אחרי חודשים ארוכים של חיפושים, מצאו זוג עם שלושה ילדים בית סבתא ישן וחשוך בעמק יזרעאל.  למראית עין נדמה היה שכל שאפשר לעשות, הוא להרוס ולבנות מחדש. אלא שלבני הזוג, שלרשותם עמד תקציב מוגבל, היתה האינטואיציה הנכונה להבין, שבאמצעות שיפוץ בלבד, מבלי לגעת בגג הנמוך, היסודות והעמודים התומכים של הבית – אפשר יהיה להפיח מחדש חיים בבית המט לנפול.

הבית בטבעון - חזית (צילום: שרון קנה)
בית אבן ישן בנוף פסטורלי | צילום: שרון קנה
הבית בטבעון - כניסה (צילום: שרון קנה)
הדיירים העדיפו לא להרוס אותו, אלא להשקיע ולשפץ | צילום: שרון קנה
הבית בטבעון - ירידה אחורית (צילום: תומר ושחר צלמים)
דבר אחד היה ברור: הבית חייב להתכתב עם סביבתו | צילום: תומר ושחר צלמים

הבית, המשתרע על שטח של 100 מ"ר בלבד, דרש במהותו עבודת עיצוב פנים נרחבת. "כדי להתגבר על בעיית הגובה נפתחו הרבה פתחים", מסבירה מעצבת הפנים עדי קליין, שהיתה אמונה על הפרויקט, לצד האדריכלית סיוון יתום. הכניסה המקורית לבית הפכה לכניסה צדית והודות לדק הענק הפך הסלון לחלל מרשים. על מנת להגדיל את המטבח, ולו מבחינת חושית, תוכננה במרכזו דלת יציאה החוצה.

הבית בטבעון - מטבח (צילום: שרון קנה)
דלת יציאה החוצה הגדילה את מראה המטבח | צילום: שרון קנה

הבית בטבעון - ריצוף (צילום: שרון קנה)
וריצוף צבעוני הפיח בו חיים | צילום: שרון קנה
הבית בטבעון - מטבח3 (צילום: שרון קנה)
החלונות הוגדלו בכל החללים הציבוריים | צילום: שרון קנה
בחלק המונמך של הסלון מוקמה פינת האוכל וכדי להחליש את אפקט ההנמכה, החלונות שלצד פינת האוכל נמתחו מרצפה עד תקרה. את העמודים שאינם ניתנים להריסה מחביאות נישות עם אפשרויות אחסון. באזור האח נוצרו נישות מנוגרות שמכילות מדפים גדולים לספרים ולאחסון עצים לאח. במסדרון החדרים הקצר הוגדרה פינת מחשב ציבורית, אשר נתפרה אף היא בעבודת נגרות אומן וחדר כביסה מוסתר נוצר מאחורי ארון מנוגר.
הבית בטבעון - מטבח4 (צילום: תומר ושחר צלמים)
וחומרי הבנייה הטבעיים התמזגו עם הנוף | צילום: תומר ושחר צלמים
הבית בטבעון - פינת אוכל (צילום: שרון קנה)
העמודים לא נהרסו ובתוכם נבנו נישות | צילום: שרון קנה

רוב שטחו של הבית הוקצה דווקא לחללים הציבוריים המשותפים, בעוד חדרי השינה (יחידת הורים, אליה צמוד חדר שירותים ושני חדרי ילדים החולקים שירותים משותפים) נותרו קטנים מאוד, יחסית לשטחו של הבית, ובהם משתמשים לרוב בסוף היום בלבד. גם מהחדרים נשקף נוף עוצר נשימה של הרי הכרמל, אשר עם חדירתו לחדר, תורם אף הוא משמעותית לתחושת המרחב ולהגדלת החלל הפנימי.

הבית בטבעון - מטבח2 (צילום: שרון קנה)
וצבעי הפסטל בולטים על רקע רצפת הבטון | צילום: שרון קנה
הבית בטבעון - מטבח5 (צילום: שרון קנה)
נעשה שימוש באריחים מצוירים ועץ אלון גושני | צילום: שרון קנה

"החומרים שעבדנו איתם הם אבני פרוק המחפות את החזית הקדמית של הבית, בטון מוחלק מחורץ, אריחי בטון מצוירים ועץ אלון אירופאי גושני שהם כולם חומרים טבעיים המתכתבים עם הנוף הפסטורלי הנשקף מחלונות הבית ועם תחושת הטבע, המועצמת על ידי עץ האלון שבחזיתו", מפרטת יתום. פלטת הצבעים של עבודות האומן בבית, מהמטבח והאי, ויטרינת המטבח המרכזית המשמשת הן את המטבח והן את הסלון, דלתות הפנים והארונות נגזרו כולם מצבעוניות המאפיינת את אריחי הבטון שנבחרו. כך שולבו להם יחדיו צבעי פסטל רכים ונעימים לעין: תכלת, ירוק, שמנת ומגע של בורדו.

הבית בטבעון -חדר ילדים (צילום: שרון קנה)
חדרי הילדים הוקטנו על חשבון החלל הציבורי | צילום: שרון קנה
הבית בטובעון - חדר ילדים 2 (צילום: שרון קנה)
המיטה עלתה למעלה כדי לחסוך מקום | צילום: שרון קנה
הבית בטבעון - מטבח6 (צילום: שרון קנה)
והתוצאה: בית כפרי ורומנטי בטבע | צילום: שרון קנה

שורה תחתונה: הבית, שתכנונו הוכתב על ידי היצע הטבע והאהבה אליו, משרה נינוחות ומשדר פשטות התואמת את הרוח הכפרית של עמק יזרעאל.

אדריכלות: סיוון יתום

עיצוב פנים: סטודיו דולו, עדי קליין

צילום: שרון קנה

תנו הצצה לבית השקוף על הים

אהבתם את הבית? שתפו את החברים