדירה של אהרוני,
צילום: ליאור גרונדמן

בדירה של אהרוני,
צילום: ליאור גרונדמן

"הנכדים באים לישון פעמיים בשבוע"

מדי שישי נפתח שולחן האוכל ומכפיל את גודלו. "המשפחה הגרעינית שלנו מונה 13 אנשים, אנחנו כמעט לא נפגשים באמצע השבוע ומתאספים למפגש משפחתי בשישי בערב", הוא מספר, "בעשר אני חוזר מקניות ומבשל עד ארבע-חמש. תכננו את הדירה החדשה כך שהמטבח וחדר האוכל הם חלק מרכזי בה".

המטבח הוא החלל הכי חשוב בבית?

"גם חדר העבודה וחדר השינה חשובים לי. חדר האוכל נהיה מרכזי בחיים בישראל, בהתאמה לבישול, אירוח ולעיצוב סביבם. זה לא רק המטבחים היפים, הרי בסוף מטבח זו קופסה, זה כל מה שסביב – סירים ומחבתות, סכינים, חומרי גלם. אני זוכר את המטבחים של פעם, הם היו קטנים ומוחבאים ואורחים לא נכנסו אליהם. המטבח היה החלק המבולגן ופתאום הוא המקום המרכזי וכל הבית מתנהל סביבו".

גרם מדרגות צבוע לבן תחום בין שני קירות ומוביל לקומה העליונה שתוכננה כחלל פתוח. מתחת לחלון שפתוח בחזית המזרחית של הדירה מוצב דלפק עץ ארוך המשמש כשולחן עבודה, ספת מרבץ רחבת ידיים ממוקמת מול מסך טלוויזיה גדול ולצידה ניצבת ספרייה מלאה בספרים, צעצועים ומשחקים. מהחלל יש יציאה למרפסת מרובעת הצופה אל השדרה, היא מוצלת בפרגולה לבנה שמזמינה לשבת תחתיה וליהנות מקרני השמש המלטפות. החלל פנוי באופן יחסי ומייצר מרחב המשכי ומרווח לנכדים, אהרוני קורא לקומה העליונה חדר נכדים ומספר בעיניים נוצצות שהם באים לישון פעמיים בשבוע.

בדירה של אהרוני, ג,
צילום: ליאור גרונדמן

"מאז ומעולם אני יצור ביתי"

אוסף האמנות של המשפחה מעטר את חדרי הבית. על הקירות תלויים ציורים של אמנים ישראלים ויש גם סדרה של שלושה ציורים בצבעי מים שצוירו במכחול של שערה וחצי על ידי אהרוני. על הרצפה פזורים שטיחים עתיקים ועל קיר המסדרון המוביל לאזור הפרטי תלוי שטיח סוזאני רקום (שמו נגזר מהמילה הבוכרית 'סוזאן' שמשמעותה מחט). העבודות שלא נתלו מאוחסנות ואחת לתקופה מוחלפות.

איך עבר עליך השיפוץ?

"היה בסדר גמור, היינו קצובים בזמן והייתה המון עבודה אבל עמדנו בזה. הבית לא עונה על טרנד עיצובי כזה או אחר, רציתי שהוא יהיה נוח, מעוצב בקווים פשוטים וייצג את מי שאנחנו".

האם מגפת הקורונה שינתה את התפיסה שלך לגבי הבית?

"לא, מאז ומעולם אני יצור ביתי ואוהב להיות בבית, אני מעדיף לשבת בגג לקפה ולא ללכת לבתי קפה, אני מגיע לבתי קפה רק לפגישות, לא לבילוי. אני גם לא אוהב בתי מלון ולא מבין חברים שחיים בתל אביב ויוצאים לסופ"ש בבית מלון בעיר, מה יותר טוב מהבית שלי? כשאני נוסע לניו יורק אני ישן אצל חברה שגרה בווילג' ומעדיף את זה פי עשרה על מלונות".

בדירה של אהרוני,
צילום: ליאור גרונדמן

בדירה של אהרוני,
צילום: צילום ביתי

אתם מארחים יותר או מתארחים? חברים לא חוששים להזמין אותך לארוחה?

"יש לנו זוג חברים טובים שנהגו לבוא אלינו הרבה. החברה שלנו מבשלת נהדר והיא נהגה להתקשר ולבקש המלצות והדרכה לגבי מתכונים אבל לא הזמינה אותנו עד שבאחת השיחות שאלתי אותה 'ומה איתי?' היא ענתה שלא עלה על דעתה להזמין אותנו ואמרתי לה: 'אני לא בא כדי לבקר את הבישול שלך אלא להתארח, לדבר, להיות עם חברים, מה זה השטויות האלה'. היא באמת הזמינה והיא מבשלת נהדר".

האם יש תחום שהיית רוצה לעסוק בו?

"יש הרבה דברים שאני רוצה לעשות אבל רק פעם אחת, למשל לתכנן תפאורה לתיאטרון, או לעצב קולקציה, אני אוהב לבשל עם שפים אחרים ובכלל אני אוהב מפגשים ואת התוצרים של חיבורים בין תחומים".

אם לא היית שף – מה היית?

"מקווה שצייר".

 קרדיט: מטבח - מטבחי רגבה

בימים אלו השף אהרוני שופט בתוכנית "הקינוח המושלם" (קשת 12) שחזרה לעונתה השנייה, שם הוא יחפש יחד עם צוות השופטים את המצאת הקינוח הכי מקורית ומושלמת בישראל. 

תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן