מהומה גדולה קמה בירושלים השבוע בכנס אדריכלים שכונס באפן חריג במטרה להעלות ביקורת כנגד החלטת הוועדה המקומית, בראשות קובי כחלון ובתמיכת ראש העיר ניר ברקת, לאפשר את הקמתו של מבנה גרנדיוזי בלבה של העיר

לפני כמה חודשים זכה הסטודיו לאדריכלות של דניאל ליבסקינד בהיתר לבנות גורד שחקים מונומנטלי, בגובה 105 מטרים, במרכזה הצפוף של ירושלים בסמוך לשוק מחנה יהודה, על חורבותיו של קולנוע עדן.

מטרת המבנה היא, בין השאר, לעורר מחדש את מרכז העיר המנומנם ולייצר פעילות באמצעות פונקציות ומתחמים ציבוריים שיהפכו אותו לחלק אינטגרלי מהסביבה באופן שישרת תושבים ותיירים כאחד. ואולם, האדריכלים המקומיים התלוננו כי אין סיבה טובה לתת דווקא לאדריכל מחו"ל לתכנן באזור כל כך מרכזי ורגיש; וכן כי ליבסקינד קיבל הקלות מיוחדות, כי גובהו של הבניין פוגם באופייה ההיסטורי של העיר; וכי ירושלים משמשת כאתר בפני עצמה ואין בה מקום של ממש לתוספת של אתרים מגלומניים מודרניים.

זו לא הפעם הראשונה שליבסקינד, שנולד בפולין, חי ועובד בניו יורק ומחזיק משרדים גם במילאנו ובציריך, זוכה לביקורות נוקבות. עם הזמן הפך ליבסקינד למעין פרובוקטור אדריכלי, והמבנים שהוא מתכנן מרימים לא מעט גבות. אולי משום כך חבר לאדריכל המקומי יגאל לוי (יגאל לוי אדריכלות בע"מ), האחראי גם על גשר קלאטראווה מעורר המחלוקת בכניסה לעיר. ליבסקינד ידוע בפרויקטים הגרנדיוזיים שלו המאופיינים בזוויות חדות ובתקציבים גבוהים ביותר.

פרויקט  הפירמידה בירושלים. דניאל ליבסקינד אדריכלים ויגאל לוי  (צילום: צילומי הדמיה)
הפירמידה בירושלים. דניאל ליבסקינד אדריכלים ויגאל לוי | צילום: צילומי הדמיה

עוד באתר לעיצוב הבית:

אין רעיונות חלופיים

"שמחנו מאוד להגיע לכנס ולשמוע מה יש למבקרים להגיד, ומבחינתנו, עצם הדיון כבר אומר שאנחנו בדרך הנכונה. אנחנו לא בורחים מזה ובהחלט קשובים ופתוחים לשמוע כל דבר", אומר אדריכל יגאל לוי, השותף המקומי של ליבסקינד בפרויקט, "ליבסקינד וצוותו הגיעו במיוחד מניו יורק, ויחד ניסינו להבין על מה המהומה. עם זאת, ההרגשה שלנו היתה שאומרים לנו רק מה ולמה לא, ולא באמת מדברים על הצעות או רעיונות חלופיים. מבחינתנו, ההצעה שמונחת כרגע על השולחן היא לא בבחינת ראה וקדש, וכמובן שיהיו בהמשך שלבים שבהם נקבל הנחיות והערות ונתייחס אליהן כמובן בכובד ראש".

לוי התייחס להערות המבקרים. "לגבי גובהו של המבנה, הרי שזה לא המבנה הגבוה היחיד שמתוכנן היום למרכז העיר. לפי הידוע לנו, מתוכננים עוד לפחות שישה מגדלים בגובה 24 קומות ממש באזורים הסמוכים. בנוגע לביקורת כלפי העסקתו של אדריכל מחו"ל, הרי שמדובר באדריכל וירטואוז שלמרות הביקורות שהוא מקבל על פרויקטים שלו, הוא מקבל גם לא פחות שבחים. מעבר לכך, כמו שאין כל מניעה לאדריכלים ישראלים לעבוד ולתכנן פרויקטים מעבר לים, כך גם אין מניעה להעסיק אדריכלים מחו"ל כאן בארץ".

פרויקט  הפירמידה בירושלים. דניאל ליבסקינד אדריכלים ויגאל לוי  (צילום: צילומי הדמיה)
"פרויקט מלא חיים, אופטימי, שמח, מרתק ומלא תעוזה" | צילום: צילומי הדמיה

כמו בעולם

מבנה הפירמידה המסורתי קיים באדריכלות המודרנית בערים שונות בעולם ובהן בפריז, אמסטרדם וצפון קוריאה. המבנה המשולש, בעל הבסיס הרחב והצמרת המחודדת, מאפשר יצירת מרחב פתוח מסביבו וכניסת אור טבעי לתוכו במהלך רוב שעות היום. "הפירמידה מתווכת בין מסורות ומיתוסים עתיקים לבין תרגום של הצורניות המשולשת באופן שיתאים למאה ה-21", אמר ליבסקינד על הפרויקט, "העיצוב משלים את ההקשר ההיסטורי ותוך כדי מציע לשכונה סביבה ציבורית תוססת ממש בלבה של העיר העתיקה. ירושלים צריכה וואו".

חזית המבנה תורכב מדוגמה גיאומטרית עשויה אבן ירושלמית וזכוכית כאיחוי סמלי בין חומר מקומי ועיצוב מודרני. "ההשראה לדוגמה הבולטת על פני החזיתות היא במסורת ובטיפולוגיה מקומית, ועם זאת הן ממלאות שימושים לגמרי עכשוויים", נאמר מסטודיו ליבסקינד.

"צורת הפירמידה, שאושרה בעיריית ירושלים, נולדה מתוך הרעיון של היזם עצמו", מוסיף לוי, "כיזם פרטי זוהי בהחלט זכותו, ומבחינתנו מדובר בצורת מבנה לגיטימית וטהורה, מסורתית מצד אחד ובעלת אמירה חדשנית מצד שני. אנחנו בהחלט חושבים שכמו בכל עיר מתקדמת בעולם, וכמו שתל אביב יודעת לאמץ פרויקטים חדשניים, כך גם ירושלים צריכה לכבד את העבר ועם זאת לפרוץ דרך ולהציג משהו מודרני וחדשני. לדעתנו, ירושלים לא יכולה להישאר מאחור, ובהחלט מגיע לה היום לחבק לחיקה פרויקט מלא חיים, אופטימי, שמח, מרתק ומלא תעוזה שיהפוך אותה למטרופולין מודרני בדיוק כמו ערים מובילות בעולם".

פרויקט  הפירמידה בירושלים. דניאל ליבסקינד אדריכלים ויגאל לוי  (צילום: צילומי הדמיה)
בלילה התאורה תיצור מראה עוצר נשימה | צילום: צילומי הדמיה

שואף לשמים

המבנה, שזכה לכינוי "הפירמידה", יתנוסס לגובה של לא פחות מ-33 קומות. שטחו 35,000 מ"ר, והוא יכלול ארבע קומות עליונות מסחריות, 200 דירות יוקרה, מהן 20 אחוז דירות קטנות במחיר נגיש לכלל הציבור, מלון בוטיק גדול עם כ-200 חדרים, בית קפה ומסעדת גג ותצפית פתוחה אל נופי העיר. הפרויקט כולל גם ככר ציבורית בשטח של 6.2 דונם במפלס הקרקע, שבה בריכות מים וצמחייה, וכן ארקאדה מסחרית בגובה 14.5 מ"ר שתשמש למסעדות וכמתחם קניות.

"היזם למעשה ביקש לפתוח את הפרויקט כלפי העיר באופן של חיבורים והתנקזות בין הרחובות המשיקים לו וסמיכות לתחנה של הרכבת הקלה. כמו כן, תהיה אפשרות לאורחי המתחם לעבור בתוכו על ידי כך שבמרכזו יהיה מעין ציר מעבר ומעליות יסיעו את האורחים אל הקומות המסחריות שנמצאות דווקא למעלה".

פרויקט  הפירמידה בירושלים. דניאל ליבסקינד אדריכלים ויגאל לוי  (צילום: צילומי הדמיה)
עוד פרויקטים מבית ליבסקינד | צילום: צילומי הדמיה

אבן הפינה לפרויקט תונח עד שנת 2019 שכן, בהתאם לדיווחים, הבנייה חייבת להתחיל בתוך חמש שנים. "אנחנו בהחלט רואים במבנה אייקון אדריכלי בולט שיהפוך לסמל של העיר. ובלילה התאורה תיצור מראה עוצר נשימה", מסכם לוי.